Last news in Fakti

11 Март, 2023 17:24, обновена 11 Март, 2023 17:52 7 250 61

Стартъп балонът тепърва ще води до фалити

  • стартъп-
  • банки-
  • фалити-
  • депозити

В петък фалира Silicon Valley Bank - банка с пазарна капитализация от 208 милиарда долара. Вторият най-голям банков фалит в историята на САЩ

Стартъп балонът тепърва ще води до фалити - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В петък фалира Silicon Valley Bank - банка с пазарна капитализация от 208 милиарда долара. Вторият най-голям банков фалит в историята на САЩ. В сряда властите обявиха, че SVB е стабилна. В четвъртък акциите ѝ се сринаха с над 60%. В петък бяха направени толкова изтегляния на депозити, че банката загуби ликвидност и вече е под контрола на застрахователния фонд, който ще осигури депозитите до 250 000 долара. Останалите пият по една студена вода. Към края на миналата година депозитите над тази стойност надвишават 150 милиарда.

Това се случва, защото SVB като много други банки по Западното крайбрежие, но и не само, са се специализирали в предлагането на финансови услуги за технологичните компании и стартъпи. Те, вкупом, са подложени на огромен натиск след като Федералният резерв премина в настъпление миналата година и ударно увеличи централния лихвен процент, за да се справи с инфлацията. Технологичните компании и най-вече стартъпите не са част от реалната икономика, а са продължение на финансовия сектор. Те съществуват, защото беше (сравнително) по-изгодно да се инвестира в тях, отколкото парите да седят в нулеви или отрицателни депозити по банки.

Това помпа балон. Стартъп балон. Инвестирането в кухи приложения и неразумни идеи се превърна в мания, чрез която редица пъпчиви младежи станаха "милиардери" за една нощ - с парите на лековерните инвеститори. Докато при реалната икономика, където всяка инвестиция е защитена с реален продукт или механизация - инвеститор ти дава пари, но ти имаш я багер, я камион, я производствена машина, я стока, я всичко това накуп, за да покриеш инвестицията. Във финансовия сектор, какъвто фактически е технологичният стартъп балон, това е невъзможно. Няма как да ти послужи за обезпечение някакво приложение за телефон, което се явява някаква бройка редове код. Сам по себе си той не струва нищо, няма стойност.

Инвестирането в стартъпи, които събират огромен ресурс без да са произвели или създали нищо вървеше чудесно – като всяка пирамида – докато ресурса не почна да става скъп след повишаването на лихвите от страна на Федералния резерв. В реалната икономика също е опасно, когато започнат да скачат лихвите, но там си хеджиран от вградената стойност, с която стоките и услугите, които продаваш имат. Ако си минна компания за теб ще е проблем вдигането на банковите лихви, но това вдигане ще доведе до естествено покачване на цената на твоите полезни изкопаеми, което ще балансира по-високия лихвен процент. Ако си стартъп с идея за приложение за доставка на кучешка храна по домовете обаче, то вдигането на лихвите за теб е убийство, защото твоят единствен приход са новите инвестиции в идеята ти. Тя няма вградена стойност, не носи нищо сама по себе си.

Неминуемо този балон вече виждаме на забавен кадър как се пука. Парите на инвеститорите се държат в банки, за да служат за покриване на разходи, докато стартъпа започне нещо да изкарва. Ако обаче това не се случи бързо, а то често не се случва въобще, тогава банката, която държи парите на стартъпа е заплашена от фалит. Просто инвеститорите започват да си търсят парите, а стартъпите започват да ги теглят от банката и когато тази банка не се е диверсифицирала, тогава тя просто фалира. За часове. Нищо изненадващо и ново няма тук. И, за съжаление, ще продължи да се случва.

