Last news in Fakti

28 Март, 2023 11:39 2 575 19

В Армения: расте страхът от нова война

  • нагорни карабах-
  • война-
  • армения-
  • ссср-
  • русия-
  • азербайджан-
  • арменци

Този конфликт продължава вече десетилетия: Армения и Азербайджан не могат да се разберат за Нагорни Карабах

В Армения: расте страхът от нова война - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Гохар е облякла камуфлажно яке за обучението си. 27-годишната жена вече е подгряла с няколко серии лицеви опори и клекове. Предстои ѝ инструктаж за боравене с огнестрелно оръжие. "Ситуацията в страната ни е толкова нестабилна, че всеки арменец трябва да знае как да стреля", казва тя. Гохар говори за крехкото примирие между Армения и Азербайджан.

Последната война през есента на 2020 г. продължи 44 дни. Загинаха 6500 души. Гохар посещава тричасовите занятия по паравоенно обучение 6 пъти в седмицата. Тази вечер на тренировката присъстват 25 участници, от които повече от половината са жени. Гохар също е намерила време за това, въпреки че работи като зъболекарка и има едногодишен син. "Важно е всички ние, включително цивилните, да бъдем подготвени", казва тя. Организацията, която се занимава с обученията, вече е подготвила между 5000 и 6000 доброволци. Тя се финансира основно с дарения на арменци от чужбина.

Двете войни костваха живота на десетки хиляди

Конфликтът между двете бивши съветски републики Армения и Азербайджан продължава от десетилетия. В основата му стои спорният регион Нагорни Карабах, в който живее арменско мнозинство. След разпада на СССР е провъзгласена независимата република Нагорни Карабах, която обаче не е призната от международната общност. Малко след това - през 1992 г. - избухва война между Армения, която по това време има военно превъзходство, и Азербайджан. Тя продължава чак до 1994 година и отнема живота на десетки хиляди души и от двете страни в конфликта. Войната води и до масови бягства и изселвания. След това Армения окупира въпросната територия, която според международното право принадлежи на Азербайджан.

Но по време на втората война от 2020 г. Азербайджан придоби контрол над големи части от региона. Междувременно правозащитната организация "Амнести интернешънъл" обвини и двете държави в извършването на военни престъпления.

Втората война официално приключи на 10 ноември 2020 г. със споразумение, което беше сключено с посредничеството на Русия. Но едно посещение на арменското село Сотк, намиращо се на 5 километра от границата, показва колко крехко е примирието. През септември 2022 г. селото беше обстрелвано от азербайджанските сили. Кметът Севак Хачатрян показва на репортера на ДВ къща, поразена от снаряд. "Тук е живяло 7-членно семейство", казва той. Нападението е било извършено през нощта и е цяло чудо, че никой не е пострадал", обяснява той и уточнява, че малко преди това жителите на селото са успели да избягат от него, когато напрежението се покачило рязко. В съседната на тази къща обаче е пострадала млада жена, дошла от чужбина, за да посети майка си.

Изоставена от закрилницата Русия

През септември бяха нападнати и други градове по границата. Последваха взаимни обвинения и от двете страни. Руските мироопазващи части, които трябваше да следят за спазването на примирието от 2020 г., не успяха или не пожелаха да предотвратят ескалацията. Много арменци днес се чувстват изоставени от своята бивша закрилница Русия. "Войната в Украйна засяга и нас, арменците, защото създаде вакуум във властта в Южен Кавказ", казва Тигран Григорян, ръководител на аналитичния "Регионален център за демокрация и сигурност" в Ереван. Ако сега Азербайджан наруши споразуменията, Москва - за разлика от преди - вече няма да се намеси, казва той.

За неудовлетворение на Русия, Армения и Азербайджан се съгласиха на мисия с наблюдатели от Европейския съюз. Около 100 полицаи от страни членки на ЕС ще патрулират в пограничните села в Армения и ще документират евентуални инциденти. "Не можем да се месим, имаме само бинокли и камери", казва Маркус Ритер, ръководител на мисията на ЕС. Наблюдателите не са допуснати на азербайджанска територия и затова Ритер и колегите му не могат да кажат дали там сега има придвижвания на войски. "Много арменци очакват настъпление от страна на Азербайджан през пролетта. Ако не се стигне до това, значи мисията ни вече е била успешна", допълва той.

Напрежението отново се покачва

Но през последните дни отново се стигна до инциденти. Армения обвини противниковите войски, че са убили неин войник. А само седмица по-рано Баку заяви, че Ереван е обстрелвал азербайджански позиции. Тъкмо подобни неща карат Гохар да продължава с паравоенното си обучение в арменската столица. Тя вече е преминала половината от тримесечния курс. "Съществуват два сценария", казва тя. "Оптимистичният е, че ще успеем да седнем на една маса и ще решим споровете си. Песимистичният е да се бием до смърт - докато единият народ не загине."

