Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Февруари, 2023 10:00 8 506 169

Ще стигнем до много голяма война, ако не се противопоставим на Путин

  • бесарабски фронт-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • ссср-
  • история-
  • владимир путин-
  • чеченска война-
  • грузия

Грешките трябва да бъдат коригирани, а ценностите и принципите трябва да бъдат уважавани

Ще стигнем до много голяма война, ако не се противопоставим на Путин - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западът. Грешки и изводи
© Виталий Портников

Бившият британски министър-председател Борис Джонсън каза в коментар за Washington Post, че най-голямата грешка на Запада е била формално да държи вратите на НАТО отворени за Украйна (и други бивши съветски републики), а фактически не възнамеряваше да приеме Украйна в алианса - и виждаше в това решение важен възпиращ Русия фактор. Но всъщност руският президент Владимир Путин възприема неподготвеността на Запада за разширяване на НАТО на изток като важен сигнал за беззащитността на Украйна, като доказателство, че Западът няма да се притече на помощ на Украйна, ако бъде взето решение да се нападне тази страна. И като резултат – най-голямата война в Европа след края на Втората световна война.

Още новини от Украйна

Но не бих обяснявал причините за случилото се само с нежеланието да "ядосваме" Путин. Коренът на проблема, сигурен съм, е, че след края на Студената война Западът продължи да вярва, че ще бъде възможно да се постигне споразумение с новата Русия, че тя сега е твърде зависима от икономическото сътрудничество с цивилизования свят и неговото ръководство едва ли би искало да жертва астрономически печалби.

Ненамесата на Запада в трагедията на Унгария и Чехословакия все още можеше да се обясни с решенията на конференцията от Ялта, спазването на най-анахронистичната концепция за „сфери на влияние“ и в крайна сметка страха от ядрена война. Цивилизованият свят и Съветският съюз имаха напълно различни ценности, двата свята - светът на демокрацията и светът на комунистическата диктатура - именно съвместно съществуваха. И това трябваше да бъде взето под внимание.

Но след края на Студената война нали ценностите станаха общи. Нали не Русия беше победена, а комунизмът, така поне казваха тогава в Москва. И зачитането на международното право, на човешките права също трябваше да стане общоприета норма.

Тогава защо Западът беше абсолютно безразличен към това как администрацията на Борис Елцин, с неговата „демокрация в сърцето“, подкрепи фактическото нарушаване на териториалната цялост на Молдова и Грузия с помощта на руските въоръжени сили и „доброволци“?

А след това имаше две чеченски войни - едната се случи при Елцин, втората приключи при Путин. Сега няма да влизам в дискусии за териториалната цялост на Русия. Отбелязвам, че зачитането на тази териториална цялост не отрича зачитането на правата на човека.

Руската армия извърши престъпления на територията на Чечня, тоест на територията на самата Русия, които, сигурен съм, са доста сравними с престъпленията на съветските войници в Централна Европа и Афганистан. В същото време по-голямата част от руското общество като че ли симпатизираше на това, тъй като виждаше в тях гаранция за избавяне от опасността от тероризъм. Фактът, че цял един народ бе обявен за терорист, че желанието за независимост от Русия само по себе си не означава готовност за терор, не се възприема дори от много от онези, които сега са против войната в Украйна. Така, според мен, настъпи моралната деградация на руското общество.

Пътят към голяма война беше отворен, а нивото на сътрудничество между Запада и Русия не беше намалено. То не намаля и след руско-грузинската война от 2008 г. и признаването от Русия на „независимостта“ на Абхазия и Южна Осетия. Защо тогава Владимир Путин да не рискува с демонстративно нарушение на международното право – анексирането на Крим? За първи път след Втората световна война една страна присвоява със сила част от територията на друга. Но западните страни реагираха на този нов „аншлус“ само с персонални санкции срещу руски официални лица и искания да не нахлуват в континентална Украйна. Въпреки че кой в Кремъл би могъл да се уплаши от тези искания след анексирането на Крим?

Изводите всъщност са много прости според мен. Не става дума само за НАТО, макар че и за него също. Но ако международното право - тоест териториалната цялост на Украйна, Молдова и Грузия - не бъде възстановено (не непременно с военни средства, във всеки отделен случай могат да се използват различни инструменти, от освобождаването на територията до политическия диалог), ако Западът не помогне на Азербайджан и Армения да разрешат въпроса за Карабах и да изгонят Русия от региона, ако не започнат да говорят със самата Русия едва след като тази държава започне да зачита правата на собствените си граждани, тогава рано или късно, сигурен съм, ще стигнем до много голяма война. Грешките трябва да бъдат коригирани, а ценностите и принципите трябва да бъдат уважавани.

Източник: krymr com

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 141 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Министър на магията

    175 35 Отговор
    Охаааа значи руснаците ви го забиват якоооо.Щом с такава издънена пропаганда се опитвате да надъхате жендърите.

    Коментиран от #140

  • 2 Русофил

    47 151 Отговор
    С руснаците никога не може да се постигне каквото и да било трайно споразумение
    за каквото и да било.

