Last news in Fakti

28 Декември, 2022 21:33 6 161 60

Държейки щита, Япония посяга и към меча

  • япония-
  • нато-
  • китай-
  • северна корея

Геополитическото набъбване на Китай може да е водещата причина за транскрибирането на външната политика на Токио през призмата на сигурността, но далеч не е единствената такава

Държейки щита, Япония посяга и към меча - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Fukoku Kyohei: Богата страна, силна армия.

Това е девизът на епохата на Мейджи (1868 - 1912 г.), свързана с управлението на едноименния император. Във въпросния период Япония се модернизира на принципа wakon-yōsai, японски дух и западна технология. Натрупвайки възможности и самочувствие, страната инициира и побеждава във военни конфликти както Китай (1894/1895-та), така и Русия (1904/1905-та г.). През 1910-та година започва и японската окупация на Корея, а нейното владеене, заедно с това на Китай, се приема от Страната на изгряващото слънце като естествено проявление на нейното лидерство (Meishuron). В началото на XX-ти век Югоизточна Азия вижда една амалгама от японски империализъм и национализъм, която тепърва ще залива земите ѝ.

Развитието на Втората световна война успява не само да прекърши милитаризацията на външната политика на Япония, но и да превърне враговете ѝ в приятели (не всички, разбира се). По този начин САЩ се превръщат в основен донор на сигурност за източноазиатската държава, докато нейната вътрешна и външна политика имат споделен приоритет - икономическото възстановяване на страната. Това всъщност са рамките на доктрината "Йошида", носеща името на министър-председателя на страната в края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век.

След края на Студената война обаче Япония е принудена постепенно да променя своя доктринален и геополитически модус. Последното се налага поради няколко събития, кореспондиращи с нарастването на геополитическата мощ и амбиция на Китай. Това са проведените от Пекин ядрени тестове през 90-те години, усилването на китайския военния натиск и провокации както върху администрираните от Япония острови Сенкаку, така и спрямо Тайван, а впоследствие и задминаването на японския БВП от китайския през 2010-та година. За да стигнем дори и до текущата 2022-ра година, когато пет китайски балистични ракети се приземиха в изключителната икономическа зона на Страната на изгряващото слънце.

Натрупването на обстоятелства от такъв порядък, свързани с поведението на Поднебесната империя и оценявани като рискови от Токио, обуслови разписването на промени в три документа - Стратегията за национална сигурност, Националната стратегия по отбрана и Програмата за укрепване на отбраната, - в които японците определиха Китай като "най-голямото стратегическо предизвикателство".

Няколко акцента от тези документи заслужават изрично внимание, предвид това, че те бележат отдалечаване от духа на поствоенната и пацифистка Конституция на Япония, приета през 1947-ма година, чийто чл. 9-ти отхвърля войната и забранява използването на сила за разрешаване на спорове. Въпреки този наглед на японския Основен закон, дължим уточнението, че впоследствие, по време на бившия министър-председател Шиндзо Абе, обхватът на действие на местните сили за самоотбрана бе разширен (чрез прокарване на паралелно законодателство).

Най-важният от тези акценти е желанието на Япония да се сдобие с възможности за контраудар. За целта Токио предвижда развитието както на собствени способности (от ъпгрейдването на вече налични, до разработването на нови видове ракети, включително свръхзвукови), така и закупуването на крилати ракети Томахоук (те имат далекобойност до 2000 км, което е почти два пъти повече, отколкото е осъвремененият обсег на местните Type 12, произвеждани от Mitsubishi Heavy Industries). Планира се и съвместно разработване на шесто поколение изтребител, съвместно с Обединеното Кралство и Италия. Въпреки това, поне в обозримо бъдеще балансът на силите спрямо ракетния арсенал ще остане в полза на Китай. А предвид разпоредбите на Конституцията на Япония, контраударите ще бъдат позволени само при наличието на неотложни обстоятелства, касаещи оцеляването на държавата, и при разрешение от Диета.

Въвеждането на елемента на контраудара в японската стратегия за национална сигурност означава, че постепенно се извършва концептуална промяна, касаеща разпределените отговорности между Токио и САЩ при защитата на Страната на изгряващото слънце. Това партньорство между тях намира израз в добре известната формулировка "щит и меч", в която Япония е първото (щитът, който отбранява страната), а САЩ е второто (мечът, който нанася атакуващия удар). Подобно "разпределение на труда" не бе обезателно алтруистичен жест от страна на американците, доколкото те виждаха в него гаранции, че няма да бъдат въвлечени във конфликт поради японска инициативност. Но в планирането си Токио явно не се удовлетворява само да държи щита, но посяга вече и към меча. Да, Япония е все още твърде зависима в сигурността си от янките, но все пак богата държава предполага създаването и на силна армия.