В момента наблюдаваме спукването на дигитален и стартъп балон. Твърде дълго банките и инвеститорите пренебрегваха реалната икономика за сметка на виртуалната. Всяка банка се чувства по-комфортно да инвестира в стартъп за някакво никому ненужно приложение, отколкото да инвестира в реалната икономика чрез компания от тежката индустрия, да речем. Просто индустрията им се вижда непозната и далечна материя, докато те имат телефони в джоба и им е лесно да привидят как едно приложенийце би могло да изкара луди пари. По същество това вече сме го гледали, когато се спука дотком балона преди 20-на години. Свръх доверието в дигиталната сфера води до някакъв неразумен импулс, подобен на треската за злато. Всеки набива пари в тази дигитална среда с мечтата да се превърне в инвеститор в бъдещия Епъл или Тесла. Но Епъл, Тесла, Фейсбук, Туитър и Гугъл не са правилото. Те са изключението. Масово т.нар. технологични компании не произвеждат нищо, не генерират нищо и никой не се интересува от продуктите им. Освен инвеститорите.

Със същия апломб се помпа и имотен балон – просто хората, които имат пари за инвестиране ги дават за неща, разбираеми от тях. Имотите са нещо, от което всяки смята, че разбира. Като с приложенията – какво сложно може да има? Купуваш евтино, продаваш скъпо и живееш на Бахамите после, не ли? Е... не. Обикновено инвеститорите с този майндсет са онези, които първи си губят парите. И докато всичката тази лудост се случва, реалната икономика, онази, която произвежда електрониката, колите, машините, съоръженията, копае суровините, преработва ги и ги трансформира в нови стоки е хронично недофинансирана и се оправя самостоятелно. Защото в реалната икономика се иска бачкане. А в дигиталната илюзия се иска да мечтаеш да си изкарваш кинтите без усилия. Уви, хората предпочитат красива илюзия пред трудната истина. И докато балоните се помпат и спукват, реалната икономика ще продължи да произвежда за онези, които всеки ден я подценяват.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илия

    94 4 Отговор
    Ще има още повишения на лихвите и още фалити в сектора на имотите.Балона се беше надул прекомерно.Който не си е правил сметката да му мисли.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Така и не разбрах

    31 7 Отговор
    чие мнение е това. Убеден съм, че набедената авторка не притежава качествата, необходими за написване на това мнение. Обикновено пише бози.

    Коментиран от #36

  • 5 Наблюдател

    32 2 Отговор
    Реалната икономика в сащ е на прицел от няколко години. Разбирайте компании които не са корпоративна собственост.Пазара се укрупн ява,банките се премахват. А що се отнася до имотния балон,икономическият балон,земеделското производство на храни(защото хранителната химия не е произв на храни а заместители.Макар да ги продават за такива 90%),леката и тежка промишленост... Те първа ще гледаме големите драми. Тази година започва циклична климатична промяна и ще останат само подготвящите се последните 12г. Разбирайте корпорациите... Първият изригна в Индонезия в 13/14:30 местно време...

    Коментиран от #12, #29

  • 6 Уса

    70 1 Отговор
    А в България мутрите се нагушиха с апартаменти и надуват ли надуват.Е сега ще видите, що е то ударна вълна от сащ,където сигурноста и несигурноста се режисират на всеки 10 години
  • 7 Абе

    68 1 Отговор
    При днешната модерна демокрация едно нещо разбрах.По добре да нямаш нищо,защото ако имаш, ще ти го вземат.В Гърция вече започнаха да взимат къщите на хората непосилни да плащат заемите на банките.
  • 8 редник

    51 7 Отговор
    "... застрахователния фонд, който ще осигури депозитите до 250 000 долара."

    Я-а, защо в братските щати гарантират депозитите до 250 000 долара, а у нас само до 100 000 €?...

    Май пак сме ... друга категория вложители?!...
  • 9 Уса

    59 2 Отговор
    От 20 години живея в сащ и не бях чувал за силиконовата банка,но по името ми става ясно,че не е за бедняци като мен а за богати балъци пирамида.Нека горят за това са учили недоучили и никога няма да се научат

    Коментиран от #15

  • 10 редник

    58 3 Отговор
    "В петък фалира Silicon Valley Bank - банка с пазарна капитализация от 208 милиарда долара."

