Last news in Fakti

23 Януари, 2023 13:47 4 090 23

Мариана Тасева пред ФАКТИ: Големият проблем при бежанската вълна от Украйна са непридружените деца

  • тасева-
  • мариана-
  • украйна-
  • бежанците-
  • деца

Хората търсят сигурност, това е истината, казва тя

Мариана Тасева пред ФАКТИ: Големият проблем при бежанската вълна от Украйна са непридружените деца - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съгласно данни от официалния сайт на правителството за справяне с бежанската вълна от Украйна, към края на 2022 г. през страната ни са преминали 980 хиляди бягащи от войната, а в България са останали малко над 50 хиляди души, от които само 8676 са настанени по държавни програми. Как се грижим за бежанците. Пред ФАКТИ говори Мариана Тасева, заместник изпълнителен директор на Фондация "За Нашите Деца".

- Г-жо Тасева, какъв социален профил най-често имат бежанците от Украйна, които идват у нас?
- В началото наблюдавахме, че бежанците са основно жени и деца. Да, с тях често пъти идваха и баби, които бяха част от семейството. В последно време обаче има динамика в хората, които пристигат, защото се появяват и възрастни мъже - дядовци и татковци. Това е положително, защото по този начин семействата, които са били разделени, се събират. Фокусът, който имаме във фондацията като работа и подкрепа, е насочен предимно към семейства с малки деца - от 0 до 7 години, или с деца, които в развитието си се нуждаят от допълнителна експертиза.

- С какво се сблъскват бежанците, когато дойдат в България?
- Първо им трябва ясна и точна информация за местата за настаняване - къде могат да получат закрила и различни услуги, включително и хуманитарна подкрепа. Важно е да има и културна медиация. Специалистите ни ги придружават в началото, за да се устроят. Помагаме им да се включат в нашата здравна, образователна и социална система, за да могат да се интегрират. Целта на тази първоначална помощ е да не се допусне затваряне или някакъв вид изолация от другите групи, в които те смятат да се развиват.

- Фондацията ви е помогнала на над 800 уязвими деца. Формулирайте какво означава уязвимо дете…
- От началото на войната в Украйна, ако трябва да съм точна, ще кажа, че фондация „За Нашите Деца“ оказа подкрепа на 808 деца и техните семейства. Приоритетно работим в градовете София и Пловдив, а самата ни програма „Мисия Украйна“ стартира като незабавен отговор на войната. Истината е, че сама по себе си войната предизвиква сериозни раздели не само за тези, които са на място в Украйна, но и за тези, които бягат от нея и търсят сигурност. Бягащите от страната си украинци търсят сигурност, това е истината. Когато пристигат тук, не познават никого. Колкото и да сме близки като народи, колкото и близка да е функционирането на семейната система, между нас има разлики. Те не знаят езика, трябва да се адаптират на ново място. Не знаят как се случват нещата в здравеопазването, в образованието. И друго нещо, което е много опасно. При част от децата, пристигащи от Украйна, има разкъсване на семейните връзки. Те идват в страната ни като непридружени деца. И тогава идва големият проблем. Да, ние имаме някакви лостове за дейстие, но доколко тези лостове са ефективни за тези деца. Не знаем доколко местата за настаняване на непридружени деца отговарят на очакванията им. Още повече, че и те са в различна възрастова група. Ако са малки, бихме могли да ползваме ресурса на приемните семейства. Но в действителност дали сме готови да настаняваме по-големи деца, които вече имат различно виждане за това кое е добро за тях и кое не? Това е много сериозна тема.

- Имате ли наблюдение каква част от украинците, които са избягали от войната, са взели решение да се установят трайно в България?
- Първоначално нямаше много семейства, които искаха да останат. Сега е различно. Забелязва се тенденция семейства, които са взели решение да се установят в България, да имат някакви български корени. Най-вече визирам бесарабските българи. Истината е, че вече и семейства, които нямат български корени, търсят установяване у нас. И всичко е логично и просто. Хората споделят: „Нашият дом и нашето село ги няма, разрушени са. Няма къде да се върнем.“
Ще споделя и един интересен факт за нашата фондация. Както споменах, работим с малки деца, а 12 от експертите ни са бесарабски българи. Това много помага във взаимовръзката на нашите медиатори с тях. Помага ни страшно много и в превода, защото, колкото и да са близки езиците ни, все пак има специфика и множество различия.

