Last news in Fakti

9 Януари, 2023 13:00 4 708 25

Манол Пейков: Ето как Георги Гергов заграби Пловдивския панаир

  • манол пейков-
  • пловдивски панаир-
  • георги гергов

Заради гьонсуратлъка и безграничната лакомия на една малка, но несъразмерно алчна, влиятелна и вредна група хора

Манол Пейков: Ето как Георги Гергов заграби Пловдивския панаир - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скъпи приятели – Следващият ми пост не е за дарения, нито за генератори.

Защото докато ние с вас тичаме да спасяваме света, някой тихичко се промъква на прага ни, нахлузил бели ръкавици и скрил зад гърба си бутилка бензин, с която (както по всичко личи) възнамерява да запали собствената ни черга. Това коментира във "Фейсбук" Манол Пейков.

Да, става дума за Пловдивския панаир – едно от най-старите (на цели 130 години!) и най-знаковите изложения не само на Балканите, ами в цяла Европа.

Дълги години той беше нашият прозорец към света. Като деца тичахме там още в деня на отварянето му, за да видим най-новите западни коли, да се снабдим с гланцирани списания, различни от "Жената днес" и "Българо-съветска дружба" и да пием Швепс и Кока-Кола.

Всъщност на Международния есенен панаир се изсипваше цяла България – много пловдивчани се изнасяха от собствените си домове за седмица, за да ги дадат под наем на туристите и да припечелят по нещо.

За една седмица през септември (а в по-късните години – и за още една през май), Пловдив се превръщаше във фокусна точка на срещата между Източна и Западна Европа, между двете привидно враждуващи, но любопитни една към друга обществени системи.

Разбира се, нашето любопитство беше несравнимо по-голямо – понеже, като изключим тази кратка септемврийска седмица, ние бяхме обърнати навътре и познавахме единствено собствения си свят.

* * *

Допреди двайсетина години на никой пловдивчанин (предполагам – и на никой българин) не му беше минавало през ума, че това знаково място (наричано не без основание от местните "Панаирното градче" – поради огромната си площ и впечатляваща, модерна архитектура, включваща трийсетина палати, грамаден парк и езеро с лодки) може някога да се превърне в нечия ч а с т н а собственост.

Но ето, че се случи. Или поне е на път да се случи.

За образцовата и безмилостна техника на превземане на Пловдивския панаир от Георги Гергов може да се напише цяла дисертация (и най-вероятно ще дойде момент, когато някой действително ще седне и ще я напише). Но понеже мястото ѝ не е във Фейсбук (пък и целта ми днес не е да ви занимавам с безбройните детайли и меандри на присвояването), ще се опитам да ви я разкажа в малко повече от страничка.

* * *

Тъжната истина е, че през годините Пловдивската община изигра ролята на своеобразен трамплин за приватизацията на Пловдивсия панаир (или както тогава се казваше – преструктуриране.)

Схемата е разработена по добре познатия принцип "на час по лъжичка", а основният ѝ задвижващ механизъм са задкулисните хватки и непрекъснатото "смазване" на общинската машина с "правилните" стимули.

Смесеното дружество "Пълдин туринвест" АД е учредено през 2006 г. с решение на Общински съвет – Пловдив.

Негови акционери – по онова време – са община Пловдив със 75% дял и три частни фирми на бизнесмена Георги Гергов: ЦУМ АД, София – с 8%, "Слънчев ден" АД, Варна с 8%, и "Стария Пловдив" АД – с 9%.

Публично-частното партньорство е създадено (уж) с благородната цел да се спре разрухата на паметници на културата в Стария град и за развитието на Пловдив като важен туристически център и културен маршрут. Една от дейностите, записани в предмета на дружеството, е възстановяване, реконструкция, основен ремонт, поддръжка и управление на сградния фонд в АИР "Старинен Пловдив".

При учредяването на „Пълдин туринвест" АД Гергов участва чрез „Евро глобул 90" АД с акциите на трите споменати по-горе свои фирми – от „Слънчев ден" в смесеното дружество е апортиран ресторант „Пълдин" в Стария град, от „ЦУМ" АД е внесена парична вноска от 2 504 384 лева, а фирма „Стария Пловдив" АД вкарва в „Пълдин туринвест" трети и четвърти етажи на Церетелевата къща в Стария град над Античния театър. Тя е необитаема и е в недовършено състояние.

