Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Януари, 2023 19:00 3 165 61

В Русия: или подкрепяш войната, или мълчиш

  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • руснаци-
  • кремъл-
  • подкрепа-
  • репресии

"Щом Путин ни води в тази посока, значи тя е правилна". Така мислят много руснаци, които подкрепят войната на Русия срещу Украйна.

В Русия: или подкрепяш войната, или мълчиш - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Роман Пономарьов e направил огромна буква Z от слама. Поставил я е в двора на фермата си. Творението му Z - символът на подкрепата за войната на Русия срещу Украйна - веднага се набива на очи. Пономарьов е към края на 30-те, фермер и поддръжник на Путин. Фермата му е близо до Ставропол в Южна Русия.

Помонарьов подкрепя "специалната операция, провеждана от правителството". Казва още: "Ако съседът ми постави на земята си оръдие, насочено към моя дом и моето семейство - дори всички съседи да кажат, че това оръдие не стреля, тази ситуация определено няма да ми хареса".

Още новини от Украйна

"Специалната операция е правилна"

Пономарьов е убеден, че Украйна представлява заплаха за сигурността на Русия - най-малкото тази Украйна, която се оформи през последните години. Точно това разказват и руското правителство и неговата държавна пропаганда. "Продължаваме да смятаме украинците за съседски, братски народ. Не разбирам защо Украйна тръгна по този път. Защо не постигат единство", казва Пономарьов.

Неговото мнение се споделя от много руснаци в провинцията. Голямото мнозинство традиционно подкрепя Путин и одобрява неговата политика. Въпреки съобщенията за убити войници в разговорите с посетителите във фермата на Пономарьов не се чуват никакви съмнения по отношение на "специалната военна операция", както продължава да бъде наричана войната на Русия. "Развиваме се в правилната посока", казва една млада майка. "Щом нашият президент ни води в определена посока, то това е правилно", казва млад мъж.

Санкциите не се усещат

Пономарьов отглежда дини, краставици, ягоди и редица други плодове и зеленчуци. Преди няколко години му идва идеята да изгради и детски атракционен парк - със сламен дракон, сламена пирамида, пясъчници за децата, но пълни не с пясък, а с царевица и жито. Фермата му е добре известна в региона, продуктите му се продавали много добре тази година, казва Пономарьов. "Когато една страна се окаже в тежко положение, хората ядат по-малко и се запасяват."

Той не усеща влиянието на западните санкции. Тракторите му са предимно от Беларус, останалото селскостопанско оборудване е руско и проблеми с доставките на резервни части няма. Фермерът изпраща част от отгледаните дини безплатно в Донецк и Луганск - за да допринесе за успеха на "специалната операция". Обяснява го по следния начин: "Момчетата там ни защитават от нацистите, от други външни фактори, които могат да ни повлияят. Ние трябва да помагаме". Той вярва в приказките на Кремъл, че в Украйна властта е в ръцете на нацисти.

Десетки войнишки гробове

На 40 минути път с кола оттам гледката е съвсем различна: на гробището в Ставропол са погребани десетки руски войници, убити в Украйна. В неделя близките идват да почетат паметта им. Това са видимите знаци как "специалната операция" се отразява на Русия. През лятото гробовете са били една редица, сега вече са две. Това обаче не променя позицията на Пономарьов - той е убеден, че разпоредената от Путин частична мобилизация е довела до увеличаване на сплотеността на руското общество. "Руският народ открито поддържа ръководството на страната. Понеже те са професионалисти. Те знаят по-добре от обикновените хора и действат правилно."

Противниците на войната - в следствения арест

18-годишната Даря Хайкинен от Санкт Петербург е на съвсем друго мнение. Тя излязла да демонстрира по улиците на града още непосредствено след началото на войната. На три пъти почти я арестували, след което дошли в дома ѝ. "Дойдоха със заповед за обиск и в продължение на два часа претърсваха дома ми. След това ме отведоха в полицията и останах два дни в следствения арест."

