Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Януари, 2023 08:32 3 243 73

Неуспешният опит на Путин да вмени, че украинците никога не са съществували

  • бесарабски фронт-
  • история-
  • владимир путин-
  • киевска рус-
  • московия-
  • украйна-
  • ссср-
  • война-
  • русия-
  • украинци

Но този страшен опит всъщност ще завърши само със задълбочаване на бездната

Неуспешният опит на Путин да вмени, че украинците никога не са съществували - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна срещу Русия: задълбочаване на пропастта
© Виталий Портников

За страничен наблюдател, който следи войната на Русия срещу Украйна, може да изглежда, че с всеки ден от "специалната операция" на Путин - всички тези убийства, изнасилвания, грабежи и обстрели - пропастта между двете съседни държави, които доскоро живееха в приятелство и "братство“, се задълбочава и прави малко вероятно помирението на нациите в близко бъдеще.

Но ситуацията може да се погледне от друг ъгъл: може би пропастта, която вече съществуваше, е станала причина както за самата война, така и за погрешните представи на руското ръководство за това как тя трябва да приключи. В продължение на няколко века Москва успява да формира представата за Украйна в околния свят като част от Русия и нейната цивилизация – и то толкова умело и усърдно, че самите руснаци повярваха в това. Всеки руски ученик ще ви разкаже проста версия на историята. Киевска Рус, монголо-татарското нашествие, победата на Москва над Ордата и "събирането на руските земи", довело до появата на мощна империя. През 1917 г. тази империя, вярно, става болшевишка, но победи във Втората световна война – Великата отечествена. И само действията на Запада доведоха до неговото разпадане и разчленяване на руската земя и руския народ.

Сега Русия отново събира земи и се бие с нацистите... Страхотно, нали? Реалността обаче е, че през периода на Киевска Рус земите на бъдещата Московия - а след това Суздалското княжество - са били отдалечена провинция на тази древна държава. И влиянието на Златната орда върху тези провинциални земи беше много по-осезаемо от влиянието върху земите на бъдещата Украйна.

Освен това Москва практически изостави държавните традиции на Русия в полза на традициите на Ордата, предпочете неограничената автокрация пред общественните събрания и участието на жителите във вземането на важни решения. А такива събрания е имало и в Киев, и в разрушения от Москва Велики Новгород, и в други древни руски градове. Отслабването на влиянието на Ордата върху земите на Русия доведе не само до укрепването на Москва, но и до появата на нова държава - Великото литовско княжество, което включваше почти всички съвременни украински земи (друга част беше под влиянието на Кримското ханство, но не и на Москва).

Великото княжество било многонационално и многоконфесионално образование. Жителите му се научиха на толерантност и взаимно уважение. И Великото княжество, и Кралство Полша, обединени в Жечпосполита, бяха известни със своите икономически свободи и правата на благородниците. Оттук - свободните градове, появата на отговорност сред жителите им, появата на елитна отговорност за публичната администрация (не винаги обаче благоприятна). В московските земи никога не е имало нещо подобно - с изключение на Новгород и Псков, чиито свободи бяха унищожени от московските царе.

Когато украинските казаци не можаха да се примирят, че украинските земи са част от полската корона и решиха да сключат съюз с Москва, украинците се озоваха в съвсем различен свят - свят на пълно беззаконие, постоянни путчове и преврати, военна агресия и фалшифициране на миналото на други народи от империята в полза на руския. Но този период - дълъг за руснаците като млада нация - не е бил решаващ за онези, които са живели на украинските земи. Разбира се, през периода на имперската власт пропастта между Русия и Украйна беше трудно забележима, но с отслабването на империята тя ставаше все по-очевидна.

Още обявяването на независимостта на Украйна — и краткият период от 1918-1920 г., и особено след 1991 г. — показа колко различни се оказаха страните. В Украйна има постоянна смяна на властта, конкуренция на елита, въстания, обществена солидарност. В Русия - "монархизация" на властта, прехвърляне на президентския пост на наследник, войни с непокорни региони, социална апатия… В крайна сметка войната на Путин срещу Украйна е последният опит да се вмени, че бездната никога не е съществувала, украинците никога не са съществували, тяхната история, език и култура не са съществували, а е имало само Русия. Но този страшен опит всъщност ще завърши само със задълбочаване на бездната.

Източник: Виталий Портников специално за Infopost media

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От фейки

    43 29 Отговор
    Поредната публикувана глупост рано сутрин.

