Тема: Украйна

1 Март, 2023 23:00 1 578 57

Една съдбовна година в Украйна за съюзниците от НАТО

  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • оръжия

Като цяло НАТО подхождаше предпазливо, за да не се окаже въвлечена в открита война с притежаващата ядрено оръжие Русия

Една съдбовна година в Украйна за съюзниците от НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЛОРН КУК ОТ АСОШИЕЙТЕД ПРЕС:

Ден, след като Русия нахлу в Украйна, лидерите на 30 страни членки на НАТО проведоха извънредна среща на върха, за да обсъдят най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия, а именно избухването на конфликт, който ще се превърне в най-голямата война на територията на Европа от 1945 г. насам, пише БТА.

"В тази трудна и постоянно променяща се ситуация не е лесно да се каже какво ще (се случи) в бъдеще, но въпреки това съюзниците оказват подкрепа и са решени да продължат да го правят", каза за репортери генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Що се отнася до каква точно може да е тази подкрепа обаче въпросът остана отворен.

През последвалите месеци поддръжниците на Украйна от НАТО и от други точки на света ѝ изпратиха гориво, каски, лекарства и друга хуманитарна помощ. След продължително настояване и убеждаване обаче започна да пристига и военна помощ, като бойни машини на пехотата и системи за противовъздушна отбрана, с надеждата, че това няма да предизвика ответна реакция от страна на руския президент Владимир Путин.

Като цяло НАТО подхождаше предпазливо, за да не се окаже въвлечена в открита война с притежаващата ядрено оръжие Русия. Предполага се, че и сега все още подхожда предпазливо, но година след избухването на конфликта Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна проведе разговори миналата седмица в централата на НАТО в Брюксел, където обикновено заседават лидери, министри и пратеници на Алианса.

След като получи обещание за доставка на така необходимите ѝ бойни танкове, Украйна поиска и друго – изтребители.

"Украйна трябва да спечели тази война", каза естонският министър на отбраната Хано Певкур. Естония - балтийска държава, която граничи с Русия и която има дълга история с нея, е изключително обезпокоена относно намеренията на Путин. Естонското правителство засили военната повинност, а НАТО увеличи военното си присъствие в тази страна.

"Тогава си задавахме много въпроси, като например да изпратим ли танкове, но сега това решение е взето. Винаги първо се поставя въпросът и след това се дава отговор. Знаем, че Украйна се нуждае от всякакъв вид помощ, а това означава, че тя има нужда и от изтребители, добави Певкур.

Може да се каже, че на бойното поле в Украйна единствено липсват войските на Алианса и че обществеността в Европа и Северна Америка има право да смята, че нейните данъци, с които се поддържа най-могъщата организация за сигурността в света, всъщност отиват за финансиране на война с Русия.

От началото на руската инвазия САЩ предоставиха на Украйна военна помощ, възлизаща на повече от 27 милиарда долара, а помощта от други съюзници е на стойност над 19 милиарда долара, като по над един милиард долара са дошли съответно от Великобритания, Канада, Германия, Италия, Нидерландия и Полша, според оценка, направена миналата седмица от двама висши служители на отбраната.

Освен средствата, отпуснати за военна помощ, Западът изпраща на Украйна десетки милиарди, за да държи на повърхността сериозно пострадалата ѝ икономка. За националистическото правителство на Унгария, която е също членка на НАТО, няма съмнение какво означава това.

"Ако пращаш оръжия, ако осигуряваш целия годишен бюджет на една от страните в конфликта, ако обещаваш все повече и повече оръжие, все по-модерно оръжие, каквото и да казваш, какъвто и претекст да имаш, ти си въвлечен във войната", каза миналия месец унгарският премиер Виктор Орбан.

Това обаче не е точно така, казва Столенберг. Миналата седмица бившият норвежки премиер убеди съюзниците и партньорите от Алианса да дадат на Украйна още оръжие и боеприпаси и подчерта в отговор на въпрос на АП, че НАТО не е във война с Русия.

"Нито НАТО, нито съюзниците на НАТО са една от страните в конфликта. Това, което правим… е да предоставяме подкрепа на Украйна, която се защитава. А видът подкрепа, която предоставяме, се променя според хода на войната", каза той.

