Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Март, 2023 19:00 2 595 62

Сталин умря. Да живее Путин!

  • йосиф сталин-
  • сталин-
  • история-
  • ссср-
  • русия-
  • владимир путин-
  • втора световна война-
  • култ към личността

Русия още не е приключила с култа към личността. Нещо повече - Путин го възражда с пълна сила.

Сталин умря. Да живее Путин! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бил е необичайно студен зимен ден - дори за Русия. На 5 март 1953 г. термометрите падат до минус 18 градуса. В московското предградие Кунцево, където се е намирала "близката дача" на Йосиф Сталин, той прекарва последните дни и часове то живота си.

Около 21,50 ч. вечерта лекарите констатират смъртта на 74-годишния Сталин. Свикана е специална комисия, обявен е национален траур, а пред Колонната зала в Москва се образуват дълги опашки от хора. Там, в центъра на Москва, е положено тялото на "бащата на народите".

Още новини от Украйна

Култът към личността

На съветското ръководство му бяха необходими цели три години, за да се разграничи от култа към личността на Сталин. Това става през февруари 1956 година. И едва през 1960-те години за първи път публично се признава кой е бил Сталин в действителност, а именно - масов убиец.

Йосиф Джугашвили е роден в Грузия, по-късно той приема псевдонима "Сталин" и управлява Съветския съюз от 1923 г. По оценки на историците през трите десетилетия на "сталинизма" жертви на терора са станали до 40 милиона души - екзекутирани, убити от глад и недоимък, разстреляни или осакатени. Милиони загиват в ГУЛАГ. Провеждат се масови депортации, влиятелни личности на руската култура - писатели, поети, актьори, учени, режисьори - са обявявани за "врагове на народа", изтезавани и убивани.

"Може да звучи странно, но смъртта на Сталин е първият ми съзнателен детски спомен", казва Ирина Шчербакова пред ДВ. Съоснователката на правозащитната организация "Мемориал" е носителка на Нобелова награда за мир през 2022 г.

"По онова време, през 1953 г., бях малка, но добре помня смъртта на Сталин", казва 72-годишната историчка. "Възприемах я по детски, особено атмосферата на леден студ и страх - последните месеци от времето на Сталин бяха просто оловни, много потискащи."

Балсамираното тяло на тиранина, което първоначално е положено до мумията на Ленин в мавзолея на Червения площад, през 1961г. е погребано край стените на Кремъл. Безбройните паметници и бюстове на Сталин в Съветския съюз и други страни от Източния блок, които дотагава са неразделна част от градския пейзаж, са унищожени - претопени, заровени, хвърлени в реките.

Размразяването през 60-те години на 20-ия век променя страната и подготвя почвата за Перестройката двадесет години по-късно. През 1989 г. е основана "Мемориал" - мрежа от правозащитни организации, която се занимава основно с преодоляването на последиците от терора на Сталин.

Путинова Русия: Сталин отвръща на удара

А в днешна Русия? Възражда ли се култът към Сталин? Дълго време това изглеждаше немислимо. "Подобна тенденция обаче започна да се забелязва около 2014 година с анексирането на Крим", отбелязва в интервю за ДВ руската журналистка и публицистка Ирина Расторгуева, която също като Шчербакова живее в Берлин.

"През 90-те и 2000-те години вече имаше първи опити за поставяне на паметници или бюстове на Сталин, особено из провинцията или например в родното място на Сталин в Грузия. Но това не може да се сравни с онова, което се случва сега", казва Расторгуева пред ДВ.

По случай 80-годишнината от края на Сталинградската битка на 1 февруари 2023 във Волгоград беше открит бюст на Сталин. А кметът на града заяви, че имало "някои страни, които искат да заличат спомена за великата победа на Съветската армия", което обаче нямало да бъде позволено. Нещо повече - по случай годишнината от битката Волгоград дори беше символично преименуван на Сталинград – само за един ден.

„Можеха веднага да преименуват града на Путинград", казва Расторгуева. За нея освещаването на паметника на Сталин е "доказателство за новата парадигма, за новия начин, по който Кремъл е наредил да се интерпретира историята".

"Със Сталин/Путин ние ще победим!"

