Last news in Fakti

31 Декември, 2022 19:00 2 408 46

Може ли да се стигне до сблъсък между Китай и Тайван през 2023-а?

  • китай-
  • тайван-
  • тайвански проток

На 23 декември американският президент Джо Байдън подписа указ, с който оторизира военна помощ за Тайпе в размер на 10 милиарда долара

Може ли да се стигне до сблъсък между Китай и Тайван през 2023-а? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китай продължава да изпраща военни части в Тайванския проток. С увеличаването на военното присъствие около Тайванския проток нараства и вероятността от евентуален сблъсък, предупреждават експерти.

2022 г. беше бурна година за Тайван. Китай усили натиска над Тайпе след посещението на председателката на американската Камара на представителите на Нанси Пелоси през август. Китайската Народна освободителна армия организира едноседмично интензивно военно учение край водите на острова. Оттогава Пекин изпраща военни кораби отвъд неофициална демаркационна линия в Тайванския проток, която Китай не признава.

"Истинската промяна е поддържането на военно присъствие от страна на Китай около демаркационната линия на Тайванския проток", обяснява Аманда Хсиао от мозъчния тръст International Crisis Group.

Да-Джунг Ли, професор по международни отношения и стратегически изследвания в университета Тамканг в Тайван, също коментира, че пътуването на Пелоси допълнително е засилило натиска върху Тайпе. "Натискът от страна на китайските военни самолети и военни кораби е много по-силен от преди", посочва той.

Рискът от конфликт нараства

Хсиао обръща внимание, че с увеличаването на военното присъствие около Тайванския проток нараства и вероятността от евентуален сблъсък. "Когато китайците пресичат линията, тайванците реагират и вероятно ги изтласкват обратно", отбелязва тя. "Тайван и Китай не разполагат със средства за комуникация, което да помогне за деескалация при инцидент."

Въпреки предизвикателствата пред Китай в момента, включително продължаващата здравна криза, свързана с Ковид и забавянето на икономическия растеж, Тайван ще продължи да заема важно място в дневния ред на Пекин. "Китай ще изчака външно събитие, за да засили натиска върху Тайван, това е начинът, по който те обикновено действат", смята Хсиао.

В понеделник Тайпе обяви, че Китай е изпратил 71 военни самолета, от които 43 са пресекли демаркационната линия. Това се случи, след като на 23 декември американският президент Джо Байдън подписа указ, с който оторизира военна помощ за Тайван в размер на 10 милиарда долара.

Китайското правителство изрази несъгласието си и определи случилото се като сериозно нарушение на принципа на Пекин за "единен Китай". В отговор Вашингтон заяви, че САЩ са обезпокоени от военните действия на Китай в близост до Тайван. САЩ обещаха да продължат подкрепата си за защитата на острова "в съответствие с дългогодишните ни ангажименти и в съответствие с политиката ни за единен Китай".

Конкуренцията между Пекин и Вашингтон е ключова

Според Ли от Университета Тамканг стратегическата конкуренция между САЩ и Китай засилва напрежението в Тайванския проток: "САЩ разглеждат много от действията на Пекин като по-агресивни и на пръв поглед разрушителни за статуквото. Но според Китай през последните години САЩ се опитват да обезсмислят политиката за единен Китай", казва той.

Байдън и китайският президент Си Дзинпин дадоха конструктивни сигнали след разговора си в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали. Там те заявиха, че искат да поддържат стабилни отношения между страните си. Хсиао коментира, че това означава, че нито една от двете сили не желае конкуренцията между тях да прерасне в конфликт: "Конкуренцията ще продължи и Тайван остава една от ключовите елементи на тази конкуренция", коментира тя. "Това няма да се промени."

Още едно посещение на американски политик може да ескалира ситуацията

Събитие, което би могло да повиши напрежението през 2023 г., е очакваното посещение в Тайван на евентуалния наследник на Пелоси и бъдещ председател на американската Камара на представителите Кевин Маккарти. Той обеща да посети демократичния остров, ако бъде избран. "Китай ще трябва да реагира поне на същото ниво, както и след посещението на Пелоси", коментира Хсиао.