- А как помагате на тези, които нямат къде да се върнат, да решат за себе си дилемата – оставам в България…
- Основното е добрата комуникация. Специалистите ни им дават възможност да споделят на глас страховете си, вътрешните си дилеми - добре ли ще ми е тук, да отида ли там… И вече се забелязва и движение на украински семейства в границите на България. Какво имам предвид. Първо бежанците бяха настанени в държавни бази на различни места по Черноморието. А сега семействата се ориентират към по-големите градове, защото там има повече възможности за работа, за медицински услуги, за образование. Наблюдението ни е, че самите хора, визирам бежанците, са активни, което е много добър знак, че те искат да бъдат част от нашето общество. Имаше и такива, които останаха няколко месеца след началото на войната у нас, а после казаха, че се прибират. Върнаха се в Украйна, а след това отново дойдоха в България. Не е никак лесно хора, преживяли такъв ужас, какъвто е войната, да се ориентират, да се организират и да се приспособят на ново място. Действително те преминават през една много травматична ситуация и това не е лесно нито за преживяване, нито за споделяне. Тук идва и ролята на фондацията - да им помагаме, да ги подкрепяме с информация къде и как могат да се настанят, къде могат да потърсят и получат лекарска помощ. Основната цел на организацията ни е да бъде в полза на най-малките деца в периода на ранното им детско развитие.

- Когато един бежанец започна работа, веднага ли получава здравна и социална осигуровка…
- Положително е, че законодателството ни успя да уреди статута на бежанците, а това им дава възможност да се реализират на пазара на труда. В момента, в който един представител на бежанско семейство – майка, баща или младеж, сключи трудов или граждански договор, за да може да се грижи за препитанието си, ползва всички възможности на здравната и социалната ни система. Друг е въпросът дали нашите лични лекари имат възможност да обслужват и запишат толкова голяма група от хора, защото имат нужда. Но нещата някак се нареждат.
И ще добавя един пример от преди няколко дни. Имахме случай на майка, която има детенце на четири години, но е дошла в България дни преди да роди второто си дете. Представете си тази бъдеща самотна майка - с едно малко дете и с бебе. И в случая специалистите на фондацията бяхме единствените хора, към които тя се обърна за съдействие. Съпроводихме я до родилното, хора от екипа ни бяха до нея. Ето колко е важно да бъдем хора. Да бъдем около уязвимите и да ги насочваме, за да се почувстват сигурни и подкрепени. За няколко месеца с екипа на „Мисия Украйна“ записахме 166 деца на личен лекар, 42 деца започнаха да ходят на детска градина, 2 влязоха в детски ясли, а 5 тръгнаха на училище. В действителност цифрите може да не са големи, но чрез тези малки победи и примери показваме на тези хора всеки ден, че сме им полезни и могат да разчитат на нас.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Срам

    10 18 Отговор
    Човекът дал 1 за интервюто и двамата хубостници с негативните коментари нямат сърца. Аз съм горд с такива българи от фондацията и всеки който помага. Днес са украинци, утре ще са руснаци. Който и да бъде, щжм са хора, изпаднали в беда, трябва да им се помага. На децата още повече

    Коментиран от #10, #18

  • 4 Големият проблем

    26 3 Отговор
    Е че от Брюксел наредиха, и управляващите почнаха да приемат Украинските мигранти. Във всяка държава си има съответните процедури, но за Украинците няма правила и закони. Или да си ходят в Украйна или ЕС да плаща за престоя им тук. С нищо не се им длъжни и само търпим финансови и икономически загуби заради тях.

    Коментиран от #19

  • 5 Кольо,

    31 1 Отговор
    Тези не са никакви бежанци а мигранти след като са преминали през три четири граници...
    Дори по скоро екскурзианти,при влизане в България гранична полиция трябваше да им проверява паспортите от кой край на Украйна идват!
    Защото в суматохата влязоха какви ли не и такива където няма бойни действия...
    За това голяма част от тях изкараха един безплатен курорт на черноморието и след това си заминаха.....
  • 6 Едно е сигурност другото са наглите

    34 1 Отговор
    Претенции за лукс от Урките - фашаги! Сирийците също бягат от войната защо към тях подхода е различен защото не са фашисти подкрепени от краварите? Пропагандата ви е прекалено двулична, а и има предел на помощта ни!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Антитрол

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Антитрол":

    Извинявам се на коменгар 7. Имах предвид коментар 6.
  • 10 Проблясък

    28 1 Отговор

    До коментар #3 от "Срам":

