Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Януари, 2023 21:00 3 960 67

London School of Economics: Как ще завърши руско-украинската война?

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Западът и украинското правителство трябва да приемат изход, при който Кремъл не печели, Киев не губи, войната не се разширява отвъд Украйна, двете страни са съгласни за нещо като споразумението от Минск и няма да има нужда за смяна на режима в Москва

London School of Economics: Как ще завърши руско-украинската война? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С наближаването на първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна няма много признаци за край на военните действия. Професорът по глобална политическа икономика в London School of Economics Робърт Х. Уейд обяснява как конкуриращите се идеологии на Русия и САЩ ни доведоха до този момент и как интересите на всяка страна могат да бъдат обединени чрез компромис, който може да сложи край на войната.

Украинската криза изразява сблъсъка на две мегасили, които оформят световния ред. Едната е дългогодишното твърдение на САЩ за "първенство" или "хегемония" спрямо всички други държави. Президентите Путин и Си говорят често и с удоволствие за упадъка на САЩ и разпадането на Запада, особено след финансовата криза от 2008 г. И все пак това, което е поразително в отговора на САЩ и Запада на инвазията на Русия, е колко силно САЩ обединиха други западни държави - и западни мултинационални корпорации - за да изолират видна държава от Г-20 и бивш член на Г-8. Това е "хегемонията" на САЩ в действие.

Още новини от Украйна

Втората дългогодишна мега сила идва от Русия. Тенденцията на наблюдателите да се фокусират върху действията на Путин пропуска отдавнашната цел на Русия да се превърне в център на евразийската политика, култура и икономика. Това съсредоточаване върху Путин, съчетано с надеждата за смяна на режима към демокрация, също така пропуска по-важния момент, че Русия от векове е действала като "патримониална" държава, лично владение на царя, структура, широко приета от руското население като нещо "нормално". Благородниците притежават статус и собственост по преценка на царя. Днешните олигарси са в същото положение, което означава, че, както в Китай, няма частен сектор в западния смисъл; по-скоро държавен и недържавен сектор.

Евразийството в Русия

Още от разпадането на Руската империя през 1917 г. редица руски мислители развиват идеология на евразийството. Беше потиснато по време на съветския период, но избухна по време на перестройката в края на 80-те години. Идеологията поставя не само Америка, но и целия атлантически свят като противник на Русия в "сблъсъка на цивилизациите", като руското православие е впрегнато като спойката в предстоящата геополитическа война. При Путин темите за имперската слава и виктимизацията на Запада бяха издигнати на централно място в цялата страна.

Украйна фигурира в евразийската идеология като пречка от самото начало. Евразийските идеолози през 20-те години на миналия век вече говорят за "украинския проблем", представяйки Украйна като прекалено "индивидуалистична" и недостатъчно православна. Видни идеолози от 90-те години определиха украинския суверенитет като, по думите на един, "огромна опасност за цяла Евразия". Проектът на Русия за Евразия, каза той, изисква като "абсолютен императив" пълен контрол над цялото северно крайбрежие на Черно море (не на последно място, за да запази Черно море като единствения свободен от лед достъп на Западна Русия до морето). Украйна трябваше да се превърне в "чисто административен сектор на руската централизирана държава".

Това е идеологията, която мотивира Путин, което го накара да обяви Украйна за "(западна) колония с марионетен режим" в навечерието на инвазията на 24 февруари 2022 г. Това е идеологията, която вдъхновява и оправдава бруталната война в неговите очи.

Стратегията на САЩ и НАТО

Широкообхватната външна политика на САЩ спрямо Русия и Китай има за цел да гарантира, че нито една от тях няма да се превърне в "регионален хегемон", да не говорим за такъв с достатъчен обхват, за да оспори хегемонията на САЩ. Тази по-мащабна стратегия за сдържане на Русия е контекстът за разбиране на разширяването на членовете на НАТО по цялата граница на Русия, от Балтика до България и 30 000 войници, определени от НАТО; и да разберем защо Кремъл не гледа на НАТО като на отбранителен съюз, въпреки протестите на НАТО, че е само това.

Не е изненадващо, че Москва отдавна възприема действията на САЩ и НАТО като дълбоко враждебни, целящи да предизвикат "смяна на режима" в Кремъл и да инсталират владетел, който приема хегемонията на САЩ, така че САЩ да могат да блокират китайско-руския блок и да се съсредоточат повече изцяло върху сдържането на Китай.

