Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Февруари, 2023 12:30 4 766 35

Губейки в Украйна, Путин дестабилизира Карабах

  • владимир путин-
  • николай марченко-
  • украйна-
  • русия-
  • нагорни карабах-
  • армения-
  • азербайджан-
  • кавказ-
  • война

Политици развенчават руската пропаганда за “блокадата”, “глада” и “хуманитарната катастрофа” в региона, за да не се допусне още една война в Европа

Губейки в Украйна, Путин дестабилизира Карабах - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Николай Марченко

Москва люлее лодката в Карабах и други сепаратистки региони като Приднестровието и Абхазия, за да отвлича вниманието на световната общественост от войната в Украйна, в която губи всякаква инициатива. Това констатира съпредседателят на групата за междупарламентарни връзки с Азербайджан към Върховната рада на Украйна Володимир Крейденко.

Още новини от Украйна

Започналото напрежение между Азербайджан и Армения идва, след като през ноември 2022 г. Москва изпрати скандално известния с международната афера "Тройка диалог" руско-арменски милиардер и медиен магнат Рубен Варданян да оглави непризнатия анклав, “Нагорно-Карабахска Република” (“НКР”), на практика контролирана от Москва и Ереван територия.

Формалният повод е са протестите от страна на азербайджански еколози, които недоволстват, че сепаратистите в Карабах и властите на Армения се занимават с незаконен добив на полезни изкопаеми и инертни материали в размирния регион. Затова те редовно блокират пътя между Карабах и Армения, за да попречат на камиони с изкопаемите да напускат региона.

Затова са прекъснати преговорите за двустранен мирен договор, които продължават от времето на четиридесетдневната война между двете страни през 2020 г. Преговорите обаче са прекъснати през декември 2022 г. заради отказа на арменския премиер Никол Пашинян да се среща с Алиев в Санкт Петербург при посредничеството на Руската федерация, която според него не е ангажирали миротворците си срещу “блокадата” на Баку.

Депутатът от партията на украинския президент Володимир Зеленски “Слуга на народа” е поредният политик в Киев, който алармира за безотговорното поведение на Кремъл, който подкрепя властите в Ереван и Степанакерт във все по-голямата ескалация на конфликта с Баку.

Наскоро за опитите на Москва да дестабилизира региона с цел евентуално да създаде втори фронт в Европа говори съветникът на Офиса на президента на Украйна Михайло Подоляк, който допълни, че Русия и нейните сателити се опитват да подкопаят ситуацията и в други региони, окупирани от Кремъл и съюзниците му.

Блокада липсва, но напрежението нараства

Степанакерт и Ереван продължават да твърдят, че е налице “блокада” на Карабах. Рубен Варданян не спира да алармира за “ограничения” за преминаването на автомобили с мироопазващи и хуманитарни функции, по пътя Лачин-Ханкенди. „Не получаваме нищо, освен това, което Червеният кръст и руските миротворци успяват да доставят. Червеният кръст разполага само с два камиона и 15 коли. Количествата храна и лекарства, които руските миротворци носят, също е ограничено“, заяви Варданян пред BBC.

Въпреки твърденията на Пашинян и Варданян, не са налице данните за реалната “блокада” на пътя между Карабах и Армения от страна на Азербайджан. МВнР на Азербайджан редовно се отчита за броя МПС-та, преминали по пътя Лачин-Ханкенди, вкл. такива на руските мироопазващи сили и международни хуманитарни организации.

Ситуацията в т.нар. Лачински коридор обаче е толкова усложнена, че се наложи намесата на световните сили. Вашингтон и Париж очевидно не желаят арменците и азербайджанците пак да стрелят в покрайнините на Европа, докато войната в Украйна ангажира безпрецедентните сили от страна на НАТО. Не е учудващо, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се обади на Илхам Алиев на 23 януари 2022 г., за да изрази загриженост от буксуващото нормализиране на отношенията между Армения и Азербайджан. “Не е имало блокада по пътя Лачин-Ханкенди”, увери Блинкен Илхам Алиев.

Той даде статистика, според което от 12 декември 2022 г. по този път е осигурено преминаването на около 980 МПС-та, 850 от които принадлежат на руските миротворци и 120 - на Международен комитет на Червения кръст. Освен това според Алиев Международният Червен кръст е превозил около 90 пациенти, живеещи в Карабах, за лечение в Армения.