От своя страна, между юни 2006 г. и средата на 2007 г. Община Пловдив апортира в дружеството цели 12 имота в Стария град (между които Ритуалният дом на ул."Съборна", Домът на художниците, бившето Каблешково училище, както и Испанската къща) и още 10 извън резервата, включително паркинг пред панаира с площ 2405 кв. метра и близо 19 декара на ул. „Полк. Сава Муткуров" до хотел „Санкт Петербург".

Според (тогавашните) данъчни оценки, Общината внася първоначално апорт, равен на 23 478 600 лева. Имотите и акциите на Гергов са оценени на 7 милиона лева.

* * *

Bъпpeĸи чe oбщинaтa пoлyчава 75% oт aĸциитe, от самото начало тя имa caмo двaмa пpeдcтaвитeли в 5-члeнния бopд нa диpeĸтopитe.

С учредяването на смесеното дружество Общинският съвет гласува устав, който дава пълна власт на съдружника, макар че той има само 25 процента дял.

Оттам нататък започва маратон от апортиране на имоти с мотив, че тяхната стойност трябва да е достатъчна за придобиване на 49 процента от Панаира.

Апортите на общински терени се правят с почти стопроцентовата подкрепа на местния парламент. Скоро Гергов апортира в „Пълдин туринвест" парк хотел „Санкт Петербург", оценен за близо 58 милиона лева, или 7 207 659 акции. Така капиталът на „Пълдин туринвест" е вдигнат, а дялът на Общината стремглаво намалява.

През следващите години дялът на Общината продължава да пада, а акциите на Гергов – да набъбват. С няколко решения на Общинския съвет се апортират нови имоти и двата градски разсадника, единият с площ 263 декара, другият – 36 470 декара. В смесената фирма е прехвърлен и голям терен от 18 декара в парк „Отдих и култура" на Гребния канал.

На своя ред Гергов подсилва участието си в „Пълдин туринвест" с ресторант „Ритора" и обособени обекти в груб строеж в морския си комплекс „Порт палас".

* * *

След този маратон капиталът на „Пълдин туринвест" е увеличен до 170 572 235 лева. Срещу този актив „Пълдин туринвест" държи 49 на сто от акциите на Панаира.

Забележете обаче: със своите 22 имота с площ от 360 декара, Общината има акции в дружеството на стойност едва 42,5 милиона.

С течение на времето и в резултат на неспирна поредица от "хватки", дялът на Общината в "Пълдин туринвест" пада от 75% на 25%.

Междувременно, в края на 2008 г. Георги Гергов изкупува дяла на реститутите в Панаира. Макар той да е под 1%, това е достатъчно, за да може „Пълдин туринвест" да постигне доскоро немислимото – а именно: да се сдобие с мажоритарния пакет акции.

И ето че "Пълдин Туринвест" вече държи 50.36% от акциите на "Международен панаир Пловдив". Останалите 49.64% (към онзи момент) остават у държавата.

* * *

Това, обаче, все още не е достатъчно за Гергов. За пълното овладяване на Панаира е нужно абсолютно мнозинство – според устава на "Международен панаир Пловдив" АД решенията на общото събрание се приемат с мнозинство от 2/3.

Но ето че тук на сцената се появява вездесъщият "евроатлантик" Бойко Борисов.

През 2016 година второто правителство на Борисов решава да прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив и (забележете!) Варна (която никога до този момент не е имала н и щ о общо с Пловдивския панаир) собственост върху притежаваните от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД.

Удивителното в случая е, че Община Пловдив получава едва 11 607 385 броя акции, или 20,63% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД, а община Варна – 16 314 400 броя акции, които са цели 29% от капитала на дружеството.

Претекстът, под който Община Варна получава акциите в Пловдивския панаир, е под формата на замяна за акции от т.нар "Търговски дом", по-известен във Варна като Дупката (прозвището му говори предостатъчно за действителната му стойност).

Надявам се, че все още удържате нишката.

* * *

Сега да превъртим напред – до последните месеци на 2021 година.

Именно тогава – по предложение (второ подред; първото е неуспешно) на варненския кмет Иван Портних (виден кадър на ГЕРБ) – Варненският Общински съвет дава своето съгласие за прехвърляне на акциите на общината в „Международен панаир Пловдив“ на дружеството „Пълдин туринвест“.