    Коментиран от #15, #69, #161

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    36 143 Отговор
    Путин е пътник

    Коментиран от #22, #29, #80, #142

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    30 131 Отговор
    Русия не е спряла да се излага в Украйна
  • 7 Укропат

    125 15 Отговор
    А Зелки днес нищо ли не е изломотил? Как така? Забравихте ни. Днес пак искаме танки и ефки и най вече дълги ракети!
  • 8 Българин

    25 118 Отговор
    ватенките станаха за смях по целия свят

    Коментиран от #28

  • 9 Българин

    26 110 Отговор
    П-у-т-и унищожи Русия

    Коментиран от #73, #135

  • 10 да де

    101 11 Отговор
    Фейктивеле и Бесарабски фронт "стожера" на истината.
  • 11 Българка

    26 108 Отговор
    Русия с това си ръководство и политика на непрекъснато кръвопролитие за заграбване на територии и ресурси е световно зло. РФ е Империя на злото.

    Коментиран от #19, #20

  • 12 Българин

    20 91 Отговор
    тази дни ушанките пак ще се прегрупират към Масква ...
  • 13 Помнят 2 минути точно

    26 95 Отговор
    Неграмотните пияни руски бабички си мислят че ще управляват света
    Забравили са как хубаво се редяха на километровите опашки за неща от първа необходимост
  • 14 Това е

    94 15 Отговор
    2012 на европейското по футбол раздаваха пари за строежи на стадиони в Украйна. После се разбра че са били подкупи от Европа за смяна на властта като 2014 вече беше ясна работа. Гледай филма гражданската война в Испания .
  • 15 Тралала

    89 8 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Ти ще постигнеш ли споразумение с хора сядащи на масата да те лъжат? След истината за Минските рошавия само трябва да си трае, че току виж гъбясал.
  • 16 Някой

    57 5 Отговор

    До коментар #5 от "Объркано Атлантиче":

    По принцип е прав, обаче се замисли, защо изведнъж обърна палачинката. Дали САЩ и ВБ не си разпределиха геополитическите интереси и тоя е новото лице на ментора?
  • 17 Коментар

    98 10 Отговор
    Пак лъжат,за да им дават още пари и оръжия,а те под масата да прибират,за да стават милиардери.Ние скакалци ще ядем,за да дават на тях...Руснаците ги шамарят,защото са нарушили Минските споразумения.Те са тормозили и унгарското население,което там си живее от векове по подобен начин.Питайте Орбан.
    А сега са ни дошли в България част от тези укри и на нас ни пишат укро пропаганди да сме се изнасяли от собствената си родина...Под всяка тема почти някой укро коментатор се изцепва с "Чемодан и т.н.".Да се разкарат те.Вън укрите от България и хотелите!!!
  • 18 РЕАЛИСТ

    78 10 Отговор
    Михаил Подоляк , съветникът на Зеленски е призовал, да им се даде всичкото оръжие на Запада, сега и веднага. Явно губят и искат всичко.
  • 19 има ли шарани

    75 7 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Откриха над $1 милион в леглото на украински ексвоенен зам.-министър .
    Олександър Миронюк е разследван за измами с обществени поръчки.

    Коментиран от #31

  • 20 Това е

    53 6 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    И ако отдеш в С. Македония ще чуеш същата работа за България

    Коментиран от #34

  • 21 Без коментар

    56 11 Отговор
    Подминавам статията с безразличие.
  • 22 ДИД

    50 7 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Ъхъ, пътник е да стане новия силен лидер в един многополюсен свят и това с@роснята ги докарва до истерия.

    Коментиран от #85

  • 23 за юрдеците и юрдечките

    62 9 Отговор
    Под масата: Бай дън е предложил на Путин 1/5 от Украйна .
    Съобщава се, че Киев и Москва са отхвърлили предложението. Украйна отхвърли предложението, "защото не желаят територията им да бъде разделена", докато руски официални лица казаха, че "така или иначе ще спечелят войната в дългосрочен план"

    Коментиран от #33

  • 24 УтописТа

    12 33 Отговор
    да се надяваме че царството на Демокрацията и Човешките права, ще се събуди и ще смаже Царството на Злото и Подтисничеството !!!

    Коментиран от #72

  • 25 Който призовава за война...

    61 4 Отговор
    ...да не ми чати и дрънка тук,ами да тръгва незабавно на фронта и се бие срещу Путин...!
    А аз не искам да ходя на фронта и затова мога да си пиша тук,колкото си искам...!
    Така де!Иначе не е честно и справедливо...!
  • 26 Да, бе

    54 9 Отговор
    Когато предизвикваш война е странно какво друго си очаквал освен война. Явно "цивилизованият свят" мисленето съвсем го затруднява...
  • 27 Механик

    75 9 Отговор
    Явно нещата в Украйна не вървят добре за "колективния запад". Днес до тука няма нито една статия за "великите подвизи на украинските соколи".
    Зеленски нищо ли не е казал нощеска? Нещо за това как окопирал Москва например. Или да поиска някое оръжие от някой? Не се е ли е разгневявал на някой американски генерал или на някой мин. предстдател?
    Не може да бъде.

    Коментиран от #36, #39

  • 28 Европа

    61 10 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Това, че върви някава нескопосана пропаганда срещу Русия не значи, че някой вярва. Дори в САЩ и Европа се чуват все повече гласове срещу безумната политика на така наречения "обединен демократичен свят".

    Коментиран от #32

  • 29 ТОЧНО ТАКА...!