Другият важен акцент, отнасящ се до обезпечаването на отбранителните способности на Япония, касае увеличаването на военния бюджет на страната от 1% на 2% от БВП-то ѝ. Това е по стандарт на НАТО и трябва да се случи постепенно в рамките на следващите пет години. Ако за фискалната 2021-ва година военният бюджет на Япония бе 51 млрд. долара, то това означава, че той трябва да достигне до 100 млрд. през 2027-ма г., при запазване на нивата на текущия БВП. Това би превърнало Токио в третата столица в света по такива разходи (за 2021-ва година САЩ са отделели малко над 800 млрд., а Китай - малко под 300 млрд долара).

Евентуалното създаване на допълнително военно формирование, вероятно бригада, и дислоцирането ѝ в Окинава в подкрепа на вече разположените там сили, откъдето да бъдат защитавани островите от японския архипелаг Рюкю, също подсказва, че Китай е основната причина, поради която Токио променя своето планиране (спрямо количеството военен персонал, което ще бъде добавено към вече разположената в Окинава 15-та Бригада, е възможно да се стигне до формирането на цяла дивизия). Този японски архипелаг е част от имащата стратегическо значение Първата верига острови, започваща от Северните територии на Страната на изгряващото слънце и достигаща до Малайзия. През последните години Токио усилва отбраната на Рюкю, разполагайки на някои от островите му противокорабни и ракети земя-въздух.

Геополитическото "набъбване" на Китай може да е водещата причина за транскрибирането на външната политика на Япония през призмата на сигурността (това е част от почерка и на Шиндзо Абе), но далеч не е единствената такава. Рекордният брой балистични ракети, изстреляни през тази година от Северна Корея, между които и новата интерконтиненталната Хвасон-17, също предизвиква безпокойство в Токио. Две от тези ракети прелетяха и над Япония. На Курилските острови пък в началото на годината Русия проведе военни обучения, а този декември месец разположи пак там ракетни системи Bastion, имащи обсег до 500 км. Но нито Северна Корея, нито Русия могат да причинят такава щета на Страната на изгряващото слънце, каквато това може да направи Поднебесната империя, особено откакто тя стана най-големият търговски партньор на Япония.

В XXI-ви век Fukoku Kyohei е не просто слоган от отминало време, а стратегическата дилема за Япония. Понеже богатството на държавата зависи най-вече от Китай, а силата на армията ѝ - преди всичко от САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уруду

    29 48 Отговор
    Япония може да унищожи Русспия за 3 дни Факт

    Коментиран от #6

  • 2 Пут ин

    26 35 Отговор
    Путин може да е най долната прустутка но лавров го лижи
  • 3 Не е ли чел и чул

    30 11 Отговор
    Авееее... тоя Табаков не е ли чел или чул,че през 1945/46г. американците са събрали доброзорно и последния сямурайски меч. Ген. Маккъртър лично е ръководил и контролирал операцията по събирането на мечовете.
  • 4 Петьо Петров

    35 17 Отговор
    Ей ги и тези...надуват фанфарите в името на псевдоидиотията. Как забравиха каква беда им се случи? Но парите не миришат...дори и на атомни бомби. Как може да се срине толкова световния морал? Горда нация, шведската също...не остана ли капка достойнство или всичко се измерва в цифри? Събудете се бре! Самураи били, викинги били...ама по прашки и с грим.

    Коментиран от #33

  • 5 Русофил

    12 20 Отговор
    Всички развити се хванаха за меча и ще похарчат трилиони. Само ние някакви въшливи
    милиарди. Къде сме тръгнали не знам.

    Коментиран от #14

  • 6 Хихихи..

    18 18 Отговор

    До коментар #1 от "Уруду":

    На джапанките явно им се услади Нагазаки,щом пак се праят на самардали.Или май самураи беше?

    Коментиран от #22

  • 7 Мдаа..

