Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Януари, 2023 19:00 7 832 204

"Руска победа е практически невъзможна"

  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война

Основният въпрос за Европа в настоящата война е как да възстанови спазването на международното право във всичките му многобройни измерения

"Руска победа е практически невъзможна" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Путин вече не търси начин за ескалация, а по-скоро варианти да поддържа тази война възможно най-дълго - само и само да не му се наложи да признае, че я губи, пише д-р Кристина Ванберхен.

Руският външен министър Сергей Лавров наскоро заяви, че Русия не планира да използва ядрено оръжие. Първоначално руската реторика за "дали ще го направим или не" явно беше прилагана, за да се държи НАТО настрана от войната.

Още новини от Украйна

Президентът Владимир Путин може би вече не търси начин за ескалация, а по-скоро варианти да поддържа тази война възможно най-дълго - само и само да не му се наложи да признае, че я губи. Ако предположим, че ядрената война не е вариант - а и аз мисля, че не е, защото Русия може просто да продължи да използва конвенционалните военни методи - остава перспективата войната да се проточи дълго време.

Експерти прогнозират три до четири години. Предположението е много далеч от първоначалните въжделения на Путин за блицкриг и очакванията му за парад на победата четири дни след мобилизацията. Както всички добре знаем - не се получи.

"Генералът в своя лабиринт"

На политическо ниво Путин се опитва да повлияе на ООН. Това обаче също не му се получава и той става все по-изолиран. Напомня на името на една от книгите на Габриел Гарсия Маркес - "Генералът в своя лабиринт”.

Путин се е затворил в Кремъл и изпраща неубедителния си външнен министър да го замества на важните международни събития. Той изнася речи, които никой не слуша, в средата на нищото.

Дори опитите на руското външно министерство да стопли отношенията си с някогашните колониални държави в Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия са провал. Повечето африкански страни, които погрешно гледат на тази война като на европейски проблем и разчитат донякъде на руски оръжия и помощ от Русия за регионалните си проблеми, прогледнаха за дезинформацията на Москва и опитите ѝ да превърне храната и торовете в оръжие. Сега и те искат деескалация - за тях е въпрос на продоволствена сигурност.

Ядрената заплаха е отражение на прекрачването на границата на политическата делюзия, дори патологичен делириум, от страна на Кремъл. Това не е нищо повече от опит за представяне на един сценарий, който не е подкрепен от никакви факти в реалния живот. Мобилизацията на още войници в последните седмици е пореден знак, че Русия губи тази война.

Контролът върху обществото отслабва

22 години Путин поддържа неписан договор с руснаците - не се бъркайте в политическите решения и ще си живеете добре. Този договор обаче се разпада. Указът му за мобилизация беше последната капка в преливащата и без това чаша на руския народ. Затова и все повече смели руснаци излизат по улиците и говорят истината на властите или пък бягат към границите и напускат страната. При тези обстоятелства руска победа е практически невъзможна.

Мобилизацията на Путин очевидно не се оказа решение на военните му проблеми. Вместо това тя се превърна в символ на новия, макар и разклатен, контрол върху обществото в момент, когато срещу Украйна води до отслабване на централната власт в Русия.

Основната дилема пред Европа

Основният въпрос за Европа в настоящата война е как да възстанови спазването на международното право във всичките му многобройни измерения. Фокусът е върху стабилизирането и възстановяването на Украйна като крайъгълен камък за укрепване на просперитета и мира по света. И може би затова френският президент Еманюел Макрон смята, че "един от ключовите въпроси, които трябва да решим - както президентът Путин винаги е казвал - е страхът, че НАТО ще бъде точно пред техните врати, и използването на оръжия, които биха могли да застрашат Русия".

Това очевидно не е оправдание за войната на Путин, а начин да се противопоставим на руската инвазията, като същевременно проверим дали опасенията на Русия за сигурността ѝ имат някакво реално основание. Според нас, макар това да е разумна предпоставка, тя не дава отговор на истинския въпрос: Защо започна войната и накъде отива тя?

Русия не нахлу в Украйна от страх от разширяването на НАТО - Минските споразумения ѝ даваха необходимите гаранции. Тя бе мотивирана от необходимостта за външно начинание, което да скрие или оправдае вътрешната нестабилност и упадък - това, което великият гръцки поет Константинос Кавафис нарича "очакване на варварите".

Русия иска да установи нов световен ред. И затова тази война продължава и ще бъде трудно прекратена. Невъзможно е да се позволи на Русия да упражнява регионална хегемония, като същевременно се запази териториалната цялост на Украйна.

Д-р Кристина Ванберхен преподава в Брюкселски свободен университет и работи като старши експерт към Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 137 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Философ!

    185 33 Отговор
    Мечтите са безплатни! Думи нищо не струват!