    51 14 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Путин е пътник-към пълната Победа!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Българка

    13 55 Отговор

    До коментар #19 от "има ли шарани":

    Евала на украинците. Те освен с руския агресор за разлика от нас яно воюват и срещу корупцията. И приветствам това. А какво стана с пачките и кюлчетата злато в чекмеджето, до което спинка сикаджийската мутра и 12 години премиер на България? При това слава богу на наша територия няма военни действия, има само ненакаазани грабители не на милиони, а на милиарди

    Коментиран от #35, #50, #51, #63

  • 32 Верно е

    8 46 Отговор

    До коментар #28 от "Европа":

    Чуваш гласове ти
    Разни рубладжии търсят начин да оправдаят парите дето им ги плаща КГБ
  • 33 Аз бях на съседната маса...

    4 20 Отговор

    До коментар #23 от "за юрдеците и юрдечките":

    Точно така е, чух и видях всичко !
  • 34 ........

    40 4 Отговор

    До коментар #20 от "Това е":

    Аз имам подозрение,че от укро пропагандата пишат в интернет в Македония да разпалват конфликт между нас.Те са луди.Даже знамето ни го виждат руско,а македонците им се привиждат,че са комунисти.Ако им стане интригата после ще им цъфти бизнеса с наркотици и оръжия.
  • 35 има ли шарани

    37 8 Отговор

    До коментар #31 от "Българка":

    И как точно воюват - крадат и искат още ли ?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Охх, не ми се влиза вече в този сайт,

    47 9 Отговор
    пълна простотия е, само лъжи! Същото и Путин го казва на руснаците, че ако не унищожи Запада, с Русия е свършено!? И какъв е смисъла от това драскане, само губене на време. Хайде драскайте си, поне краварските подлоги ще ви вярват.
  • 38 Още малко

    8 38 Отговор
    Като получат новите колети в Русия ще им изстине ентусиазма
    Козарите на Кадиров не се виждат вече да се сещаме ли че са във чечения и си работят занаята

    Коментиран от #41, #43, #58, #70

  • 39 Фитипалди

    46 7 Отговор

    До коментар #27 от "Механик":

    Какви подвизи на окраинците бе . Вагнер ги шамаросват яко . Вече не срещат съпротива . Разпиляха бандерите из степите .
  • 40 Карбовски

    26 3 Отговор
    ИНТЕРВЮ С ЧОВЕК ОТ ДОНЕЦК / ДОРИ ПОЛЯЦИТЕ ПОМАГАТ НА ПОЛСКАТА ОБЩНОСТ В ГРАДА САМО ВИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ А ТОВА Е ЗЕМЯ НА ПРАРОДИНАТА ВИ/ НО ПЪК ИНАК БЕСАРАБСКИ ФРОНТ АМА ЧЕ ДО........НО

    Коментиран от #48

  • 41 козаря

    42 8 Отговор

    До коментар #38 от "Още малко":

    Бе те козарите в Афганистан още помнят как бързо бягахте , къщо като кози .
  • 42 Хасмукаренко

    52 7 Отговор
    Войните на Русия са "военни престъпления", а тези на САЩ са "износ на демокрация". Резултатът е един и същ, едни умират, а други забогатяват.
  • 43 СЕРИОЗНО ЛИ БЕ...?!?!

    23 6 Отговор

    До коментар #38 от "Още малко":

    Просто си имат достоен заместител-,,Вагнер"...!
  • 44 ПУТИН Е ВЕЛИК

    34 11 Отговор
    Хубаво го запомнете тлантици лъжливи

    Коментиран от #59, #61

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Изпортиха

    19 6 Отговор
    бесарабския фронт пак и то префи руснаците да стигнат до там
  • 47 баце

    45 9 Отговор
    Да де, ама тази война я подпалиха Краварите, Нато и укрите. Я да си спомним кой не иска да преговаря за мир - Зелената марионетка на краварите дето играе роля на президент на укринско.

    Коментиран от #54

  • 48 Верно ли

    22 3 Отговор

    До коментар #40 от "Карбовски":

    Гледах го това интервю. Имало молба до тогавашния президент (Плювнята) за български паспорти на малцинството ни там.
  • 49 нищо лично просто обективно

    30 5 Отговор
    Сега ако приемем Украйна значи сме приели и Русия в Нато а ако приемем и Китай интересно Гибралтар ли ще е врага щото от Северна Корея всички се страхуват !? Все пак е нужен враг за да съществува този "патриотичен " съюз .
  • 50 Ха,ха

    18 6 Отговор

    До коментар #31 от "Българка":

    Кюлчета и пачки ,само в главите на 80 процентовите.Смех.
  • 51 Алооооооо хитрия

    40 3 Отговор

    До коментар #31 от "Българка":

    Абе улав преди година намериха един милион долара в гривни под дюшека на политик има официално полицейско видео не е Мата Хари и съда го пусна била му ги дала пенсионерка да и ги пази /официална присъда/ сега го показват щот американците почнаха да питат ДЕКА СА ПАРИТЕ/ ама мисирите като тебе ГУЛЮ ГУЛЮ

    Коментиран от #71

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Българин

    13 33 Отговор

    До коментар #47 от "баце":

    Баце ,я ми кажи за какъв мир ми говориш,ако някой ти е окупирал дадена област .Опитал е да превземе столицата ти с най добри намерения.Изселва ти народа от окупирсните територии и превзема градове чрез сриване до основи.И не ми излизай с теорията ,че там има рускоезични,защото и тук има различно езични и ако някой анексира тези територии то ми кажи ,какво е това.Щото си разбирач.

