Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 13:08 2 887 12

Адриан Николов пред ФАКТИ: Улесненото кредитиране в еврозоната изкушава управляващите да нагърбват страната с дълг

  • адриан николов-
  • кредити-
  • еврозона-
  • българия-
  • търговия-
  • цени

Членството ни ще доведе до подобрение в кредитния рейтинг на страната, казва икономистът

Адриан Николов пред ФАКТИ: Улесненото кредитиране в еврозоната изкушава управляващите да нагърбват страната с дълг - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много е трудно да се предскаже кога ще покрием критериите за влизане в еврозоната, защото се намираме в една безпрецедентно непредсказуема международна среда. Основните двигатели на инфлацията у нас са фактори от политиката на Европейската централна банка, борсовите цени на горивата и основните храни. Ето какво каза още пред ФАКТИ Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

- Г-н Николов, България остана извън еврозоната заради висока инфлация и неприети закони. За законите ни трябва парламент, който да ги гласува, но кабинетът може ли да „бори“ инфлацията и това случва ли се?
- Със сигурност членството ни в еврозоната падна жертва на политическата криза, но и неспазването на критериите от Маастрихт играе важна роля. Възможностите на правителството да бори инфлацията с мерки са силно ограничени - повишаването на лихвените проценти е възможен подход, който вече се прави. Отвъд това е възможно въвеждане на таван на цените на най-бързо растящите стоки, но това носи огромни рискове - от фалити на производители, до презапасяване и изчезване на стоки от магазините. Както това се случи в Унгария миналата година. Може да се работи и през данъците, но както видяхме намаляването на ДДС за хляба миналата година имаше много слаб ефект. Общо взето ще трябва да изчакаме. Всички прогнозират по-ниска инфлация следващите месеци и постепенно затихване на големия ръст от миналата година, а и динамиката на основните движещи фактори насочва към това.

- Ние се намираме в една безпрецедентно непредсказуема международна среда. Кои са основните двигатели на инфлацията у нас?
- Както и при всеки друг стопански процес, факторите са много. Ръстът на цените започна с голямата парична експанзия покрай европейските планове за възстановяване към средата на 2021-а. Към това се прибави и шокът на пазарите на основни суровини след началото на войната и удвояването на цените на горивата, което тласка нагоре всички останали стоки. От значение са и все още не напълно възстановените глобални търговски потоци, които ограничават някои доставки. Накрая, има и натрупан инфлационен натиск - в периода от 2014-а до 2019-а доходите и покупателната способност растяха доста бързо, а цените - почти никак.

- Ако бяхме влезли в еврозоната на 1 януари 2024-а, как това щеше да се отрази на кредитния ни рейтинг…
-Да, големите кредитни агенции са заявили, че членството в еврозоната ще доведе до подобрение в кредитния рейтинг на страната, а и подобрение в перспективата. Това практически означава, че правителството (а и бизнесът) ще има достъп до по-евтин кредит, тъй като пазарите ще ни разглеждат като по-благонадежден и стабилен играч. Разбира се, това си има и негативи - улесеното кредитиране изкушава управляващите да нагърбват страната с дълг, който се харчи по не най-съобразния начин.

- Това, че няма да влезем в еврозоната, колко голяма икономическа щета е…
- Забавянето на членството носи най-вече пропуснати ползи - както от забавянето на улесняването в кредитирането, така и по разходите на бизнеса са превалутиране. Големите рискове от задържането отвън са по-скоро геополитически - еврозоната, въпреки че е номинално само монетарен въпрос, на практика е обвързана с по-близкото взаимодействие на България с ЕС и НАТО, които днес се поставят под въпрос от немално хора.

- Трети пореден месец наблюдаваме забавяне на месечната инфлация. Защо е така?
- Година след началото на войната много фактори се нормализират, най-вече по линия на цените на енергията и горивата. Забавянето е и донякъде циклично - цените не могат да растат вечно, тъй като липсват необходимите предпоставки за хиперинфлация. По-интересен за мен е въпросът дали ще има дефлация, или спад на цените, при продължаващо поевтиняване на немалка част от суровините, но засега няма прогнози за такава, особено на равнище цяла икономика, а не отделни групи стоки.

- Намираме се пак в предизборен цикъл. Ще слушаме ли пак икономически популизъм от партиите?
- Икономическият популизъм изглежда почти неизбежен - партиите традиционно се надпреварват кой ще предложи най-високия ръст на доходите и повече социални придобивки. Най-вероятно този път водещата тема ще са именно мерки за борба с ръста на цените, въпреки че вече виждаме ясно забавяне няколко месеца наред, тъй като темата доминира медийното пространство. Фокусът сигурно ще падне върху конкретни групи стоки, където ценовият натиск е най-осезаем - масла, яйца, мляко и млечни продукти. Рискът е да въведем след това нови много скъпи, но пък неефективни мерки - като помощта за фирмите за електроенергия, или пък 25-те стотинки за горивата и отстъпките от ДДС. Реална мярка би била намаляването на общата данъчна тежест или на осигуровките, но надали ще видим такива предложения.