    16 18 Отговор
    С едната ръка щита а с другата ще държат банана на другаря Си,натам отиват нещата..
  • 8 Шака Zулу

    34 18 Отговор
    ГЕРМАНИЯ И ЯПОНИЯ СА ОКУПИРАНИ ДЪРЖАВИ И ДАЖЕ РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПАСИ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чен Ун

    18 15 Отговор
    Джапонезето ще гризне кирпича!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    20 15 Отговор
    Американците осакатиха Япония от страна на армия завинаги след ВСВ. Никога няма да имат армия каквато са имали каквото и данаправят, колкото и пари да вложат.
  • 13 Тошо

    13 10 Отговор
    АТОМКИТЕ СА БИЛИ ПЪЛНИ С НЕЩО СИЛНО ПРИСТРАСТЯВАЩО .
  • 14 Хихихи..

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Като си от "развитите" позволявам ти да ме уловиш за меча без да даваш милиарди и напълно безплатно,парол доньор!
  • 15 ЯПОНИЯ Е НА 100 СВЕТЛИННИ ГОДИНИ

    7 8 Отговор
    СЛЕД ГЛАДНИТЕ СЕВЕРНО КОРЕЙЦИ И С ПАРИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАЩИТИ ОТ ГЛАДНИЦИТЕ ДЕТО ПАСАТ ТРЕВА
  • 16 Юсуф

    17 15 Отговор
    Japan са стара и амортизирана слава.След ВСВ не стават за нищо освен фабрика за коли и електроника с пазар предимно за робовладелеца САЩ.
  • 17 РЕАЛИСТ

    30 11 Отговор
    От статията се разбира , че САЩ им станали най-големите приятели след Втората Световна. И то след, като им хвърлиха две атомни бомби. Значи, ако Русия метне няколко атомни бомби над Украйна, може да станат приятели.

    Коментиран от #34, #46

  • 18 Онзи

    11 12 Отговор
    Китайците помнят японския меч,който се е въртял по техните земи преди 1946година.Този път китайците няма да разчитат само на голо Кунг Фу и Японските хинове да не джавкат много,за да не пробват пак атома!!

    Коментиран от #25, #47

  • 19 Хисторик

    13 14 Отговор
    Подлого, Япония е на 1 минути да остане спомен Русия, Китай и Корея ще хвърлят чоп кой да ги изчегърта с японския дух и западното оръжие.

    Коментиран от #23, #53

  • 20 Хахаха хохохо

    24 9 Отговор
    Японците победили Русия и загубили Курилския архипелаг хехехехехе ма сте смешни подлогите.

    Коментиран от #28

  • 21 Само да питам

    12 4 Отговор
    Табаков за йени ли почна да се лагаш?
  • 22 Тойота

    21 6 Отговор

    До коментар #6 от "Хихихи..":

    Не им се е усладило. Виж сега, има разлика между народа (самите хора-тях никой не ги пита) и правителството им. То и нашите пoдлoги изпращат opъжия на yкpaйнa от наше име и ако някой ни погледне отстрани, ще си каже че сме същите пoдлизypкoвци и мазoхиcти. Тукашните пpeдaтели издигнаха паметник на aмepикaнците изръсили повече бомби над София, отколкото нaцистите над Москва. За нaтoвските бази да не говорим.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Зевзека

    20 3 Отговор
    Аха, другото котелче вече бълбука. Абе дедо презокеански като дойде на власт това ли обеща? Да запали света във войни, докато се слеят в една голяма световна война! Така ли? Тоя е по-зле от египетски фараон или от ония древните, дето като умрат и взимат със себе си жените, слугите и т.н. Тоя направо целия свят иска да влачи със себе си на оня свят. Абе не избирайте старци за президенти бе!
  • 25 Тойота

    20 2 Отговор

    До коментар #18 от "Онзи":

    То и китaйците не са цвете за мирисане. За Уйгypския гeнoцид, oкyпaцията на Tибет, Maнджурия, Вътрешна Монголия, звepствата на KKП и други нещо да кажеш?

    Коментиран от #26

  • 26 Зевзека

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "Тойота":

    Прав си. Ако тръгнат да се трепат ще си стоя от страни и ще им гледам сеира. Даже предпочитам те да се смаризят, отколкото Русия и Украйна. Последните са ми на душата. Народите имам предвид, обикновените хора. Иначе Китай и Япония да си се разправят както си искат. Но по-далечко от Европа.
  • 27 Ши ви дойде времето

    6 6 Отговор
    Исплашиха се някога от новата държава.В 1904 тя показа себе си(е,русия беше бита).После от Ню Йорк се погрижиха да изолират тая могъща държава.Чакай на китайски ментета.Япония отново ще влезе в групата на могъщите.