    Коментиран от #75, #90

  • 55 Цензура

    39 9 Отговор
    Не - до войната се стигна, защото западът упорито и нагло лъжеше Русия !!! какво стана със споразумението за неразширяване на НАТО на изток? Какво стана с Минските споразумения, за които меркел и оланд съвсем открито и нагло обявиха, че изобщо не са имали намерение да спазват? Да, ама в тая война се видя тоталната безпомощност на западните пoмияри - които все едно бяха тръгнали на престрелка с джобни ножчета. Вече съвсем открито се признава, че САЩ и пyдeлите им открито признават, че не издържат на ужасяващото темпо на разход на оръжия и боеприпаси в украйна... защото уkрите въпреки че отстъпват на Русия във въоръжение, на ден изстрелват повече снаряди, отколкото ВПК на САЩ произвежда за половин месец !!! И това при положение, че руснаците пратиха в украйна само 10% от армията си. Германски генерали признават, че ако стане война, имат боеприпаси само за 24 часа... самият факт, че тръгнаха да скачат на Русия, показва само чудовищната глyпост на западните политици, която е по-голяма дори от наглoстта им.

    Коментиран от #152

  • 56 Запада

    25 10 Отговор
    Го пиши бегал, показа си простотията и лакомията и сега ще бъде унищожен!
  • 57 Много триете Тъпаци

    32 8 Отговор
    Куца ли КозякПропагандата?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Българин

    10 26 Отговор

    До коментар #44 от "ПУТИН Е ВЕЛИК":

    Я питай гладния му нарид с 16000рубли заплати Хледай интервюта извън москва и ще разбереш колко е велик.И гледай на руснаците колко им се воюва за путин.Заспсл си.

    Коментиран от #79

  • 60 Сър Пичук

    15 30 Отговор
    А, добро утро. Това го повтарям от 2014г.
    Путин няма да спре самостоятелно, той ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПРЯН!
    И колкото по-рано стане това, толкова по-безболезнено ЗА ВСИЧКИ ще е това.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Грую

    7 19 Отговор

    До коментар #31 от "Българка":

    Голямата бяла водоплаваща птица (не е лебед) пак си заработва копейките във форума. Никъде не са намерили пачки и кюлчета а само снимки на такива. Подобни може да фалшифицира всеки средно грамотен човек.Дори и едно дете на 5 години. Но ,как да и се обясни на въпросната птица с празно пространство в междуушието.Мисия невъзможна.

    Коментиран от #102

  • 64 Българин

    14 5 Отговор

    До коментар #58 от "наивен пубер":

    Братчеф ти с автомат стрелял ли си.Ти колко полов си ,да те питам.
  • 65 Да ще се

    13 3 Отговор
    Противопоставите надупени
  • 66 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 22 Отговор
    Само.млатене до пълно унищожение прогнилия алкохален клозет на страхливото бункерно жуже с ботокса‼️
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 жалко за нормалните хора че

    23 4 Отговор
    са управлявани от ненормалници .Както казва един мой приятел , Европа има една забава на всеки 100 години да яде шамарите от Русия . Дали този път няма да е за последно , това зависи единствено от Европа , т.е колко е огромно желанието .

    Коментиран от #76

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Последния Софиянец

    18 3 Отговор

    До коментар #38 от "Още малко":

    Козарите ги транспортираха обратно с камазите в торби за смет!
  • 71 най корумпираната страна в света

    13 3 Отговор

    До коментар #51 от "Алооооооо хитрия":

    Близка до Арсен Аваков беше показана на границата с Унгария с 28млн $ , т.е не ги криеше щото те нямат и скриване но си спомням че беше голям парадокс .
  • 72 ганев

    19 7 Отговор

    До коментар #24 от "УтописТа":

    ДА ПРАВ СИ ТАКА И ЩЕ БЪДЕ ЦАРСТВОТО НА ЗЛОТО СА САЩ САМО ТЕ ИМАТ ХИЛЯДИ ВОЕННИ БАЗИ ПО СВЕТА ЗА ДА МАЧКАТ НАРОДИТЕ И ДА ИМ ПРИБИРАТ ПРИРОДНИТЕ СУРОВИНИ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГДЕ СЕ НАЛОЖИХА КАТО СВЕТОВЕН ДИКТАТОР

    Коментиран от #86

  • 73 Адам Хилтън

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    С огромната помощ на Зеленски!
  • 74 Студопор

    29 10 Отговор
    Точно защото всички ревнахте да се противопоставяте, сега се стигна до тази война. Войната я предизвика САЩ, като насъска Украйна да се изрепчи на Русия без да има никаква материална и воена база да подкрепи това репчене. И докато САЩ викаха "ние сме с вас!" ряззко се обърнаха на 180 градуса и казаха "Украйна не е член на НАТО, не можем да влезем на ваша територия и да ви помогнем".

    Ако в този момент всички останали страни бяха запазили неутралитет - както впрочем трябваше, то тогава войната щеше да е приключила за има-няма седмица, а САЩ щяха да си подвият опашката и да си научат урока.