След нахлуването на Русия в Украйна, страната беше подложена на най-суровите санкции, които САЩ и Европа някога са налагали на която и да е страна. Както беше отбелязано, дори за скептично настроените към твърденията за "края на американската империя" е удивително колко ефективно САЩ са мобилизирали западните нации около проекта за изолиране на една от най-големите икономики в света, една от двете най-големи ядрени сили и най-големият доставчик на енергия за Европа, сякаш е Северна Корея.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обясни, че целта е "задушаване на икономиката на Русия", дори ако Западът е ощетен в процеса. Щетите за Запада са цена, която си струва да се плати за смяна на режима в Москва с нови лидери, които уважават първенството на САЩ.

Междувременно Китай наблюдава и вероятно преизчислява доверието си в упадъка на Запада. Това преизчисление също подтикна Пекин да изгради по-тесни връзки с Москва - но Пекин също иска да се увери, че няма да помогне на Русия до степен, в която Китай да стане обект на още повече западни санкции и до точка, в която Русия може да спечели достатъчно в Украйна, за да е предизвикателство към стратегията на Китай за доминиране на евразийската суша, която е в ход под формата на инфраструктурни съюзи, създадени от гигантската инициатива "Един пояс, един път".

Как свършва войната?

В страни, които са пострадали от руското имперско управление в недалечното минало, включително Полша, балтийските страни и Украйна, най-популярният възглед гласи: всичко може да приключи само с разпадането на Руската федерация. Украйна и Западът трябва да държат руската армия затънала и санкциите в сила, докато бедствието в Русия стане достатъчно, за да изгради достатъчно подкрепа - с помощта на Запада - за сепаратистките движения, за да разделят федерацията.

Други, включително украинският президент Зеленски, казват, че войната може да приключи само с връщането на Украйна на всички територии, анексирани от Русия, включително Крим, и разбира се отстраняването на Путин. Това върви с разширяването на НАТО, за да включи Украйна и други държави по западните и южните граници на Русия.

Третата широка позиция казва, че Западът и украинското правителство трябва да приемат изход, при който Русия не печели, Украйна не губи, войната не се разширява отвъд Украйна, двете страни са съгласни за нещо като споразумението от Минск и няма да има нужда за смяна на режима в Москва. Този "реалистичен" сценарий е най-вероятният, особено защото самите САЩ и другите страни от НАТО са подложени на остър икономически натиск, съвсем отделно от финансовите, военната техника и изискванията към персонала от войната в Украйна.

Ефектите от икономическия разрив с Русия се усетиха остро в Европа под формата на нарастващи цени, недостиг на енергия, недостиг на храна, загубени работни места, приемането на много милиони украински бежанци и приемане на още повече бежанци от гладуващи страни, които преди това разчитаха на украинско и руско зърно и торове. Разходите са значителни дори в САЩ, където инфлацията е висока и рейтингите на одобрение на президента Байдън са крехки.

В един момент САЩ и другите западни нации ще трябва да се откажат от всякакви стремежи, които може да имат за смяна на режима. Те ще трябва да настояват за компромис: Москва да се откаже от намерението си да анексира голяма част от Източна Украйна, а Киев да се задоволи с по-малко от цялата си земя. Преговорите, които започват скоро през 2023 г., може да избегнат повече жертви (вече стотици хиляди) и Украйна да не бъде превърната в развалини. Западът ще трябва да се поучи от миналото и да не се отнася към Русия като към празно платно, върху което да гравира капитализма и демокрацията в западен стил, както се опита да направи след разпадането на Съветския съюз и по-късно в Ирак.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Москва🇷🇺

    65 34 Отговор
    Руснаците винаги печелят приемете го сега и ще ви е по лесно малко по късно

    Коментиран от #3, #18, #36, #46

  • 2 Последния Софиянец

    44 16 Отговор
    Украйна е полигон за изпробване на оръжия преди истинската световна война като Балканската война и Гражданската война в Испания.
  • 3 Отец Дионисий

    60 18 Отговор

    До коментар #1 от "Москва🇷🇺":

    От хиляди години Запада организира кръстоносни походи срещу православието и славяните но винаги завършват безславно.

