Last news in Fakti

29 Август, 2013 10:54 2 029 0

Експерти: Конфликтът в Сирия заплашва петролните пътища

  • сирия-
  • война-
  • петрол-
  • международен сблъсък-
  • владимир чуков

Ситуацията там обаче не е единствена причина за покачване на цените на горивото

Експерти: Конфликтът в Сирия заплашва петролните пътища - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ситуацията в Сирия е много чувствителна за България и българското общество. Трябва да има правилен подход и обществен дебат по въпроса. Икономически погледнато, няма много възможности за противодействие на негативното влияние от този конфликт. Това заявиха в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев и арабистът Владимир Чуков. 

Според тях е възможно конфликтът в Сирия да бъде решен чрез политика и дипломация. На практика до този момент обаче нито една от заинтересованите страни не е направила такъв ход. Съветът за сигурност е безпомощен, но никога не е късно за мирно решение и политическа алтернатива.

По повод покачването на цените на петрола специалистите завиха, че „Сирия не е голям производител на петрол, но конфликтът там заплашва петролните пътища. Особено ако той прерасне в международен сблъсък, който да засегне Средиземно море, подкрепен от евентуално включване на Иран”.

„Ситуацията в Сирия не е единствената причина за скок в цената на петрола. Размириците в Египет също влияят негативно. Етническото напрежение в Ирак води до чести взривове по петролопроводите и съответно – до спад в износа на страната, в Либия стачкуват в петролните рафинерии, в Нигерия имат планови промени по петролопроводите. Прогнозите не са добри”, допълни Делчев.

Според него обаче в никакъв случай не се наблюдава паническо покачване - то се случва плавно. За момента границите са приемливи, но при евентуална военна операция може да се стигне до рязко поскъпване. Въпреки това, цените ще се задържат в рамките на нормалното.

Възможно е и да се стигне до дестабилизация в региона. Всички държави в Близкия Изток са свързани с конфликта и си влияят, като ситуацията в Ирак е особено тежка. Сунитската опозиция там дори е започнала да изпраща подкрепления на бунтовниците в Сирия.

„В тази ситуация политическият елемент няма алтернатива. Най-много властта и опозицията да си сменят местата. Това ще е ограничена операция, която няма за цел да свали режима на Башар Асад. В момента ще се постигне единствено пренареждане на военната карта, няма да се стигне до иракски сценарий. Барак Обама няма намерение да допуска същите грешки като Буш”, заяви Чуков.

„Опасността от допълнително потъване в хаос не е изключена. Има два милиона бежанци, сто хиляди са били убити. Всеки трети сириец е засегнат от тази криза, така че трябва да се намери някаква алтернатива”, твърди арабистът.

Според него в България трябва да има стратегия за посрещането на сирийските бежанците. Нужно е по някакъв начин да бъдат разграничени политическите от икономическите имигранти, особено тези, които идват от други държави от арабския свят, представяйки се за сирийци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА