Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 10:00 3 996 57

Можеше ли Хитлер да бъде спрян?

  • адолф хитлер-
  • история-
  • втора световна война-
  • германия-
  • хитлер-
  • нацисти-
  • ссср

През 1933 г. Хитлер застава начело на Германия. Това събитие променя хода на историята - не само германската.

Можеше ли Хитлер да бъде спрян? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Теоретично всичко можеше да се развие по съвсем различен начин. Защото в началото на 30-те години на 20 век изглеждаше сякаш Адолф Хитлер и неговата Националсоциалистическа германска работническа партия вървят към своя залез. Така германо-израелският историк и писател Дан Динер описва периода преди Хитлер да поеме властта на 30 януари 1933 година. През есента на 1932 националсоциалистическата партия и председателят ѝ претърпяват сериозни неуспехи. Затова мнозина са изненадани, че именно Хитлер е избран за канцлер.

Последствията са ужасяващи: 60 милиона жертви по целия свят, шест милиона преследвани и убити евреи, към тях се добавят убийствата на синти и роми, хора с увреждания и хомосексуални. 30 януари 1933 е един от най-големите преломни моменти в историята.

"Хитлер не се появява просто по случайност"

Всичко започва още с понятието "завземане на властта", което е неологизъм на нацистката пропаганда. На 30 януари властта на е "завзета" от Хитлер, тя му е "предадена". Президентът Паул фон Хинденбург го назначава за райхсканцлер. При това възрастният генерал дълго време се съпротивлява на Хитлер - през 1932 той му отказва канцлерския пост въпреки добрите резултати на изборите през август. Това е и едно от най-големите поражения на Хитлер.

През 1998 година в своя книга за Хитлер британският историк Иън Кършоу изброява факторите, които са били от ключово значение за развитието през 1933: Кършоу обръща внимание на процеса по подкопаване на демокрацията във Ваймарската република с цел защитаване или прокарване на собствени - често икономически - интереси. Той се спира и на абсолютната решимост на десните консерватори да "премахнат демокрацията и да унищожат социализма”.

В последиците от глобалната икономическа криза авторитарната система, предлагана от Хитлер, среща подкрепа. Неговата жажда за власт и разруха обаче многократно са били подценявани. "Хитлер не е неизбежният резултат от германския "особен път", но не е и просто някаква злополука", обяснява Кършоу. На Хитлер трябва да се гледа в контекста на неговото време - война, революция, национално унижение и страх от болшевизма.

Разбира се, факторите са много, казва историкът Дан Динер, който е провел множество различни проучвания по темата. Икономическата криза и структурата на Ваймарската конституция, която позволява на радикални партии да влязат безпрепятствено в парламента, са особено важни елементи.

И въпреки това историкът повтаря, че издигането на Хитлер на канцлерския пост е било изненедващо събитие. "Националсоциалистите са били на ръба. От есента на 1932 се е усещало вече икономическо съживяване (...) И точно в този момент Хитлер става канцлер. Това всъщност не е трябвало да се случи", казва Динер.

Неизбежно ли е било това? Въпросът, от който историкът не може да се отърси. В изложбата "Пътищата, по които не сме поели. Или: всичко можеше да бъде различно" на Германския исторически музей в Берлин си задава именно този въпрос - не само за издигането на Хитлер, но и за други исторически събития, разиграли се между 1848 и 1989.

Зад затворени врати: как Хитлер става канцлер

Фактът, че Хитлер става канцлер през 1933 година, е резултат от интриги в задкулисието. В това отношение много хора играят важна роля - особено Франц фон Папен, който подава оставка като райхсканцлер през ноември 1932 и който вижда възможност да си върне властта. Изчисленията му (на пръв поглед) сработват: В правителството на Хитлер-Папен-Хюгенберг той е назначен за вицеканцлер на 30 януари 1933 година.

Фон Папен е доверен човек на Хинденбург. През януари 1933 той договаря с Хитлер условията за канцлерство и съвместно правителство - и в крайна сметка убеждава Хинденбург, че това е правилното решение. В същото време става ясно, че управляващият райхсканцлер Курт фон Шлайхер не може да бъде задържан.