    Коментиран от #19, #138

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 За Ес И нато

    158 27 Отговор
    Не важи международното право. Факт. Където са се намесил са го по газели.
  • 4 Невероятно

    189 31 Отговор
    Чак се чудя , кои са по големи идиоти !? Тези , от ДВ , или онези , които им плащат идиотиите !!!

    Коментиран от #39, #182

  • 5 Русофил

    52 132 Отговор
    Май само Пу мисли за победа, като Хитлер в края.
  • 6 Българин

    85 45 Отговор
    Рассия ще пабеди, Путин ще иляди, крепостните ще станат толькова багати , че по границата ще бъде стълпотворение от западняци, желаещи да живеят в Рассия! 😂

    Коментиран от #46

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Жълто джудже

    113 23 Отговор
    Това би било най-правилното и обмислено решение на Кремъл. Всеки ден война разрушава Европа. Защо да бързате и за пореден път да спасявате пъргавите и крещящите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 реди

    134 28 Отговор
    Предполагам гореспоменатата Д-р Кристина Ванберхен - чете от интернет всичко, на което се основава "експерното" й мнение. А в интернет преобладават лъжите на западните медии. Не е чудно, че прогнозите й са толкова наивни.

    Коментиран от #17

  • 12 Хихихи..

    83 15 Отговор
    А кое е по-възможно - Путин в Киiв или Зеленски в Москва? Коя от двете възможности е по невъзможна?
  • 13 Кличко

    38 101 Отговор
    Ха ха ха каква руска победа, то няма руска армия вече.
  • 14 Одески фронт

    57 9 Отговор
    И все питат: Защо започна СВО ? Това е новина от 20 февруари, преди да започне всичко-
    Експлозии са били чути в центъра на Донецк, град в източен Донбас, контролиран от подкрепяните от Русия сепаратисти, съобщи репортер на Reuters, в допълнение към тежките обстрели в други части на непризнатата Донецка народна република по-рано през деня. SMS съобщения, изпратени до жителите на Донецк, призоваха мъжете да се явят за военна служба във военните окръжия.
  • 15 Котис

    92 27 Отговор
    Соросоидни глупости!
  • 16 Ще разберем за победата...

    22 51 Отговор
    По купоните за хляб и сълзите в очите на Ганя !
  • 17 Българин

    26 75 Отговор

    До коментар #11 от "реди":

    Свържи девушката с Волгин, Карбовски, Кеворкян и т.н четирихилядници , че да получи абективна инфармация... 😂

    Коментиран от #149

  • 18 БАЙ КУРТИ

    81 19 Отговор
    Чудя се, защо още не са сложили пред ФАКТИ ЕДНО
    D и в края W . По ще ви повярвам. Поне ще знам кой е работодателя ви .

    Коментиран от #26

  • 19 Гражданин на ЕС

    117 25 Отговор

    До коментар #1 от "Философ!":


    На мен като гражданин на ЕС сметките ми се качиха значително заради скапаните санкции и изгубих доверие както в собственото си правителство, така и в европейското. Пък не виждам Русия да фалира, т.е. не виждам моето насилствено обедняване да дава резултат. А аз не съм едиснтвеният в ЕС. Това загуба ли е за Путин?




    Коментиран от #22, #140, #201

  • 20 Барадж

    17 62 Отговор
    оркистан вече гори!
  • 21 Жълто джудже

    43 9 Отговор
    Веднага след като войната се проточи, прокълнатите ресурси влизат в битката. В същото време не са изключени купони за бензин, хляб, месо и мляко.

    Коментиран от #63

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Защо на Лъвов, нали беше на Орлов

    5 29 Отговор
    и не става много ясно кого ще чакате и колко време преди това ще уведомите гражданите и цветарските магазини. И не е ли по-добре да се ориентирате към някоя медия, където плащат не на написан абзац, а на написани брой редове. "Колкото по-вече, толкова по-вече."
  • 24 Кочо

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "Професора":

    Машалла на професора.
  • 25 ханс

    68 14 Отговор
    Поредните тъпотии на немско зеле
  • 26 УКРАЙНА🇺🇦

    17 63 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ КУРТИ":

    Да се чудят РУСОФИЛИПИТЕЦИТЕ
  • 27 🇧🇬🇪🇺💯

    16 6 Отговор
    Всяка война минава през “it will get a lot worse before it gets better”, въпросът е, къде сме в момента, статия освен
    “the head line” не съм я чел, безмислена е.
  • 28 Слепок

    60 12 Отговор
    Гледаш Дойче Зеле - не четеш. Евтина пропаганда. Дори и теоретически няма никакъв шанс Окрайна да не клекне. Така или иначе ще бъде разчленена.
  • 29 Жълто джудже

    28 13 Отговор

    До коментар #22 от "Ха ха ха":

    Свободная эмиграция в Россию возможна только из стран бывшего СССР. Для европейцев граница закрыта. Вас никто не ждет.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гаглей

    13 50 Отговор
    Ще вземем Киев максимум за 3 дена хахаххахахаххахахаххаахаха а минимум никога.... Всичко е по план, още не сме започнали.