"Ако посещението се случи близо до края на 2023 г., президентските избори в Тайван през 2024 г. ще са съвсем скоро. Това би било потенциален спирачка за решението на Китай как да реагира", посочва тя.

"Ако реагират твърде остро, това само ще подхрани вътрешните наративи в Тайван в посока, която не е от полза за Китай. Съществуват редица съображения и таймингът има много общо с начина, по който Китай ще отговори", добави тя. Ли заключава, че редица променливи, които не могат да бъдат предвидени, ще оказват влияние върху ситуацията в Тайванския проток през 2023 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    10 26 Отговор
    Китай като гледа колко много спечелихме ние от войната в Украйна... не знам.
    При луд лидер всичко е възможно.
  • 2 да питам

    10 6 Отговор
    Само да не стане като сценария - Само болен мозък може да си помисли , че ще нападнем Тайван ...
  • 3 Герги

    5 27 Отговор
    Може,...за това на Тайван трябва превантивно да се даде ядрено оръжие....
  • 4 Историчар

    7 31 Отговор
    Китай никога няма да има шанса да окупира Тайван. 2023 ще е годината в която много тоталитарни режими ще се сгромолясат. Първи ще е този на Путин и ще повлече крак. Китайската икономика се свива, заради безумната нулева ковид политика и ще и трябват години да се възстанови. Запада се събуди от розовия сън и започна ударно да се въоръжава. В това число Япония и Германия, които след ВСВ имаха миролюбиво доктрина, сега отделят огромен бюджет за армията. А Япония директно посочва Китай и Северна Корея като потенциална заплаха

    Коментиран от #6, #9, #10, #16, #42, #44

  • 5 Мдаа..

    30 7 Отговор
    Фойерверките ще започнат и при тях.Украйна е неделима част от Русия,Тайван е неделима част от Китай.Всекиму Своето..

    Коментиран от #11

  • 6 Хихихи..

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Историчар":

    Ще..Ще..Ще..Ще ама не Ще...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 свидетел

    25 3 Отговор
    ако се стигне до там, бай дън и шайката са аут .....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Шака Zулу

    30 4 Отговор

    До коментар #4 от "Историчар":

    Япония и Германия, след загубата през ВСВ нямат и не могат да имат доктрина понеж са страни в капитулация и все още са окупирани.

    Коментиран от #23

  • 11 Киро Добрев

    5 21 Отговор

    До коментар #5 от "Мдаа..":

    България е неделима част от Турция!!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Имаш резон

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "Киро Добрев":

    Всекиму Своето..
  • 13 Хаха

    13 0 Отговор
    Бтв и нова цял денсерат западнапропаганда
  • 14 А бе

    18 5 Отговор
    Нещо не разбирам.
    Преди 30 години си купих книга от Тайван.На английски.
    На вътрешната корица си пише: Taiwan, Republic of China.
    Имам я още книгата.
    Какъв е спора не разбирам.

    Коментиран от #27

  • 15 Какво коментираме тук

    12 1 Отговор
    Дали сайта факти или блиц може по добре да манипулира читателите си. И двата са банално досадни. Бомбастични заглавия, истина смесена с полуистина и откровенни лъжи
  • 16 Смех

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Историчар":

    И какво като се въоръжава мижавата гермяния и мижавата япония.Кво ше направат.Германия ше си върне Елзасс или Япония Камбоджа 🤣

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Голем смех

    4 9 Отговор

    До коментар #16 от "Смех":

    Или па русия да си "върне" Украйна , а ...