През януари 1933 на другите заинтересовани страни - също и поради привидното смекчаване на исканията на Хитлер (още през август 1932 той иска канцлерството и четири централни министерски поста, а сега иска "само" канцлерството, Райхсминистерството на вътрешните работи и Пруското министерство на вътрешните работи) - са дадени надежди, че лидерът на националсоциалистите ще се остави да бъде "укротен", ако бъде включен в правителството. Монументална заблуда.

Поуки от миналото

"Има едно изречение на Хитлер, от което ме побиват тръпки: "Открихте ме". Сякаш тук действат някакви магически сили, които вкарват човек в ситуация, която развива ядрено експлозивна сила", казва историкът Дан Динер за хода на историята. В изложбата, подготвена от него и колегите му, ясно се вижда, че алчността за власт и личните интереси на отделните участници също са проправили пътя на Хитлер.

Друг важен фактор е финансовата подкрепа от германски компании за националсоциалистическата партия, която изпитва затруднения през 1932 година.

Дан Динер също разглежда историята в огледалото на съвременните проблеми. Особено в днешните кризи той открива паралели с тогавашните - също и по отношение на 1933: "Големият проблем тогава е бил този, че институциите, които подсигуряват демокрацията, се сриват", казва историкът. Това е довело до огромна загуба на контрол - в последната фаза на Ваймарската република управлението се осъществява само с извънредни укази, парламентът е блокиран, а райхспрезидентът Хинденбург може да назначава и уволнява канцлери, както намери за добре.

Какви уроци можем да извлечем за днес? Отговорът на Дан Динер е прост, но съдържателен: "Човек се научава да уважава институциите." И да държите очите си отворени: Въпреки че "Щурмабтайлунг" (SA), паравоенната бойна организация на нацистката партия, марширува с факелно шествие през нощен Берлин към Бранденбургската врата вечерта на 30 януари 1933, повечето хора очевидно не забелязват приближаващата катастрофа. Голяма част от сериозната преса не вижда причина за безпокойство в новото правителство. Само малцина осъзнават опасността. Но предупрежденията им не са взети под внимание.

Автор: Юлия Хиц


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русофил

    22 37 Отговор
    Хитлер е история. Болният въпрос днес е: може ли Пу да бъде спрян.

    Коментиран от #13, #39

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сталин

    42 5 Отговор
    Хитлер можеше да бъде спрян ,но щеше да бъде някой друг ,защото еврейския ционистки банков кабал искаше война, които финансираха войната и направиха милиарди и създадоха измислената държава Исраел
  • 5 СССРБарета

    30 22 Отговор
    Хитлер го спряха руснаците! Днес е време да спрат и Байдън!
  • 6 Сталин

    27 0 Отговор
    Писмо на братята Ротшилд
    Вие просто храните банкерите.
    "Всичко в по план, защото те са проектирали системата.Щеше ли да има Първа световна война,ако банкерите не бяха там ,за да го направят със заеми и на ДВЕТЕ страни?Те създадоха системата ,за да обслужват себе си и хората,от които се нуждаят да поддържат системата на място.
    "Малцината , които разбират системата, или ще бъдат заинтересовани от нейните печалби ,или ще бъдат толкова зависими от нейните предимства,че няма да има опозиция от тази класа,докато от друга страна,огромната маса от хора,умствено неспособни да проумеят огромното предимство, което капиталът извлича от системата,ще понесе своите тежести без оплакване и може би без да подозира че системата е враждебна на техните интереси.