    Коментиран от #5, #65

  • 4 Окраин4е

    55 17 Отговор
    Руснаците не печелят само взимат половината Окрайна и НАТО седи далеч от руските граници имаче лошо за западните импералисти

    Коментиран от #6, #67

  • 5 Москва🇷🇺

    43 10 Отговор

    До коментар #3 от "Отец Дионисий":

    И,, демокрацията " която уж носят име колониална върви с военни бази на ФАЩ. Япония,, демокрация" военни бази на ФАЩ, Южна Корея,, демокрация " военни бази на ФАЩ , Косово,, демокрация" военни бази ФАЩ, Авганистан,, демокрация" бази на ФАЩ, Сирия,, демокрация" бази на, ФАЩ, Ирак,, демокрация" бази на ФАЩ, Германия,, демокрация " бази на ФАЩ...
  • 6 Капитализъм

    19 7 Отговор

    До коментар #4 от "Окраин4е":

    ... в действие!!! Тези в ред ли са!!! Чували ли са поговорката "и вълкът сит и агнето цяло"!!! Сигурен съм че твърдят, че земята е плоска!!!
  • 7 За протокола

    55 13 Отговор
    САЩ не "обединиха" другите западни държави, САЩ ги изнасилиха и принудиха да им играят по cвиpката!
  • 8 БАЙ КУРТИ

    41 4 Отговор
    Много анализатори се навъдиха в БГ . И все журналисти които не са виждали военна техника . Но иначе са спец по тактика и ръководене на военни действия. Ха дано да се запишат доброволци и да си покажат уменията в УКРАЙНА.
  • 9 Руснаков

    15 35 Отговор
    ....една от най големите икономики......къде видяхте икономика в тази бензиностанция....на 11 място ...и голяма...

    Коментиран от #11, #16

  • 10 някой

    49 8 Отговор
    Когато се видя,че Русия няма да падне на колене,а ще довърши в Украйна целите си,на пук на "целия запад и САЩ,имайки се за "цял свят",започнаха да се прокрадват такива атеистични статии!Докато беше в началото на СВО,всички певяха с цяло гърло как Украйна ще направи това,ще направи онова...Ще превземат Крим,Донбас,Луганск...А то се оказа,че Украйна губи по всички параграфи,дори с предоставеното оръжие от "целия свят"!Една дружина от 150+300 000,унищожи цялата им "ненка"!
    Сега много разбирачи започнаха да дават ум,какво да се направи,за да остане Украйна все още на картата на света!Да бяха мислили по-рано!И да бяха чули думите на Путин-сега ги ЧУВАТ,ама късно!
  • 11 Професора

    42 10 Отговор

    До коментар #9 от "Руснаков":

    В Русия няма милиони клошари защото е социална държава. Клошарите са западно явления останало от зората на цивилизацията.

    Коментиран от #21

  • 12 или/или

    30 4 Отговор
    С Украйна още от времената на Мазепа Русия постъпва половинчато и затова сега пак воюва с антируснаци. Това си е влязло вече в гена на популацията в Галиция - озъбени псете срещу всички съседи и всеки различен от тях в самата Волиния - евреи,роми,поляци,руснаци. Или ги размазват или след 50 години отново нацистки проблеми.
  • 13 Васил

    5 33 Отговор
    Печелившият ход е или мързеливото и нескопосано Нато да влезе в Украйна или да им дадат ракети с далечен обсег и самолети.
  • 14 Урюрвкос

    34 5 Отговор
    Русия не вярва на никакви западни договори и споразумения. Всичко е лъжа и фалш. След като Меркел и Оланд си признаха че са мамили Путин, Русия сега трябва да излезе от всички международни договори със Запада включително и този за неразпространяване на ядреното оръжие и да почне консултации и обмяна на опит с Иран и Сев. Корея.
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 10 Отговор
    НИКОЯ война диктатура не ПРОСПЕРИРАТ
  • 16 само да кажа

    25 3 Отговор

    До коментар #9 от "Руснаков":

    Прочети коментара на журналиста от Ди Велт за Русия и живота там!Не е бил само в Москва,а на 1500 километра от там!Чети,чети,не плямпай!ДиВелт на са руско издание!
    Някои хора си мислите,че другите не четем други новини,а само Фатки-те!
  • 17 Гърчене на гореща ламарина

    27 4 Отговор
    Зеленяшката фракция дундуркана от ингелизите е на път да даде фира и да я смени американската фракция на Залужни. Шеметите около Зелената жаба ще са виновни за развалата на Украйна,а американофилите ще се опитат да спасят нещо от Украйна,поне излаза на черно море защото за амеликанците е важен.
  • 18 Историк