    Коментиран от #36

  • 32 ха ха

    12 38 Отговор

    До коментар #10 от "Румен Решетников":

    Ти май от друго измерение си попаднал тук... От 27-ми февруари миналата година са в Киев. А, някъде преди средата на март славните руски войни си мият ботушите в Атлантика край Лисабон.

    Коментиран от #47

  • 33 Бесен- _Язовец

    51 13 Отговор

    До коментар #10 от "Румен Решетников":

    Ти да не си мислиш че от Бахмут нещо е останало руснаците го направиха на палачинка . Кво стна в Херсон нали мн го искаха фашистите и сега бягат. 80% от Окрайнината няма електричество няма и да има на мишки ток не им трябва.
  • 34 Алкаш с калаш

    9 45 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен - _Язовец":

    Верно в това! Напредва твърдо все по на изток, като освобождава постоянно нови територии от присъствието си.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 САМО КОМЕНТИРАМ

    53 10 Отговор

    До коментар #31 от "Гаглей":


    А дали това е бил планът им? В ЕС вече ни подготвят за още по-тежка и по-скъпа следваща зима, а сегашната започна преди 10-ина дни. Пък не виждам Русия да фалира или да е спряла военните действия. Пък да не говорим САЩ, Китай и Русия колко спечелиха от Европа заради санкциите и доброволния отказ от евтини руски ресурси. САЩ до ден-днешен си внасят руски петрол.



    Коментиран от #66, #68

  • 37 А РУСНАЦИТЕ КАЗВАТ............

    27 18 Отговор
    "Руска победа е практически невъзможна"...........................ПАЖИВЬОМ, ......УВИДИМ........!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бай Котьо

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Невероятно":

    Е колко да се чудиш? Вас никой не може да ви задмине!!
  • 40 Антонио Бандера

    41 8 Отговор
    Щом Кристина е казала, тъй ше да е тя... Коя е Кристина??
  • 41 Путин...

    10 38 Отговор
    Така се ос.р@.х..ме, че и да продължа войната още ос.и.р@.ци.и ще има.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Жълто джудже

    57 10 Отговор
    Политическа континентална Европа напълно премина под контрола на Съединените щати и е готова да изпълни всяка от най-екстравагантните поръчки на Америка, дори ако това противоречи на нейните национални интереси. Тя дори се съгласява да стане ядрен прах, следвайки заповедите на господарите отвъд океана. Как Украйна се съгласи да го направи. Никога в историята на човечеството САЩ не са имали такова влияние на европейския континент.
  • 44 Баааууууу

    11 33 Отговор

    До коментар #38 от "РЕАЛИСТ":

    Да бе......... Като гледаме колко много са залетели да ходят в Русия?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Странно

    43 7 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Никой не говори в Русия за победа. Но все пак се запомни мисълта....Страхувам се, че пак избрахме губещата страна...
  • 47 САМО ПИТАМ

    55 8 Отговор

    До коментар #32 от "ха ха":


    Как е възможно? Те не фалираха ли вече заради "гениалните" европейски 9 (ДЕВЕТ) пакета санкции? Които самите европейци се чудят как да заобикалят, че сами си го навряха по "гениален" начин.



    Коментиран от #64

  • 48 Последния Софиянец

    12 39 Отговор
    Дори природата е срещу Путя. Вижте каква зима ни докара.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Дойчо Велев

    47 11 Отговор
    На тая мантра никой не се връзва . Укрите ще ядат кютека . Вече забравиха и за бандера и за песните и за славата .
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Щом работи в Европейската комисия,

    42 8 Отговор
    какво друго може да напише!? Целият ЕС са подвластни на САЩ, пионки от които нищо не зависи, освен да джавкат като палета, но след време ще свият опашки точно като помияри.

    Коментиран от #70

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 редник

    40 6 Отговор
    Taзи публикация вероятно е нужна на авторката да направи нужния брой статии за израстване в кариерата - а защо е поместено тук, можем да се чудим...
  • 58 Петьо Петров

    2 15 Отговор

    До коментар #56 от "Българин Сл.оригинал":

    Ех приятелю, липсвах ли ти? Тепърва сядам на дивана с лаптопа:))
  • 59 Объркано Атлантиче

    45 9 Отговор
    Какво не ви казват:
    Западът ще се умори да финансира Украйна, ако тя не демонстрира нови успехи на бойното поле. Това мнение изрази бившият съветник по националната сигурност на бившия президент на САЩ Джордж Буш Майкъл Алън в ефира на Fox News.