    - The Rothschild brothers in London writing to associates in New York,1863
  • 7 ТаУмВзе

    24 3 Отговор
    Благодарение на Хитлер има Германия! След крайното Унижение и репарации от западналите, прякото следствие е ВСВ2. Голямата драма на 20 век е, че двамата мустакати не се разбрали!
  • 8 да де

    23 2 Отговор
    Отговора е много прост тези които финансираха Хитлер не го спряха като сметките им са били съвсем други , но лудия удари първо тях.
  • 9 Джамбaза

    15 6 Отговор
    Хитлер е добър, Путин е лош.
    Така ли?
  • 10 Зелки с кухи глАви

    27 6 Отговор
    Можеше, не можеше..... Ръгали са го същите, които ръгат нато и укронацистите. Историята се повтаря, ние пак слугуваме, както и да пренаписвате историята.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ВСВотСАЩ

    20 4 Отговор
    САЩ и Великобритания имаха първостепенна роля при финансирането на Хитлер и неговите помощници още през 20-те години, които го разглеждаха като иструмент за разгромяването на СССР. Хитлер беше спонсориран и от големите германски клечки. В частност, на-значителна финансова помощ на НСДАП оказаха Фриц Тиссен и Густав Круп; сред банкерите пари събираха президента на Райхсбанк и едновременно доверено лице на Хитлер по връзките му с политическите и финансовите спонсори от Запад Ялмар Шахт.

    Защо?
    Отговора е дал сам Хитлер в "Моята борба" - жизненото пространство на Гернания е за Изток - до Урал. Хората дето живеят там са не-хора/слвяни, следователно техните ресурси се полагат на нас

    Коментиран от #36, #54

  • 13 Отговор

    14 8 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    НЕ ПУТИН НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРЯН В УКРАЙНА ЩОТ ТОВА ЗНАЧИ ЯДРЕНА ВОЙНА И ЦЕЛИТЕ СА ВАРШАВА ЛОНДОН БЕРЛИН

    Коментиран от #35

  • 14 Мнение

    17 7 Отговор
    За Хитлер нз, обаче за наследникът му Джоузеф БайДън и неговата зелена и дрогирана кукла на конци, определено могат и трябва да бъдат спрени!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Адолф

    17 2 Отговор
    изправи Германия и направи една благоденстваща нация.Беше подведен и направи огромна грешка като отиде в Русия и всичко се обърна с главата надолу.Германия плати огромна цена за тази грешка.
  • 17 Можеше ли Хитлер да бъде спрян?

    10 1 Отговор
    Не,не можеше.Обрата стана през 1942г.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 България

    14 3 Отговор
    Западс мечате да влезе в Русия и винаги ще мечтае
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Роза

    10 0 Отговор
    Разбира се,Хитлер е история!Но за съжаление,уроците на историята никога не се научават и подобни на него политици все се появяват,забравяйки провала на неговата политика и трагичния му край!
  • 34 Щсдд

    4 10 Отговор
    Колкото Путин толкова и Хитлер не могат да бъдат спрени , психопат не се спира.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ушанков

    4 14 Отговор

    До коментар #12 от "ВСВотСАЩ":

    Хората дето живеят там са не-хора/ Украинци , следователно техните ресурси се полагат на нас

    Това е мотото на Кремълския Ботокс .
    Пак взаимствано от Хитлер.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Вълканов

    11 0 Отговор
    Осовнната причина за завземането на власта в Германия е катастрофалната инфлация. Капиталът вижда в Нацистката партия спасител на икономиката и го подкрепя тотално. След завземането на власта, Нацистката партия се отърсва отлевите сили в партията и поема крайно десен националистически курс. Избиват се евреите и хазната се укрепва финансово. Нацистите поемат курс към война. Аншлус на Австрия. мюнхен (938 година освобождава Хитлер и Чехословакия е заграбена. Следва Полша и така нататък. Ако Мюнхен 1938 год. е бил спрял Хитлер, Втората световн война нямаше да я има. Англия и Франция са виновниците.
  • 39 Ще го спрат

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    И даже ще го спрат точно кремълските Ченгесари.
    Сталин нали знаем как му помогнаха да се оправи.
    Хахаха
  • 40 А ШИБАчки

    5 8 Отговор
    Грешката на ректора на Виенската художествена академия е че не прие Хитлер за студент, от който щеше да стане един посредствен художник, но щеше да спаси Германия и живота на милиони хора ...!!!

