Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Февруари, 2023 10:01 2 871 22

Путин вярваше, че ще може безболезнено да се върне в 1917 г.

  • бесарабски фронт-
  • украйна-
  • война-
  • ссср-
  • русия-
  • кремъл-
  • история-
  • владимир путин-
  • путин-
  • сталин-
  • виталий портников

Но реалността се оказа друга още при провеждането на първата "спецоперация"

Путин вярваше, че ще може безболезнено да се върне в 1917 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ефект на подмяна

Журналистът Виталий Портников за "другата Украйна" в плановете на Москва

На 12 януари 1918 г. (на територията на Руската империя обаче все още е в сила Юлианският календар, така че по документи това е 30 декември 1917 г.) болшевиките, събрани в Харков, в опозиция на Централния съвет и неговия Генерален секретариат, образуват Народния секретариат на Украинската народна република на съветите.

Това "правителство" не представлява почти никого. Украинските болшевики не представляват мнозинство дори в съветската власт. Освен това е трудно да ги наречем украински: тяхната партия, която скоро ще стане управляваща и единствена на територията на Украйна, е създадена в Москва, а не в Киев или дори в Харков. В управлението на "Украинската република" катастрофално липсват украинци. Но работата е свършена: за разлика от Украйна, която тепърва стъпва на крака, която трудно преминава от идеята за автономия към идеята за независимост, суверенитет и единство, създава се друга - фалшива Украйна.

В хода на по-нататъшните събития именно тази Украйна ще измести истинската Украйна и ще стане единствената възможна държавна власт на територията на украинските земи за дълго време.

Върховната Рада на Украинската ССР, която на 24 август ще обяви независимостта на нашата държава, ще бъде политически наследник на тази Украйна. Не Украинската народна република, не. А Украинската народна република на съветите.

От юридическа гледна точка Украинската ССР дори не е наследник на тази псевдодържава, която скоро приключи своето съществуване, а наследник на Временното работническо-селско правителство на Украйна, създадено от болшевиките на 28 ноември 1918 г. в Курск. Да, да, в Курск, дори не в Харков! Именно това „правителство“ обяви за невалидна както властта на хетман Скоропадски, така и властта на Директорията на Украинската народна република и провъзгласи Украинската ССР на „III Всеукраински конгрес на съветите“ след окупацията на Харков от болшевиките.

Защо си спомням тази картонена декорация, която беше щедро опръскана с кръв и с която беше заменена истинската украинска държава? След статията на Виктор Медведчук в “Известия” можем да предположим, че Кремъл отново се връща към идеята за фалшификация.
Досега си имахме работа с кристално чисти шовинисти, чието съзнание не беше замъглено дори от допускането на мисълта, че може би украинците наистина се смятат за украинци. Ако техните украински агенти все още са разбирали, че за да спечелиш власт и пари, е необходимо да се правиш на украинец (никога няма да забравя как в една от телевизионните програми Виктор Янукович, тогава все още кандидат за президент на Украйна, след реч в подкрепа на европейската интеграция се обърна към мен, след като вече беше изключил микрофона: „Е, ти нали си умен човек, нали разбираш, че трябва да бъдем заедно с Русия“), то нито самият Путин, нито неговите съратници дори не се опитваха да се преструват че Украйна и украинският народ все още съществуват.

Освен това Путин постоянно критикува Владимир Ленин и Йосиф Сталин за „грешката“ да създадат декоративна Украйна. Въпреки че каква беше тази грешка от руска гледна точка? Това беше декорът, който направи възможно легитимирането на окупацията, заблудата на хората и създаването на мощен противовес на евентуално национално движение.

И, между другото, именно декорацията позволи на Русия да напредне още повече на Запад - до място, където Руска империя никога не е имало, но където тя много искаше да остане по време на Първата световна война. Че каква грешка е това от имперска гледна точка?

Но Путин, като всеки реакционер, вярваше, че ще може безболезнено да се върне в 1917 г., времето „без украинци“ и други народи, и не просто да се върне безболезнено – но и да запази териториите, придобити на Запад като част от новоокупираните земи. Амбициозна и проста задача: вече не Съветски съюз от Кушка до Чоп, а просто Русия.

Но реалността се оказа друга още при провеждането на първата "спецоперация" по присъединяването. Руските войски тъпчат на място вече няколко месеца подред, апетитите на Кремъл започват малко по малко да се стесняват към окупираните украински региони, „присъединени“ към Русия. И в тази ситуация най-мъдрото е, разбира се, да се заговори за „другата Украйна“. "Добрата." Да се съгласи, че Украйна не е Русия, че има право на съществуване, но при едно условие: правителство, лоялно към Русия. Народен секретариат на Украинската народна република на съветите.

Разбира се, тази идея вече може да се третира иронично. Какво правителството на Медведчук? Азаров? Янукович? Но е необходимо да се разберат плановете на Москва: да се опита да създаде в окупираните територии не „народни републики“, а „друга Украйна“. Да се опитва да подкопае легитимността на съществуващото украинско правителство. Опитвайки се да превърнете войната на изтощение във война за промяна на държавата. И аз не бих подценявал тази опасност. Особено след като за Русия това може да бъде дълга игра, която ще продължи дори след края на войната, дори след като Путин потъне в забрава.