    Срамно е,когато се прави разлика между бедстващи украинци от централна Украйна , Донбас и България.Бедстващите са бедстващи и привилегироването на едни и безсърдечното отношение за други е извратено лицемерие.Да не забравяме,че опълченците от Донбас освободиха българските моряци,а Кирето благодари на украинските власти и българските служби за,,операцията по извеждане"
    Ето това е срамно!
  • 11 Много сте прав

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Към коментатори 1, 2, 4, и 5.":

    И първо прочетете какво сте написали. С обиди нищо не се постига.
  • 12 ОФФФ

    2 0 Отговор
    ФАШИЗМА Е ЛОШО НЕЩО НЕ СА ХОРА.
  • 13 Естествено

    15 1 Отговор
    Разбира се, че ще изпращат децата, за да може държавата да ги издържа(храна, дрехи, спане здравеопазване, училище.....) , а родителите отиват в друга държава да си прибират пари без да трябва да издържат деца. По всяко време имат информация за децата си.
  • 14 Българин

    15 1 Отговор
    С бежанците прилагаме двойни стандарти, които са откровено етнически. Украинците се третират по-добре от самите българи, какво остава за другите бежанци у нас. Докато нас ни тричаха със зелени сертификати и вакси, украинците никой не ги проверяваше за нищо. В момента във Варна се отчита бум на СПИН посред зима. Не е от курортисти както се сещате.
  • 15 Чета коментарите

    1 7 Отговор
    И се хващам за главата колко нечовеци виреят на наша територия...
  • 16 0808

    7 1 Отговор
    ... стига сте ги дундуркали, това племе..за тях всичко може, а за българите - среден..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Срам":

    Вдругиден може и янки да са.Обаче сирийците в хотели не пратихме.А иначе у украинците рогата си показаха Кой краде,кой проституира,кой с трафик на хора почна да се занимава.От един милион преминали през България по- малко от 9000 човека са се устроили тук( по малко от 1%). И те са временно,гарантирано.
  • 19 съгласен

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Големият проблем":

    в голямата си част, това бяха и са (за тези, които още си живуркат тук) хора, които се възползваха от ситуацията. Пълни наглеци и готованци.
    Когато бягаш от война и решиш да се установиш някъде, то не мислиш за лукса и кой какво е длъжен да ти дава. В общия случай, бягащите хора са благодарни за подадената ръка, търсят си работа и се стремят да се впишат в средата, която са избрали.
    В един момент, ме хвана срам за нашата държава, която се чудеше как да им угоди.
  • 20 Вълканов

    4 1 Отговор
    гОСПОЖО, В уКРАЙНА, зЕЛЕНСКИ ТЪРСИ МЪЖЕ НАВСЯКЪДЕ ЗА ВОЙНАТА, А ВАШАТА ФОНДАЦИЯ ГИ КРИЕ.На топличко заедно със семействата си тука. Тези а от Западна Украйна, дето направиха Майдана, а сега бягат. Насила мобилизираани воюват рускоговорящите. Вие помагате за геноцида над Рускоговорящите. Така че това се казва фашинозоиден разсъдък. на Ваша милост.

    Коментиран от #22

  • 21 Грехота

    1 5 Отговор
    Много злоба има насъбрана в сърцата ви хора. Бъдете човеци. Украинците не са ви виновни!
  • 22 По сила на кой закон да ги върнеш?

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Вълканов":

    Мъже,попаднали тук у нас,са пресекли украинска граница.Не са ги спрели,може би са си платили,а там си е корупция.Знайно е това.Пътувам с влак Варшава-Будапеща. В Катовице се качва една с два куфара,тъпосани на коридора,с кученце в клетка,в купе сама.Ама,че бежанец,а?Махай куфарите от коридора!Кат чу български се настрои враждебно.Вдигна шум(е,беха сритани куфарите,но отношението беше брутално,все едно,че целият вагон й е длъжен).А,а,да екскалира положението.Долетя една кондукторка-полякиня и "обидената на света" бежанка с мъка си вкара куфарите в купето,където беше сама.В Острава слезе.Тва е! Нахалство в брутална и високомерна форма.Навсякъде е така.От Виена за Будапеща по-рано гледам.Тръгнали на безплятная разходка едни украинки от Ужгород и пълно безгрижие.Времето топло.Пей сърце!

    Коментиран от #23

  • 23 Гневна си

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "По сила на кой закон да ги върнеш?":

    Но не си прочела статията, както почти всички, които коментират тук. Статията е за хуманно отношение на една фондация към хора в нужда, най-вече деца, в случая украински.