Решението е взето след дълъг дебат на онлайн сесия с 28 гласа „за“, 15 „против“ и 5 „въздържал се“. Така община Варна става акционер в „Пълдин туринвест“, като апортира в контролираното от Георги Гергов дружество 16 314 400 обикновени поименни безналични акции от капитала на панаира, всяка с номинал от 1 лев.

Тогавашният областен управител на Варна Марио Смърков (който и в момента е на поста) оспорва решението пред Административния съд във Варна, който го отменя.

На 15-ти ноември 2022 г., обаче, Върховният административен съд приема, че областният управител не е имал правото изобщо да вкара делото в съдебна фаза, тъй като решението на общинския съвет не е акт на управленска дейност с прилагането на властнически правомощия и не следва да подлежи на контрол по искане на областния управител.

* * *

Какво произтича от всичко това?

Придобивайки и варненските акции, управляваното от Георги Гергов дружество "Пълдин туринвест" е на път да стане мажоритарен собственик на Международния пловдивски панаир, цялата му земя и всички негови имоти.

На пръв поглед това няма да е от особено значение за Пловдив, чийто дял от дружеството (25%) и сега не е достатъчен да блокира решенията, взимани от Гергов.

Ще е от значение обаче за бъдещето на Панаира и за самия Гергов, който получава подарък от Варна на стойност поне 24 милиона лева – толкова е разликата между оценката на акциите от Агенцията за приватизация през 2015 г. и 16-те милиона номинал, на които Варна ще ги апортира.

"Апортирането на ценните книжа на общината в "Пълдин Туринвест" ще осигури на дружеството мажоритарно участие в Панаира и възможност то да взема еднолично решения, без да може да се защити публичният интерес на общината и държавата при гласуване", се посочва в писмото на тогавашния министър на икономиката Даниела Везиева.

* * *

Запитан защо е взел това решение, преди време варненският кмет Иван Портних обяви, че апортирайки акциите на стойност 16 млн. лв., Община Варна ще получи дял в едно далеч по-печелившо дружество – "Пълдин туринвест".

Това дружество обаче през последните години е на печалба е д и н с т в е н о заради продажбите на скъпоструващи недвижими имоти, получени (или по-точно – п о д а р е н и) някога от Община Пловдив.

През последните 10 години дългосрочните материални активи на публично-частното дружество "Пълдин туринвест" постоянно намаляват и от 56 млн. лв. през 2011 г. сега те възлузат на едва 9.2 млн.

Причината е постоянното разпродаване на имотите му с благословията на Георги Гергов, който от години го контролира – като чрез него дърпа конците и в "Международен панаир Пловдив".

Част от прехвърлянията, осъществени от Гергов, са срещу необосновано ниска цена, а други и без сделка – директно в други дружества, намиращи се в орбитата му.

* * *

Докато Гергов разпродава имотите на "публично-частното" дружество, Община Пловдив (със воите 25%) е безгласна дума в целия процес.

Сега тя е на път да загуби всякакъв контрол върху Панаира след решението от 19 декември 2022 г. на Общински съвет Пловдив.

То дойде по-малко от месец след успешния опит на Общината да спре Гергов да придобие мажоритарен дял в Пловдивския панаир.

Претекстът зад положителната за Гергов развръзка от второто гласуване беше, че градът ще получи най-накрая терен за така бленуваната сграда на операта – "сделка", която дори не може да бъде определена като "кон за кокошка", а по-скоро като "кон за кокоша костица".

Тук е особено важно да се отбележи, че в сравнение с предишното гласуване в градския парламент (което отхвърли прехвърлянето на акциите с един-единствен глас), "колата" обърнаха не други, а общинските съветници от ГЕРБ, гласували "за" при второто гласуване.

* * *

Нека обобщим.

"Златният пръст" на евроатлантиците от ГЕРБ, който е на път да дари Пловдивския панаир на руския гражданин и руски почетен консул в България Георги Гергов, се появява цели т р и пъти в тази история.

Първо през 2016, когато Борисов дава 29% от Панаира на Община Варна.

После през 2021, когато по настояване на кмета на Варна Портних Общински съвет Варна прехвърля акциите на Герговорто друбжество.