Помощта, от която се нуждае Украйна, наистина се е променила и дори е трудно да се подсигури въпреки опитите на Запада. В Украйна се изстрелват на ден толкова артилерийски снаряда, колкото за година в една малка страна членка на НАТО в мирно време, което означава, че европейската отбранителна индустрия просто не може да смогне с темпото.

"Това се превърна в мъчителна война на изтощение, в резултат на което и в логистична битка, изискваща от съюзниците да полагат огромни усилия, за да предоставят необходимите боеприпаси, гориво и резервни части", каза Столенберг.

Може би едно от най-важните заключения, до които се стигна в резултат на войната, е че гаранцията за колективна отбрана на НАТО, а именно, че залогът, че атака срещу един от съюзниците ще бъде посрещната от всички, вече не е абстрактно понятие.

Бившият американски президент Доналд Тръмп подкопа доверието в тази гаранция, като заплаши да изостави всеки съюзник, който според него не инвестира достатъчно в армията си.

В началото на войната обаче американският президент Джо Байдън обеща, че НАТО ще защитава "всеки инч от територията си" с цел да разубеди Путин, ако той възнамерява да атакува страни членки на Алианса, а Финландия и Швеция дори се отказаха от традиционната си позиция на необвързаност, за да кандидатстват заедно за членство в НАТО, за да си подсигурят точно тази защита.

Година след началото на конфликта в Украйна около 40 000 войници в Източна Европа (от Естония до България) са под командването на НАТО. Общо около 100 000 американски войници са разположени в Европа. Около 140 военни кораба кръстосват европейските води, въздушното пространство се наблюдава денонощно, а общо 130 самолета са в постоянна готовност.

Тези сили са разположени само на територията на съюзниците, но страните членки близо до границата с Русия, като Литва, казват, че са готови "да преминат отвъд това" в подкрепата си за Украйна и смятат, че на тази страна трябва да бъде позволено да се присъедини към НАТО, независимо дали има война или не в нея.

На предстоящата среща на лидерите на НАТО в литовската столица Вилнюс през юли се очаква да се обсъди възможността да се "вдигне летвата" с повече високотехнологично оборудване. Трудно е човек да си помисли, че някои от съюзниците може да обмисля изпращането на войски, но все пак преди 18 месеца дори и НАТО не вярваше, че Путин ще нападне Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО

    49 7 Отговор
    АМЕРИКА И АНГЛИЯ ЗАПАЛИХА КЪЩИТЕ НА УКРАИНЦИТЕ,СЕГА ИСКАТ ДА ЗАПАЛЯТ КЪЩИТЕ И НА БЪЛГАРИТЕ ЗА ДА СЕ МЪЧАТ ДА ИЗГАСЯТ УКРАИНСКИТЕ АМА НЯМА ДА ИМ МИНЕ НОМЕРА
  • 2 Собственик на 🚾

    40 4 Отговор
    НАТО е 🚾.
  • 3 Даааа

    47 5 Отговор
    Няма 30 страни членки на НАТО провели извънредна среща на върха...... Има САМО САЩ и 30 подлоги атлантически. И само един интерес този на САЩ ! Всичко друго са уйдорми

    Коментиран от #27

  • 4 Чичак

    38 5 Отговор
    Една съдбовна година ! САЩ и НАТО съсипаха Европа. Преди това беше мир и пътя на коприната. Благоденствие и мир.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 5 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ е психопат
  • 6 Летвата.

    32 5 Отговор
    На предстоящата среща на лидерите на НАТО в литовската столица Вилнюс през юли се очаква да се обсъди възможността да се "вдигне летвата" ========НАТО са терористи вредни за Европа !
  • 7 ТЕРОРИСТИЧНАТА ГРУПИРОВКА НАТО

    33 4 Отговор
    И нейните първообрази Многобритания и ФАЩ
    са имали огромното желание да обявят война на Русия още 15 май през далечната 1945-та, когато оня пияндурник ЧърчЪл се е разколебал.
    Колебанието на мн0г0п0л0вите и мечтата им за множество колонии из руската Степ продължава и до ден днешен.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 2 Отговор
    ЗКОНИ при ВОЙНА не ВАЖЪТ
    ЦИЦЕРОН
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 2 Отговор
    СВЕТЪТ се УПРАВЛЯВА от психопати
  • 10 Рамщайн

    29 1 Отговор
    В авиобазата Рамщайн в Германия се проведе митинг срещу доставките на оръжия за Украйна

    „70 години създавате проблеми, оставете ни най-после и се върнете у дома си“, пеят песни протестиращи.
    Освен това мнозина държат руски знамена и призовават за разследване на експлозиите в газопровода "Северен поток".