    Мда-а - дългата ръка на Путин... ;-)

    Коментиран от #14

  • 11 Анализатор

    45 4 Отговор
    После Хитлер им бил виновен за холокоста!
  • 12 От друго време и др.място

    46 2 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    Човек като се загледате само обявените в новините! Колко са на месец изгорелите фабрики и заводи по света! Колко са спрелите производства! Колко са на месец горящи нефтени платформи и крупни нефтени аварии със свързани в ключови еко системи водоеми. За влакови катастрофи и корабни разливи няма да пиша, защото вече ще стане прекалено черна картинката... Естествено , че няма нищо случаино ... На прицел е редовия гражданин...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мъжа на урсула

    58 4 Отговор

    До коментар #10 от "редник":

    Що за простотия са тия пазарни капитализации???
    Поредната отвъдокеанска измама - нещо, което няма нищо но е старт-ъп в началото а в края се оказва че няма нищо. Както и нищо не е имало на на старт-ъпа

    За разлика от суровините
    Цялото сащ и ,,икономиката,, им са един голям балон
  • 15 Силикона е в устата ти

    20 7 Отговор

    До коментар #9 от "Уса":

    Силициева, не силиконова.

    Коментиран от #44

  • 16 ХА ХА ХА

    59 9 Отговор
    АБЕ КАКВО СТАВА ПРИ КРАВАРИТЕ БЕ , ЗАЩО ЗАПОЧНАХА ДА ФАЛИРАТ БАНКИТЕ ЕДНА ПО ЕДНА ? ТО НЕКА ДА ПЕЧАТЪТ ДОЛАРИ И ДА ДАВАТ ОЩЕ МИЛИАРДИ НА УКРО НАЦИСТИТЕ И САМИ ШЕ СЕ ЗАГРОБЯТ ! ВЯРНА Е ПОГОВОРКАТА : -КОЙТО КОПАЕ ГРОБ НА ДРУГИЯ САМ ПАДА В НЕГО !
  • 17 Оракулът от Каспичан

    47 4 Отговор
    Парите в буркани,в злато и в имоти,но до ключ,а не купени на "зелено".Никъде няма сигурност,но дори цената рязко да падне,пак ще имате нещо.Бягайте от "акции" в кухи фирми,не дръжте пари в банки и трезори.В противен случай,пиете една студена вода.

    Коментиран от #51

  • 18 Искам да питам

    62 8 Отговор
    Аз съм от друго поколение(60+) жена и много се чудех ,защо от ДБ и ПП залагаха точно на тези стартъпи в предизборната си програми и ни изкарваха(нас чудещите се) за изостанали и неразбиращи.Ами,по-лесно е--нищо не правиш,няма на какво да ти търсят кусури, пък пробваш нещо--много важно,че не се е получило,ще пробваш пак.Парите са усвоени,някой забогатял на гърба на хората,ама младиият умнокрасивитет не го интересува.Важното е,да изкарат предното поколение просто,неразбиращо и изостанало.Резултатът е виден с тази банка.Пък нашите НЯМАТ ГРАМ ПРАКТИЧЕСКИ ОПИТ В НИЩО,но се бият в гърдите,че са голяма работа.

    Коментиран от #21

  • 19 Супер

    37 5 Отговор
    Само така....хайде и други скоро време да я последват ....много добре ще им се отрази на икономиката ...браво дедо Байдън ..
  • 20 КРИЗАТА ОТ 2008

    43 2 Отговор
    КРИЗАТА ОТ 2008 СЕ ЗАВРЪЩА

    Коментиран от #24

  • 21 Мъжа на урсула

    44 3 Отговор

    До коментар #18 от "Искам да питам":

    Искат да обезценят и докопат онова, което нашето поколение оставя след себе си
    Защото следващото поколение се ражда с кредит а не нещо реално
  • 22 Хи хи хи