    Западът не е за Украйна, той е срещу Русия! Той веднага ще изостави, украинците щом стане неизгодно да ги издържа.

    Коментиран от #103

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Само питам

    23 4 Отговор

    До коментар #55 от "Володимир Зеленски":

    Надрусания как я прочете тая реч . Или после си взе земанката .
  • 62 Някой

    33 11 Отговор
    Стойте и гледайте! С отворена уста и течащи лиги.
    Русия ще постигне своето.
  • 63 Бай Яни

    6 21 Отговор

    До коментар #21 от "Жълто джудже":

    Вай-вах,до там ли го докарахте в руссия другарю. Горките рашъни ..
  • 64 ха ха

    16 36 Отговор

    До коментар #47 от "САМО ПИТАМ":

    Фалитът в резултат на санкциите не е за утре. Не знам дали ще сме живи след 10 години да си поговорим. СССР беше смазан за 45 години. Русия може и 20 да издържи, ама едва ли... Ще се намери някой да бутне кликата на джуджето. Дори утре да спре войната, дори русите да отстъпят цялата територия на Украйна с Крим, пак светът няма да се върне към състоянието от 2021-ва. Русия е страна на която никой няма доверие на запад. Упадъкът ще продължи с години.

    Коментиран от #71, #74

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Гаглей

    7 4 Отговор

    До коментар #36 от "САМО КОМЕНТИРАМ":

    Не ти стигат паричките, 😔😐😪 горкия
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Бай Яни

    10 30 Отговор

    До коментар #52 от "Щом работи в Европейската комисия,":

    Другарю,мога да ти уредя виза и пари ще ти дам само и само да си събереш багажа и да се заселиш с домочадието си в русия, имам връски в себир да те уредя ,там при чукчетата.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Ха ха ха

    14 24 Отговор

    До коментар #38 от "РЕАЛИСТ":

    В рушкия не се ходи лесно, щото никой не иска да ходи.... от там всеки иска да избяга.....

    Коментиран от #80

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Ха ха ха

    8 13 Отговор

    До коментар #78 от "Неделко":

    Е нещо по-добро да измислиш..., или това е макса на рушката техническа мисъл....
  • 82 Ха ха ха

    3 5 Отговор

    До коментар #80 от "Въпрос":

    Не ве...... бършех си гъ.....а с него!
  • 83 🇧🇬🇷🇺

    24 13 Отговор
    Русия е велика

    Коментиран от #88, #90, #100

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Дойче веле ,

    23 9 Отговор
    Наближава краят на англосаксите нагли
  • 87 Реално

    11 22 Отговор
    “Газпром” призна за срив на износа на газ, обяви го лично Милер.
    Спадът на производството спрямо 2021 г. е с около 20 на сто, а на износа - с 45,5 на сто. Това се случва на фона на санкциите наложени от Запада следствие на инвазията на Русия в Украйна.


    Така износът на газ от "Газпром" през 2022 г. стана най-ниският за компанията през 21 век, а производството - поне през последните 15 години, сочи статистика, цитирана от руската медия.

    Коментиран от #126, #139

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Голем смех

    14 28 Отговор
    Колкото и да е луд путлер, едва ли си представя, че може да завладее цяла Украйна и да държи 40 милиона украинци в подчинение. Абсурд! Затова по цели нощи вие от безсилие в бункера...
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 ,,Байрактар"70

    24 13 Отговор
    Съжалявам, но трябва да го пиша! Войната между Русия и Украйна!? Истината никога няма да се казва и пише! Това не е война на Русия само с Украйна! Всякакви ,,обречени знайковци" пишат все прекрасни новини. А коя е истината? Защо един смел ,,писец" , не осмелява да пише, това, което се случва? ...Знаете ли? Когато на руснаците им писне, ще се усети от всякъде. Все още търпят-- защо ли? ....Тревожно и емоционално наблюдават разпада и самоунищожението на ЕС по плана на САЩ. И какво следва? Отговор----Европа 40 години на буксир! Жалко.

