Last news in Fakti

5 Януари, 2023 21:00 3 135 84

Ще бъде ли грешката на Путин в Украйна и негово падение?

  • владимир путин-
  • русия-
  • кремъл-
  • украйна

Опитвайки се да се представи като съвременен Владимир "Велики", Путин ще се приближи по-близо до Иван Грозни, който напусна Москва победен, съкрушен и разорен до смъртта си

Ще бъде ли грешката на Путин в Украйна и негово падение? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Навлиза ли режимът на Путин в крайната си фаза на фона на многократните неуспехи на Русия в Украйна? Тъй като войната продължава и не се вижда край, имаше много спекулации относно отказа на руския лидер Владимир Путин да присъства на срещата на върха на Г-20 в Бали и неотдавнашното му решение да изпрати Дмитрий Медведев, заместник-секретар на Съвета за сигурност на Русия, в Пекин.

Анализаторите се съсредоточиха върху неуспешната военна офанзива на Путин в Украйна, страха му от Covid-19 и възможни здравословни проблеми, свързани с рака. Руските историци обаче разпознават по-вероятния сценарий зад това развитие, пише за "Нешънъл интерест" полковник Уес Мартин, служил в множество съвместни командвания по целия свят.

Напускането на Кремъл по време на несигурност и хаос е много нездравословно за руските лидери. Цар Николай прекарва твърде много време извън Москва, управлявайки армията по време на Първата световна война. Той плаща за това с живота си и живота на семейството си. По-късно Никита Хрушчов и Михаил Горбачов бяха свалени, докато бяха на почивка.

Путин познава историята, но също така знае кога да максимизира властта. Като офицер от КГБ на средно ниво, когато Съветският съюз се разпадна, Путин е наблюдавал как негови връстници използват връзките си с КГБ, за да трупат богатство и власт, но също така и да развиват банди на организираната престъпност. Путин направи и двете.

В рамките на десет години той маневрира от работа в университета в Санкт Петербург до позицията на министър-председател и помазан наследник на президента Борис Елцин. Едновременно с това той поддържа тесен контакт с руския наследник на КГБ, ФСБ. В Русия оставането на власт изисква игра на въоръжените сили и КГБ/ФСБ и организирането им едни срещу други.

С ФСБ като негово правоприлагащо звено, мафиотската система на Путин си спечели името Федерация Лубянка, поради местоположението на централата на ФСБ на площад Лубянка. Възходът на тайната полиция като управляващ елит доведе до израза "чекистки ренесанс", който идва от историческото име на тайната полиция, датиращо от времето на Ленин.

Скоро след това Путин започна да преследва свръхбогатите руски олигарси. Създавайки рекет за защита, Путин позволи на олигарсите да запазят част от богатството и индустрията си, като го включиха в играта. Руската държавна корупция не се ограничава само до Путин. Връзките на ФСБ с организираната престъпност датират от възхода на Тамбовската група в Санкт Петербург през 90-те години на миналия век. Днес се съобщава, че първият заместник-директор на ФСБ, Сергей Королев, има връзки с узбекския милиардер Алишер Усманов и неговите филиали. Източници в Москва предполагат, че той е и лично свързан с лидерите на руската мафия.

Но зад облика на единството на чекистите е избухнала борба за власт на всички срещу всички. Един ярък пример е трайното противопоставяне между двама могъщи генерали от ФСБ, Иван Ткачев и Сергей Алпатов, и двамата служат в отдела, който се занимава с икономически престъпления. Техните сблъсъци разкриват разширяващ се разрив между две фракции на ФСБ със съперничещи си олигархични съюзи. Членът на "московския клан" Алпатов повече от година е временно изпълняващ длъжността ръководител на Службата за икономическа сигурност (СИС). Ткачев, от друга страна, се смята за част от клана на Игор Сечин, дългогодишен лейтенант на Путин и главен изпълнителен директор на "Роснефт", най-големият руски държавен производител на петрол.

Твърди се, че Алпатов е поддържал връзки с някои ориентирани към Запада олигарси, които са недоволни от ръководството на Путин, което разрушава техните бизнес империи, включително бившите акционери на петролната компания ЮКОС, която беше присвоена от Путин и Сечин през 2004 г. Бившият главен изпълнителен директор на ЮКОС Михаил Ходорковски сега предизвиква режима от изгнание и се смята, че има съюзници не само сред руския бизнес елит и интелигенция, но дори и в рамките на ФСБ. Според някои доклади, докато е бил начело на дирекция М на ФСБ, която контролира Генералната прокуратура, Следствения комитет на Русия и руските съдии, Алпатов се е намесил, за да забави образуването на ново наказателно дело срещу бившето ръководство на ЮКОС и акционери.