    8 16 Отговор

    До коментар #1 от "Москва🇷🇺":

    Само дето това е абсолютна лъжа и ще го разберете по трудния начин.
  • 19 Коментар

    32 5 Отговор
    Цитат:"Щетите за Запада са цена, която си струва да се плати за смяна на режима в Москва с нови лидери, които уважават първенството на САЩ."
    Моля ви,направете един медал или нещо такова с надпис "САЩ са велики",за да си начеша егото и да спрат да си го мерят с Русия,защото ние страдаме и гладуваме от това...Откачалки!
  • 20 Украйна

    22 8 Отговор
    Фашистка Украйна
  • 21 да допълня

    30 9 Отговор

    До коментар #11 от "Професора":

    Наскоро,преди няколко дни,Путин освободи всички пенсионери от плащане на газ,ток и вода!Какво може да се каже за това?!

    Коментиран от #29

  • 22 Киевска рус

    6 23 Отговор
    За свабоду,за народу,на колене пред украинския народ
  • 23 Някой може ли да обясни

    6 2 Отговор
    По какъв начин и откъде русия се е снабдила със западни образци на съвременни оръжия

    Коментиран от #31

  • 24 андрей

    8 19 Отговор
    Госколхозниците тази година спряха помощта от 10к рубли, давани всяка година на малките ученици, но за копейкаджии винаги се намират...
    Малоумна, крепостна история...

    Коментиран от #34

  • 25 КОНТРАТА

    27 3 Отговор
    Руско - окраинска война няма заглавието е подвеждащо! Ако беше истинска война в Окрайна градове нямаше да съществуват отдава руските бомбардировачи щяха да са ги сринали с бомби , а ракетите SS23 също не прощават.
  • 26 Русийката пак фалира

    6 26 Отговор
    Минималната пенсия в Русия е 80 евро,минималната заплата 178 евро ,комунални услуги на месец минимум 50 евро,рафтовете в маркетите празни,ребьонките ги тъпчат със сухо мляко от Китай

    Коментиран от #28, #33

  • 27 Комуниста

    27 6 Отговор
    Руснаците ако бяха вдигнали двойка Ту160 Бахмут щеше да е изчезнал 365 пъти обаче СВО не включва ползването на Тежки бомбардировачи и ракети които покриват десетки хектари с огъня защо има цивилни в градовете и селата, а руснаците не са нацисти дори и Берлин не бомбардираха ами се биха сграда за сграда .

    Коментиран от #61

  • 28 Запознат

    19 1 Отговор

    До коментар #26 от "Русийката пак фалира":

    В Азарбейджан мин.заплата е 60 долара значи Баку са фалирали.
  • 29 Диамантената ръка

    6 15 Отговор

    До коментар #21 от "да допълня":

    Може да се каже, че нямат пари за водка и хляб, камо ли за друго...
  • 30 Копейкин

    11 1 Отговор
    Войната е опиат.. помните ли филма с Никълъс Кейдж Цар на войната...там е истината мили...
  • 31 ами

    17 3 Отговор

    До коментар #23 от "Някой може ли да обясни":

    Някой писа,че имат добри търговски връзки с украйнското командване!Руснаците тръгват напред,украйнците бягат назад а образците остават в окопите!После имитират отстъпление и укрите намират образците си във вид на зелени хартиики в сандък от български патрони!Елементарно,Уотсън!
  • 32 Помак

    23 5 Отговор
    ...укра не е суперсила , зашто подвеждате четателите ! ..супер-сили са 20 държави ,вкл.Русия ! ..укра е бедна , завладяна от америка и урсула ,корумпирана нациско-бандеровская държава
  • 33 някой

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Русийката пак фалира":

    прочети коментар21
  • 34 някой

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "андрей":

    прочети ком.21
  • 35 Мечока

    17 5 Отговор
    И трябва да обеднеем още повече, заради това че Сащ не харесва Путин. Не благодаря.
  • 36 Пича

    10 18 Отговор

    До коментар #1 от "Москва🇷🇺":

    Да. Спечелиха Кримската война, Първата световна, войната в Афганистан, Студената война.
    Хахахахааа. Чети историята, а не путинистки простотии!

    Коментиран от #40, #41

  • 37 От 4-ти километър!