Алиев е на мнение, че Ереван е инициирал кризата по границата с разработване на находища за полезни изкопаеми през 2021 г. Според него, е важно да се прекрати “незаконното експлоатиране на находищата за полезни изкопаеми на териториите на Азербайджан, където временно са разположени руски миротворци”. За целта той призова за осигуряването на достъп с цел “непрекъснат мониторинг” до находищата в Карабах за властите на Азербайджан. На 26 януари 2023 г. азербайджанският президент предостави обяснения за ситуацията на и на Париж, по време на среща с посланичката на Франция в Баку Ан Буайон. Според него към този момент е осигурено преминаването на около 1000 МПС-та в двете посоки.

Шашлици и стекове. Експеримент показа липсата на глад в Карабах

Не само никаква “блокада”, “хуманитарна катастрофа”, но и “глад” няма в региона на Карабах, колкото и да твърди обратното пропагандата на прокремълския режим в Степанакерт. Така, украинският депутат Володимир Крейденко инициира развенчаване на руската пропаганда относно “глада” в Карабах заради уж “блокадата” на Баку чрез социален експеримент.

За целта, украинският депутат организира поръчване на храна в ресторантите на гр. Ханкенди, столицата на Карабах, която арменците наричат ​​Степанакерт.

Така, направени са поръчки в 10 заведения, ресторанти сладкарници в Ханкенди/Степанакерт и няма отказани доставки. Оказа се, че не е имало проблем с поръчка на вечеря за 7 души с нито един от артикулите в менюто. Например, поръчката от 14 порции шашлик, 7 порции телешки стек, салатите "Арцах", "Цезар" и "Табуле", червено вино и лимонади е струвала 140 хил. арменски драма или 355 долара. Средните цени на пица са 3,5 хил. драма (около 9 долара), а пъстърва на грил струва около 5,8 хил. драм или 15 долара за порция.

Какво показа експериментът? Във видеото за експеримента се вижда, че местните заведения за обществено хранене в Ханкенди предлагат широка гама от ястия за всеки вкус и работят без ограничения във времето и броя на посетителите.

По този начин експериментът показва, че е абсолютно невярна информацията, че в региона са започнали да се въвеждат ограничения в работата на заведенията за обществено хранене поради предполагаемата “липса на хранителни стоки” и необходимостта от “спестяване на енергия”. „Виждаме социален експеримент, който се разпространява в YouTube - активисти успяват да поръчват храна в Карабах без никакви затруднения, което нагледно показва, че няма никаква хуманитарна катастрофа“, разказа Крейденко.

Путин и вторият му фронт в Европа

За сметка на това, целият свят може да наблюдава “истинската хуманитарна катастрофа, организирана от самата Русия” на временно окупираните територии в Украйна, констатира депутатът от партията на Зеленски. „Виждаме смъртни случаи, хуманитарна катастрофа, разрушени жилищни сгради и инфраструктура – ​ в резултат от посегателството и контрола на Руската федерация върху територията на независима държава“, категоричен е Крейденко.

Украинският депутат смята, че за да предотврати подобна хуманитарна катастрофа в Карабах, Азербайджан се противопоставя на всякакви опити на Руската федерация да дестабилизира ситуацията в региона, включително чрез информационното пространство.

Според депутата, Баку продължава да подкрепя Украйна “в борбата за демократичните ценности на свободния цивилизован свят”. Докато в интервюто си за BBC Варданян отказа да осъди агресията на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, което е поредното доказателство за лоялността му към режима в Москва.

“На фона на пълномащабната си война срещу Украйна, Русия през своя сателит в лицето на Армения, не оставя опитите да сенамеси във вътрешните работи на Азрбайджан”, обобщи по темата Крейденко. Той е категоричен, че непосредствените кризи, които Москва създава последователно в Приднестровието (Молдова), Карабах, Абхазия и Южна Осетия (Грузия), Крим и Донбас е начинът, по който Русия привнася истинските “глад и разруха” на постсъветското пространство.

Какво цели играта на Кремъл в Южен Кавказ? Путин може заедно с Армения да нахлуе в контролирания от Азербайджан Карабах, предупреди съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк в интервю за телевизия "Молдова 1", цитирано наскоро от “Дневник”. Тогава той изказа мнение, че руският президент се опитва да отвлече вниманието на обществеността и медиите по света от случващото се в Украйна и да го "превключи" към други конфликти. По думите му, тази задача Русия в случая се опитва да я реши през реанимирането на карабахската криза и така "да размие медийният дневен ред в Европа, където войната в Украйна е на първи страници".

