Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Януари, 2023 10:00 3 350 30

Путин не иска реален край на войната

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • виталий портников-
  • примирие-
  • мир

Основното намерение на руския президент е да краде чуждото

Путин не иска реален край на войната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Примирието“ на Путин с привкус на пресметливост и цинизъм
© Виталий Портников

Президентът на Русия обяви "едностранно примирие" за Коледа след обръщението на патриарх Кирил. Предложението на Владимир Путин да се включи в инициативата беше почти веднага отхвърлено от украинската страна. Западните лидери припомниха още, че Русия не е спряла да воюва нито на Коледа на 24 декември, когато празникът се чества от почти целия християнски свят, нито на Нова година.

Президентът на САЩ Джо Байдън предположи, че Путин просто търси глътка въздух за войските си. И това съображение има пълното право да съществува, особено на фона на неуспешните опити на руските войски да настъпят в посока Бахмут и масовата гибел на мобилизирани войници в Макеевка.

Въпреки това е трудно да се разбере какво има повече в това обявяване на "примирие" - пресметливост или цинизъм. Патриарх Кирил, който постоянно благославя войната и дори не се тревожи за съдбата на своето паство, енориашите на Украинската православна църква на Московската патриаршия, изведнъж се развълнува как хората, които живеят под бомбардировки вече десети месец, често без ток, вода и отопление, ще могат да празнуват Коледа.

И Путин, който доскоро говореше почти с гордост за обстрелването на критичната инфраструктура на Украйна, с готовност откликна на предложението на своя придворен патриарх. Защото от гледна точка на Кремъл Путин е пазител на традиционни ценности, имперски и съветски едновременно. А какво, от гледна точка на тези ценности, може да бъде по-важно от една спокойна Коледа?

Но тази на пръв поглед мирна реторика не може да скрие най-важното: руският президент не иска реален край на войната. По време на разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган Путин отново подчерта, че е отворен за преговори, но тяхното условие е Киев да признае факта на окупацията на своите територии, изпълнението на „известните искания“, които Путин постави преди атаката срещу Украйна. Още тогава тези искания породиха сериозни съмнения от гледна точка на гарантирането на сигурността на страната, а самата готовност на Киев сериозно да говори за неутралитет ми изглеждаше като подписване на смъртна присъда за бъдещето на държавата.

След девет месеца война, готовността да се приеме цялата тази „демилитаризация“, „денацификация“ и неутрален статут означава програмирано поражение и неизбежно изчезване на Украйна от политическата карта на света. Това обаче са все емпирични изисквания. А самата идея, че Украйна трябва да се съгласи с окупацията на Крим, Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области и в резултат на това да даде легитимност на анексирането на собствените си региони, е съвсем реално желание за унищожаване на международното право.

И за Путин днес това е по-важно от всякакви „денацификации“, защото в близко бъдеще това ще отвори пътя на Русия да окупира и анексира нови украински, както и беларуски и казахски региони. Както се казва, "присъединявайте се към Русия област по област!". Мнозина смятаха, че това е фигура на речта, но всъщност не беше нищо повече от програма за действие. И никакви 36 часа "примирие" по Коледа няма да отменят основното намерение на руския президент - да краде чуждото и да иска съгласие за кражбата.

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кравария против българия

    14 13 Отговор
    Не сте написали само, че Путин въоръжава усраина

    Коментиран от #3

  • 2 елементарно

    19 14 Отговор
    ами виждайки краят си , е готов да жертва още милиони за пушечно месо ..
  • 3 всъщност

    15 12 Отговор

    До коментар #1 от "Кравария против българия":

    въоражава я , знаеш ли че Украйна има повече танкове сега , оит коолкото преди инвазията на орките ?
  • 4 ДДРОнег

    19 16 Отговор
    путин не знаекакво иска :
    1. Искаше млако граници с НАТО, но те се увеличиха многократно
    2. Искаше силна рузия, но тя сега е силно изолирана, както никога не е била
    3. Искаше Украйна, но Украйна столетия няма да иска никакви контакти с рузнаците

    Абе каквото поиска "великия" стратег путин, все обратното е ставало :):):)
    Жалко за милионите жертви - руски и украински !!!

    Коментиран от #6, #9

  • 5 Павел Николаев

    21 13 Отговор
    Изключително некомпетентно мнение. Явно авторът е пропуснал признанията на Меркел (Ди Зейт 51), а после и потвърждението на Франсоа Оланд, че Минск 1/2 са били само за претупване на нещата Украйна да получи повече оръжия. Лъжите рано или късно излизат наяве нали ви е ясно.

    Коментиран от #13

  • 6 Павел Николаев

    18 16 Отговор

    До коментар #4 от "ДДРОнег":

    Пишеш като редови член на ДБ.
    1. Нищо не се е увеличило все още. Швеция и Финландия все още не са в НАТО.
    2. Изолирана? Я погледни на Изток от Русия -> Китай, Индия, Арабските страни. Я погледни сега на Яг от Франция -> Африка. Помисли си пак дали е изолирана.
    3. Украйна не съществува от 2014та. Това, което виждаш по телевизията са остатъците на Украйна.

    Коментиран от #18

  • 7 Глей сига

    19 12 Отговор
    Кога и как ще свърши войната определя Русия така че това кво иска Путин е казано отдавна а кво мисли Байдън е без значение а кво мисли Зеленски хептен /слава на украинските балами няма по големи от тях дори македонските
  • 8 Пич

    15 13 Отговор
    Каквото иска Русия , това ще стане ! НАТО са едни безпомощни зрители , с големи усти , и нищо повече !!!