    Но не би! Всички решиха да се правят на евроатлантици и да се надпреварват кой пръв да помага за опазване на мира, като праща повече и повече оръжия. Ние естествено пак изтеглихме късата клечка да приютим отпадъка на Европа. Поредната порция бягащи от войната (вместо да се бият до последната капка кръв, както едно зелено джудже обещаваше) безперспективни, мързеливи и мрънкащи бежанци. Настанихме ги по хотели и почивни бази, храним ги, поим ги и сега не само, че няма място за нас, ами и не можем да ги изгоним, за да освободим място...

    Не мисля, че евентуално противопоставяне на Путин би било добър ход за нас. Всъщност - с нашите мизерни политици, никой политически подход не би бил добър за нас. Ние сме просто една мравка в прахта. Мравка, която е попаднала в копитата на два коня, които се ритат. На конете не им пука за мравката, а просто всеки иска да изрита дру
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 19 Отговор

    До коментар #68 от "жалко за нормалните хора че":

    Товарищ клошар, робсия няма нито една спечелена война без помоща на Запада, нито една, винаги са били голи и боси и без оръжие‼️

    Коментиран от #77, #141

  • 77 пъпеш

    20 8 Отговор

    До коментар #76 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Я кажи колко войни спечелиха краварите сами ? Аааааа...сетих се , срещу Гренада ....

    Коментиран от #96

  • 78 Тити

    6 21 Отговор
    Още в самото начало НАТО трябваше даде намеси в конфликта за това Европа е слаба защото дреме

    Коментиран от #81

  • 79 филипинец

    15 4 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    Тия опорки вече не вървят .
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 те сами си знаят

    10 1 Отговор

    До коментар #78 от "Тити":

    И още от начало щеше да изяде боя .
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Тото

    25 8 Отговор
    Борката Джонсън е доказан лъжец,манипулатор и негодник.Ще стигнем до по голяма война ако ме започнем да говорим за мир а не само за доставки на някакви смешни 50 ракети и 100 танка.Украйна не може да победи Русия никога каквото и да стане освен ако няма ядрено оръжие а те нямат такова няма и да получат.Дори и тогава не може да победи без катастрофални за себе си последствия!!!Единственият изход за тях са преговори само така могат да спасят невинните хора които живеят там.Който още не е осъзнал това или няма и грам мозък,или поведението му се диктува от зелени хартийки!!!
  • 84 Селянин

    10 25 Отговор

    До коментар #75 от "бай Илия":

    Украйна е по стара държава от Раша, брачет. Украинците са по стар народ от московците. А я ти ми обясни брачет какво и кой е,, руснак,,. Има ли изобщо народ,, руснаци,,. Почети, ще се изненадаш

    Коментиран от #138

  • 85 Лидер ще е...

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "ДИД":

    На ония свят.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Мнение

    18 5 Отговор
    Всичко е много просто! нато е анахронизъм! Докато го има,ще има и войни,а може и света да го няма заради нато! И още нещо! Ако нато съществува реално и е реална заплаха за човешкото съществуване,то реален комунизъм все още не е имало.
  • 88 САЩ са заплаха за света

    24 7 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Америка винаги лъже, когато разпалва войни!
    Без Сащ ще има мир!

    Коментиран от #91

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 баце

    28 4 Отговор

    До коментар #54 от "Българин":

    Пич, ако македонците почнат да трупат оръжие, да правят националистически формирования, да пуснат някой да правят биологични оръжия на територията им, да се юрнат да влизат в неприятелски съюз за българия и за капак да почнат да трепят българи в македония - ти какво ще си помислиш и какво ще направиш. А земи да позабравиш опорните точки, дето са ти ги спуснали за надника и помисли малко.
  • 91 Тази глупост...

    3 16 Отговор

    До коментар #88 от "САЩ са заплаха за света":

    Където си я написъл...някой ти я каза или ти я измисли?
  • 92 Иван

    21 8 Отговор
    Жалка работа! Да не мислите,че някой ще ви чете пространните глупости! Не разбрахте ли, че с измислената държава Украйна е свършено!

    Коментиран от #94, #99, #117

  • 93 деНАЦИфикация

    12 5 Отговор
    трябва да стигнем до голяма война за да денацифицираме и дезинфекцираме докрай !!!
  • 94 баце

    16 6 Отговор

    До коментар #92 от "Иван":

    Доста силни думи. Ако някакви хора искат да си правят държава, да си правят, ако желаят. Не можеш да заличаваш хора и държави щото не ти харесва. В Украйна ситуацията е, че укрите искат да си имат държава, ама са ги яхнали едни от друга държава, дето използва укрите за пушечно меса за да защитават статуквото на другата държава. Доста мръсно - нали.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 13 Отговор

    До коментар #77 от "пъпеш":

    Нали чу, голи, боси, без обувки и шиели, умлели от студ с каруци без коне, така са били преди 200г, преди 100г, така са и сега, пълчища от гладни и проскубани мародери, така воюва вгарая в мире, като застила бойните полета с леш и никога не ги събира, там си остават за тор‼️

    Коментиран от #111

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Последния Софиянец

    9 20 Отговор

    До коментар #92 от "Иван":

    Е как свършено бе подлогович, Зеленски унищожава втарая в мире и прогнилия клозет робсия, разпада се лябимата ви терористична дупка, стягайте се пак за кофите, но тоя път завинаги, свършиха копейките и взятките!