    Грешката на Елцин е че посочи един посредствен и комплексиран офицер от КГБ да стане Президент на Русия , който ще унищожи Русия и живота на милиони хора...!!!
  • 41 Урюрвкос

    6 2 Отговор
    никой нямаше да спре Хитлер ако си вървеше по начертания път към Тигър и Ефрат но някой го подлъга да тръгне към студения Ленинград и бедната на ресурси Москва.
  • 42 Благодарение

    9 5 Отговор
    на Адолф,Южна Добруджа е наша.
  • 43 Борислав Дичев

    5 7 Отговор
    Авторката трябва да отбележи още един момент в обстоятелствата и фактите, довели до идването на Хитлер на влас - ролята на Германската комунистическа партия, направлявана от Коминтерна, организация, управлявана еднолично от Сталин. По негово нареждане, чрез Коминтерна, на изборите в началото на март 1933 г. германските комунисти, на които Сталин забранява коалиция със социалдемократите, гласуват за Хитлер. Целта на Сталин е ясна - трябва му човек като Хитлер, който ще взриви мира и ще отвори пътя на световната комунистическа революция. Справка: Виктор Суворов, книгата му "Ледоразбивачът" (Така в болшевишкото Политбюро са наричали Хитлер - ледоразбивач на световната комунистическа революция.
  • 44 Болен въпрос е

    10 3 Отговор
    докога Зеленски ще размахва пръст на всички. А Хитлер все пак го спряха!
  • 45 Търновец

    7 1 Отговор
    Чета и не вярвам на очите си - действително Адолф Хитлер ли е основател на Националната Работническа партия на Германия - за да се регистрира партия в Германия не трябва ли да имаш пари - Хитлер вярно че беше добър оратор но по професия неуспял художник и беше клошар под мостовете нощем а сестра му помагаше. Искате ли да обясня кой плащаше сметките и кой помогна на Хитлер когато Баварската полиция разпръсна неговите последователи? А защо нищо не се пише за Шейна Давидович Бронщайн - по късно Лев Тротцки - основател на милионна Червена Армия и на четвъртия Интернационал - как той и Владимир Бланк обещаваха мир а на практика разрушиха руската Социалдемократическа партия и тръгнаха 1920 към Полша и Германия да правят диктатура на пролетариата? Ами кой искаше отделяне на Бавария от Германия след ПСВ? С кой след години плати на Фритц Туден да прави танкове и оръдия за Хитлер
  • 46 Матей преображенски

    5 4 Отговор
    Хитлеризма е бил предначертан ,той би се състоял и без хитлер,имало е много кандидати,досущ като него.За превземането на цяла Европа никой не го е възпирал особено,даже са му създавани множество улеснения.Чакането на Сталин до последния миг също не е случайно,той не е можел да се опълчи на вермахта,не е бил готов и се е надявал на отсрочка от полвин-една година.Не е искал да бъда сочен като агресор.Нещо подобно се случи и сега.През 2014 г. Путин би трябвало да превземе Украйна за една седмица,но това е истинска непредизвикана агресия и кой знае какъв отговор щеше да предизвика от запада..Изобщо,въздестват всякакви фактори и условия,които не позволяват да се избързва,да се скача по-високо от ръста,трябва време за порастване и тогава.И времето настъпи,започна СВО,а как ще завърши зависи от решимостта на дивия запад да вдига мизата.
  • 47 Ха ха ха

    6 3 Отговор
    Велик човек беше Фюрера , вечна памет за герои ,като него .
  • 48 не може да бъде

    3 0 Отговор
    Интервю в предверието на ПСВ с майката на братята Ротшилд - Г-жо Ротшилд ,ще има ли война? -Питайте синовете ми-Ако те решат -значи ,ще има!
  • 49 копи пейст