След това била освободена. Тя основала малко локално движение, чиято цел е да разкрива злоупотреби и да обединява опозицията. През март тя все още била оптимистка, че либералното общество в Русия може да постигне нещо. "За мен е важно да кажа, че ни има, че сме много. Въпреки всичко. За едно погрешно формулирано изречение или неподходяща дума в социалните мрежи могат да се получат десет години затвор. Трудно е да кажеш нещо, но аз съм сигурна, че гражданското общество въпреки това ще намери как да изрази мнението си."

През лятото обаче картината вече е друга. Руското общество е сплашено. Както и самата Даря, след като вратата на дома ѝ била залята със зелена боя, а нея нарекли финландска нацистка, заради финландската ѝ фамилия. Опитът за организацията на още една среща в края на годината пропада, контактите са прекъснати. В нейните профили в социалните медии почти няма политическо съдържание. Вероятно и за нея самата натискът е станал твърде голям.

Днес излиза, че в Русия опциите са две: или подкрепяш войната, или мълчиш. Други възможности няма.

Автор: Демиан фон Остен


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    42 50 Отговор
    Глупости!По руските телевизии има всякакви изказвания.И за и против.Докато в България канят в студиото само Соросоиди и викат че имало дебат и спор

    Коментиран от #16, #20

  • 2 ХАХАХА

    21 30 Отговор
    А в Осрайна се появили измамници събирали помощи от името на осрайнското разузнаване. ХАХАХА
  • 3 Бонев

    30 17 Отговор
    Днес пропагандата няма спирка. Явно положението на фронта никак не е розово.

    Коментиран от #21

  • 4 Яне Сандански

    26 28 Отговор
    Което е по добре от Чехия ,Полша и балтийските държави .В Чехия осъдиха депутат ,в балтийските държави влизаш в затвора ако се обявиш против санкциите срещу Русия .

    Коментиран от #30, #38

  • 5 Анал лизатор

    13 12 Отговор
    Колебах по заглавието.Далиса ДВ или БВ.
  • 6 Анал лизатор

    7 10 Отговор
    Колебах по заглавието.Далиса ДВ или БФ

    Коментиран от #26

  • 7 123

    29 27 Отговор
    А по целия свят е или подкрепяш Украийна или мълчиш
  • 8 Ротшилд

    24 23 Отговор
    И в Германистан е така. Който подкрепя Путин в зандана. Има затор за лепенка Z.

    Коментиран от #53, #61

  • 9 Русофил

    6 10 Отговор
    И аз подкрепям непрекъснато.
  • 10 УКРАЙНА🇺🇦

    34 30 Отговор
    Рашистите скоро ще получат това което си търсят
  • 11 В Европа или подкрепяш

    24 28 Отговор
    Зеления нацист и убийствата на руснаци в Украйна или мълчиш

    Коментиран от #28

  • 12 Гориил

    22 33 Отговор
    Аз съм дългогодишен зрител на руските телевизионни канали и твърдя, че в Европа няма по-честна, открита и свободна телевизия. Изненадва ме безстрашието на руските телевизионни журналисти, тъй като за подобни репортажи те отдавна биха били уволнени от всички телевизионни канали в Европа и САЩ.

    Коментиран от #18, #57

  • 13 Госあ

    4 16 Отговор
    Много ясно ! Това е модела на управление в големите вековни държави/империи. У Лихтенщайн и Исландия да си управляват както намерят за добре.
  • 14 Хахахаха

    29 14 Отговор
    Много са т@пи тия рашки! А аз искам да го питам тоя фермер, ако съседа му дойде и го нападне с оръжие в неговия двор, той ще стои и ще го гледа ли? А ако съседа му влезе с оръжие при него и иска да му препишеш двора, ще му го прехвърлиш ли? Защо руснаците си мислят, че само те са важни? Само те ли имат национална сигурност? Украинците нямат ли национална сигурност, да мислят за своята, а трябва ръйш ли да мислят за руската национална сигурност?

    Коментиран от #56

  • 15 Бай Яни

    7 5 Отговор
    https://fakti.bg/world/745352-panika-v-armiata-na-putin-ruskata-gvardia-zastrela-voinici-koito-iskaha-da-se-predadat-na-zsu
  • 16 Госあ

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да бе ! И то в национални медии като БНТ и БНР ! Дори се усещам как точно тях сменям с адска погнуса много често вече.
  • 17 вечо

    15 15 Отговор
    Точно като в гейропа- или подкрепяш укрите или мълчиш.