Логиката, която се крие зад това, е следната, обяснява Ирина Шчербакова: "Победата във Втората световна война е последният общ знаменател, последният коз на руската пропаганда, защото в момента в Украйна всичко изглежда доста печално. Но кой спечели Втората световна война? Сталин! А кой е днешният Сталин? Ами Владимир Владимирович! Путин е нашият Сталин, с него ние ще победим!".

"И внезапно се оказва, че не съюзниците, не Червената армия, нито дори "героичният съветски народ" (както се изразява Никита Хрушчов в антисталинистката си реч от 1956 г., бел. ред.) са спечелили Втората световна война, а лично Сталин. Този извод обаче е доста нов - от Путиново време“, отбелязва още Ирина Шчербакова.

Не се вижда краят на неосталинизма

Задава ли се край на неосталинисткия култ? Ирина Шчербакова смята, че това няма да стане в обозримо бъдеще, не и докато Владимир Путин е начело на държавата. Дори и днес, 70 години след смъртта на диктатора, Русия не е приключила с процеса на десталинизация:

"Нашата организация "Мемориал" свърши огромна работа. Но ние бяхме просто една неправителствена организация, а нея я закриха. Задача на държавата е да признае собствените си престъпления, а задачата на гражданите е да признаят, че са живели в престъпна държава. И двете неща досега не са се случили."

Един ден, в това историчката Шчербакова е убедена, в руските учебници ще има глави за "сталинизма", а също и за "путинизма". "Но още преди това Русия трябва да поеме отговорност за онова, което се случва в Украйна и да плати цената. И тази цена ще бъде много висока."

Автор: Анастасия Буцко


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да питам само

    26 20 Отговор
    Путин с камъни и тояги ли ще се бие вече.

    Коментиран от #28

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Реално

    31 41 Отговор
    И сталин, и путлер са масови убийци, не зачитащи човешкия живот ни на руснаци, ни на съседи.
    Болни мозъци.

    Коментиран от #29

  • 5 Майна

    51 40 Отговор
    Сталин изнесе Втората световна на..плещите си.
    За да я има Европа!
    Путин ще спаси ЧОВЕЧЕСТВОТО!
    РЕСПЕКТ КЪМ ТЯХ?

    Коментиран от #18, #52

  • 6 отшелника

    42 26 Отговор
    СЛАВА НА СТАЛИН , СЛАВА НА РУСИЯ ,СЛАВА НА ЧУЧХЕ ,ВЕЛИКИ ХОРА ,ВЕЛИКИ ДЪРЖАВИ ! А БЪЛГАРИЯ КОПАЕ ДЪНОТО !
  • 7 Петьо Петров

    40 23 Отговор
    Задачка за домашно...за всезнайковците
    Кой създаде Ленин и болшевиките(социал-демократите) и плати за Октомврийската революция? Знаете ли, че Сталин се опълчи на ционистите и изгони реставраторите на СССР от САЩ? Знате ли, че Хитлер бе създаден от същите ционисти, продали род и наследство за да се пребори със Сталин? Знаете ли, че и двамата бяха подпомагани докато видят кой ще победи? Едва на 05.05 44 г. се включват в Нормандия, когато Сталин е пред Полша и е явен победител. И сядат и делят света на глобален и ляв, Изтокът на Сталин, Запада На САЩ, а Индонезия и колонии за Англия? Не знаете, нали?
    Кой създаде Пол Пот, лидер на демократична Кампучия? Кой създаде Хо Ши Мин лидер на демократичен Виетнам? Кой създаде Чан Кай Ши, беглеца демократ от Китай и основател на Тайван? Мао го изхвърли, после с Хо Ши Мин и Пол Пот станаха приятели със Сталин и се противопоставиха на ционистките банкери. И Сталин отровен, Хо Ши Мин умира след инжекция от непозната сестра от сърдечна недостатъчност, а Пол Пот е осъден на доживотен демократичен затвор. За Садам Хюсеин, Осама, Кадафи и Ал кайда, ако не знаете....повече четете и по- малко пишете!
    Тази демокрация няма нищо общо с тази която знаем, това е извратен неокомунизъм, наречен неолиберализъм. Искате да сте зависими тоталирано...заповядайте в Свободния свят. Има място за всички, нали сме глобални!!! Мислете или скачайте в окопите!