    5 0 Отговор
    Хитлeр ocвoбoждaвa Гeрмaния oт Мeждунaрoднитe бaнкoви кaртeли. Кoгaтo Хитлeр cтaвa кaнцлeр нa Гeрмaния, гeрмaнcкият нaрoд нямa рaбoтa, нямa пaри и глaдувa. Eдин вaрeл пълeн cъc cтo милиaрдa мaрки нe мoжe дa купи, дoри eдин хляб пo тoвa врeмe. Мнoгo гeрмaнци живeят в бaрaки, тъй кaтo бeзбрoй дoмoвe и фeрми ca били иззeти oт бaнкитe нa Рoтшилд/Рoкфeлeр. В книгaтa cи, „Мaгиятa нa пaритe“ oт 1967 г., прeзидeнтът нa Рaйхcбaнк, Д-р Ялмaр Хoрac Грийли Шaхт рaзкривa гoлямaтa тaйнa: „Дрaмaтичнoтo oбeзцeнявaнe нa мaркaтa зaпoчвa cкoрo cлeд „привaтизирaнeтo“ нa Рaйхcбaнк, или ocтaвянeтo и в ръцeтe нa чacтни инвecтитoри.“ C други думи, oтгoвoрнocт зa cлeдвoeннaтa хипeринфлaция пoeмa нe прaвитeлcтвoтo нa Гeрмaния, a пo-cкoрo чacтнaтa цeнтрaлнa бaнкa в Гeрмaния, кoятo имa мoнoпoл върху cъздaвaнeтo нa пaритe. Нeмcкaтa икoнoмикa бивa рaзбитa и oпуcтoшeнa oт бaнкeри…, дo приcтигaнeтo нa Хитлeр. Cлeд кaтo бивa избрaн, Хитлeр oткaзвa дa игрae пo cвиркaтa нa Рoкфeлeр/Рoтшилд и eднo oт първитe нeщa, кoитo прaви e дa oпрaви кoрумпирaнaтa, бaзирaнa нa дългoвe финaнcoвa cиcтeмa. Тoвa cтaнaлo, чрeз eмитирaнe нa coбcтвeни пaри. Нoвитe пaри нe били oбeзпeчeни cъc злaтo или другa чуждa вaлутa, тъй кaтo вcичкo тoвa билo в ръцeтe нa cвeтoвнитe бaнкeри, a били oбeзпeчeни c трудa нa caмитe нeмци. Прaвитeлcтвoтo плaщaлo нa рaбoтницитe cъc ceртификaти, a c тях рaбoтницитe плaщaли зa другитe cтoки и уcлуги, кaтo пo тoзи нaчин ce cъздaвaли и дoпълнитeлни рaбoтни мecтa. В oтгoвoр нa нoвaтa б

    Коментиран от #50

  • 50 копи пейст

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "копи пейст":

    ......................... В oтгoвoр нa нoвaтa бaнкoвa cиcтeмa нa Гeрмaния, eврeйcкoтo cвeтoвнo гocпoдcтвo oбявявa вoйнa нa Гeрмaния чрeз бoйкoт нa гeрмaнcки cтoки. Зa двe гoдини бeзрaбoтицaтa в Гeрмaния изчeзвa, a зa пeт гoдини oт нaй-бeднaтa cтрaнa, Гeрмaния cтaвa нaй-бoгaтa cтрaнa в Eврoпa.
  • 51 Бай Тошо

    2 4 Отговор
    Не от руската армия а от руската зима загуби Хитлер
  • 52 Можеше ли Хитлер да бъде спрян

    4 2 Отговор
    Не,защото беше Бог.

    Коментиран от #53

  • 53 Миии

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Можеше ли Хитлер да бъде спрян":

    Жалко, Сталин не знаеше това...
  • 54 Айде още един промит мозък

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "ВСВотСАЩ":

    Ето още един, който слуша и вярва на Волен Сидеров и пропагандата му.
  • 55 Жмръц

    3 3 Отговор
    То Гитлер си беше спрян.При Сталинград,най-вече.Най-великата битка.Отделно,преди това можеше да бъде спрян,т.е. ако се бяха спряли онези богати еф реи,дето му плащаха и подхранваха с гориво(знаете ги онези кланове)и с какво ли още не,а той уж затваря побратимите им в едни лагери...Парадокс,а?Има ли от тези същества,има проблеми.Историята го знае най-добре.
  • 56 Майн фюрер

    2 2 Отговор
    помним те с добро.
  • 57 ако, да да

    1 1 Отговор
    си намери майстори и му го набуга целия...