    Коментиран от #52

  • 18 Русофил

    17 13 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    То от такава "честност" журналистката с надписа в живото предаване я осъдиха и после едвам избяга от Русия. Ама иначе много честни.

    Коментиран от #31

  • 19 Хахахаха

    19 11 Отговор
    И да го питам още тоя фермер, щото е мноу прос, хахахаха! Той знае ли, че всъщност в момента има няколко държави съседни на Русия, които са в НАТО отдавна? Или той реши, че сега са в опасност? Да изброявам ли? Литва, Латвия, Естония, Норвегия и Турция са натовски държави отдавна, а Литва и Латвия са по-близо до Москва от Украйна! Ама той фермера ръйш ли, решил че сега са в опасност! Абе промити мозъци!
  • 20 Алкаш с калаш

    18 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Аха, ама само по тези руски телевизии които не са в Русия, защото в "матушката,", а си казал нещо против, а си отишъл да правиш компания на Навални.
  • 21 Някой

    10 12 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    Влез да видиш в някои статии как са се активизирали грантаджиите. Сигурен знак, че нещата не се развиват в полза на задокеанските ни "приятели".

    Коментиран от #29

  • 22 Тъпо Дойче веле

    10 11 Отговор
    🖕🖕🖕🖕🖕🚮
  • 23 Дойче веле ,

    10 19 Отговор
    Да живее РУСИЯ
  • 24 АРЕС

    9 24 Отговор
    По велики от Русия и В.Путин няма,а всичката соросоидна измет на сапун.
  • 25 Хохо Бохо

    18 9 Отговор
    Хи хи хи :))
    Тоя казва: "Украйна представлява заплаха за сигурността на Русия"
    Ами руснаците са такива слабаци, че и Албания представлява заплаха за сигурността на Русия..
    :))
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 007

    18 8 Отговор
    Там където крепостничеството не си е отивало никога за каква свободна воля и аналитично мислене може да става дума. На където тръгне 1 овца на там тръгват всички!!!🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Керът

    16 7 Отговор

    До коментар #21 от "Някой":

    Няма грантаджии, само рублотролите сте на заплата. Ние го правим безплатно, от убеждение, а и обичаме да се смеем за ваша сметка. От друга страна, добре че ти почна смяната, че днес преди теб само неграмотните ти колеги драскаха опорки безаналогови. Ти поне си внимавал в часовете по БЕЛ...
  • 30 Че то ако

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Яне Сандански":

    Беше така ,Курни и Черната Златка отдавна трябваше да са в панделката
    Хахаха
  • 31 Гориил

    10 11 Отговор

    До коментар #18 от "Русофил":

    Или сте наивни, или умишлено фалшифицирате истината. Френският военен журналист и автор на книгата" Стани и върви, благодарение на науката " Адриан Баке, който разказа за инсценировките в Буч, се обърна към руските власти с молба за политическо убежище. По-рано той заяви, че не може да се върне във Франция поради опасения, че ще бъде лишен от свобода.
  • 32 Руски възпитаник

    4 10 Отговор
    Тази Даря какво работи.... от къде взема пари за хляб?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 В БЪЛГАРИЯ Е СЪЩОТО

    4 11 Отговор
    САМО КОЗЯК ГОВОРИ
  • 36 оня с коня

    19 6 Отговор
    НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ че освен Целия Източен Блок и Русофилска България успя да се ИЗОГЛАВИ от Руския Ярем и да се нареди до нормалните Западни Демокрации!А можеше и всички останали Източни страни да влязат в НАТО и ЕС ОСВЕН НАС,ако Русия бе решила че сме Стратегически важна територи и сега щяха да се мобилизират български Войници да се сражават в Украйна така както това се прави във всички републики на ОНД.Щеше да кара българинът Мерцедеси,БМВ-та , Аудита и Поршета ли?Охооо,щяха да се търкалят само Прогнили Лади и Волки от Миналия век щото новото Производство в Русия е в Перманентна стагнация,а собствениците им щяха да обикалят като глухи Кучки около Корекомите да си купят Свещи "Шампион" за тях,оглеждайки се подозрително да не ги хване МВР-то че са си купили няколко Долара "на черно":)
  • 37 Еш па тия