    Коментиран от #114

  • 100 еалиста

    19 5 Отговор
    Този дето пише от името на българин е англосаксонски платен провокатор! Да се радваш на украинската фашистка хунта, означава че се нуждаеш от психиатър!
  • 101 A па ти

    3 1 Отговор

    До коментар #97 от "мъдър":

    НЕ СИ УМЕН, знаеш си, нали!!!
  • 102 наистина

    10 1 Отговор

    До коментар #63 от "Грую":

    с фалшификация можеш да излъжеш 5-годишно хлапе,но не и специалист в дадена област!А това,че не са намерени-защото не са търсени!

    Коментиран от #122

  • 103 Историк

    22 5 Отговор
    Много бързо забравихте хвалебствени слова с които "демократите"преди години възхваляваха Примката на анакондата,как се повече се затягала около Русия от всички посоки.Пожелахте си и нагло база на отан в Севастопол и отрязване на Русия от Черно море.Но си направихте сметката без кръчмар,този път срещу вас няма к0 за ри със сандали,въпреки,че и те ви биха,а реална армия.
  • 104 Истината

    16 4 Отговор
    Окрайна ще спечели дори и да остане само една трета... щото при разум може да си се върне в РФ и да остане цялата...
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Много лъже

    7 4 Отговор
    този Потников.
  • 107 Наркомандо

    9 6 Отговор
    Пожарът ще изгасне преди да дойде пожарната, ако не му сипвоме бензин! Общо взето това ни казват укролейките
  • 108 Хохо Бохо

    3 3 Отговор

    До коментар #97 от "мъдър":

    Това,че ти работиш за къшей хляб не го прехвърляй на чужд гръб,мъд рецо.
  • 109 БАРС

    18 7 Отговор
    стига сте мътили главите на хората да се противопоставяме на нашият освободител.Не ли ви е есрам.Естественно че ако америка продължава да се меси и да натиска Европа то може да се стигне до мащабна война..Има толкова много доказателства за издевателствата на укро армията на тия територии покажете ги не ги крийте а може би се страхувате за журналистическоито ви кресло не бойте се народът ще ви защити на пишете и показвайте от другата страна а не от фалшивата украинска.А знаете ли хората в мариопол донекц какви ужасни истории рпзказват плачейки Стига сте плюли по Росия
  • 110 Тир Бушон

    14 4 Отговор

    До коментар #105 от "Адам Хилтън":

    Това укрофилите с конкурс ли ви избират?За един приятел,питам.
  • 111 ЪХЪ

    4 2 Отговор

    До коментар #96 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Така е,сега ще се обличат и обуват от Киев-ските молове!Вече са близо!

    Коментиран от #148

  • 112 Гост

    11 7 Отговор
    Ще стигнем ако не престанем да се опитваме да разрушим Москва. Оставете Русия да си се оправя с териториите си. Ето вижте Чечня, биха се дърпаха се, а сега? Утре и с Украйна ако се окаже този сценарии, какво ще говорим тогава? Оставете го и се фокусирайте над отбраната и армията на ЕС. НАТО не е точната структора на която да разчита Европа.
  • 113 Taka така

    17 6 Отговор
    Русия ще победи всеки заплашеашт националната исигурност Първо сащисаните опитаха с Чечня, после Грузия сега ръчкат и в Украйна, а подготвят Казахстан. Толкова им е лешоядският мозък на онези зад океана и платените им лакеи в ес и украйна
  • 114 хихихихи

    4 2 Отговор

    До коментар #99 от "Последния Софиянец":

    хихихихи-ако знаеш само какво си написАл....хихихихи
  • 115 Павел пенев

    13 7 Отговор
    Ако не се съобразявате с Путин,точно тогава ще стигнете до голяма война каквато заслужавате, защото подпомагате украинските неонацисти.
  • 116 Тъпо тъпо

    5 5 Отговор
    мноого тъпо
    /дразни кучето и после що те ухапало и то било виновно/
  • 117 Ти кога...

    3 0 Отговор

    До коментар #92 от "Иван":

    Разбра че е свършено?
  • 118 Солей

    11 5 Отговор
    Кво стана,от около седмица,че и повече никва сериозна новина от фронта,а само празни дискусии за отклоняване на вниманието и повдигане на духа.Укр ите яко ги бу хат ,като шкембе в дувар,за това няма новини.Най вероятно след някой ден да съобщят,за тактическо евакуиране или предислоциране единствено и само на запад.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Урюрвкос

    16 2 Отговор
    прав е Борис Джонсън нещата отиват към трета световна. Щатите проверяват червените линии на Москва и вече са стигнали до тежки танкове авиация и ракети с голям радиус. Ако Русия преглътне и това значи следващите червени линии са ограничен ядрен удар но първо трябва да убедят съюзниците че Русия няма да отговори. 2021г имаше учение над Черно море къде репетираха точно такъв сценарий.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Тия ги

    1 1 Отговор

    До коментар #102 от "наистина":

    Приказвай на баба си.Може и да ти повярва.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Моряка