Експерти: Протеже на Путин срива мирния процес по оста Ереван-Баку

Москва и нейният съюзник, близкият до Владимир Путин олигарх Рубен Варданян, се опитват да накърнят мира в региона. С такава констатация излезе в статията си за Politico Europe бившият анализатор на Съвместното командване на НАТО и италианския генерален щаб Маурицио Гери.

Материалът му е озаглавен като „Нов руски ангажимент в Кавказ“ - в него той той припомня, че Азербайджан и Армения са били много близо до мирно споразумение на срещата си в Прага през есента на 2022 г. При посредничеството на ЕС арменският премиер Николас Пашинян и азербайджанският президент Илхам Алиев потвърдиха, че “взаимно ще си признаят териториалната цялост и суверенитета” и ще приемат Споразумението от 1991 г. като основа за гранични спорове наравно с Алматинска декларация на ООН.

Но изведнъж отнякъде се появи Рубен Варданян, който се самообяви за министър-председател на Карабах, пише Гери. „За да легитимира отделянето на Нагорни Карабах от Азербайджан, администрацията на Варданян публикува фалшифицирани данни за състава на населението му – такава тактика беше използвана от Москва, за да оправдае незаконното анексиране на украински територии”, припомня Гери.

Според Мауруцио Гери войната в Украйна изисква много дипломатически, военни и политически усилия, следователно “спирането на мирните преговори между Армения и Азербайджан би дало на Москва възможност да изтласка всички от пътя и да се намеси в конфликта, когато може да наложи свои условия”. “По този начин тя ще може да запази позицията си на международен арбитър в Южен Кавказ“. Експертът призова международната общност да организира мирни преговори между Азербайджан и Армения час по-скоро.

С Гери е съгласен и старши сътрудникът на Фондация “Джеймстаун” и автор на Failed State: A Guide to Russia's Rupture Януш Бугайски, който анализира конфликта между Ереван и Баку в материала си за американското издание The Hill.

“Протежето на Кремъл в Карабах завишава данните за населението на анклава три пъти, като твърди, че броят на арменците там надхвърля 120 000, въпреки че според всички последни оценки те са около 40 000“, пише Бугайски. Според експерта самият Варданян беше признавал, че „колкото по-лошо става положението ни, толкова по-добре се чуват нашите искания и нашият глас по света“. Бугайски припомня, че етническата война за Русия не е нещо ново: “Кремъл подклажда сепаратистки групи в Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна и ги използва за укрепване на руското влияние”.

След мащабната офанзива на Москва в Украйна през февруари 2022 г. според Бугайски арменските националисти в Нагорни Карабах, заедно с политици в Ереван, започнаха призиви “за увеличаване на руското военно присъствие в региона”. “Искат референдум за присъединяване към Руската федерация по примера на незаконните референдуми в Крим и Донбас“, пише още експертът в The Hill. Бугайски излиза и с по-зловещо прозрение: контролът на Путин над Карабах и намеренията му да доминира над арменското правителство може да вкара региона на Южен Кавказ в конфликт с участието на Турция, НАТО, Русия и Иран.

За да се предотврати пълната дестабилизация, Вашингтон и съюзниците му по НАТО и ЕС трябва да мобилизират международна подкрепа, за да заменят руските войски в Карабах с международна мироопазваща мисия. “Така те ще помогнат за сключване на трайно мирно споразумение между Армения и Азербайджан, основано на териториалната цялост на двете държави", обобщава експертът. Дали Путин ще успее в новата си кървава авантюра обаче зависи от международната общественост - дали ООН, Съветът на Европа, ЕС и НАТО позволят на насъскваните от Москва Степанакерт и Ереван да ескалират конфликта около блокирания път в Карабах, или ще продължат да сдържат страните, тръгнали по пътя на преговори за окончателен мирен договор.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 путин няма сили да гради

    16 40 Отговор
    затова навсякъде руши - включително българско-македонските връзки, демокрацията в България и много други!
  • 2 да де