И накрая – в края на 2022, когато пловдивските общински съветници от ГЕРБ гласуват акциите да бъдат дадени на Гергов.

* * *

И ето, че стигаме до последния епизод (поне от този сезон) на тази ужасяваща сапунена опера.

В самия край на 2022-а общинската съветничка от "Демократична България" Веселина Александрова успя да събере нужните 17 подписа, за да поиска свикване на извънредна сесия на Общински съвет Пловдив, на която да се п р е г л а с у в а прехвърлянето на акциите на Герговия "Пълдин туринвест".

Сесията беше свикана на 3 януари – но кворум не беше събран (съветниците на ГЕРБ и на подвластното на Гергов и анатемосано от Нинова "алтернативно БСП" бламираха сесията, като не се появиха).

Вездесъщата Веселина Александрова, обаче, успя да събере нужните 17 подписа още веднъж.

И тъй, сесията ще бъде проведена идния понеделник, 9 януари.

И нищо чудно това да е п о с л е д н и я т шанс на пловдивчани да спасят Панаира от мъртвата хватка на руския почетен консул – и последващото му несъмнено унищожаване и презастрояване с апетитни имотчета.

* * *

А сега въпросът за 100 милиона: какво можем да направим, за да спасим Панаира?

Към момента – едно-единствено нещо.

ДА ПРОТЕСТИРАМЕ.

Масово.

Шумно.

Гневно.

Да искаме сметка от пловдивските общинари – и в частност от групата на ГЕРБ за лицемерната им позиция и задкулисния сговор с консула-олигарх-руски гражданин Георги Гергов.

* * *

Ще ви чакам в неделя, от 14:00 часа, пред Община Пловдив – на пъпа на Главната.

Елате. Споделете с приятели. Доведете децата си.*

Иначе утре (или най-късно вдругиден) знаменитият Международен пловдивски панаир ще се превърне единствено в спомен. Заради гьонсуратлъка и безграничната лакомия на една малка, но несъразмерно алчна, влиятелна и вредна група хора.

И заради нашето мълчание – което ни превръща в съучастници.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гадост

    29 4 Отговор
    Гергов е почетен консул на Русия и пръв приятел на Румен Радев.

    Коментиран от #3

  • 2 Цял

    35 1 Отговор
    живот мазане и грабене !
  • 3 Бяха

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гадост":

    ги курдисали на една маса на сватбата на Йотовия син в Правец !
  • 4 ЛИЛИ

    11 7 Отговор
    МАНОЛ БЪЛГАРСКИЯ ПРОСЯКПЕИКОВ
  • 5 Мнение

    10 7 Отговор
    Ама че тъпо име "Панаир"! Трябва да е "Изложение"!
  • 6 Мафията вън!

    24 0 Отговор
    Мафията вън от Пловдивския панаир!
  • 7 Няма ли

    22 4 Отговор
    ... някой русофил, да ни обясни какви благородници са руските слуги в България и как "Запада" ни "съсипва"?

    Коментиран от #15

  • 8 Путинофил

    4 19 Отговор
    Гергов е наш човек - путинофил!
    Затова Панаира ще е негов!
  • 9 Любознателен

    18 6 Отговор
    Путин е виновен, това сигурно е заключението. И въобще Русия ни е виновна, че имаме най-корумпираните общинари и политици в цяла Европа.

    Коментиран от #13, #19

  • 10 Ултра къса памет!

    20 3 Отговор
    Племето помни като маймуните - 3 минути!
    Помните ли руският депутат Пьотр Толстой какво каза: " Вече сме купили половин България, ще купим и другата половина!
  • 11 Българка

    22 3 Отговор
    Българи, нима не виждаме как уж "евроалантиците" от ГЕРБ последователно, напоително и цинично и крадат, мачкат и преди, сега подаряват наши милиони на РуСКИЯ ГРАЖДАНИН-ОЛИГАРХ, РУСКИ ПОЧЕТЕН КОНСУЛ ГЕРГОВ. И питам толкова ли сме късопаметни, продажни мазохисти, че да подкрепяме мафията ГЕРБ- ДПС ? И питам защо всички са се вторачили в милиардите по Плана от ЕС, а забравяме, опрощаваме десетки пъти повечето милиарди, които престъпниците от ГЕРБ- ДПС ограбиха и продължават да ни грабят. Ако има правосъдна реформа, а това е възможно единственио, ако ГЕРБ-ДПС са малцинство в НС, то тези ограбени милиарди можем след съдебни присъди и конфискации да си ги върнем. Но напротив мафията иска да ни отнеме десзтки милиони и ни лиши от националната гордост Пловдивския панаир. И това се случва сега..........
    Народе?...............
  • 12 Свинска работа

    27 0 Отговор
    А кой подари ЦУМ на Свинаря?