    42 8 Отговор
    Запада пак излъга Русия със подписаната зърнена сделка ,за Украйна !!!!!!!! Укро нацистите въртят бизнес със зърно и печелят а западните тарикати блокират корабите по пристанищата със торовете на Русия и ги КРАДЪТ !!!!!!! А това е обвързано в договора със зърнената сделка !!!!!!!! Това ли е западната демокрация ????????
  • 23 ежко

    35 1 Отговор
    Много добра статия!Адмирации!
  • 24 Мъжа на урсула

    52 6 Отговор

    До коментар #20 от "КРИЗАТА ОТ 2008":

    Тя не си е тръгвала кризата от 2008
    Като видяха че не може да се излезе от нея измислиха ковид. И той не помогна, само отложи неотложното
    Тогава спретнаха провокацията с 0кр@йн@ ма щото са говедовъди не предвидиха шахматиста Путин как ще им отговори
  • 25 Алооооооо

    38 4 Отговор
    А СТАРТЪП БАЛОНА ПП ДБ КОГА МАЙ АПРИЛ И ЧАООООООО
  • 26 Ми........

    39 10 Отговор
    Защо ли се натискаме толкова много за ЕС .......западняците само гледат да те прецакат и да те излъжат ! Научихме го по трудния начин ! Нали ни изпратиха група лъжци на чело със КИРО - ЛЪЖЕЦА - ПАРАПЕТА !!!!!
  • 27 МирО

    35 2 Отговор
    Една фалира, друга се клати, това го гледахме вече в епизод едно "2008г.", сега в епизод две "2023г." ще гледаме същия сюжет с малко повече ефекти, щот май кризата ще е по-тежка, а за ефект си имаме и война, нов световен ред, имотния балон в секторът на жилищните имоти се разду неимоверно, населението ни намаля и застаря и сумати други екстри, та тая серия се очертава по-трагична, но който каквото си направи - друг неможе.
  • 28 Ех ех ех

    23 3 Отговор
    И Европа ще последва ФАЛШ .......нали са дупе и гащи !!!!!!!!
  • 29 Кеф Баце

    27 3 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    Прочетете повече за новото добро всичко на 15 минути с колело. И какво Ви планират. Как не можете свободно да се предвижвате където и колкото искате. Всичко само по часове и ако Ви разрешат..."Еколкогия" и "демокрация", Баце в името на човека... Иначе вълшебните цифрови парички се оказва,са Ви блокирани извън зоната Ви на достъп, защото вече сте глобени и нямате право....
  • 30 Мишел

    28 3 Отговор
    Рейгъномиката, същността на която е печатането на много пари без покритие, с цел осигуряване много евтини кредити за развитието на бизнеса и потреблението, ще има най разрушителна роля върху САЩ.
  • 31 ХАРОН

    26 0 Отговор
    За да спечеля аз много, други трябва да загубят много. За да ми се получи трябва да лъсна ябълката до диамантен блясък, да инвестирам в реклама и като за начало да си създам "заинтересовани клиенти"- най- сигурно на принципа на пирамидата. След това да увлека "последователи" които да ми носят желания финансов резултат. Да заделя в различни финансови и инвестиционни инструменти и на финала както знаем идва края- винаги идва и балона гърми. И така циклично този вид легална бизнес практика се нулира през 10-15 години. Сега на ход е съответния застраховател да претърпи загуба в големи размери. Голдън Сакс, Алианц usa, сега Силиконовата банка, Ковид "еуфорията" дълговата криза преди време и тн. Но да не се заблуждавате като цяло- изписват 5, а някои горят с 1 единица от "нещото си" или "печатницата" си е в тях и те решават колко милярди да напечатат или заличат.
  • 32 СЛОНА