    Коментиран от #29

  • 28 фгййк

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха хохохо":

    На 26 януари (7 февруари) 1855 г. между Русия и Япония е подписан т.нар. договор от Шимода, според който Курилските острови са поделени по протока Фриз – на север за Русия, а на юг за Япония. На 25 април (7 май) 1875 г. в Санкт Петербург е подписан нов договор, който предоставя целите Курилски острови на Япония. След приключването на Втората световна война Курилските острови изцяло са присъединени към СССР. Островите имат важно геостратегическо значение. Принадлежността им към Русия се оспорва от Япония.
  • 29 А бе,

    4 5 Отговор

    До коментар #27 от "Ши ви дойде времето":

    да няма реванш а?В Пасифика освен Япония,друг няма кой да воюва с тях.Тия мао-дзе-тунковци,там чанкайшита,или тоя там кой беше въобще не вървят пред оная държава,оная хубава държава,дет САЩ така се изложиха и избягаха далече(Макартър се скри в Австралия).
  • 30 Минго

    8 3 Отговор
    "Πpeз 2010 г. тя(Япония) cтaнa пъpвaтa дъpжaвa в cвeтa, в ĸoятo дългът нa cъoтнoшeниeтo дълг ĸъм иĸoнoмиĸa нaдxвъpли 200 пpoцeнтa — и вeчe e 257 пpoцeнтa." Толкова за Япония, държавата отдавна е собсвеност на банките. Каквото и да направят ще е действие васално, не в угода на японският народ.

    Коментиран от #31

  • 31 Калпазанин

    8 3 Отговор

    До коментар #30 от "Минго":

    И като спомена банките да, споменем хартията на ротшилд, и като споменем ротшилд да попитаме как с хартия се купуват държави и защо бе убит Шиндзо Абе , и как така той бе приятел с Путин
  • 32 Дабе

    8 3 Отговор
    Японците още не са се извинили на САЩ за двете атомни бомби.Веднага да поднесат извинения и в знак на благодарност да си направят сапуко
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 САЩ са агресор

    7 7 Отговор
    Колкото и да ги хвалят пропагандистите, дръпнатите са технологично джудже (заедно с краварите) с 10-15-годишно изоставане от братушките във военната област! Цивилните им играчки са без значение!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 124

    3 2 Отговор
    На снимката танк ли е, или японска консерва?

    Коментиран от #58

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Евроатлантик

    5 5 Отговор
    САЩ си търсят нови украинци на Изток. Джапанките страдат от имперски комплекс, отделно са победена държава. Според мен обаче като се въоръжат пак ще ударят Пърл Харбър. Щото всички останали съседи им имат зъб и ще ги ударят вкупом.
  • 42 Търновец

    10 3 Отговор
    Японския дух остана непобеден през ВСВ, Япония оцеля и след атомните бомби, Японците са мечтатели и работливи хора и по това приличат на Германците

    Коментиран от #43, #45

  • 43 Гордостта на Тарра

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "Търновец":

    Да ама нещо германците почнаха с тяхните паради в Берлин Мюнхен с тия минижупи .. има вече аз съм boygirl и мюмюн

    Коментиран от #44, #49

  • 44 Търновец

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гордостта на Тарра":

    Това не е Немския Дух а Холивуд, преди години духовния водач на многокултурно общество проф. Купчан от Georgetown University написа книга "...Европа не трябвало да прилича на Стара Византия - крепост на Християни..... След ВСВ в Япония Американските военни забраняват самурайските филми, а е тях е духът и културата и историята на Япония, не случайно Акира Куросава е толкова популярен
  • 45 И по

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "Търновец":

    ненадминатите си зверства през Втората световна война японците много приличат на германците...
  • 46 Ха така

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Много скоро ще видиш дали китайския катър как ще яде японски ориз.А в областа на технологиите китайците още са като чавдарчета,въпреки кражбите и копирането.Що руснаците след като разнесоха там болшевизма не ги направиха технологични, а каква мизерия беше там преди да влязат та м високотехнологични западни фирми
  • 47 Ха така

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Онзи":

    Та колко му е американците бързо да инсталират в япония ядрени бонбонки.Много бързо ще видиш как япония се въоръжават, но не с безаналогово, ас наистина най технологично въоръжение което е съвсем в възможностите им
  • 48 Държейки щита, Япония посяга и към меча

    1 1 Отговор
    Държейки щита, Япония посяга и към меча
    НЯМА ДА СЕ ОСТАВИ ДА Я ХАПЯТ ГЛАДНИТЕ МУХИ Я! ВРЕМЕ Е ДА ГИ СЛОЖИ НА МЕСТАТА ИМ И ДА НЕ РАЗНАСЯТ ГНУСОТИИ....
  • 49 Русия ви очаква

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гордостта на Тарра":

    Не се бой в Русия също е пълно с бойгърл и кадировци те там са 25%в Самото сърце на Русия, най многолюдните банди са кавказци. Мамините дечица са на богатите руснаци.