    Коментиран от #21

  • 2 250 000 ОТ БЕЛАРУС НАХЛУВАТ

    24 35 Отговор
    И край с Окраина и натовските наемници
  • 3 Бахмут като Соледар

    32 33 Отговор
    Свърши се с окраинската армия
  • 4 ссср

    37 28 Отговор
    Жалка медия със жалка пропаганда.

    Коментиран от #34

  • 5 УКРАЙНА🇺🇦

    18 34 Отговор
    Путлер е мъртъв от два месеца

    Коментиран от #49

  • 6 ОКРАИНА НЕМА НЕМА И ДА ИМА

    30 30 Отговор
    Ще бъде поделена с Полша ,Румъния и Русия

    Коментиран от #12

  • 7 КОТарАК

    31 30 Отговор
    в простотията си , рашките направиха от украинците сплотен народ-дори и руснаците там се бият срещу тях. ако някой русолюб не ми вярва-да отиде в Одеса с плакат-да живее ПУ , да видим кво ще му се случи / иначе могат да драскат по цял ден за ,,освобождения, и защита на руснаците от прогнилият запад
  • 8 Истински

    28 25 Отговор
    Ето това е истината за Киевската Рус и реално москалите са наследници на ордите от изтока, не са бели европейци.

    Коментиран от #22

  • 9 горски

    24 18 Отговор
    Държава просъществувала общо 40години.....Това е Украйна.Има и още една на запад от нас.Пак с 10 000годишна история
  • 10 РУСИЯ ЛИ?

    18 33 Отговор
    По добре гей на опиати от колкото русофил !!! Бедни смотани крепостни селяни !!! Да живее истамбулската конвенция !!!!

    Коментиран от #13, #25

  • 11 Историк

    18 20 Отговор
    Отлично резюме и правилна прогноза.
  • 12 Отговорник

    16 27 Отговор

    До коментар #6 от "ОКРАИНА НЕМА НЕМА И ДА ИМА":

    Раzzия ще бъде поделена нежду Украйна, Полша, Финландия, Китай, прибалтика, Япония, Казахстан. Раzzпада е ясен!

    Коментиран от #17, #52

  • 13 Проктолог

    13 24 Отговор

    До коментар #10 от "РУСИЯ ЛИ?":

    "истанбулската конвенция" Друго си е да видиш сериозни и зрели западни мъже с рокли и лакирани ноктенца" Да напомним. Вашия Фюрер си млати яко ботокс и носи високи токчета, министър председателката на вашия съюзник Сърбия е лес-ката Брнабич, а най-верния другар на вашия Фюрер - Лишавия, беше забранил да го снимат в гръб, да не му личи голото теме. Хонекер и Брежнев, двама стожери на вашите мракобесни режими се млатеха уста в уста, Нашия неграмотен правешки печатар се опитваше да им подражава. Просия е с най-голямата ГеиЗЗери общност в Европа, а в Просия има епидемия от СПИН, предавана от "липсата" на извращения. И така нататък и така нататък.

    Коментиран от #23

  • 14 путински

    19 18 Отговор
    статии като тази са неуспешен опит за прозападно-фашистка пропаганда номера няма да мине слугинските медии сте смешни и жалки,а Русия ще победи
  • 15 оФчара

    9 3 Отговор
    Не знам какво се опитва да вмени Путин.Но знам че,Сафа Тадджудин каза ясно и кратко......ВСИЧКИ СМЕ БЪЛГАРИ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Блажени са верующите

    16 14 Отговор

    До коментар #12 от "Отговорник":

    Ти си зомбиран яко ! Къде се води войната?
    Соледар,Бахмут, Запорожие сляп ли си?
    Заради такива краварски зомбита и зеления друсаняк загинаха стотици хиляди и ще станат милион
  • 18 Гост

    20 12 Отговор
    За момент си представих, че Украйна е Македония и че чета македонски фронт, който е пълен с аргументи за древността на макетата и как немали ништо обшто с булгарете и т.н. и т.н.........

    Коментиран от #32

  • 19 ИВО

    14 4 Отговор
    Каквато и близост да е имало между двата народа тя се е изпарила с първия куршум. Противно на дивотиите на повечето от коментиращите нито Украйна, нито Русия ще изчезнат от картата на света. Ще остане само една рана, която не се знае кога ще зарасне.
  • 20 ГОЛЯМ СМЯХ

    15 13 Отговор
    че прав е путин , има ли монети укрански преди 1990 година?

    ако е имало държава ще да са имна ли пари тяхни

    същото е и с македония нямат пари преди 1990 година

    Коментиран от #24

  • 21 ГОЛЯМ СМЯХ

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "От фейки":

    те затова и взеха да крият кои ги публикува тия простотииии
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТИ СИ НАТОВСКИ ВОЙН

    13 7 Отговор

    До коментар #13 от "Проктолог":

    ЕВРОПА Е 510 000 000 милиона КОЛКОТО И ГЕЙОВЕ ДА ИМА СМЕ ДОСТА ПОВЕЧЕ МЪЖЕ ОТ 140 000 000 милионна Русия . НЕ БЪФЕТЕ ПРЕДАТЕЛИ С ТАЗИ РУСКА ИДЕЯ . И В РУСИЯ МЕАЗЯТ ПРЕДАТЕЛИТЕ . ВИЕ СТЕ НАТОВСКИ ВОЙНИ !!!

    Коментиран от #28, #64

  • 24 ИМАЛО Е КИЕВСКА РУСИЯ ПРЕДИ РУСИЯ

    14 9 Отговор

    До коментар #20 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Истинските руснаци са в Киев !!!
  • 25 РОДИТЕЛ 1 И РОДИТЕЛ 2

    9 5 Отговор

    До коментар #10 от "РУСИЯ ЛИ?":

    Е то вас дженитата това ви привлича обратното марш на прайда и от България

    Коментиран от #31

  • 26 Защото

    9 6 Отговор
    Щото населението имало всички свободи и права и затова Богдан Хмелницки повдигнал въстание срещу полските феодали, че и потърсил помощ от Русия . И Хмелницки не е казал а русин .
  • 27 Гош

    15 6 Отговор
    Той тоя киртак се опитва да внуши, че Ломоносов е измислил руския език. Ако не беше България , русия и половин Европа нямаше да имат Писменост и Език! Без Българска помощ варягите (руснаците) сега щяха да говорят на монголски!

    Коментиран от #63

  • 28 Ти май си от .....

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "ТИ СИ НАТОВСКИ ВОЙН":

    Тия на левия тротоар
  • 29 Перо

    16 8 Отговор
    Никога не е имало украинска държава и нация, преди 1991 г., имало е административна структура с руско население, в държавата СССР, наречена украинска ССР, 1918 - 1991 г. Същата история и измислена държава, като РСМ! Окупацията от Сърбия на Македония и геноцида над българското население там и руската подкрепа на Сърбия в това начинание, доведе Господ да вземе наказателно решение към двете държави с Косово и Украйна! Получи се така: “Със свойте камъни по свойта глава” и “Волът рие, то на гърба му пада”!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гош

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Украйна и македония са Български ! Пут ляка да си говори квото ще.
  • 33 Бесен- _Язовец

    9 8 Отговор
    Окрайна не съществува имало е там някога
    Хазарски каганат.
  • 34 Разправай на баба си!

    9 8 Отговор

    До коментар #4 от "ссср":

    Старите вицове на путин.Кат си пееш пенке ле,кой ли те слуша
  • 35 Гориил

    10 7 Отговор
    Но защо украинците от Донбас, Харков и Одеса чакат Русия?
  • 36 Краси Марков

    8 6 Отговор
    Такъв опит не е имало. Дори и сега украинският език е официален език в Крим.
    Омръзна ми от вашите глупости!
  • 37 ДДРОнег

    9 13 Отговор
    рузанците щели да "освобождават" украинците :):):)
    За пръв път в световната история, "освободаваният" се противи на "освободителя" :):):)
    От рузки "освободители" всички бягат ужасени !!!

    Коментиран от #42, #45

  • 38 Винкело

    13 4 Отговор
    Абе мола ви са, слагайте го тоз Бесарабски фронт още вначалото, че да не си губи човека времето.
  • 39 човек от народа

    9 7 Отговор
    фашизацията на дърави като украйна и рсм е очевадна ! само дето "нюрнбергски закони" не са приели официално !
  • 40 ето така става

    12 5 Отговор
    що бе да не са от праисторията ??? те са като наще македонци отцепена част от държавата наречена с някакво име и езика се говори на диалект и готово ето ти нова държава с различно население от сегашното ?!?!? но как с различно нали до сега са били еднакви ? ами лесно ще им се обяснява с години че са различни докато ме се извъртят няколко поколения и нещата се случват новите вече ще вярват на пропагандата и нещата се нареждат !!! само празна глава може да каже че украйна и русия и българия и маледония имат различни народи !!!
  • 41 Мнение

    14 5 Отговор
    Ние доскоро смятахме украинците за руснаци и ги бъркаме.До ден днешен повечето мислят,че Луканов са го гръмнали руснаци,но украинци си бяха.Аз поне разлика между тях не виждам и са ми еднакви.Всички украинци до един по някаква линия имат рода в Русия.Първият куршум е бил изтрелян 2014-та на Майдана.
    Промили са им мозъка както сега на нас се пробват чрез изкривяване на историята.Ако от Бесарабски фронт си направят труда да разровят архивите на Факти.бг с изумление ще открият,че Киевска Рус била българска,което не е вярно.На тях същите от СеРеУ са им обяснявали как е украинска,нали?Моделът е същия,а целта е да има война,за да се продава оръжие и да ги заробят.

    Коментиран от #56

  • 42 бъркаш се

    9 7 Отговор

    До коментар #37 от "ДДРОнег":

    само джендъртите бягат от руско освобождаване останалите хора са със акъла си още и знаят какво е русия какво е сащ!!!
  • 43 !!!?

    11 4 Отговор
    Украйна по времето на Московския Улус (така нареченото Московско царство) !!!?

  • 44 Минго

    14 7 Отговор
    Някакъв документ написан на украински(не на полско-руски диалект) или платежна монета на украинска държава от преди 30 години? Киевска рус? Опитвате се киевските руснаци да ги минете за някакви укри. Киевска укра, има ли?
  • 45 ........

    8 8 Отговор

    До коментар #37 от "ДДРОнег":

    Онези от източната част им се радват и те са ги викнали на помощ.Цели 8 г. са били тормозени,а сега давате оръжия да ги тормозят още.
  • 46 Да бе , да. ! 😜

    13 6 Отговор
    Много дрън-дрън ! Но защо не чух името на нито един украински цар , крал или каквото си измислят ? Украйна е създадена след гражданската война в Русия . Май дори при Владимир Ленин . Но не им е удобно да си признаят . 😂

    Коментиран от #54

  • 47 Реалност

    13 8 Отговор
    Киевска Рус ако беше украинска щеше да се казва Киевска Укр:))) Украйна приключва след едва 34 годишно съществуване и скоро никой няма да помни, че е съществувала някога!
  • 48 Павел пенев

    10 6 Отговор
    Путин е прав,защото украинци и руснаци имат едно и също ДНК. Разликата е в украинската азбука,която е изкривена кирилица, подобно на македонската. Другата разлика е че украинците считат себе си за по- големи европейци от руснаците, а на македонците години наред е втълпявано че не са българи а сърби.
  • 49 Павел пенев

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Радвай се на собствената си глупост.
  • 50 РАША ПАГИБ.

    8 2 Отговор
    ТЕ ЗА ТОВА В КИЕВ ГИ ЧАКАХА КАТО ОСВОБОДИТЕЛИ. САМО НИЕ ИМ СЕ ДУПИМ.
  • 51 ДжафДжаф

    13 5 Отговор
    В края на 14-ти век, Вселенският Патриарх, назначава за митрополит на Киев, Киприан, брата на последният български Патриарх Евтимий. Няколко години по-късно Киприян е назначен като митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия. Той остава в руската история като Киприян Българина. С неговото назначение се поставя началото на духовното обединение на руските княжества, което предшества политическото обединение започнато при Иван 3-ти, бащата на Иван Грозни. Повече от очевидно е, че до 14-ти-15-ти век Константинопол не е виждал никаква разлика между Киев и Москва. За Византия и въобще за източното православие това е бил един народ. Киев попада под полска власт за период от около 150г, след което при Богдан Хмелници, през 2-та половина на 16-ти век е присъединен отново към Русия. Под полски контрол остават днешните най-западни украински области, които всъщност наложиха русофобията в Украйна след 1991-ва година. Що се отнася до териториите на левия бряг на Днепър, Одеса, Крим и прочие, то това са територии отвоювани от Руската империя през 18-ти и началото на 19-ти век, при което последователно за заселвани с руско население. За разлика от Руснаците в Средна азия и Азербеджан, руснаците в източна и южна Украйна се явяват фактически афтохонно население за тази територия. Това население живее на тази територия точно толкова дълго, колкото и белите преселници в САЩ. Няма как територията да ти "принадлежи", но видите ли без населението живеещо на тази територия.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Тома Неверни

    3 3 Отговор
    Горната трактовка е малко нещо както дяволът чете евангелието. Доста изкривен прочит на историята. Че и неграмотен отгоре на всичко: "многоконфесионално образОвание". По-скоро – липса на образование.
  • 54 опълченец

    6 6 Отговор

    До коментар #46 от "Да бе , да. ! 😜":

    Другарю историк,

    Таджикистан, тюркменистан, узбекистан каква точно история като самостоятелни държави и мат и тяхното население също ли е част от руснаците? Аман от пишман историци и специалисти по формиране на нови държави.
    Руснаците и украйнците са близки народи, които благодарение на исполина от Кремъл още 100 години ще се мразят и в червата.
  • 55 Някой виждал ли е

    9 5 Отговор
    Предишна украинска монета. Или географска карта с Украйна на нея. Няма.

    Коментиран от #57, #62

  • 56 Недей така бе

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "Мнение":

    Чак и българска!Кво ги баламосваш хората!По-горе в статията се обяснява за полско-литовско княжество.Даже по едно време крал става Ищван Батори България тогава не съществува.Война се води между три страни-освободилото се от татарите московско княжество,кримското ханство(една силна,твърде несломима държава и литовското княжество-2 срещу един,променящи се.Надделява московско княжество По-натам в статията пише за РжечПосполита полско-литовско кралство,за присъединяване на украинските казаци към Москва(Богдан Хмелницки,изигран от руснаците и късно разбрал),за "свободните",ХАНЗЕЙСКИ градове,а там влизали и Новгород и Пасков,(които ИВАН ТРИ смазал,цяла седмица избивали мъжете,а останалите ги закарали в Москва да ги избият там за наказание.Така Новгород ската република влиза в московско княжество и т.н.стълкновения с Ржеч Посполита,както е писано.Стига на с тая Киевска Рус.Имало я,но паднала под татарско и...Москва първа се освобождава от татарско.Ясно е,че са три как да кажа Части-Москва,Киев(вече в Литовско) и Новгород,покорен от Москва.Порсди силната децентрализация на полско-литовско царство,то е и твърде слабо-украинците на хетман Хмелницки на изток от Днепър отишли към Москва.Ква България видиш???(има продълж.)

    Коментиран от #58

  • 57 опълченец

    3 5 Отговор

    До коментар #55 от "Някой виждал ли е":

    А някой да е виждал бивша белоруска карта или монета? Но Беларус има право да съществува като държава, само защото дядя Лукашенко е послушен пинчер на каишка при вожда от Кремъл, но украинците нямат право на свободно съществуване. Сменяйте опорките, че тия нещо се поизтъпиха
  • 58 Малко по-късно почват

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "Недей така бе":

    Подялбите на Полша-първа,втора и трета.В трите подялби участвуват Австрийската корона,Германския крал и руската царица.Украйна,която се простира на изток от Дон,поне до изтока на Днепър влиза във владение на руската царица.Литва-също.Германците взимат по-малки полски територии на юг от Кьонигсберг,австрийците-Галиция(Лвов,Тернопол,Броди),а и отмъкнали от Турция Северна Буковина.Тва е!Ква България те гони?Там е турско робство.
  • 59 нормален

    7 2 Отговор
    Не знам и не ме интересува украинците дали са съществували но западът така и не ни убеди че украинските нацисти 2014 година не са убивали масово реснаци деца и възрастни хора в донбас и не съществува алеята на ангелите със стотици погребани дечица
  • 60 Ненормалните фашаги от Укрия или БФ

    7 1 Отговор
    Накратко са тук да ни разкажат поредната измислена краварска лъжа! БФ как се чувствате на студено, не къпани и на тъмно, а забравих и с безплатна заря нощем! БФ вътрешния министър от Укрия ви кани на гости всичките и за постоянно, не му мислете много!
  • 61 Убиецът

    4 8 Отговор
    путлер иска да стане историк, а той е елементарен демагог! Това е ирония с ужасни последици. Все пак и у нас има неуки хора, които да му вярват. Жалко!
  • 62 Аз съм

    3 2 Отговор

    До коментар #55 от "Някой виждал ли е":

    виждал красива украинка! Ти виждал ли си?
  • 63 Що бе?