    Именно в базата Рамщайн многократно се обсъждаше по-нататъшната военна подкрепа на Киев. Освен това тази военновъздушна база играе ключова роля в логистиката и доставките, на нейна територия се намира командването на военновъздушните сили на съюзниците от НАТО.
  • 11 Даааа

    29 1 Отговор
    Една съдбовна година (от НАТО) и вече не сме в Европа а в някакво Триморие......... Фланг, буфер, пушечно месо и т.н
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 3 Отговор
    при ВОЙНА няма ПОБЕДИТЕЛ тежко на ПОБЕДЕНИЯ
  • 13 Уса

    29 1 Отговор
    Една пагубна година за украйна,но печеливша за сащ и нато.Русия и Китай също печелят.Иран се изяви,като достоен играч.България я опънаха за пореден път с поредната национална катастрофа

    Коментиран от #17

  • 14 Хохо Бохо

    5 35 Отговор
    Путин ТРЯБВА да спре войната в Украйна.
    Мирът зависи от него, а не от НАТО или Китай.

    Коментиран от #21

  • 15 Китай:

    32 1 Отговор
    Краят на Студената война донесе златна възможност за създаване на траен мир; ред за сигурност в Европа, включващ Русия. Вместо това имаме повече НАТО. Азия също е изправена пред предизвикателството да изгради траен мир. Нуждае се от измислици на НАТО, както от дупка в главата. Това зомби от Студената война трябваше да бъде погребано, когато Варшавският договор приключи през 1991 г. Походът на изток на лигата на ходещите мъртви изключи възможността за изграждане на „общ европейски дом“ на траен мир с Русия

    Коментиран от #18

  • 16 Бай Кал

    29 1 Отговор
    Една съдбовна година в Украйна за съюзниците от НАТО-----------а съюзниците, които и не бяха съюзници влязоха в американският капан ! Липса на лидерство в Европа, липса и на морала и на мозък.
  • 17 Хохо Бохо

    2 31 Отговор

    До коментар #13 от "Уса":

    Знаеш ли?
    Много се кефя, когато някои казват, че САЩ печелят от войната на Путин в Украйна.
    Вярно е!
    САЩ печелят, защото Путин нападна Украйна,
    а Путин ОПРЕДЕЛЕНО губи, защото нападна Украйна.
    Все така да е!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Но ние имаме Радев а не Орбан

    22 0 Отговор
    "Ако пращаш оръжия, ако осигуряваш целия годишен бюджет на една от страните в конфликта, ако обещаваш все повече и повече оръжие, все по-модерно оръжие, каквото и да казваш, какъвто и претекст да имаш, ти си въвлечен във войната", каза миналия месец унгарският премиер Виктор Орбан
  • 20 Чичак

    25 0 Отговор
    Трудно е човек да си помисли, че някои от съюзниците може да обмисля изпращането на войски, но все пак ............ Как хубаво ни готвят !!!!!!!! Стягайте се младежи. Ще трябва да мрете за интересите на 400-тин най богати американци, защото това е корпоративна Америка ! 400 човека.
  • 21 Даааа

    20 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хохо Бохо":

    В интервю за Global Times, Джордж Галоуей ( Galloway ), британски парламентарист с шест мандата, каза пред Global Times ( GT) репортерът Ли Айшин, че предпоставка за края на конфликта „не е само че Украйна никога няма да кандидатства за присъединяване към НАТО. Това е, че НАТО никога няма да бъде в Украйна, нито техните оръжия, нито техният персонал, нито техният геостратегически мироглед.“ 
  • 22 Даааа

    19 0 Отговор
    Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО, наскоро каза, че алиансът е „готов“ за пряка конфронтация с Русия. Каква е вероятността според вас НАТО да се включи директно в конфликта?