    5 2 Отговор
    По смело,бе Хихи!Това Шопче ,дето се пише Софиянче,почна прекалено да дри........с...ка на тъмно синьо.Мисли си,че като я ближеше оная архивната Мая или канадския на Кирчо,че вече е голям политик.Явно и кебапчийницата,с която се фука,е колкото интелекта му,нещо средно между Нане и Вуте.Няколко пъти го призовавам,на тема "кебапчийо,гледай си кебапчетата и гледай да са от месо",ама с този промит мозък...................
  • 126 емож

    7 2 Отговор
    да си я води урсулаи байдан войната , какво ни замесват
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 9689

    2 1 Отговор
    Още един платен глупак.
  • 133 Реалист

    6 3 Отговор
    На любителите на бесарабски фронт не им отърва, че слагам линк към една наистина адекватна статия показваща какви са ползите и вредите за България от таза абсурна война. И какво ще ни се случи ако продължим да подкрепяме лудостта. Вижте я в Двадесет и четири часа, нарочно го изписвам така. Тук конкуренцията не я харесват. Проф. Витанов прави ясна прогноза. И само за инфо, тоя професор не е нито русофил, нито антиваксър. Та вижте какво е написал. И щом той го е написал си задайте някои въпроси.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Зевзека

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Абе уж българино, ти други теми освен платени фейкове по адрес на Русия нямаш ли? Ако беше толкова българи защо не пишеш с такъв плам за Гоцев Делчев например? Или викаш, за това не са ти платили. Айде пак да плювнеш.
  • 136 Ццц

    9 0 Отговор
    Коментарите на Бацамашки фронт ще страдат от все по-голяма липса на язвителност. Вече не четем за свършили ракети, за руски войници по джапанки и какви ли още не трагични пропаганди. И ще става все по-зле когато свършат и 60- годишните по улиците на Киев, заловени насила с кипчета като пеперуди.
  • 137 Запада е тъп

    2 4 Отговор
    И не може да схване руските боклуци!
  • 138 бай Илия

    10 1 Отговор

    До коментар #84 от "Селянин":

    Какъв народа са укрите бе . Мешавица от поляци , руснаци ,унгарци , сигани , румънци ,българи .......
  • 139 мдаааа

    9 2 Отговор
    Ами има решение....
    Или Путин печели или ФАЩ и пудели губят!!!

    Коментиран от #150

  • 140 Ами да

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Министър на магията":

    Не си прочел статията, или не можеш да мислиш!
  • 141 Студопор

    4 0 Отговор

    До коментар #76 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ако не беше Русията преди години, сега щеше да си пишеш коментарите на немски.

    Коментиран от #149

  • 142 Мимч

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Путин дали е пътник незнам,но май пътник си ти господинчо...
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 БФ новини от фашагите

    8 0 Отговор
    БФ прости лъжливи Урки
  • 145 Българин

    8 2 Отговор
    НАЙ ФАЛШИВАТА МЕДИА УКРАНАЦИСТИ......
  • 146 пенко

    5 0 Отговор
    АНГЛИЙСКАТА АРМИЯ И ПОЛИЦИЯ -КАКВО ИЗВЪРШВАШЕ В ЪЛСТЪР И РЕГИОНА !?!?!? КАКВО ИЗВЪРШВАШЕ В БАСРА-СУДАН- АВГАНИСТАН И Т.Н. !?!?!?!?!?!? ЕХ БИРЕНИС ДЖОНСТЪП !!!!!!!!
  • 147 В родното място

    5 2 Отговор
    САЩ и НАТО само на думи воюваха с идеологията на комунизма,а всъщност воюваха геополитически с руския народ и Русия. Това преди няколко години си го призна Адам Михник,а преди него Бжежински. Днес по същество апгрейтваният и тунингован център на неокомунизма се е преместил в Западна Европа и САЩ - анджък върна си се в родното място.
  • 148 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 5 Отговор

    До коментар #111 от "ЪХЪ":

    Пробаха миналата година и още им гният ръждоляците и костите на пияните орки по поляните и канавките, от 75км колона соц техника се върна половината и то на буксир с голем зор, това е внарая в мире и робсия‼️
  • 149 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор

    До коментар #141 от "Студопор":

    Щял да пише на немски ако не била робсия, пиян мусор‼️ То за това учехме само съветски език и всичко в България още е кръстено на алкохолизираните окупатори‼️
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Сър Пичук

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "Цензура":

    Официално споразумение за неразширяване на НАТО няма. Както няма и споразумение Русия да не напада съседите си. Но и едните и другите го направиха.
    А споразумение за ненападение на Украйна има и Русия го наруши И ако не беше анексирала Крим и окупирала част от територията на Украйна нямаше да има нужда от никакви Мински споразумения.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Путин унищожава Русия