    Коментиран от #23

  • 8 Ама

    12 9 Отговор

    До коментар #3 от "пут**лер ка**пут":

    Как се жалваш от педофили , лично ли си бил засегнат ?!

    Коментиран от #17

  • 9 И той ще умре

    18 21 Отговор
    И него ще го ncyват поколения наред. И неговата челяд и наследници, ще страдат заради него.
  • 10 руZофилите V шOк!

    28 24 Отговор
    Ватниците не обичат свободата и човешките права. Те се чустват най-добре когато ги мачкат и репресират.
  • 11 Някой

    22 19 Отговор
    Доста тъпанарско заглавие. Надолу не съм и чел - все пак е добре човек да има малко медийна хигиена.
    Но от ДВ няма какво друго да се очаква.
  • 12 Нагли

    21 18 Отговор
    Кой от двамата е по голям престъпник !?
  • 13 реру

    20 6 Отговор
    Всеки си има виждане за Сталин...

  • 14 200 хил.путъароба дадоха фира досега

    18 23 Отговор
    По времето на комунизма много ходеха дървосекачи в Русия - Сибир, Коми или Сочи.. Предимно цигaни ..И след време всеки от тях се връщаше с по една рускиня за жена..Като малък прекарвах ваканциите на село, много цигaни от там се върнаха с такива рускини, а те живееха в коптори, кирпич и плет, външни мизерни тоалетни, покривите им текат...Но рускините доволни, казваха мизерията в Рассията още по зловеща ...От войната рускините пак ще останат без мъже и ще тръгнат пак да се омъжват за бг цигани. Пак ще се народят много русофилчета с цигaнcka кръв...
  • 15 Тити

    18 17 Отговор
    За рашистите времето върви на зад.
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 16 Отговор
    Сталин умря От инсулт
    Какъв Ви
    Путин
    Никой Не Знае Как
    Ще
    Свърши
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ха ха ха

    23 19 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Какви ги ръсиш ве ватенка..... и Сталин и Путин-ка не са се доближили на по малко от 100километра от фронта.... и двамата са плули в бункерите без да си показват носовете на вън......
  • 19 Ушанков

    18 17 Отговор
    в мойта родина се раждат най великите масови убийци
  • 20 Павел пенев

    25 18 Отговор
    Хитлер умря, да живее Шолц. Гнусни евронацисти.

    Коментиран от #31

  • 21 Стойко

    23 21 Отговор
    Днес собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин или както е по известен "Готвача на Путин" , скрит в бункер на 17 км.от Бахмут и целия пребледнял ревe като карпатски вълк как им свършвали мунициите и как ЗСУ на Украйна засипвали позициите им с ракети и как неговите орки хвърчали във въздуха все още живи горящи като факли! Пригожин пребледнял и разплакал се каза още че в 150- милионна Русия има 1 милион 700 хиляди затворника , от който 450 хиляди с доживотни присъди ...От тях 129 хиляди са пуснати от затворите и включени в неговата частна армия , но нямали вече муниции а Украинските военни с масиран и координиран артилерийски огън ги палели живи! Гената Пригожин се тръшка още в бункера че скоро затворниците с доживотни присъди в неговата армия ще бъдат ликвидирани до крак и още "Ако се наложи да се изтеглим от Бахмут , целия ни фронт в Донбас се разпада и Украинската армия ще стигне до нашата граница а е вероятно и по навътре"...А командир на подразделение от ВСУ разкри -" Налитат като дрогирани , посрещаме ги с мощен артилерийски огън, полето пред нас почернява от трупове, бягат и след малко пак се връщат и налитат ...Путин ,защо ги обричаш на смърт сатрапе, не са ли и те хора като всички нас , макар било и руснаци"

    Коментиран от #55

  • 22 Русофилията е диагноза!