    Галоуей : Това е малко вероятно, освен ако не искат да ескалират до ядрен конфликт. НАТО е напълно неспособен да се изправи срещу Русия в конвенционална война. Британските въоръжени сили, които всички - армия, флот и авиация - могат да се поберат на футболен стадион, и то не на най-големия футболен стадион в Англия. Те имат боеприпаси за един ден, според вестник Daily Mail. Бързо щяха да им свършат мунициите. Ще им свършат още по бързо и мъжете. Те не биха могли да издържат конфликт с Русия дори и една седмица, дори и да се бият с дупето на правото си. А Великобритания е вторият по важност военен компонент на НАТО, като САЩ са първи. Но дори САЩ да имат само 100 000 войници в Европа, те нямат капацитета да се подсилят бързо с добре обучени, добре оборудвани сили. Това е доста слаба, мъртва сила. 

    Коментиран от #23, #30

  • 23 Даааа

    22 0 Отговор

    До коментар #22 от "Даааа":

    Другите държави в НАТО са хартиени тигри. Те са боядисани във военни цветове, но нямат военна способност, която да бъде спомената, и нямат обществена подкрепа за военни приключения. 
  • 24 Съдбовна година

    14 0 Отговор
    Защото е последна.
  • 25 Чонков

    17 0 Отговор
    Страните от Триморие най здраво го отнасяме . И не само през инфлацията. Но това беше и заложено да е така. А нашите политици са предатели. Поне като Гърция да бяхме направили. Но нашите подлоги мозък нямат.
  • 26 Станислав

    20 0 Отговор
    Днес статиите свързани с войната в Украйна издават едно, нещатата там не вървят добре за съюзници и Украйна!!!
    Който не го е забелязал ще го разбере тия дни!!
  • 27 ха ха

    1 18 Отговор

    До коментар #3 от "Даааа":

    Затова шведи и финландци се втурнаха да влизат в НАТО - да станат бодлоги на САЩ, нали?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Токсик

    22 0 Отговор
    Евроатлантически лозунги, декларации, мечти и полюции. Не ги четете, няма смисъл, аз ги прочетох от любопитство, за да видя дали са измислили нещо ново, но вие не си губете времето!. Няма нищо ново, само обичайните евроатлантически глупости - Русия е агресор, Русия е терорист, Русия е душманин, а ние сме богоизбраните ангели хранители , които ще победим този лош злодей ....ама друг път!

    Коментиран от #31

  • 30 ха ха

    1 16 Отговор

    До коментар #22 от "Даааа":

    Ъ-ъ-ъ... това как точно пасва на крайъгълния камък в идеологията на рашистите? Не беше ли НАТО страшен агресор тръгнал да ограби ресурсите на Матушката? Май нещо се пропуква или логиката ми куца?...
  • 31 ...

    3 10 Отговор

    До коментар #29 от "Токсик":

    Прав си!
    И аз се чудя защо всички мислят, че
    "Русия е агресор, Русия е терорист, Русия е душманин"...

    Коментиран от #33

  • 32 Баро

    2 23 Отговор
    Каквото и да говорите рашистан е била кочина и след войната ще бъде още по голяма кочина

    Коментиран от #41

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Урюрвкос

    19 1 Отговор
    преди Русия да нахлуе в Украйна Путин писа едни писма, даже ги публикува в широк достъп. Дайте да решим какво ще правим със европейската сигурност, да определим степен на опасност и съответните гаранции да не се стига до въоръжен конфликт. Нарекоха го изнудвач, шантажист който им извива ръцете. Сега се вайкат, каква стана тя.

    Коментиран от #37, #44

  • 37 Хохо Бохо

    2 11 Отговор

    До коментар #36 от "Урюрвкос":

    Сега какво стана?
    Путин заминава в небитието.

    Коментиран от #42

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ...