Корупцията е широко разпространена сред всички подчинени на Путин. Само в един широко разпространен случай полковниците от ФСБ Кирил Черкалин и Дмитрий Фролов използваха своя авторитет и връзки, за да присвоят стотици милиони долари от руския народ. Голяма част от това е направено със знанието на тогавашния първи заместник-директор на ФСБ Сергей Смирнов, а за неговия наследник Сергей Королев се смята, че е замесен в подобни схеми.

Днес генералите от ФСБ изграждат властова база за бъдещето, в случай че режимът рухне.

Възходът на въоръжени групировки застрашава целостта на Русия. Могъщият Евгений Пригожин, ръководителят на скандалната група "Вагнер", която разполага своите наемници в Украйна и Африка и чеченският владетел Рамзан Кадиров, който изпрати своите ударни части на фронтовата линия в Украйна, биха били важни играчи в наследяването на Путин.

Продължаващите провали в Украйна създават пукнатини във всичките три бази на властта на Русия, като се започне с ФСБ. Агенцията не би и могла да получи по-грешна разузнавателна информация за Украйна, дори и да се беше опитала. Въз основа на тази погрешна разузнавателна информация, руската армия разположи своите ужасно необучени войски и зле поддържани превозни средства в Украйна - с катастрофални резултати.

Руската история ще запомни един брутален президент, който отприщи двама още по-брутални съюзници. Опитвайки се да се представи като съвременен Владимир "Велики", Путин ще се приближи по-близо до Иван Грозни, който напусна Москва победен, съкрушен и разорен до смъртта си.

Цар Николай пада от власт, когато войниците се отдалечават от бойното поле и завършват дългия поход към дома. Руските зими са легендарни с победата над войските на Наполеон и Хитлер. Украинските зими са също толкова лоши. И този път руснаците са нашествениците, зависими от дълги линии за доставки, повредена логистична система и оборудване с доста нисък стандарт.

Балансът на силите на Путин, закотвен върху неговия Чекистки Ренесанс, се разпада.

Превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Отец Дионисий

    52 36 Отговор
    Путин е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана!Господ е с него.

    Коментиран от #53, #66

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кфлфо

    24 35 Отговор
    Рашките ще простят на путлер за мизерията, за кръвта, за смъртта!
    Но за униженията си, ще му простят ли?

    Коментиран от #83

  • 7 иронимов

    24 27 Отговор
    абе какво става със специалната операция?

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Слава ВСУ

    30 35 Отговор
    Идва краят на путлер и империята на злото!

    Коментиран от #52

  • 9 Каква

    21 9 Отговор
    Грешка, това е май- правилното решение да ги прави криви укри НАТО наред!
  • 10 Еми какво

    25 12 Отговор

    До коментар #7 от "иронимов":

    Нали виждаш Покрайна стана мармалад.

    Коментиран от #22

  • 11 Антипутлерист

    17 25 Отговор

    До коментар #7 от "иронимов":

    Върви по план и график. Подготвя се поредната “проява на добра воля” и поредното “стратегическо прегрупиране” чрез панически бяг от позициите зарязвайки и техника и муниции

    Коментиран от #13

  • 12 ТаУмВзе

    22 9 Отговор
    Краварчето все още не разбира кво му се случва, което е добре! Z

    Коментиран от #50

  • 13 Да бе да

    20 8 Отговор

    До коментар #11 от "Антипутлерист":

    Затуй укрите на свещи без шампанско:)))

    Коментиран от #18

  • 14 СССРБарета

    26 13 Отговор
    Евала на Медведа! Да закарат ядрения арсенал край бреговете на Сащ ей така да постои!!! Малко да им разсее мислите да не са толкова концентрирани в Украйна! Афганистанските козари разсяха митовете за първата армия в света!
  • 15 Да бе да

    21 6 Отговор
    Затуй укрите на свещи без шампанско:)))

    Коментиран от #24

  • 16 Oкрайна нищо не си е върнала

    16 10 Отговор
    само Окраинци мъртви трупат
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Антипутлерист

    16 20 Отговор

    До коментар #13 от "Да бе да":