    23 17 Отговор
    Русофилите доброволно се самозалъгват като си затварят очите за гигантските проблеми на руския народ – за ниския жизнен стандарт; за несъразмерно ниската продължителност на живота на руските мъже в сравнение с тази на европейците; за бедствието, което представлява алкохолизмът; за високата детска смъртност; за слабата производителност и анемичната икономика; за колосалното разхищение на националните ресурси; за неизмеримата корупция; за неспособността ефективно да се използват природните дадености и богатства; за чудовищното незачитане на човешките права и достойнство; за потъпкването свободата на словото; за ужасяващите престъпления и злодейства, извършени от руснаци срещу руснаци в различни периоди от историята им; за убийствата на неудобни журналисти; за репресиите срещу политическите опоненти; за трагичното състояние на руското здравеопазване с плъховете в болничните заведения; за полуфеодалните порядки и хищническия капитализъм, на които са подложени руските граждани и за много други недостатъци и нещастия на руския социум.
    Следователно, русофилът е човек, който драговолно е пожертвал своя интелект в името на сляпата и безусловна вяра в една лъжлива, изкуствена басня, и който е готов, подобно на религиозните фанатици, да я защитава с цената на безумни престъпления, включително и срещу родината си. Защото фанатизмът, независимо от предмета на преклонението му, винаги означава интелектуална слепота, която от своя страна е предпоставка за несправедливос

    Коментиран от #34, #37

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Петьо Петров

    13 8 Отговор

    До коментар #23 от "Пфф":

    Има история, не вярвай на мен, а на нея...или си остани кон с капаци!
    Бъди здрав!
  • 25 ХАХАХА

    13 6 Отговор
    Тази отрова кога ще бъде забранена в България?
  • 26 Вельо Дойчев

    10 7 Отговор
    Отворих само за да дам оценка 1 на западният "Отечествен фронт"
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 14 Отговор
    Добре напудрени портрети на грузинския циганин...Как е изглеждал в действителност 32 годишният Сталин, може да се види от неретушираната снимка към досието му от Бакинское Губернское Жандармское Управлеie.

    Коментиран от #33, #36

  • 28 ХАХАХА

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Да питам само":

    До прашки са опрели ,след като свиха бикините на ук.айнките,сега е пред на прашките,а може и вилица да извадят.
  • 29 кнаус 485

    19 15 Отговор

    До коментар #4 от "Реално":

    Не мога да се съглася с твоето мнение за Сталин и Путин.......и двамата са държавници от класа,без значение дали харесва на пуделите,всичко ,което правят е за доброто на техната страна и историята ще оцени това.....не може всичко да е "цветя и рози" има и бодили,но такъв е живота.....
  • 30 Сталин спаси света

    15 23 Отговор
    Сталин обърка тотално всички планове за световно господство на "богоизбраните" ционисти. Още не могат да му го простят...

    Този Човек след време ще стане най-големият спасител в историята на човечеството...

    Намерете и прочетете
    Сталин. Книга 1-2
    от Стивън Коткин
  • 31 !!!?

    20 12 Отговор

    До коментар #20 от "Павел пенев":

    Хитлер възкръсна в Кемъл на 24.02.2022 г. !!!?
  • 32 Гориил

    15 14 Отговор
    Всички постижения в индустрията, науката, изкуството, образованието, културата и спорта са неразривно свързани със Сталин. Победата над фашистка Германия и следвоенният триумф на СССР стават синоним на неговото име. Да изоставиш Сталин означава да погребеш величието на Русия. Как да не разбереш това! На Сталин ще се признават само грешки и нищо повече. Но грешки бяха допуснати от Чърчил, Рузвелт, Мао и Де Гол.

    Коментиран от #44

  • 33 реру

    19 7 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    "Добре напудрени портрети на грузинския циганин..."

    Ялта 1945 год.

    Коментиран от #51

  • 34 Укропат

    7 7 Отговор

    До коментар #22 от "Русофилията е диагноза!":

    Налей , все едно описваш България сега! Усещаш ли?
  • 35 Абсурдистан

    12 14 Отговор
    Обясними дивотии за държава, в която никога не е имало демокрация, а само диктатори, независимо как са ги наричали!
  • 36 Коко

    7 6 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Истински ромлянин! Красавец!
  • 37 Абсурдистан

    14 11 Отговор

    До коментар #22 от "Русофилията е диагноза!":

    Много точно описание, но прекалено сложно за путинофилите! Надхвърля капацитета им!