В крайна сметка именно неговите наследници могат да предложат на света не само „алтернативна Русия“, която не иска да воюва с никого, но и „алтернативна Украйна“, която иска да бъде приятел с тази нова Русия и да бъде в цивилизационна симбиоза .

Мисля, че дори не подозирате колко привърженици на тази идея може да има сред самите украинци.

Източник: theukrainians org

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз имам чувството

    16 7 Отговор
    че в тоя Бесарабски фронт има поне 25 Портниковци.
    Ден не минава някой от ях да не напише нещо.

    Коментиран от #4

  • 2 Последния Софиянец

    14 16 Отговор
    Сегашната гражданска война отново се спонсорира от Запада както и тази през 1917 година.И така ще свърши.
  • 3 УКРАЙНА🇺🇦

    10 12 Отговор
    На икономическо ниво се върнаха и зад 1917г.

    Коментиран от #12

  • 4 да де

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Аз имам чувството":

    Колко му е Мара и жамбаза и те да са в кюпа.
  • 5 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    15 12 Отговор
    Укрофашистите си измислят нова история, също като северномакедонците...
  • 6 Сталин

    17 11 Отговор
    Русия е представила доказателства в Женева на 9 септември 2022 на съвещание на страните участници в Конвенцията за забрана на биооръжия ,за това че Американските биолаборатории в Украйна са нарушили глава 1 и 4 от Конвенцията и в частност че са правени опити с биооръжия върху хора в Украйна,Сина на Бай Дън е замесен с фирмите Метабиота и Лабиринт които оперират тези биолаборатории в Украйна откъдето тръгна чумата по свинете и ковида
  • 7 мдааа

    10 11 Отговор
    Читателите на Daily Mail посочиха неизбежността на поражението на Украйна
    Читателите на британското издание на The Daily Mail оцениха високо статията за руското послание към Европа.
    Вестник.Ru
    „Режимът на Зеленски трябва да разбере, че няма да има западни бойци в Украйна. Или капитулация, или маса за преговори“, каза потребител под псевдонима Mpenda Haki.
    комсомолец на Москва
    Трети коментатор на DM заяви, че Украйна никога няма да успее да победи Русия.
    Правда.Ру
    „Просто предайте Зеленски, поражението е неизбежно“, призова Prosperity4L.
  • 8 Беловеца

    10 5 Отговор
    Това си е арабско фронтова тъпня.
  • 9 Винкело

    13 3 Отговор
    Някой нещо разбра ли? На мен ми хареса "Декоративна република Украйна".
  • 10 Теле

    5 2 Отговор
    И ще го направи, медия корумпирана
  • 11 един от многото

    12 3 Отговор
    Не знам в какво вярва Путин , но аз вярвам , че с това твърдоглавие и на Путин и на западните партньори от НАТО , са на път да се върнат в ледниковата епоха!
  • 12 А укрия

    6 10 Отговор

    До коментар #3 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Къде е, 1917 поне имахте ток
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пентагончев

    2 4 Отговор
    ПТУР уничтожил американского наёмника


    источник публикации:://politikus..............................
    Жестоки кадри с снимки и видео 18+ !!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пиянски фронт

    6 2 Отговор
    Нищо не разбрах...
  • 17 ведсьдсе

    9 8 Отговор
    Краварите са накупили лъжци на килограм във всяка държава и ги натискат всеки божи ден да бълват лъжа след лъжа. Най хубавото е че са наели много прости предатели, които освен да лъжат с коварство, друго не могат. За каква Украйна си говорим? Почват лъжците да говорят направо за 1917 г., ами преди това нямало ли е история? Цар Петър Белики побеждава шведите в битката при Полтава, с което към границите на Русия никои няма повече никакви претенции. Земята и хората са руснаци, поданици на Цар Петър а годината е 1709 г. За каква Украйна си говорим?Намериха прости същества и им напълниха главите с бръмбари. Малко стана като македонците са украйнци и украйнците са македонци. Такива държави са и народи.
  • 18 Жена Зелена

    2 2 Отговор
    А ,за мен и моята ДЕПРЕСИЯ ,глобалистите капиталюги имат план ,да ме сношават полово на обществени места, мъж и жена ,докато се задушя и ПУКНА от гнусотия ,Имам си ВЕЧЕ женско тяло душа и същество ,КОЕТО ме очакват с нетърпение в следващия ми живот 😢💀🌊🍀🍀👶🍀🍀👸👸👸👸
  • 19 Простите фашаги от Укрия с БФ са

    6 4 Отговор
    Тук с нова порция смешки и небивалици! БФ краварите ви търсят за да ви бият взели сте парите, а нещо работа не вършите лъжите ви не струват!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сандо

    5 6 Отговор
    Има една истина, която е неопровержима:през 1991 г. укрите получиха държава, която беше съизмерима с Франция, след 30 години спореха с Молдова за най-бедна страна в Европа.
  • 22 Рико

    1 0 Отговор
    1917. – Безболезнено – ?!