    Коментиран от #106

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Матей преображенски

    30 15 Отговор
    Руската победа е практически неизбежна.Западът се гърчи в системна криза,изпаднал в идеологическа безпътица,изчерпил до край екстензивните си методи на развитие,чрез финансови измами и завладяване на нови страни-колонии.Не са способни на позитивно развитие ,единствено на мимикрия.Оформиха се два непримирими лагера--Азия срещу С.Америка и Европа.Досега Азия беше материален донор за империалистическия запад,ограбването на ресурси е от незапомнени времена,цялото богатство и охолсво на запада се дължи на тези грабежи.В исторически кратко време тренда се обърна,щенията на запада се натъкнаха на организирана съпротива и както виждаме той започна да създава военни конфликти по периферията на Азия.Но вече не са времената на иракската кампания,погромът над Сърбия,няма вече лесна плячка.Даже събитията се движат към отпадане на Европа от американската агресивна система.
  • 95 Ами има топки човека

    31 13 Отговор
    Подкрепата за Путин расте, 81,5% от руснаците му гласуват доверие...
    Одобрението на работата му е 78,3%...
    Еееех ако на запад имаше поне един способен и умен политик с Toпки, както Путин, то светът щеше да е рай, щеше да има мир и разбирателство между народите за много години напред!!!
    А то брате на запад само ckлерози, жeHдъpи които ... обръгнати от вроден страх и безсилие стават злобни и агресивни!!!!
    В Европа и света има дефицит на качествени управляващи. Една „велика“ държава като САЩ се управлява от демент. Канада от потомствен министър председател дето ходи по гей партита. Франция от лице което в медицината би определено като геронтофил. Във Великобритания беше един клоун, който дори не може да си среши косата. Европа от асистент лекар гинеколог. Германия от наследник на офицер от СС. Финландия от мома с неизживяно детство която за неините 36 години ще взима съдбовни решения за Финландия? И с всичкото това искате да се съобразява човек като Путин или съвременен Китай?

    Коментиран от #102, #104

  • 96 Да живее Русия

    18 13 Отговор
    ПУТИН е велик
  • 97 Ти да видиш

    18 9 Отговор
    Вариантите винаги са само два: или Европа губи или Русия печели. Победителят може да бъде само един. Двама победители, няма.
  • 98 Русия

    16 12 Отговор
    Ще победи
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Войната ще

    20 10 Отговор
    продължи,докато не фалира Европа.

    Коментиран от #107

  • 102 Ха ха ха

    15 22 Отговор

    До коментар #95 от "Ами има топки човека":

    А ти, що не ходиш да живееш е раша, този тъй велик за вас ватенките мир....

    Коментиран от #190

  • 103 Ахъ

    24 6 Отговор

    До коментар #59 от "Объркано Атлантиче":

    Вярно!И никой до сега не отбелязва, че "агресора" си има ресурси и то почти неограничени, а всички досегашни войни са се водили от агресори за по-вече ресурси (и Германия и Япония, и колониалните империи преди това та чак до Рим...). Русия не би използвала ядрени оръжия (та било и тактически), защо и са радиационно замърсени територии дори и за буфер...Но си мисля, че след като "миризливия руски ботуш" стигне до Молдова, парадно преминал през Приднестровието, някой "заблуден"/някои заблудени Искандер/и ще удари/ят "онази" база край Букурещ (подготвена от САЩ, за ранно прехващане на межд.конт.ракети), ей така, по-погрешка...А тук, както винаги -по хамелионщината ще ги познаете.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Ха ха ха

    10 13 Отговор

    До коментар #101 от "Войната ще":

    То до сега само пРоссия е фалирала през 1990....

    Коментиран от #136

  • 108 Русия е велика

    16 13 Отговор

    До коментар #100 от "Дупка!":

    Путин е велик!!!!!!!!!

    Коментиран от #112, #122

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Изтриха коментар 106

    9 12 Отговор

    До коментар #111 от "Разбира се, сега пак ще изтрият и теб":

    Кратък и ясен:

    Сайтът е проруски!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Разбрах

    26 7 Отговор
    На Дойче веле баща му е говорил това и дни преди падането на Хитлер. Нема страшно. Дойче не е меродавна медия. А и от 10 месеца каквото каже, все опакото става. Така че вече знаем истината. Данке шойн.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Русофоб Антисемит

    15 20 Отговор

    До коментар #111 от "Разбира се, сега пак ще изтрият и теб":

    В центъра на Москва чуждестранен кореспондент пита минувач:
    - Извинете, бихте ли споделили с какво се занимавате в свободното си време?
    - Не знам, никога не съм живял в свободно време…

    No comment 😆😆😆
  • 121 Ебурашка

    10 9 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен - _Язовец":

    "Напредва с 3 сантиметра за ден!"
    "СВО върви строго по план!"
    Цитирам изявления от руските телевизии.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 ПотънИте в Ямбол в мазето.