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Гош":

    И на гръцки можеше да пишат.Йво толко с тая азбука?Забелязал византийски император,че дошлите да търгуват руснаци на солунския пазар много лесно се разбирали с местните славяни.Много ясно,понеже и Киевци са славяни,или по-голямата им част,понеже имало и много викинги с тях,варяги демек.Записките на монаха Нестор са важен източник.Кво става по-натам?Харесали делтата на Дунав,или някъде наоколо и решили да се преместят там,за да са по-близо до Византия Знаеш тая история и кво се случило.Разни средновековни народи,но нациите се образуват далеч по-късно.
  • 64 Ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "ТИ СИ НАТОВСКИ ВОЙН":

    Неграмотни пубере,научи българският език преди да се излагаш по форумите .Обърни внимание на използването на буквите И и Й.Например в думи като ВОИН и ВОЙНА.
  • 65 Тоя пак

    4 3 Отговор
    изпорти историята.. Киев е град на бардаците и проститутките, гокяма култура и духовност
  • 66 Урюрвкос

    5 1 Отговор
    колкото е имало Казакстан и Азербайджан толкова е имало и Украйна
  • 67 странна интерпретация

    5 1 Отговор
    на историята. Ако се замени Жечпосполита на Османска империя, то текста практически ще повтори подобни писания, с които ни убеждаваха съвсем доскоро, че България никога не е била под турско робство .
    Обаче, колкото и да се опитва автора да ни внуши някаква историчност на Украйна като държава, дори и той не може да избяга от факта, че такъв субект се появява на политическата карта само в периода 1918-1920 и след 1991.
  • 68 пфууууу

    6 1 Отговор
    Напротив, бе, съществували са - точно колкото макетата. ХАХАХАХАХАХАХА.
  • 69 жаяиьжж

    4 1 Отговор
    Значи ето ви типичния западен двоен стандарт. Значи разрешава се на Гърция тя да преименува друга държава и да я кръсти Северна Македония, а на Русия не дава да нарече Украйна Киевска Русия. Е що така?!
  • 70 От оня свят

    4 1 Отговор
    Поредния фейк на англосаксонската измет, която ще бъде изметена буквално от земята – Английският остров ще бъде потопен буквално, а в Сащ дълбоката държава ще бъде изклана от въстаналото население, което вече е закъсняло, но поради тази причина кланетата на сатанистите ще бъде безмилостно и публично.
  • 71 Хахаха

    3 2 Отговор
    Не лъжите. Никога Путин и който и да е в Русия не го е казвал. Русия е толкова извисена в моралното отношение, в сравнение с еврофашистите, че трябва да измислят гадости за Русия и Путин.
  • 72 Окото без грам

    2 1 Отговор
    Цивилизационното разделение започва още през последните години на Киевската Рус - вече е раздробена на 10-12 княжества и веднага започва експанзия на католицизма. Първо пробват тевтонските рицари,после литовците,после поляците.В 1595г. папизмът чрез Бреската уния успява да привлече в лоното си населението от Галиция. През 1648г. Жечпосполита вече владее Киев, както и централната част на това което е днешна Окрайнина. Полското потисничество,социално,етническо и религиозно е жестоко и затова русинът/рутен Богдан Хмелницки повдига въстание,защото бидейки православен,както сам казва, му е омръзнало няколко века католицизъм. Точно ката сегашните Луганск,Донбас и Крим и той потъсва помощ от Русия Тоест видно е,че това е цивилизационен сблъсък между православни и католици. Сега е същото само,че и протестантите помагат на католиците. Грешката и на Русия,и на СССР е,че спрямо католиците действаха колебливо и непоследователно,а пък болшевиките и Хрушча се опитваха да ги купят с подаръци на чисто руски земи.Най-лошото е ,че за болшевиките,както и за сегашните либерасти етносът и религията нямат значение и те търгуват с това без грам да им мигне окото.
  • 73 ЧЕ ТЕ СЪЩЕСТВУВАЛИ ЛИ СА НЯВГА ?

    0 0 Отговор
    СИЧКИ ЗНАЯТ ЧЕ СА КАТО СЕВЕРНИТЕ МАКЕДОНЦИ ПОРОБЕНИ ОТ АЛБАНЦИТЕ !