    3 3 Отговор
    Що в Украйна как е?!?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 крис

    5 16 Отговор
    хареса ми един коментар и затова ви го споделям–Руснаците ви подариха централи, ама вие казахте "без ток, но без вас"/
    Руснаците ви подариха газ, но вие казахте "можем без газ, но не искаме вас"
    Руснаците ви ПОДАРИХА ДЪРЖАВА, вие казахте "можем без държава, но искаме да сме без вас"/
    Ми що се оплаквате сега бе, мишонки? Немате ток, немате газ, ДЪРЖВАВА вече немате, точно както искахте! А стига сте мрънкали! На всички ни писна от хленчовете ви. Вие не знаехте ли, че бате бие лошо?
    Нали биете по всички фронотве? Какво се оплаквате тогава?
  • 40 Пламен Цветков

    5 9 Отговор
    Ами то и тук в така наречения демократичен запад или подкрепяш Украйна и Зеленски или мълчиш.

    Коментиран от #41, #46

  • 41 Европедейски ценности

    5 7 Отговор

    До коментар #40 от "Пламен Цветков":

    И щеш-не щеш храниш с данъците си украинци и купуваш оръжие за войната на украинския режим срещу руския такъв...
  • 42 Тра-ла-ла

    3 9 Отговор
    Незнам как е в Русия, но тук или подкрепяш Зеля (да не обиждаме обикновените украинци) или мълчиш.
  • 43 Романчо

    1 1 Отговор
    Колко си болен ако знаеше.
  • 44 ТероРуЗЗия

    8 2 Отговор
    Пиздостан-2025 - натурално стопанство, трактори от БАТЕ-Борисов, образът на Путин навсякъде (вкл. на тоалетната хартия, където я има)... Дерзай, Вова, Ким Ир Сен ще ти диша праха!
  • 45 ивелин

    2 1 Отговор
    Още далечната 2000 година Буш младши във обръщението си към нацията след нападението каза ; Или сте с нас или сте против нас

    Коментиран от #54

  • 46 Асен

    8 2 Отговор

    До коментар #40 от "Пламен Цветков":

    Като гледам никой не ти е забранил да си изкаже мнението,нито го е изтрил, нали така?
    На някой путинофил случайно да са му забранили са се изкаже в полза на "братушките"??
    Само глупостите си пишете,главното е да се плюе по Запада и да се възхвалява Русия :))

    Коментиран от #59

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ротшилд":

    Редно е да е така.От тук нататък символа Z ще се третира като пречупен кръст,а русия като нацист и терорист.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Уса

    3 6 Отговор
    И в сащ подкрепящите Русия стават все повече,защото усещат,как доларите се обезценяват и става притеснително и опасно да се живее.Американеца е свикнал на консумация и спокойствие
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Болярин

    0 0 Отговор
    Руснака НИКОГА не е имал право да говори ! Дори, когато шизофренията на Медведев КРЕЩИ, че западните танкове ще станат за скрап ! Руската безаналогова армия, която ОТДАВНА Е СКРАП, щяла да победи ! При очеваден ПРОВАЛ на русначетата, тоя (медведеФ) говори с болната си фантазия, вместо да даде думата за преценка на народа - може би се досеща, макар и трудно, какъв ще е отговора !?!
  • 59 Болярин

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Асен":

    Вечна й памет на пРосия - лека й пръст !
  • 60 Фактите са

    2 0 Отговор
    В България: или подкрепяш Уссрраина, или мълчиш. КАКВО ПОВЕЧЕ?! Присмял се хърбел на щърбел. Свобода, гласност, демокрация. А реално - нищо подобно: ограничения, които са задължителни, цензура, диктатура. Това са и западните "ценности".
  • 61 фактите

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ротшилд":

    Съвсем нормално е това.Русонацистите се оприличават с тероризма.Не би трябвало да се учудваш.Трябва и в България да е така.