    2 0 Отговор

    До коментар #113 от "Тъпите":

    Тук фонетиката работи по друг начин.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Ахъ

    16 9 Отговор

    До коментар #87 от "Реално":

    Износът паднал, но цената на и по-малкото изнесено колко е? Резултата го знаем-руснаците да си карат китайските москвичи, но идустрията на Европа (останалата в Европа, която не е успяла да се изнесе) конкурентна ли ще е с втечнения газ, скоро, или до-година, две?Как така една незначителна мижава икономика-на Русия,(по-малка уж от Холандия или Южна Корея) ще обърка така Света и ще ми развали спокойния начин на живот камоли ще победи целия западен Свят...Или аз съм бил лъган?

    Коментиран от #128

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 И си лъган

    7 5 Отговор

    До коментар #126 от "Ахъ":

    и се лъжеш!
    Времето ще го докаже.
  • 129 Слепок

    25 10 Отговор

    До коментар #112 от "Русофоб Антисемит":

    Нещо си се объркал. Марионетния ЕС и краваристан са малцинство. Много малка част от света а вече и незначителна.

    Коментиран от #131, #133

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Госあ

    25 9 Отговор
    Победата на Русия означава денацификация и освобождение на руските земи и население от бандерите и защита на цялостта си. Това е справедлива кауза и ще успее.

    Коментиран от #134

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Въпросът съдържа отговора:

    3 2 Отговор

    До коментар #134 от "Русофоб Антисемит":

    Червени и другата дума, да не я пиша пак, да ме юе прихване някой бот.
  • 136 Зевзека

    26 11 Отговор

    До коментар #107 от "Ха ха ха":

    Ти история учил ли си? 1930 година, голямата депресия в САЩ и пълен фалит на банките им. Това води до прехвърляне на проблема в Европа и съответно началото на 2рата световна война. От 20 години Европа е в перманентни кризи. И всички започват по един и същ начин - някоя система в САЩ фалира и те за да се спасят прехвърлят необслужваните си кредити в Европа. Което срива евро икономиката и прави нас, изрядните платци от бедни по-бедни. Нон стоп едно и също. И тая война е за същото. Да се накарат тъпите европейци да изплатят дълговете на САЩ, която фалира заради слабоумието си с мерките за ковид. ЕС решиха че ще спечелят от тотото, ако разбият Русия и ограбят ресурсите, защото също се обвиниха с ковид мерките. Но това е твърде голяма хапка за старчески им беззъби усти. Русия няма да се даде. Точно обратното. Тая война ще срине Европа и ще я направи 100% роб на САЩ. А на бас!

    Коментиран от #142, #153

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 ха, ха, ха

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Философ!":

    Думите нищо не стрували... !?! Вярно е, но уточни, че става въпрос само за твоите! Иначе казано, хората знаят какво говорят, но ти определено не!
  • 139 Българин 681

    11 5 Отговор

    До коментар #87 от "Реално":

    А дали срива на производството и на износа не се компенсира с много по-високите цени???
    Това Милер спомена ли го?
  • 140 Даааа

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гражданин на ЕС":

    Който се смее последен, най-добре се смее. Голям залък лапни, голяма дума не казвай. Таман научих магарето да не яде и то умря....
  • 141 Госあ

    19 11 Отговор

    До коментар #134 от "Русофоб Антисемит":

    Остави опорките и коментирай написаното от мен. Писал съм денацификация, която си върви и Освобождение на руските земи и население от геноцида на украинските нацисти. Сега отвори една карта на СВО и виж освободените територии. Остава много по малко, отколкото е свършено. За оръжието е ясно, че целия запад налива във фашистката хунта, но и ВСВ е било същото. Вермахта е черпил ресурс и оръжие от цяла Европа.

    Коментиран от #144

  • 142 Ха ха ха

    10 14 Отговор

    До коментар #136 от "Зевзека":

    Банките в САЩ били фалирали 1930година..... 1989 година фалира целия съвеЦки съюз.... банки, предприятия, държава, политическа система..... Наздаровя товариш!
  • 143 Дьонме

    18 5 Отговор

    До коментар #134 от "Русофоб Антисемит":

    Разбирам, да си "русофоб" да е модерно сега(макар и временно), но антисемит защо си?Тези, срещу които си "анти", притежават по-големите дялове на фармацевтичната и оръжейната промишленост на "прогресивния, демонократичен западнал Свят" (да не пропуснем и "дигиталния Свят"), в който пък мечтаеш да се поотъркаш...Като видях какво пишеш, се сещам на какво казват, че е нещо като дървено желязо...Прощавай!