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Гориил":

    Защо толкова ти пука за съдбата на Бахмут?
    Хайде, отговори!
  • 40 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Естония - малка справка - 1милион и 400 хиляди население, от които 400 хиляди са руснаци / 28 %/
    Хано Певкур е министър на отбраната на Естония - НЕ Е военен министър !
    По нещо сме "роднина" с тази натовска сила, ама още не знам по каква линия. Не сме "баджанаци" .....със сигурност сме "балдъзки" !!
  • 41 Кочина е

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Баро":

    Къщата ти нещастник
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 мдаааа

    5 0 Отговор
    Значи за бай дън всеки инч е ценен, а инчовете на другите кучета ги яли!!!
    и
    "Ако пращаш оръжия, ако осигуряваш целия годишен бюджет на една от страните в конфликта, ако обещаваш все повече и повече оръжие, все по-модерно оръжие, каквото и да казваш, какъвто и претекст да имаш, ти си въвлечен във войната", каза миналия месец унгарският премиер Виктор Орбан.
  • 44 Ако пак не го чуят става лошо...

    7 0 Отговор

    До коментар #36 от "Урюрвкос":

    Путин в Мюнхен през 2007-а: Когато балансът на силите бъде нарушен, ние ще отговорим.....
    На 10 февруари 2007-а Владимир Путин говори в Мюнхен на годишата конференция по сигурност. Реч, която се оказа историческа и която по признание на световни лидери и експерти, тогава не е била чута..... и за това се чуват бомбите днес!!!
    Ееее и сега ако не го чуете и разберете и ако продължавате да помпате укрите с оръжие ... вероятно ще чуете и атома!!!
    А Крим и Донбас без или с ядрена бомба ще бъдат Руски.... избора е на Янкия и пудели!!!
  • 45 Запознати

    4 1 Отговор
    Не трябва да допускаме у нас на власт да дойдат типове като Зеленски, които изпълняват безприкословно намерения на Сащ.... За такъв считам Петков и кохортата му. Не особено интелигентен, но амбициозен, подмолен и неуравновесен, неморален и лъжлив - той е способен да нанесе огромни поразии, без дори да се замисли. За да угоди на господарите си. Вече го доказа. Компрометираният и явно много корумпиран Борисов също е лош вариант..., в последно време е неуморен поддръжник на американската "евроатлантическа солидарност" и явно зависим от американците, който може да бъде унищожен за миг от тях... С такива "изпълнители" е лесно да се насажда русофобия и омраза към всичко руско и руснаци, граничещо с чист неофашизъм. Виждаме го в цяла Източна Европа, без Унгария! Такъв път извървя Украйна, преди да я хвърлят във войната.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Украина НАСТЪПВА

    4 0 Отговор
    Само , че на ЗАПАД ?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Днес Хитлер

    5 0 Отговор
    Е украинец ! И плана " БАРБАРОСА " е в действие ! Но аз ЗНАЯ ФИНАЛА ! Нови ПАМЕТНИЦИ в Европа на РУСКИТЕ ВОЙНИ ! Ивсичко пак за 70-сет години ще е ТИХО, МИРНО и СПОКОЙНО ! И ред ще има ! И у нас също ! Кмета на София ще отговаря за ПАМЕТНИКА на 100% , както и ония дивак дето разби плочата. Той и в Швеция кмета запали КОРАНА , но между живите вече го няма ! И у нас ще липсват бая хора !
  • 51 Отново ще сме НРБ и Държавното пак

    2 0 Отговор
    Ще се ВЪВЕДЕ !
  • 52 От къде ги зная тез НЕЩА ли ме питаш ?

    1 0 Отговор
    Ами от баба ВАНГА !
  • 53 Ванга го е КАЗАЛА !

    4 1 Отговор
    Ще дойде ВЛАДИМИР и Русия ОТНОВО ще СПАСИ България ! КРАТКО, ЯСНО и ТОЧНО ! Никакви избори, никакви партии , никакви демокрации - НРБ и точка !

    Коментиран от #57

  • 54 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор
    Белязаните със знака на сатаната да дигат белио байрак.

    Защото по един или друг начин ТОВА ЩЕ СТАНЕ !

    Колкото по рано толкова по малко ще отидат фира.
  • 55 дядо поп

    3 0 Отговор
    Събраха се да обсъдят , ще бягат ли , или ще се предават!
  • 56 Кую

    3 0 Отговор
    Нагла Англосаксонски Терористична Организация
  • 57 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ванга го е КАЗАЛА !":

    Я кажи в коя книга го е казала или дай линк.