    Коментиран от #43

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Няма да види се получи

    13 10 Отговор
    бе Дойче зеле и Ф...ъ...CК..Т...И..
    Колкото и пропаганда да изсипите срещу Русия и Путин в БГ си остава процентно 70- нормални и 30-тежко повредени .Хората знаят истината за тази война.От една година яростно се мъчите евтини центаджиичета но не ви се получава да промените мисленето на българите.П.С защото не четем само вас бе боклуци.И за разлика от вас ние не сме на хранилката на ЦРУ
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Опълченец

    14 7 Отговор

    До коментар #32 от "Гориил":

    Самия факт, че свързваш постиженията на една държава с ролята на един човек, означава, че чипа в главата ти е дал "на късо"
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Матей преображенски

    11 11 Отговор
    В Русия определено има преразглеждане на съветския период,който по американски почин през 90-те беше обруган и потъпкан.Сега постиженията се оценяват обективно,по достойнство и се оказва ,че руснаците няма от какво да се смущават или да се срамуват,постиженията никой не може да отрече,въпреки тежките изпитания.Сталин също заема своето място като историческа личност,който превежда Съветския съюз през много препятствия,НЕЩО КОЕТО НА ДРУГ ЕДВА ЛИ БИ се отдало.Така и сега,в критичния момент се яви Путин и сплоти разединената РФ,ВЪЗРОДИ Я,и приживе си е заслужил място в историята,не по-малко от Сталин.В историографията много се е спорило за ролята на личността в историческия процес,или той е безличен и аморфен,хаотичен.Оказва се и се доказва безапелационно ,че без ярка водеща личност никоя държава не е прокопсала,особено многонационална и с такава огромна територия и население като РФ.

    Коментиран от #56

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ДВ нещо като краварска медия

    11 10 Отговор
    ДВ вие сте едно жалко и просто създание наречено мисирка! ДВ гладките ви и полирани мозъци не успяха ли да измислят някаква по добра лъжа?
  • 49 Мимчят

    7 4 Отговор
    Такива предателки,като тая за Сталин...
  • 50 Да живее Русия

    14 14 Отговор
    Путин е велик
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 На гърба на руския народ

    8 11 Отговор
    Статията е тюрлюгвеч съшит с бели конци. Руският елит е преследван и унищожаван от Ленин и Троцки - цялото императорско семейство,дворяните,военните,предприемачите,свещениците... Сталин се е разправял с извършителите на двете революции Февруарската и Октомврийската - меншевики,анархисти,есери,тоест социалистите-революционери и особено с троцкистите. С тоцкистите е било най-трудно защото те са се биели в гърдите,че са ленинисти и донякъде са имали право. Сталин е национално отговорен геополитик твърде различен от ленинския и троцкисткия интернационален болшевизъм. Световната пролетарска революция въобще не го е интересувала и затова е свил сърмите на Коминтерновците и ги е пратил по лагерите. Като цяло Сталин е отървал Русия от лудите шемети на перманентната революция. Въпреки чистките във войската мнозина троцкисти оцеляват и това също е една от причините за тоталния разгром на Червената армия през 1941г.,както и за дезертьорството на армията на ген. Власов. Днес в Русия като койоти срещу Луната вият изклесевците и изтърсаците на някогашните троцкисти,ленинисти,анархисти,есери... Това,че болшинството са евреи е подробност - Сталин не е преследвал евреите по расови причини а заради тягата им да правят световна пролетарска революция на гърба на руския народ.

    Коментиран от #57

  • 54 Всъщност

    6 4 Отговор
    Злото никога не си е тръгвало от тази страна. Само се трансформира.
  • 55 Шведски ватник

    4 5 Отговор

    До коментар #21 от "Стойко":

    Аха, аха... Таман вчера им напълни няколко камиона с утилизирани фашисти, специална пратка за зеля.. спри да четеш тоз без арапски фронт, че в паралелната вселена влизаш
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Хахаха

    4 4 Отговор

    До коментар #53 от "На гърба на руския народ":

    Е то Сталин направо го изкара някакъв Ангел бре.
    Хаха
    Верно ли е Ангел?
    Хахаха
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Наследници

    3 0 Отговор
    Днешните либерастни и троцкисти са идейни с често и генетични наследници на коминтерновците и интернационалистите .
  • 62 Шаро

    0 0 Отговор
    Другаря Джугашвили е светъл пример и фар за нас към бъдещето към което ни води другаря Путин!!!