    10 21 Отговор
    99.9 % от наште путинофили са с психични отклонения! Трябват спешни мерки!
  • 38 Просто няма да стане...

    8 19 Отговор
    И КРИМ към Украйна ще си остане....
    Иначе ще има голямо тепане....
  • 39 Бай Канур

    19 7 Отговор
    Чине ми се, че Москва няма да се задоволи само с Украйна, ще иска да нанесе и икономически удър срещу запада, та дълго време да не си помисля за ебаФки с нея
  • 40 Хисторик

    17 4 Отговор

    До коментар #36 от "Пича":

    Защо кой спечели Крим 1854 г? Кой спечели ПСВ да не я спечели Германия? А в Афганистан какво стана да не са водили война с Авганистан не беше ли муджахидините, а краварите спечелиха ли срещу муджахидините?
  • 41 9001

    15 6 Отговор

    До коментар #36 от "Пича":

    Руската армия в Крим последната от 19 век победиха Франция, Англия, Турция не веднъж! В Рускотурската за България руснаците също победиха Франция, Англия, Турция - (Османската империя) наведнъж!
  • 42 Токсик

    21 8 Отговор
    От известно време се разбира, че вроатлантиците и англосаксонците ще бъдат категорично победени и унижени както на бойното поле така и икономически, защото нито имат армии и оръжие нито имат икономики. Оказват се един балон, който издиша отвсякъде, а пък руснаците най-обичат някой да ги подценява. Оказа се, че дори малка част от руската армията е готова да се противопостави и да победи петкратно превъзхождащ по численост и въоръжение противник. Оказа се още, че и икономиката им в условията на невиждани санкции е способна не само да оцелее, но и да отбележи ръст на фона на потъващите западни фалшиви икономики. Единствената битка, която Русия губи до момента е тази на медийната пропаганда, която за да спечелиш трябва да си умел лъжец .

    Коментиран от #54, #60

  • 43 Орка

    13 6 Отговор
    Добър сценарии ама за 2014 сега е късно сега войната е срещу НАТО и ще се води до край / възможно е следното / Украйна се изтегля зад Днепър НАТО не се разширява повече и се маха от Литва Латвия и Естония така може и да стане
  • 44 ТТТ

    5 13 Отговор
    С две думи от Разсипия не става и чеп за зеле. Осем милиарда души трябва да са луди да оставят тези подземни богатства на 144 мл. пияни ватници.
  • 45 Пешко

    16 3 Отговор
    Писано по имперски от Лондон Далеч от действителността. Скоро половината от бивша Украйна ще е руска и евентуално тогава може да има наченки на разговори. Но руска Одеса, Запорожие, Днепропетровск и Харков са задължително условие за тях. А в Лондон ще си раздадат нови титли за непознаване и грешни прогнози.
  • 46 Дааа

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Москва🇷🇺":

    Нормално е да се борят до край и да квичат като заклани глобалните сатанисти, нацисти и мизантропи! Целият свят е срещу тях, отрепките от гейсъюз и колониите Канада и Австралия са капка в морето! Процесът ще е продължителен, но необратим!
  • 47 Как ще завърши руско-украинската война?

    12 2 Отговор
    Украинците ще отидат на по прохладно и спокойно място. АМИН

    Коментиран от #48

  • 48 Ще завърши със загуба.Кой губи

    3 12 Отговор

    До коментар #47 от "Как ще завърши руско-украинската война?":

    русия
  • 49 Панов

    5 12 Отговор
    Казват им ,,полезни идиоти,, така ги третират от Москва.
    Русия се разпада и едно голямо зло изчезва

    Коментиран от #52

  • 50 Медийната пропаганда

    11 5 Отговор
    Не работи на фронта. Тук отдавна погребахте Путин и изразходихте оръжията на Русия, а всъщност Улрайна губи във всеки аспект и за жалост губи хора, заради наркоманското, продажно джудже Зеленски!
  • 51 Артилерист

    13 3 Отговор
    Колко само манипулативно, лицемерно и слагачески се представя, че, видите ли, сега американските империалисти били обединили колективния Запад за каузата на Украйна. Ами посочете една война на американците, след Втората световна, в която те да не са "обединявали" Запада-къде пряко да участват като коалиция на желаещите, къде да представят американското варварство като миро-и демокрация налагане, за правата на човека и прочие пред света. Да повтарям ли многобройните примери, как те са нападали страни и са "обединявали" Запада със себе си, само защото не са съгласни с тях, да ги ограбят или просто защото си сътрудничат с Русия? БЛАГОвидни причини, предлози, поводи винаги се съчиняват, но е факт, че американците на всеки 2-3 години си правят някъде по света с някого война. Или с други думи казано, те и богатия им Запад без война не могат...
  • 52 Разпада се