    Коментиран от #22

  • 13 Русофил де бил

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Любознателен":

    Прочети коментар №10, щом си Любознателен!
  • 14 Чакай сега

    16 10 Отговор
    Цялото това плюене е, че Гергов не е американец или някакъв друг западняк, или че, сделката е незаконна???

    Нали за това подскачахте бе, и искахте либерална демокрация, свободен пазар, които вървят с лобизма и капитализма!
    Защо сега ревете??
  • 15 Русофил

    12 7 Отговор

    До коментар #7 от "Няма ли":

    Ами например , като пращаш осе вагона българско злато годишно на Запад ! Например , като България е трета по белодробни заболявания в света , а трае англо-американските тецове .. Има ли отрасъл който да не бе разрушен от Запада в последните 33 години ?

    Коментиран от #20

  • 16 Ами да

    17 0 Отговор
    Пейков, прав си, и аз се ядосвам, ама не разбрах кой избра кметовете на Пловдив и Варна!? Също и общинските съветници!?
  • 17 Човек

    14 1 Отговор
    Грантирано от ОПГ ГЕРБ на Мутрата от СИК, който е агент на КГБ.
  • 18 И кой

    15 0 Отговор
    Беше кмет на Пловдив по това време. Разбира се Иван Чомаков пръв лизач на свинарския гз. И това нагло коп сега твърди, че тогава бил притискан от чужди политически и адм сили да прави подобни сделки с разни частни бокл. Естествено като го изритахме от кметския стол таварищ свинчов го нареди на масата до другите си лизачи като Тошо Петков, Андон Андонов, Муравей и тн. тогавашни прогресивни демократи и сегашни едри собственици на много апетитни терени в и около Пловдив.
  • 19 Човек

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Любознателен":

    Разбира се, че Русия е виновна. Ние сме тяхна губерния от 1944 г. Демокрацията ни е фасадна. Всичко у нас е по руски модел и обслужва руските интереси. Управляват ни децата и протежетата на руските агенти от времето на комунизма.
  • 20 Няма ли

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    Виждам, че не си написал нищо за Гергов и Пловдивския панаир. За опорки виждам, че можеш да драскаш, напиши нещо за "почетния консул на Русия"!
  • 21 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    11 1 Отговор
    Толупа и всички, окопали ве във властта по времето на тази шайка, са за незабавно линчуване. Ограбиха България, хората, труда ни, бъдещето на децата ни, родителите ни. ГЕРБ са най-долната мафиотизирана, крадлива партия. Главатарят им затова се върти, за да се договори да не го разследват, съдят и затворят при бай Ставри. Отвратителна сган. Браво Пловдив! Отнякъде трябва да се тръгне, след като мързеливите софиянци нищо не правят.
  • 22 Роза

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Свинска работа":

    Много почтената биволица от Крушовица
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бибитко

    4 1 Отговор
    И да протестирате,все тая. Решението е нова революция и национализация на заграбеното!
  • 25 n√Варна

    3 1 Отговор
    Преди десетина години пътувах в един автобус и съседи по седалка ми бяха двама доста възрастни социалисти (бивши комунисти), с които от дума на дума стигнахме и до политически теми.
    Между другото ги запитах какво прави във Висшия партиен съвет на БСП капиталистът другарят им Гергов и те ми отговориха, че той не бил такъв капиталист, какъвто аз си представям.
    Накратко им обясних, че Гергов има неоспорима характеристика на капиталист и срещу такива като него партията им водеше яростна борба.
    Тежко обременените им мозъци не можаха да приемат очевидните факти и накрая в безсилието си да ме убедят, че Гергов е комунистически ориентиран капиталист, тези "другари" за малко не скочиха да ме бият.