    Коментиран от #21

  • 21 Смех

    14 3 Отговор

    До коментар #20 от "Голем смех":

    Крим Донецк и Луганск са достатъчни което Русия Вече направи другото да си го държат
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Декембе Мотомбо

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Шака Zулу":

    Тия дивотии си ги разправяйте на разпивка с аверчета на някое предаване на ТВ СКАТ

    Коментиран от #31

  • 24 Антонио Бандера

    15 3 Отговор
    Където се е набъркал ю ес ей, сблъсъците не закъсняват
  • 25 И. Минчев педала от бяла рада

    17 2 Отговор
    Може ако Русия не унищожи американските терористи. Слава на братска Русия
  • 26 Сепаратистите

    6 3 Отговор
    Ще се върнат към Поднебесната.
  • 27 дано

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "А бе":

    след още 30г разбереш.
  • 28 Чан Кайши

    1 11 Отговор
    Време е да сменим режима в Пекин.
  • 29 Пор Чвор

    16 1 Отговор
    Сблъсъците са специалност на световния терорист сащ. Тайван са обречени, щом сащ им е приятел

    Коментиран от #36

  • 30 Китай много добре вижда

    13 0 Отговор
    какво се случи в Украйна.Ако Русия през 2014г.си беше свършила цялата работа,сега нямаше да дават толкова жертви и ресурси!Така че,ако Китай не си свърши работата сега,ще стане като руската работа!!!
  • 31 Необразован про фан

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Декембе Мотомбо":

    и негра мотен си ти
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сарс

    4 0 Отговор
    Понеже сме евроатлантици, догодина санкции на Китай. Няма да им купуваме евтините стоки. Ще се забранят от евросъюза и ще започнем производства тук. Мобилен телефон софия и респром, телевизор велико търново и компютър правец.

    Коментиран от #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ПарапетПетко

    7 3 Отговор

    До коментар #34 от "Китай ли":

    Горките китайци ще измрат без петрол, а пък горките руснаци ще измрат щото няма на кой да го продават. Добре че са на различни планети и няма начин руския петрол да стигне да Китай.

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Про фан

    6 1 Отговор
    Китай няма да направи грешката на Русия да остани сащ да си разиграва коня в Тайван. Още като се появи Ториа Нюланд с курабийките ще и ги наврат в демократичното отверстие
  • 42 пояснение

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Историчар":

    Япония и Германия , никога няма да бъдат въоръжавани със опасно стратегическо оръжие , нито ще им бъде позволено да го развиват .Защото по същество това са американски колонии , и ако станат военно и суровинно независими , току виж скъсали със своята колониална зависимост . Могат да започнат да взимат решения в своя полза , като пример Турция. Германия , и Япония са американски плац-дарми , бази , пушечно месо хвърляно на амбразурата . Дори да приемат на своя територия опасни ракети , и ядрени оръжия , то пръстите на спусъците , и кодовете ще са пак американски.
  • 43 Даа

    1 0 Отговор
    Ако до 3-4 години обединението не стане по мирен път, конфликта е неизбежен.
  • 44 Япония беше и е страната на бъдещето.

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Историчар":

    Най-хубавата страна е Япония.Бързо вдига Гарда с въоръжаване при съседи кат Китай и Северна Корея.РФ също не далече.Светът се променя не в полза на тия три комунистически страни.
  • 45 Минувач

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Чанкай":

    Нали знаеш, че океаните са големи! Танкерите могат на цената на няколко дневно забавяне да минат и под Индонезия и да заобиколят Малакка. А иначе и Китай също имат залежи на нефт, мисля че най-вече имаха от така да се каже пясъчния нефт, черните пясъци от шистите (Канада имат бая подобни залежи на нефт). Отделно могат да товарят и от руските пристанища в далечния изток. А даори и не обсъждам темата, дали и как някой ще затвори Малакка и Сингапур, защото там трафикът не може да бъде спрян, защото е огромен и никой няма да позволи това, обвързан е целия свят с товарите и в двете посоки, а някой в него район да посмее да налага санкции само на китайски кораби си е самоубийство. Там не САЩ, а Китай коли и беси. Никоя разумна държава в района не би се конфронтирала с Китай.
  • 46 пенко

    0 0 Отговор
    НЕ И НЕ - КИТАЙЦЕТЕ СА - ВЕЛИКИ . МЪДРИ . ТЪРПЕЛИВИ - ВЕЗДЕСЪЩИ -- И ЩЕ СИ ГО ВЪРНАТ ---ПРЕВЗЕМАЙКИ ГО ОТВЪТРЕ -БЕЗ ДА СЕ НАПИНЯТ !?- /ХАРТИЯТА И ... ВСИЧКО / !?!?!?!?!?