    Коментиран от #15

  • 9 Беса

    9 12 Отговор

    До коментар #4 от "ДДРОнег":

    Каква Украйна?
  • 10 хахаха

    11 16 Отговор
    Какъв край? Путин и шайката му мечтаят за СССР а и малко отгоре, я от Полша, я от Румъния, а Финландия им е трън в очите! Ако Путин пукяса, ще дойдат по големи ястреби от него - я Медведев, я готвача а може и Кадиров. Е тогава ни чака Трета световна! Дано някой с много милиарди да ги изпреварят!
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 11 Отговор
    Края ще е реален, няма значение какво иска путанита с ботокса, безусловна капитулация и пълен разпад на алкохолната дупка и мърдера закаран в Хага или обесен на башнята, друг вариант няма‼️‼️‼️
  • 12 Павел Николаев

    11 12 Отговор
    Но като се замисля, реалните съюзници на ватите са само бедната корея и съдрания аятолах, Китай скоро ще анексира Сибир, а Индия не иска и да чуе за мърдера от кремль и войните му! Капитулацията и разпада са неизбежни за Руспия!
  • 13 Хаха

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Павел Николаев":

    Ако искаш вярвай и в Дядо Мраз, ама поне не се издавай, да ти се смеят!
  • 14 Путинофил

    9 4 Отговор
    Скоро и Костя Шлюхин ще е до тези на снимката като губернатор на Максуда!
  • 15 Госあ

    9 7 Отговор

    До коментар #8 от "Пич":

    Дам, всичко е по план
    150 000 гнус 200
    350 000 ранени и разчленени
    50 000 дезертирали и изчезнали
    20 000 в плен, могилизацията не свършва, а в много скоро страхливото жуже ще обяве война и пълна мобилизация и с галошите и вилите ще тръгнат незнайно на къде, най вероятно към мцква!

    Коментиран от #20

  • 16 Антон

    12 7 Отговор
    Дали иска или не - не зависи от него, а от желанието на Украйна. Мосва ке падне, но кога?

    Коментиран от #19

  • 17 САЩ са заплаха за света

    8 10 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа!
  • 18 Българка

    14 9 Отговор

    До коментар #6 от "Павел Николаев":

    А нима ти не виждаш, че ортаци и подръжници на Адолф Путин и руските фашисти са диктатори, убийци, тирани, агресори- Иран, Северна Корея, Лукашенко. Хубаво там слагаш Китай и Индия, но те не са за войната на Путин. Те просто изкупуват евтини ресурси от РФ, но не въоръжават агресорите-убийци

    Коментиран от #21

  • 19 Адам Хилтън

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Антон":

    Много скоро, путана ще е преди това!
  • 20 Стабилизирай

    6 9 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Се ! Останалите ти публикации говорят за умен човек. Фантастиката е забавен жанр , а победата на Украйна е фантастика !

    Коментиран от #22, #29

  • 21 Павел Николаев

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Прав си, но на мен ми плащат да твърдя обратното, трябва да храня семейство, а не ми се обикаля пак по сметищата и кофите! Дават ми телефон, интернет подхвърлят ми по някоя копейка, доволен съм, последно време ги бавят, но чакаме, война е!
  • 22 Госあ

    9 4 Отговор

    До коментар #20 от "Стабилизирай":

    Излагам фактите и аз бях заблуден като теб, да не говорим, че най кадърните избягаха от там, близо 2 000 000, останаха само алкохолиците и болните, тези ли ще печелят война!!!

    Коментиран от #23

  • 23 Не вярвай

    5 7 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    На ничии факти , нито на руските , нито на украинските ! Всички лъжат . Мисли , и анализирай , така е по вероятно да достигнеш поне до част от истината. Предполагам , до лятото ще се разбере , кой от двама ни е прав.
  • 24 Вампирите от САЩ и пуделът им Европа

    5 10 Отговор
    не искат мир. Те обичат да се лее кръв и да им купуват оръжията. На това им се крепи икономиката. Европуделът им Блинкен имаше наглостта да каже, че пращането на оръжие в Украйна било "най краткия път към мира". Тези хора живеят в техния измислен свят на лъжи и пропаганда и си мислят че им вярваме.
  • 25 Васил

    7 6 Отговор
    Рашистите нямат никакъв шанс обречени са!
  • 26 Матей преображенски

    4 8 Отговор
    Бреееей,не може да им се угоди,доскоро мърмореха за мирни преговори,демек искат мир,а като им предлагат едно временно примирие и се отказват.Всъщност решението за отказ пак не е взето в Киев,американците така са преценили,дори само за това ,че примирието ще легитимира руската коледа пред запада.А също и всякакви благонамерени инициативи на Путин да се отхвърлят с омерзение,така запада си вири носа и проявява тотално незачитане на руската страна като равноправна на международната сцена.Искат само техния глас да се чува,техни предложения,решения,санкции да се приемат безпрекословно,а всяка страна набелязана за жертва да си мълчи и да отстъпва при всякакви попълзновения.Е,НЕ МОЖЕ ТАКА,това е Русия,не е каква да е страна на края на света,а първостепенен фактор в световната политика.
  • 27 Ами как да спре

    3 6 Отговор
    Амиии... как да иска край като има да си прибира към Русия цялата Левобрежна Украйна,Николаев и Одеса. Освен това 50% от нацитата не са утилизирани. Мирновременният Укровемахт вече е опердашен на 80% и диша на натовски системи.
  • 28 1111222333

    3 6 Отговор
    Безарабския фронт, освен араби няма и мозък
  • 29 111122223333

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Стабилизирай":

    Да кажеш че написаното е от умен човек има два варианта. Или го иронизираш, или си на неговото ниво.
  • 30 незнайко

    0 0 Отговор
    (Основното намерение на руския президент е да краде чуждото) Защо ни промиват мозъците с това съждение ? САЩ не ни ли крадат законно нас БЪЛГАРИТЕ ???