    Коментиран от #50

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор
    Японците предпочитат атомни бомби от колкото да влязат алкохализираните ватници на мърдера сталин и да ограбят и избият всичко , за това и капитулират пред Сащ, подлогович полуграмотен ‼️
  • 52 ВСВотСАЩ

    6 2 Отговор
    За неграмотни пишешти, четящи и тия дето държат щита меча :
    Две години преди Бай Хитлер да нахлуе в СССР, Съветският съюз и Япония воюват в мащабна танкова битка край река Халхин Гол, на границата с Монголия. Това е най-голямата битка с бронирана военна техника в света към тази дата. Заради тоталното си поражение японците се отказват от плановете си да анексират руския Далечен изток и Сибир. А това променя коренно хода на Втората световна война и на историята.
    ..............
    После, отново през ВСВ Съветските войски просто попиляват милионната Квантунска армия в Манджурия и е един от блестящите успехи на руското оръжие.
    "В резултат на операцията, основната част от която продължи само 10 дни - от 9 до 19 август 1945 г., бяха унищожени 84 хиляди японски войници и офицери. Близо 600 000 са взети в плен. Загубите на Съветската армия възлизат на 12 хиляди души."

    Коментиран от #56

  • 53 Ха така

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хисторик":

    Ти действително ли си вярваш на фантазиите ти които искаш да се случат бе умник
  • 54 Петя

    3 1 Отговор
    Викали посланик Митрофанова „на разговор“ нашите подлизурковци. Що не извикахте Мустафата, бре, когато седем американци нахлуха с оръжие в цех в Чешнегирово!? Ами ако бяха избили работниците там!? За вас е без значение, мракобесници, живота на обикновения човек. Радееев, ти ги назначи, ти си отговорен!
    А този Грозев си е мръсна душа, четете руските сайтове. Носел е 4000 долара аванс за руски пилот, който уж се е съгласил да избяга със самолета. Арестуваните са проговорили, това си е било акция на укрите и МИ 6. Ами, такъв като него не го жаля…

    Коментиран от #55

  • 55 Петя

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Петя":

    Грешка, извинявам се
  • 56 Търновец

    0 2 Отговор

    До коментар #52 от "ВСВотСАЩ":

    Каква мащабна танкова битка бе, Японците почти нямаха танкове а връзваха гранати за себе си и се хвърляха под Руските танкове, а Жуков тъкмо там въведе СМЕРШ - с картечници зад първата линия, въобще ПСВ Япония беше съюзник на САЩ, но след това Американски бойни кораби препречиха пътя на Японските кораби да заредят нефт, и Япония свърши запасите

    Коментиран от #57, #59

  • 57 ВСВотСАЩ

    3 2 Отговор

    До коментар #56 от "Търновец":

    Аре бе, поне да беше отворил нета преди да се изцепиш.
    "Съветите концентрират ок. 57 000 войници, разделени в няколко пехотни и моторизирани дивизии, подсилени с ок. 500 танка и още толкова бойни самолети, голям брой оръдия и минохвъргачки. Срещу тях японците разполагат с ок. 75 000 войници, но броят на техниката е значително по-малоброен – ок. 182 танка, докато при оръдията се наблюдава паритет от ок. 500 за всяка от страните..."

    Коментиран от #60

  • 58 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "124":

    И за двете да кажеш едно и също , няма да сбъркаш.
  • 59 Йо Несбьо

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "Търновец":

    Ти си ги сънувал тези битки май?! ПСВ, пък ВСВ, пък запасите от гориво за корабите... Не е до запасите, а до потъването на няколко японски самолетоносача и атомните бомби.
  • 60 Йо Несбьо

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "ВСВотСАЩ":

    Този ги пише пиян! СМЕРШ точно там не е известно да са се проявили повече, отколкото другаде на фронта. Битката е светкавична - с най-голяма скорост през билото на планината. Японците нямат и шанс заради калпавите си танкове.

    Жуков даже не бих го коментирал. При него наказанията са обикновено "Да се разстреля!". Не смятам, че е бил и особен талант. Най-големият му конкурент, маршалът от полски произход Рокосовски, е спрян на вече свободния път към Берлин, за да влезе там Жуков.