    Унижението за безаналоговите орки на Путлер няма край. Те в безсилието и неспособността си да спечелят на фронта нанасят удари по цивилната инфраструктура тероризирайки обикновените украинци надявайки се отчаяно че така ще сломят съпротивата на един истински народ каквото са украинците, но реално единственото кое ще се случи е, че ще се разпадне измислената федерация на злото.Защото тя се крепи единствено и само на терора над поробените народи подчинени със сила, репресии и страх. С отслабването на хватката на “безаналоговата” армия която бързo изчезва благодарения на героичната съпротива на Украйна тези народи ще си поискат независимостта и с федерация се свършва завинаги. От Русия ще остане московска област и нищо повече както и трябва да бъде.
  • 19 куку

    4 9 Отговор
    Блажен който вярва на тези идиотщини..тяхното място е в бункера..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Путя

    11 14 Отговор
    Нашият Путя е велика дори танковете да са пред бункерът му той пак е победител
  • 22 ТаУмВзе

    16 17 Отговор

    До коментар #10 от "Еми какво":

    Зеленски приключи робсия за по малко от година, какъв.мармалад бълнуваш, товарищ подлогович!

    Коментиран от #33

  • 23 Хахахаха

    13 14 Отговор
    Това е от обръщението на Путин от Нова година! Ако погледнете добре, ще видите, че под сакото Путин е с бронежилетка! Това беше коментирано и във видео!
  • 24 Ами

    11 15 Отговор

    До коментар #15 от "Да бе да":

    Те може да са на свещи и без шампанско, но въпреки това не забравиха да се погрижат за путлериския празник и им подариха новогодишен подарък от сърце. Сега оркитите путлериски да си чакат и коледния по руски стил.
  • 25 Русофил

    4 12 Отговор
    Пу като Петър Велики ще стане ако той е карал такси.
  • 26 Голем смях

    19 17 Отговор

    До коментар #2 от "Българин Сл.оригинал":

    колко да е велика...Украйна ги бие като шкембе у дувар.Забраниха им да пътуват в белите страни ,забраниха им полетите до белите страни .Хиляди фирми напуснаха ...хахах великата кочина .Правят китайски москвичи без нито един...нито един руски чарк.Целия свят си прави гаргара вече с ...вторая армия ...в Украине.Путлер не смее да излезе от Россия .110 000 избити солдати ...мнооого велика.
  • 27 Токсик

    18 14 Отговор
    Путин ви го каза точно, но вие не го слушате ! Той каза - Ние още не сме започнали! И преди ви каза също - целите са денацификация и демилитаризация, а всички територии са бонус! Вижда се, че Путин вече успешно провежда и денатофикация. Като гледам колко жалко и нелепо изглежда цялата натовска армия се чудя утре братята руси като изчистят докрай укронацистите и претопят цялата натовската скрап дали ще има кой да ги спре като тръгнат на запад да освобождават и нас от фашистите евроатлантици?! Както са загрели и закоравяли руснаците от тези битки смешните натовци ще гледат безпомощно с широко отворени очи и ще напълнят гащите за минути ! Този момент наближава много скоро!

    Коментиран от #34, #58

  • 28 УКРАЙНА🇺🇦

    14 24 Отговор
    Путлер е гноясъл мертвец
  • 29 Жичкажия

    25 10 Отговор
    Факти,излагате се вече. От десет месеца всеки ден през десет минути пускате статии как Путин пада от власт , болен от рак умира, убиват го , Русия губи, разпада се , имат стотици хиляди избити войници. А то какво: Путин има подкрепа каквато нито един западен политик няма, Украйна изгуби 30% от територията си , колко войници изгуби не казвате но са над 500000, Русия е цяла , запада страда от хипер инфлация която се крие, скоро предстоят гладни бунтове за които нищо не казвате. Да сте живи и здрави.....

    Коментиран от #60, #63

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Тошо

    14 2 Отговор
    НЯМА ГРЕШКА ,ВСИЧКО Е ПО ПЛАН.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 А кой

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "ТаУмВзе":

    Е на свещи бе ахмак?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Шака Zулу

    14 10 Отговор
    Путин спасява 8 милиарда роби вземайки ги от грабителските ръце на доларопечатарите.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Цензура

    17 8 Отговор
    Преди да наричат "режим" управлението на един демократично избран лидер, нaглеците (или ненoрмалниците) от National Interest да си припомнят, че тяхната държава, някога символ на демокрацията, сега се води от един склeрозирал олигoфрен, безмoзъчно чyчуло, осмивано от цял свят, турено в Белият дом от подлeците, които фалшифицираха вота на американският народ и заповядаха стрелба на месо срещу него, когато този народ мирно си потърси правата !!!