    10 2 Отговор

    До коментар #49 от "Панов":

    НаМайкаТиМиризливатаПутка. ЕС няма да ги има до 7 години.
  • 53 Ами

    3 12 Отговор
    Ще бъде много трудно, защото руснаците от 100 години развиват болезнен национализъм и убеждение, че са непогрешими и велики! Спомнете си руските знамена по балконите на купените от тях апартаменти по нашето море! Само голяма трагедия ще ги отрезви!
  • 54 Да бе!

    2 9 Отговор

    До коментар #42 от "Токсик":

    Точно с тоя акъл путин ще си отиде от властта и от света!
  • 55 поне някои прозрения са адекватни

    11 2 Отговор
    Не може да се отрече, че автора има някои попадения, покрай анализа на възможния край на конфликта.
    Част от големия проблем е убежданието на САЩ, че държат "първенство" или "хегемония" спрямо всички други държави. Е това свърши, този конфликт сложи край на еднополярния свят. Идва многополярен, дали ще е по-добър - предстои да разберем.
    Ако разбирам правилно автора, излиза, че САЩ вече са изгубили хегемонията си, след като нейното потвърждаването се състои в "обединяване" на страни, които винаги са били под неин контрол, по-скоро са нещо като васали. Всъщност, ЕС имаше лек уклон към самостоятелност, но конфликта помогна на САЩ да я върне отново към колонизирано положение.
    Русия вече не се моли за партньорство. Русия няма да се поддаде още веднъж на "голи думи" и обещания. С този конфликт, дори и да не го е търсила, Русия се връща на картата на големите и всеки ще трябва да се съобразява с нея.
    Украйна ще загуби всичко, което Русия е набелязала, а може и повече, ако САЩ решат да наградят Полша за примерно поведение.
    Спор, няма - преговорите винаги са по-добрия избор. САЩ обаче вдигнаха ставките, а това наистина предполага повече жертви и превръщането на Украйна в развалини
  • 56 Гориил

    9 2 Отговор
    Москва смята, че единственият възможен компромис е границата по Днепър. Всички други опити за агресия и натиск се отхвърлят и не се разглеждат.

    Коментиран от #64

  • 57 Гражданска позиция

    2 1 Отговор
    Те са диктатури. Видял ли си как 1984. Не само тогава. По принцип от свободните хора по сладко няма. Може да сме прости, но границите са отворени, хората имат връзки с децата си на запад и си казват, там лошо, но в България много по лошо, по спирките ги чуваме, чакайки автобуси. Но кой пита народа и все ми се струва, че България ще е с Русия и Турция. Заплати и пенсии са подобие на тяхните и като сложим манталитета на Борисов, куче му подари, а на туркие ръка селува хаха
  • 58 Брадатата Лили

    7 0 Отговор
    Трите позиции анализаторите да ги поставят където слънце не огрява.От Ооо крайна ще остане само крайна.
  • 59 Американско говедо

    10 0 Отговор
    Няма как да има Минск 3 след признанието че 1 и 2 са били измама.
  • 60 Винету

    9 0 Отговор

    До коментар #42 от "Токсик":

    Имаш само една грешка.... Русия не губи и информационната война....ако се гледа целия свят а не само Запада.
  • 61 истината

    1 8 Отговор

    До коментар #27 от "Комуниста":

    По Бахмут нямат време да стрелят Ту 160 заети са да бомбардират Киев и други градове и да избиват цивилни.
  • 62 Накрая

    5 0 Отговор
    америка ще преглътне факта, че вече не е световен полицай.
  • 63 Един

    4 0 Отговор
    Факти, искам факти в 3 реда ! Какви са тези словоизлияния?
  • 64 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Гориил":

    Е как по Днепър.Ами Одеса,Николаев,ХерсонДнепропетровск,построени наведнъж преди 250 години с парите на Екатерина?Ами чисто руския град Харков ?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 333

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Окраин4е":

    ааа не, нито Минск, нито милост сега, ....докрай