    42 9 Отговор
    Мухахахаха поредния фейк.
  • 3 Зелена Жена

    24 7 Отговор
    СЛАВА УКРАЙНА,СЛАВА ЗЕЛЕНОТО,СЛАВА АРМИЙ УКРАЙНА, СЛАВА НА ВЕЛИКАТА АНОРЕКСИЯ ,ЗЕЛЕНА ДЕПРЕСИЯ,,,......УКРАЙНА ЖЕНСКА ПОБЕДИТЕЛКА
  • 4 Да, бе

    54 13 Отговор
    Трябва да си рядко загубен, за да мислиш, че Русия губи в Украйна... А да го споделяш си е патология.
  • 5 Последния Софиянец

    36 6 Отговор
    ВСУ съобщава че се изтеглят от Бахмут.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Италиански професор разплака юрдеците

    40 5 Отговор
    Каква е тая километричната статия , какви са тия глупости ?
    Или ще се постигне споразумение с Путин, или Украйна ще бъде унищожена !

    Бай дън е ентусиазиран от войната в Украйна, която разделя Европа от Русия. Свикнал е с войните, труповете не го притесняват. Той беше вицепрезидент, когато НАТО бомбардира Либия през 2011 г. и не беше особено впечатлен да види Кадафи убит от тълпата.

    Той беше и вицепрезидент, когато избухна гражданската война в Сирия през 2011 г., клане, което той подклаждаше отвън.

    Той беше вицепрезидент, когато започна войната в Йемен през 2015 г., която отгледа като бебе в люлката му до идването на Тръмп през 2017 г. Байдън също така участва в бомбардировките в Сирия и Ирак и беше мозъкът на Съединените щати в Украйна през 2014 г., когато Янукович беше свален.
  • 8 да де

    32 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Тука ще го съобщят след две седмици като за Соледар..
  • 9 стария Джо

    27 2 Отговор
    е видял на живо убийството на Бин Ладен през 2011 г. и е водил война осем години в Афганистан срещу талибаните. Клането в Хадита в Ирак .

    За "стария Джо", смъртта и разрушението са нещо напълно нормално.

    Ако зависи от него, войната в Украйна е най-добре да продължи десетки години, стига да е "умерена", така че Путин да не използва ядрени оръжия, и "продължителна", така че раздялата между Европа и Русия да е необратима.
  • 10 Аноним

    24 0 Отговор
    Занимава се с русофобска пропаганда от сутрин до вечер-болгарски сми
  • 11 Петров

    23 2 Отговор
    Разбира се, в реалния живот ЕС както и в реалната, политически организирана Европа действа като токсичен инструмент за разделение между европейските народи. Вместо мир, тя инвестира в тотална яростна война срещу Русия. ЕС е най безотговорната и безполезна институция на планетата: прекарайте един ден в Брюксел и ще разберете всичко. И вместо просперитет, ЕС налага строги икономии, които водят към пропаст народите.
  • 12 Аноним

    20 2 Отговор
    Бесарабският фронт са жълтите медии, най-подлото, изкривено отразяване на събитието
  • 13 Ами то защото

    24 1 Отговор
    Путин "губи" за това забраняват медии и телевизии да излъчват предавания за да неможе раята да получава истинска и достоверна информация
  • 14 ТаУмВзе

    13 3 Отговор
    Бясните халюцинации в Праведната Пропаганда си бичат! Z
  • 15 Русофил

    8 17 Отговор
    Русия неизбежно ще се разпадне
  • 16 истината

    20 6 Отговор
    Да и най глупавия знае, че Русия ще спечели. Защо бе нужна войната? Изцяло направена от ФАЩ. Те не искат обединена европа с мозъка и съюз с Русия ресурсите и. Тогава ФАЩ загива. Въпреки това те си заминават хората свикнали да доят целия свът.
  • 17 нено

    18 3 Отговор
    Много време сте загубили за тази статия лъжовна! СПрете да фантазирате, парите които полчавате няма да измият гузнивните ви съвести на славяни и православни! Явно дявола ви е обзел за което носите ГРЯХ!
  • 18 Ето как Путин губи в Окраина

    17 7 Отговор
    Броят на жертвите, докладван от Залужни на Пентагона и НАТО , е 232 000 убити и 129 000 тежко ранени. Според частната компания Stratfor Forecasting безвъзвратните загуби на Украйна надхвърлят 410 000 души, от които 305 000 са убити.