    Намерили кои да говорят за "режим" в Русия... изобщо няма да си правя труда да чета по-надолу.

    Коментиран от #38

  • 38 Цензура

    20 7 Отговор

    До коментар #37 от "Цензура":

    Владимир Путин - 80% подкрепа сред народът си, чучулото байдън с... дали РЕАЛНО има и 20% ???

    Коментиран от #41, #51

  • 39 Професора

    18 9 Отговор
    САЩ се провалиха в Окрайна също както се провалиха в Грузия, Сирия, Либия,Афганистан. ЧВК Вагнер бие САЩ навсякъде! Всичко останало е соросоидна пропаганда без факти.

    Коментиран от #43

  • 40 Перо

    12 4 Отговор
    Джендърски уйдурми!
  • 41 Запознат

    14 8 Отговор

    До коментар #38 от "Цензура":

    Чучелото Байдън е назначено от Сорос изобщо не избирано затова в момента във Вашингтон има 25 000 полицая коиъо пазят Белия Дом бърлогата на злото!
  • 42 Монтгомъри

    15 6 Отговор
    Американското зло умира с Окрайна. САЩ са една фалшива империя изградена от лъжи и пропаганда.
  • 43 Напротив

    7 16 Отговор

    До коментар #39 от "Професора":

    Кремълското компресирано джудже е се провали във всичко. Украйна беше пожертвана от западните страни за да бъде ударен кремълския режим и той влезна дирено в капана. С него е свършено вече,но със себе си ще повлече и Русия. Директна военна намеса на запада никога няма да има, но не защото се страхуват, а просто защото се преследват определени цели които са доста по-всеобхватни отколкото съдбата на Украйна.

    Коментиран от #45

  • 44 1111

    8 13 Отговор
    Еврейското чучело Шаломович Путин ще свърши като Садам и Муамар,като тях ходи,заобграден от гавази мъже и жени,в последните месеци от страх целия се тресе
  • 45 Професора

    15 7 Отговор

    До коментар #43 от "Напротив":

    Американски фашистинсе провалиха в Русия. В момента руснаците са по обединени от всякога точно заради фашиската политика на САЩ.
    Дядката Джоузеф е затънали в кризи като се почне от петролна инсе стигне до инфлацията която вече е доста двуцифрена. В Русия инфлацията е минимална и руснаците са подсигурени от всякъде. Дядката Джоузеф щеше да фалира Руската Федерация, а Русия с рекордни печалби във вс сфери на икономиката.
  • 46 А в действителност!

    14 6 Отговор
    Паденито е на НАТО...!
    Гърция и Турция си размениха предупредителни изстрели в Егейско море...!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Да, бе

    17 6 Отговор
    А кой казва, че Русия губи, освен изпозападналата пропаганда? Първо се огледайте в ежедневието си и може би ще видите кой е големият губещ. Ерата на благоденствието за паразитите свърши.
  • 50 ТИРбушон

    8 13 Отговор

    До коментар #12 от "ТаУмВзе":

    А вземи и развей руския парцал. Защото очевидно българин, не
    си.
  • 51 ТИРбушон

    11 14 Отговор

    До коментар #38 от "Цензура":

    Няма нужда Светът да страда като прави компромиси с руската паплач. Тя трябва да бъде унищожена.
    Никакво снизхождение и към руския народ, а масова екзекуция, след като поддържат 80% Злодеят от Кремъл-Путин.
    Ако някой трябва да страда от борбата против изроди като Путин и неговите слуги , това трябва да са неговите поддръжници , а не невинните и беззащитни хора по Света! Никакво снизхождение към руснаците , а геноцид и изтребване за да е мирен и справедлив света! Руснаците ако искат спасение, да тръгнат и свалят Путин иначе ще бъдат унищожени покрай неговото унищожение от великата Западна цивилизация.

    Коментиран от #56, #59

  • 52 Ъхъъмм

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Слава ВСУ":

    Слава на всичките БКП-та,по земните кълбета...!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Малеее

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "Марш":

    😂, на какво си бе братле???
  • 55 ПУТИН НЕ ВОДИ ВОЙНА

    11 8 Отговор
    ПУТИН УНИЩОЖАВА АМЕРИКАННСКИЯТ ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ В УКРАЙНА

    Коментиран от #57, #62

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Опълченец

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Токсик":

    Успя да ме развеселиш. Хахахахаха
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Опълченец

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "Жичкажия":

    И ти ме развесели хахахахаха
  • 61 Украйна ще бъде...