    Коментиран от #163

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Смешници

    19 5 Отговор
    Бесарабски фронт да не е фалирал? Днес само пропаганда от Дойче зеле .
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Дани

    14 6 Отговор
    Русия винаги е била част от Европа.
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 ТИР

    4 4 Отговор
    Като видя такова дълго писание просто не го чета,,,,
    Някой ще го резюмира ли,,,?
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Тъпан

    2 1 Отговор

    До коментар #136 от "Зевзека":

    Тя и сега е.
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Нямам срам

    19 5 Отговор
    Факти не ви ли стана ясно че Дойче зеле е пропаганда или вие работите за тях .. стига сте пълнили с глупости хората главите... На всички стана ясно кой срещу кого воюва и за какво .. цялата тая сапунка е заради руското влияние в ЕС а сащ като малко дете че не е получило подарък за Нова година почва да реве ... Война за влияние .. ама хората са овецецеце
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 123

    14 3 Отговор
    DW буламач
  • 160 Анализите на ненормалните от ДВ

    15 5 Отговор
    Или лъжите на краварите
  • 161 Как така западният блок държи уж на

    21 6 Отговор
    Международното право пък не го спазва.
    Нападнаха Ирак под предлог за съществуването на химически и. Ядрени оръжия а не намериха такива. Войваха 20 години в авганистан. Отделих косово а сега не позволяват автономия на Донбас и Луганск.
    Само в Ирак загинаха над 650 000 цивилни.
    Да е, споменаваме другите конфликти
  • 162 Гост

    13 2 Отговор
    Минските споразумения ѝ даваха необходимите гаранции. - Това на колко чашки е писано?
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 ха ха хааа

    0 0 Отговор
    Практически - Да ... Но винаги има едно - ЩЕ ..🤭😁
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 ...

    5 9 Отговор
    Путин ще мобилизира още милион и половина могилники.
    Не го подценявайте
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Гогопедагого

    12 3 Отговор
    Как пък все обратното на това, което се случва пишете. Журналистическа чест и достойнство нямате ли? Етичен кодекс нямате ли?
    Цитирате разни световнонеизвестни аналлизатори...
    Като знам студентите по журналистика колко са свестни, интересно, кой и кога ги преформатира... Или, те просто не могат да се домогнат до медиите и разни случайници се ловят за перото...
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Муууу

    15 2 Отговор
    Дойче веле бяха интересни по времето на социализма макар,че и по онова време говореха пълни безсмислици,все ги чакахме да кажат нещо важно така и не дочакахме

    Коментиран от #177

  • 174 пламен

    3 18 Отговор
    Русия няма икономически, демографски и военни ресурси за да установи какъвто и да било нов ред.
    Бита карта
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 ежко

    1 0 Отговор

    До коментар #176 от "Хм Хм":

    За вас-може би!За останалите-не!Да сте мислили какви ги сте ги вършили!
  • 179 Явор Божанков

    6 16 Отговор
    И тук делението на цивилизационен свят и нецивилизационен свят е истинско - Русия, Северна Корея, диктаторски държави. От другата страна - модерни демокрации. Ще е твърде лицемерно България да иска да е част от Програмите за възстановяване и развитие, но да не е част от помощта за население, което стои на тъмно и студено, и е подложен на системна агресия. Жени и деца на минусови температури са подложени на системен тормоз, терор и геноцид от Руската федерация. Този дебат се води само тук. Оттук на Запад и в свободния демократичен свят такъв дебат няма. Никой няма съмнение коя страна е права и коя не е права.
  • 180 Вълканов

    16 1 Отговор
    Поддържането на продължителна война е изтощаване на енергийните и военни ресурси на НАТОВСКИТЕ СТРАНИ. тРЯБВА ДА СЕ ПРИЗНАЕ, ЧЕ рУСНАЦИТЕ УСПЯВАТ.иКОНОМИКАТА НА еВРОСЪЮЗА СЕ СВИ, ИНФЛАЦИЯТА ЛИТНА НАГОРЕ, ЛИХВЕНИТЕ ПРОЦЕНТИ ЛИТНАХА НАГОРЕ. рУСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ИЗЛЕЗЗЕ ОТ МЕЖДУНАРОДНИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ И НИКАКВИ САНКЦИИ не ги плашат.
  • 181 Зелен Демократ

    7 3 Отговор
    Мисля си, че пъстроцветните дъговидни и нетрадиционни колеги от ДВ са отново абсолютно прави! Руснаците не ги чака нищо повече от мощен разгром след който да си се оправят с новите си 100 хиляди квадратни километра, да се мъчат с тях!
  • 182 151262

    17 3 Отговор

    До коментар #4 от "Невероятно":

    Най-големите идиоти са тези, които ги четат, включително и аз. Все се заричам, като видя Дойче веле, да не продължавам с четенето, ама на... Поне научих нещо ново - имало Свободен Брюкселски университет?!
  • 183 Артилерист

    12 3 Отговор
    Четох подобна статия в друг сайт, в която американците се стремяха да удължават войната, защото само те печелят от нея. Освен, че се стремят и да изтощават Русия...
  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Станко