    6 10 Отговор
    Спрете се и стига вече с русофилските клишета, че войната са я започнали и я водят САЩ, че Русия се е намесила защото НАТО се разширявало на Изток и заплашвал с война Русия , че в Донбас украинците избивали тамошните рускоговорящи, каквито има и в други бивши републики и че Путен нападнал защото някакви измислени от негоМински споразумения не се спазвали и всякакви други русофилски приказки на тиражираната и разпространявана руска пропаганда, за идейна храна на русоровите от "Възраждане" ... !!!
    От самото начало беше ясно, че войната е-терористично -нападателна и империалистическо-завоевателна и че Путин иска да заграби териториите , ресурсите и да унищожи суверенитета на Украйна, за да може частично да възроди империята на СССР 2.!
    Путин преди нахлуването и агресията си в Украйна, многократно бе предупреждаван от САЩ, Великобритания, Франция, Германия и други известни световни политици, да не напада и да започва война с Украйна, защото ще има най тежки и гибелни последствия за Русия, но въпреки това Путин извърши вероломно нападение над суверенна Украйна, като до последния момент отричаше пред Света и лъжеше, че не се подготвя да напада Украйна и погази международното право и без да се съобразява с ООН, започна пълномащабна, агресивна и варварска война с ракетни обстрели, бомбардировки и разрушения на цивилната инфраструктура и с избиване на украинското население и с прогонването на милиони бежанци...!!!
    Путин ще подпалвача на пожара на 3-та С

    Коментиран от #156, #157

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Митхат Паша

    1 1 Отговор
    Триещите да го лапат суров¡!!!!!!!
  • 159 Кочан

    4 3 Отговор
    Когато хулигана прави проблема в трамвая, хората трябва да станат и да го набият, а не да чакат да му дойде спирката. Никой не иска да му скъсат ризата или да го ударят, но ако днес набият хулигана на две три места и утре пак, той ще се кротне. А като го чакат, той започва да си самовнушава разни неща, какъвто е случая с Путин.
  • 160 Шаран БГ

    6 2 Отговор
    Западът противопожставяйки се все по-сериозно на Русия ,просто задълбочава, засилва , утежнява войната !
    Никой не работи за мир, разбирателство и спокойствие. Уникалните природни богатства на Украйна и цяла Русия, така са заслепили САЩ и Ко, че никой не иска да помисли , какви големи беди го чакат целия свят. Западът се надява, че ще стане нещо като Ирак – ще избием цивилното население , който е жив ще го поробим, и пшеницата, стоманата, златото и нефта ще се отправят към Северна Америка или поне до Лондон и Пареж.
    Времената обаче са други.Сега не е средата на по-миналия век. Руснакът много е бит. Де факто той е победеният във ВСВ - още си ближе раните. За това се е въоръжил . много здравоТова същото е и в Украйна, но Зеленски и хората му не го осъзнават и обричат народа си на страдания. И просто от един господар, се подлагат на друг.
    Глупостите от сорта какво и как си ги мисли Путин, никой не сравнява с тези алчни сметчици, които си прави Западът. Тъй като сме в отбора на по-силните и по-праведните и ние ще си го отнесем подобаващо. Струва ми се даже ,че НАС ще ни разпердушинят – и чужди, и свои - заедно,тугеда, вместе и бирликте !!!
  • 161 Така е

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Не можеш да постигнеш, защото не играеш честно. Знаеш кой е казал:-"С руснаците трябва да се играе честно, или изобщо да не се играе"!
  • 162 Живанши

    2 0 Отговор
    Ехееххе, е то не е ли голямата война точно това - противопоставянето срещу Путин? До колкото мен ме вълнува Русия и Укрйна и двете са уж независими страни. Ако воюват по между си, е чисто срещу тях.
  • 163 Помним

    1 4 Отговор
    Тереториалната цялост на една държава бе нарушена първо от НАТО ТАЗИ НА ЮГОСЛАВИЯ АДЕ ДА СИ СПОМНИМ и ако за СЛОВЕНИЯ ХЪРВАТСКА ЧЕРНА ГОРА И МАКЕДОНИЯ ИМА АРГУМЕНТИ И В ДВЕТЕ ПОСОКИ ТО ЗА БОСНА И КОСОВО КЪДЕ СА ЩОТО ТАМ ИМА БАЯ СЪРБИ ДВТ ИСКАТ ДА СА СИ В СЪРБИЯ ТА СЪЩОТО И ЗА УЛРАЙНА ДЪРЖАВА ИЗБИВАЩА СОБСЪВЕННИТЕ СИ ГРАЖДАНИ В ДОМБАС Е КВА НЕНАРУШИМОСТ НА ГРАНИЦИТЕ. СЕ ЕДНО МАКЕДОНИЯ ИЛИ СЪРБИЯ ДА ИЗБИВАТ БЪЛГАРСКОТО МАЛЦ ИНСТВО ТАМ ИЛИ НИЕ ТУРСКОТО А ТОГАЗ КО ШИ СТАНИ АРЕ У ЛЕВО

    Коментиран от #164

  • 164 Болшевики терористи

    1 0 Отговор

    До коментар #163 от "Помним":

    Сложи поне една точка или запетая някъде бе,неграмотен русофилски шут.
  • 165 Елементарно

    2 0 Отговор
    Ако Запада и щатите не наливаха безобразно количество оръжие и пари - войната в Украйна вече щеше да е свършила!
  • 166 Българин

    0 0 Отговор
    БАСТА
  • 167 Сократ

    1 0 Отговор
    Факти се е превърнал в копи-пейст на бесарабски фронт. И се смятате за медия? Жалка история.
  • 168 Дидо

    0 0 Отговор
    Лудият перчем,вече няма думата!!!
  • 169 помнещ

    1 0 Отговор
    кокато двама си ги мерят не си слагай задните части помежду им понеже ще го отнесеш и така става голям конфликт