    5 9 Отговор
    Путиновата Голгота, ще го разпнат на един HIMARS, и Зеленски ще го прободе с ДЖАВЕЛИН, и ще е новият бог на русофилската секта.
  • 62 Рико

    5 5 Отговор

    До коментар #55 от "ПУТИН НЕ ВОДИ ВОЙНА":

    " Америка разположи свои войски в Румъния близо до границата с Украйна " Неспирното квичене срещу САЩ, накрая ще предизвика отговор.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Жужи

    5 5 Отговор
    Вече и аз не зная кой съм...!Когато затворя очи съм "ВЕЛИКИ",а когато се погледна в огледалото-ужас...."ГРОЗНИ"...!Моите лакеи ме лъжат и ми казват,каквото ми харесва!Единствено българските подмазвачи ме харесват!Наричат се русофили...Ленчето МИКРОФОНОВА ми казва...
  • 65 Една заря

    6 6 Отговор
    в Масква от горящ газ и отломки би внесла свежа струя в празничното настроение на московчани.
  • 66 Отче,

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Отец Дионисий":

    стъпи на земята.
  • 67 Ехо

    10 9 Отговор
    Путин е свършен и само прости хора не го виждат! Комбинацията от алчност за власт и само забравяне , съчетани с мания за величие и непогрешимост убива всеки диктатор!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 МВР

    6 3 Отговор
    Вие защо не сте си сложили табела: Платени Чуждестрани Агенти?
  • 70 Не съм русофил

    7 7 Отговор
    но чета злостната пропаганда която се води срещу Русия и Путин и подпомагана от полуграмотни тролове.
    Путин е върнал до сега около 30% от територията наречена Украйна,а тази територия е изконно руска.Руското население има руски паспорти.Пука му на Путин,че други държави не признават това.Да му мисли Украйна ако остане някаква държавица,ще връща всичко с лихвите което сега САЩ наливат там.

    Коментиран от #71, #80

  • 71 Наблюдател

    5 6 Отговор

    До коментар #70 от "Не съм русофил":

    Прав си. До сега САЩ никъде,никога не са давали нещо даром.Каквото е давано е връщано с лихвите.Историята от изтеклите 120 год. до сега потвърждава това.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Иванова

    3 2 Отговор
    Капитулация на Русия няма да бъде края за съществуването на Русия и народа й. Германия е пример за това. Знаем и какъв е краят на стъпилите на пиедестала на славата лидери. Някои по за късо време, сегашният руски пример е повече от десетилетие. Чудно е все пак, дали Путин знае и се е получил повече от историята или няма време от самовеличеенето си и му попадат, дадени и избрани, само някои новини?! Хладен ум, да, но не и чисто ❤️! Имаше такъв чекистки девиз..
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Показа друго

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин Сл.оригинал":

    В какво може да се превърне една велика страна и един славен народ,позволил да го яхне мафиотска групировка!
  • 82 Независим

    2 2 Отговор
    Държава Украйна никога не е имало,няма и да има.Беше искуствено създадена след разпада на СССР с подкрепата на пияницата Елцин който все пак се усети какъв гаф е сторил и предаде власта на Путин да му оправя гафовете..
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    Единствената грешка е ,че не ги смачка по-рано,щеше да стане много бързо и с малко жертви,може би още в 2014Г..Дори тогава е било възможно да се предвиди какво ще последва след 8 г..Все пак Русия успя да спаси което е възможно в тогавашния момент--Крим,Донбас и Луганск,очакваше се украинците да се примирят ,че самото население на тия области се опълчи срещу тях,не за да воюва ,а за да се отдели и впоследствие да се влее в РФ,КАКТО И СТАНА.Конфронтацията беше наложена от Вашингтон,непримиримо и непоносимо предизвикателно.Украйна не е равностойна с Русия ,та да дели мегдан,защо им беше да се навират между шамарите?Всичко се дължи на системния натиск от сащ и Западна Европа,които искаха да организират война срещу Русия.Опити имаше и по-рано,твърде неуспешни,като се почне от Афганистан някога,до Кавказ,Казахстан,опитаха да разтурят и Белорусия,но там им се опря суровият Лукашенко.