    Невероятно е, как руснаците чупят гръбнака на натовци...
  • 19 ЛИЛИ

    22 3 Отговор
    Цензура1 Спряхте всички руски телевизии, спряхте истината, няма да гледаме продажните телевизии БНТ, БТВ,Нова, това са западни продажници и манипулатори, готови да пари за ликвидират миролюбивият ни народ! Увеличават таксите операторите, нарушат договорите ни и налагат западните извратени джендърски простащини! Спрете се безумници!

    Коментиран от #23

  • 20 Брюкселската зелка

    13 3 Отговор
    Ся Русия не губи инициатива на бойното поле-изцяло е тяхна и контролират фронта. И щом са намесени еколози значи в цялата работа прозира месната ръка на чичу Сан. Явно идеята е да се отвори нов фронт на Кремъл.
  • 21 Урюрвкос

    12 2 Отговор
    Най голямото американско посолство е в Багдад а на второ място е Ереван. И на двете места всичко цъфти и ухае от хармония и благоденствие.
  • 22 путин путин на май... ви пу.....

    8 2 Отговор
    Престанете с тая пропаганда , че ресурс псувни ми не остана , трябва нови производства да въвеждам .
  • 23 7777777

    13 2 Отговор

    До коментар #19 от "ЛИЛИ":

    ЕДИН СЪВЕТ ГОСПОЖО-ОТИДЕТЕ ПРИ МОБИЛНИЯ СИ ОПЕРАТОР И НАКАРАЙТЕ ДА ВИ СПРАТ БНТ, БТВ И НОВА! АЗ ОТ ГОДИНИ НЕ ГИ ГЛЕДАМ И СЕ ЧУДЯ ЗАЩО ОЩЕ НЕ СЪМ ГИ СПРЯЛ!
  • 24 Нормално

    3 17 Отговор
    Руското влияние се свива на всякъде. Вече не може да отстоява интересите си. От парадната армия от орки на Путлер вече никой не страхува . Браво на Путлер скоро ще трябва в западните държави да му издигнат паметници като на унищожителя на федерацията.
  • 25 Русия може да губи,

    8 5 Отговор
    но май се оказва, че авторите на санкциите губят повече. Във всеки случай не личи да губи войната. Доклад на Международния валутен фонд предвижда Русия да е сред малкото държави с икономически ръст през тази година. Или и там са агенти на Кремъл? Тази русофобска истерия е просто смешна и лишена от елементарен здрав разум. Проектирането на бъдеще, в което в Русия избухва гражданска война и тя се разпада на множество части, така че Западът да може да разграбва природни ресурси на воля, не изглежда реална възможност в близко бъдеще.
  • 26 Прокси

    9 4 Отговор
    Поредната малоумна статия в факти

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 бай Ставри

    11 5 Отговор
    Губейки в Украйна, САЩ дестабилизира Карабах - това е правилното заглавие.
  • 29 Свети Марко Тотев

    3 1 Отговор
    Виновен е Бойко Борисов.
    Да се арестува и политическа партия ГЕРБ да бъде оглавена от Татяна Дончева Мая Манолова,Бабикян и Хаджигенов за да може да влязат в Парламента та да погледаме по телевизията малко цирк и още нещо.
  • 30 Свети Марко Тотев

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Прокси":

    Не обиждай ФАКТИ защото като клопане кепенците после с теб няма къде да си показваме простотията.
  • 31 Орка

    3 0 Отговор
    ГУБЕЙКИ В УКРАЙНА Е ДОСТАТЪЧНО следващата словесна боза е безсмислена
  • 32 Иван

    1 1 Отговор
    за разпространяване на невярна информация относно руските медни факти трябва да бъдат изправени пред правосъдието. фалшива преса
  • 33 Зевзек

    3 0 Отговор
    Хи хи хи

  • 34 До авторчето!!!

    2 1 Отговор
    ПрЕател, няма да видиш "хаир" от тия гарнтове, това са мръсни пари. Не се чуди ако скоро започнат да ти се случват лоши неща, на теб или на близките ти.
    Покай се!!! И Бог може да ти прости
  • 35 некоректно заглавие

    1 0 Отговор
    Путин не бил в Украйна и досега не е загубил нищо,освен авторитета си.
    Ако някой е в Украйна това е руската армия,
    Стига с тая пропаганда.
    Ако не е Путин ще е друг/може и по лош/
    Байдън дето ги дразни добър ли е?Ако е добър за кого е добър?
    Аз ставам все по беден с тяхните игрички, а съм вече стар и не мога да се състезавам с инфлацията
    и със девалвацията.