- Очакванията за висока инфлация в Хърватия след приемането на еврото не се състояха. Трябва ли да имаме притеснения от такова естество у нас?
- Дори и преди това доказателствата за инфлационното влияние на еврото бяха съмнителни. Разбира се, да правим едно към едно паралели между България и Хърватия не е коректно, но хърватският пример дава допълнителна увереност, че страховете от голяма инфлация у нас след смяната на валутата са по-скоро неоснователни.

- В последните дни говорим все по-често за спекула в цените особено при храните. Виждате ли спекула на ниво от производителя до търговеца на дребно или както казват търговците това е „презастраховане“…
- “Спекула” е по-скоро термин от политическото говорене, тя няма конкретна икономическа дефиниция, още по-малко пък метод на измерване. В този смисъл няма как в условията на конкурентен пазар и свободни цени да търсим такова явление. Това, което ме учудва повече, е изключително нееластичното поведение на българските потребители - въпреки високите цени, според всички данни, те не наказват производителите и търговците, след като купуват по-малко от най-поскъпналите стоки. А именно това е най-силният механизъм за борба с всяко неоправдано повишаване на цените - отлив на купувачи и стока, която се разваля по рафтовете. Поне засега обаче такова нещо у нас няма.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 1 Отговор
    Кредитен рейтинг 🤔
    или
    Рейтинг на крадците ‼️
  • 2 ЕКСПЕРТ

    18 1 Отговор
    Кредита е като дрогата. Зарибяват те и после ти гледат сеира. И накрая - в тигана за изпържване.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 1 Отговор
    Страна с външен дълг под 20% от БВП
    е с рейтинг ВВВ🤔
    Страна с външен дълг над 100% от БВП е с рейтинг..... ААА 😉
  • 4 нннн

    19 0 Отговор
    Управляващите искат да теглят дългове, които ще ползват по свое усмотрение, а управляваните - ,,А пък лихвите ще връщат внуците на мойта тъща."
  • 5 мани мани

    15 0 Отговор
    не че не ни искат там, а просто нашите капиталяги искат да берат евра, долари, паундове и да превалутират към лв. та да ни дават стинки, а за тях да остават повече лв. юро $ лири ... тфа е!
  • 6 д-р Косев

    0 17 Отговор
    Ясно е защо соросчетата са срещу еврото, религията им повелява да се борят срещу увеличаване на държавните разходи. Остава мистерия обаче срещу какво точно се борят гламавите копейки, много от които разчитат на пенсии и помощи. А най-големият майтап ще е ако левът остане и правителството реши да упражни така прославяния паричен суверенитет и развърже курса евро/лев.. Всъщност това би била една много полезна в дългосрочен план стъпка.

    Коментиран от #10

  • 7 Адриан Николов! Поредната Куха лейка

    15 1 Отговор
    на Хранилка, ни Омайва за Еврото!! Изчезвай Б О К. Л. У. К!! Нукакво Евро! Народа, няма, пари в Овшорки и Чужди Банки!! Чиба Слугинаж!!
  • 8 ЕС ни " ТОВАРИ " със ЛИХВИ

    9 1 Отговор
    Усилено. А народа ХАБЕР НЯМА ! А и в държавата кръчмар Също.
  • 9 случаен

    7 0 Отговор
    аман от специалисти,никой нищо няма да ни отпуска,не са ни приели да сме добре ние,те трябва да са добре,32г. го доказаха,и отвъд зоната да ни приемат пак ще ни цакат,щот сме второ качество хора за тях
  • 10 Много интересно

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "д-р Косев":

    Как правителството ще премахне валутния борд и да отвърже лева...май само си говорим

    Коментиран от #11

  • 11 д-р Косев

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Много интересно":

    Ти къде живееш бе, приятелю? В България решенията се вземат от правителството. Парламента само ги подписва/узаконява. Депутатите нито имат достъп до информация, нито някакви лостове за влияние за да зависи нещо от тях. Затова и лидерът на спечелилата изборите партия става министър председател, а не председател на парламентарната група, например.

    Коментиран от #12

  • 12 Ехаа ако говориш

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "д-р Косев":

    За ерата Борисов си прав ..почти. да се надяваме че няма да се повтори. Но в крайна сметка народа заслужава съдбата си щом търпи.за щастие живея близо до пратерщерн