    6 1 Отговор
    Кучета лаят, керваниа си върви.
  • 186 1234

    10 2 Отговор
    много сте яки да анализирате, как Русия губи войната. Обаче мълчите за правата на Българското малцинство в украйна. Поне гледайта какво правят Унгарците. Народоотстъпници!
  • 187 Четете

    1 1 Отговор
    Така ще с хванете колко широк е спектърът на мненията в DW.
  • 188 Верно ли

    10 1 Отговор
    "Русия не нахлу в Украйна от страх от разширяването на НАТО - Минските споразумения ѝ даваха необходимите гаранции." - каза Д-р Кристина Ванберхен , старши експерт към ЕК. Хахахаха, били давали необходимите гаранции? Тази все едно приказва на марсианци! Я да ги пита тези от Донбас за "гаранциите"! Оланд и Меркел също разправяха за тази "Гаранция - Франция"!
  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Не знаеш ли

    8 4 Отговор

    До коментар #102 от "Ха ха ха":

    Хубав въпрос. Благодаря! Не отивам да живея в Раша, защото Раша се погрижи да имам къде да живея сега. Направи го още през 1878 г. Затова си имам дом в България и гордо се наричам Българин. Съжалявам за теб, но като не ти достигат качества за да живееш в България, заповядай да подмиваш тоалетните в ДВ.
  • 191 Перо

    8 3 Отговор
    Русия освободи своите хора от геноцида и териториите, които населяват, което е и целта на Путин! Другата част на Украйна, на рамо да си я носят, заедно с шута Зеленски! Сега ще преместят и граничните пирамиди, а после идва ред на Полша и Унгария, които имат да си връщат земите, отнети след ВСВ от Украйна! С измислената държава и нация, въртележката тепърва започва! Беше пълна глупост признаването на измислените държави, като Украйна, РСМ, Косово от ООН или от повечето държави от ЕС!

    Коментиран от #192, #198

  • 192 Опълченец

    2 9 Отговор

    До коментар #191 от "Перо":

    Какви земи е отнела Украйна след ВСВ? Та Украйна беше част от СССР. Границите на държавите са урегулирани отдавна и има установен международен ред, който любимата ти Русия отново наруши. Полша е от най-големите защитници на Украйна и никога не е имала териториални претенции към нея. Измислете други опорки, тези се изтъркаха.
  • 193 Локо Сф1956

    7 2 Отговор
    Написаното от Д-р Кристина ... е фалшива пропаганда- защо. " Русия не нахлу в Украйна от страх от разширяване на НАТО - Минските споразумения и даваха гаранции." Само, че Д-р Кристина не се съобразява с признанието на Меркел, как са заблудили Русия, че в тези години на гаранции Украйна да натрупа мощ и да се използва за една бъдеща война.
  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Коментар

    7 0 Отговор
    Какви са тези ненормални статии?Ами не губи.Вчера даже онзи от НАТО Йенс Столтенберг каза обратното.
    Русия няма как да загуби,а вие се опитвате целенасочено да докарате ядрен апокалипсис и да унищожите планетата.То ако не е Укрия четем за Китай.Ако не е Китай четем за Корея...аман вече!
  • 196 Мдааа Дааа

    6 0 Отговор
    А един дето командва генералите и професорите каза, че има две решения на днешната ситуация ... или мир под условията на Путин или няма да има свят!!!!
  • 197 Пеуник

    5 2 Отговор
    Победата на Русия е факт! Украйна загуби територии в които провеждаше геноцид на рускоговорящото население с подкрепата на Запада. Трудно обаче се преглъща от Запада тази война, защото са основнияй поддръжник. Войната се води от 2014та, а Путин направи грешка, че повярва на двамата измамници Меркел и Олан. Трябваше още тогава да започне офанзивата. За 8 години Запада наля десетки милиарди в неонациския режим на Киев. Сега щетите за света ще са огромни и вината ще е на Запада..
  • 198 Пеуник

    1 0 Отговор

    До коментар #191 от "Перо":

    Абсолютно вярно!
  • 199 Вирус

    1 0 Отговор
    Прокиша мисли така а дали другите мислят обратно мъка ви е ама вашата свърши трябва да се примирите хаха
  • 200 Софко

    0 1 Отговор
    Жалко, че Питин загуби войната, всички се надявахме, че той ще въведе дълго бленуваната свобода на геойове и педили.
  • 201 Гурил

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гражданин на ЕС":

    Жалко, че жужето загуби войната.
  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 УЧУДЕН

    1 1 Отговор
    Глей ти а аз си мислех че не особено умните анализатори са само в БГ и са симпатизанти на ПП и ДБ
  • 204 ССССССС

    0 0 Отговор
    РУСИЯ ЩЕ ИЗКОРМИ ВСИЧКИ АМЕРИКОСИ