Автор: Аня Кох


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време е!!!

    29 9 Отговор
    Арменците сами ще се заличат от картата!

    Коментиран от #17

  • 2 Възрожденец

    13 16 Отговор
    Само Русия спасява Армения от Турция(Азербайджан). Война няма да има.

    Коментиран от #3

  • 3 Истината

    23 20 Отговор

    До коментар #2 от "Възрожденец":

    С приятел като Русия на арменците врагове не и трябват.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сайтът

    10 5 Отговор
    ИЗМИСЛИЦИ
    Публикува същият материал
  • 6 Евроатлантик

    21 1 Отговор
    Нагорни Карабах е спорна територия, там Русия не се меси. Самата Армения не беше нападната. В това тясно място се пресичат големи интереси, като Турция е един от играчите. И понеже са ортаци с Русия, а Пашинян играеше евроатлантически и се сготви сам. Русия тук няма вина за конфликта, а отношенията и със съседите я поставиха в позицията на зрител. Това може да се промени при някакви обстоятелства, но е най-добре всичко да се реши по мирен път. Ама Турция май не го ще, тя от години недолюбва арменците...

    Коментиран от #14

  • 7 Пако

    21 4 Отговор
    ТЪПО Е ДА СЕ СКАРАШ СЪС СЪСЕДА И ДА ТЪРСИШ ПРИЯТЕЛ И ПОДКРЕПА НА ХИЛЯДИ КМ. БЕЗ РУСИЯ АРМЕНЦИТЕ ЩЕ БЪДАТ ИЗЯДЕНИ ЗА РАЗ БРОЙКИ.
  • 8 Сайтът

    3 3 Отговор
    ИЗМИСЛИЦИ
    Публикува същият материал
  • 9 СТАЛИН

    22 4 Отговор
    НЕТ АРМЕНИЯ,НЕТ ПРОБЛЕМ .
  • 10 Теле

    13 3 Отговор
    Ами сами искат да станат азери, нема кой да ги пази вече, или НАТО а?
  • 11 Е то не става

    10 6 Отговор
    да се изхождаш на ръката, която те закриля и храни, а после да ревеш, че са те изоставили. Нали сега сте свободни? Защо ривети?
    Хитрите азери имат протекцията на Турция и Иран. Дори сегашният аятолах е азер. А вие на кого разчитате бе, тарикат армени? На времето арменците и грузинците официално, с молба до руския цар влизат в състава на Руската империя, за да ги защити от пълно унищожение от турците. Малко им е било клането от младотурците, не си вземат поука от това. Нека им помогнат новите "партньори". Само че те никому не помагат, с изключение на сюзерена им Израел. Всичко друго под ножа. Кой си няма глава, трябва да има здрава гърбина. Както казват турците в такива случаи, даянъ кара бюзюк.

    Коментиран от #15

  • 12 гост

    11 3 Отговор
    Дойче веле /Фьолкишер беобахтер/ отново сее раздори! Бутнаха шишовете на безличния Пашинян, че ако признае "Международния наказателен съд" ще може да арестува Путин. Америте е "европейците" го къткат, но напорят ли го азерите пак ходи на плаче и целува ръка на Путин.
  • 13 Пропа

    4 1 Отговор
    ганда (гарантирано от DW)
  • 14 Истинското име на

    7 12 Отговор

    До коментар #6 от "Евроатлантик":

    Нагорни Карабах е Аршак. Там са гробниците на древните арменски царе. Дори по - голямата част от изконните арменски земи се намират в днешна Турция. Всеки знае как са прочистени от арменците на времето. Грешката е била, че арменците не са си прочистили своите земи по същото време. Нагледен пример за проявена "грешка".
  • 15 Асоциативен дисбаланс

    2 8 Отговор

    До коментар #11 от "Е то не става":

    Някога и Тошо искаше да ни прави 16 та республика.Ние пожелахме да ни пази НАТО. А в Кърджали и Хасково има много турци. Какво ни очаква? Аз се сещам -"Преклонена главица .." Не съм ли прав? Или на някого не му е приятно, че съм прав?
  • 16 ТрампЛин

    6 7 Отговор
    След СССР настъпи Потоп! Това е наследството на ВОСР, кръв, беднотия, кражби, корупция!! Ще гори цялото пост Съветско пространство, което все още не иска да скъса с Кремъл.

    Коментиран от #19

  • 17 като нас

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Време е!!!":

    На същия път сме.
  • 18 Гого

    1 1 Отговор
    Не бойте се, арменци! Бай Дрън ви пази с най-голямото американско посолство в света ! Може би по-многобройно от арменската армия
  • 19 Гого

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "ТрампЛин":

    Демократизацията беше организирана и реализирана от Американските посолства