    9 0 Отговор
    ОХ ВАНЯ ,ОХ КЕФ ...
  • 33 ДрБр

    25 3 Отговор
    Империята на злото се разпада.
  • 34 Доколкото знам

    29 5 Отговор
    Под 10% от стартъпите стават успешни и печеливши.Останалите усвояват пари и са продавачи на илюзии.Интересно ми е колко пари са заложени в плана за развитие от четворната коалиция точно за подобни проекти.Защото от две години слушам само как ще изчегъртват,какво ще рушат и обещания на килограм как някога ще ни покажат как се правят нещата.Ама обещаното не е като даденото(направеното).Захарен памук!Не се захванат нещо реално да направят.
  • 35 Пако

    26 0 Отговор
    ЕДИН ПЪТ ДА ПРОЧЕТА ЧИТАВ АНАЛИЗ ТУК.
  • 36 То пък едно мнение...

    12 6 Отговор

    До коментар #4 от "Така и не разбрах":

    Пълно с кръчмарски изрази, като пиене на студена вода и др.
    Обаче терминът майндсет ме срази зверски.
  • 37 Днес в Америка

    28 0 Отговор
    Утре ще дойде и в България!!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Представяте ли си

    35 3 Отговор
    Ако беше фалирала Руска банка какво щеше да се пише и говори от запада и тук ......а сега мълчат като риби .....защо ???????
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 един от многото

    23 3 Отговор
    Уж налагат санкции на другите , а нещо работите при тях куцат!
  • 42 Американец

    23 5 Отговор
    "реалната икономика, онази, която произвежда електрониката, колите, машините, съоръженията, копае суровините, преработва ги и ги трансформира в нови стоки"

    Че то в САЩ има ли реална икономика освен производство на оръжия - някой да е купил нещо произведено в САЩ (не говоря за американска марка а произведено в САЩ) - май не знам за такива. 80% от "най-голямата икономика" е услуги а останалото е банков и IT сектор и съвсем малко реално производство.
  • 43 Точно така е,

    21 2 Отговор
    абсолютно съм съгласен с всяка една буква. И в същото време съм доволен, защото сега парите (поне в следващите 4-5 години) ще се насочат към проектите, които създават реална, а не илюзорна стойност.
    За същото да се готвят и надувачите на ипотечния балон - там ще е страшно, защото ще изгърмят много банки и много фирми. Огромен ресурс погълна войната, започната от лудия дядя; в Китай се заформи ипотечен балон за почти 1 ТРИЛИОН долара...
    Този път правителствата и централните банки няма да имат пари, които на налеят в закъсалите банки и ще разберем от първо лице, какво е било през 1929-1933.
  • 44 Някой

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "Силикона е в устата ти":

    Пробвай да прочетеш името на долината в оригинал, т.е. английски. Ще се изненадаш, че няма да намериш думата "силиций" в него.

    Коментиран от #46, #61

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ПарапетПетко

    7 0 Отговор

    До коментар #44 от "Някой":

    Да беше проверил как е силиций на английски преди да поучаваш другите.
    Вероятно английският ти е 10 пъти по-добър от моя, ама само за общи приказки. За технически термини се иска и техническа грамотност, каквато ти очевидно нямаш.
    Английската дума за силиций е silicon. Буквалният превод на името на банката е Силиций Долина Банка.
    Авторът на 15ти коментар е напълно прав.

    Коментиран от #48

  • 47 Забравили сте да напишете че Путин и

    13 2 Отговор
    Русия ,седят зад фалита на прехвалената преди силиконова долина и силиконова банка.Банката е фалирала,защото е имало една инвестиция от Русия,на стойност 50 000 долара,която руснака ще загуби.Ура за фалита,защото навреди на руснак.Трябва да фалират всички банки в които руснаци имат пари....Да спра с майтапа,защото това е само началото,което повлича със себе си и банковите системи на Англия и западния свят.Колко още ще има да го ла.ате си няматеи на идея.Живея в западна европа и още миналата година си закрих всички спестовни влогове а дебитното си конто(което е задължително) подържам на най ниско ниво.Купих си каса,електрически пистолет,две бухалки с електрошок ,две електрошокови палки,снайпер и два пистолета.Наблюдавам си къщата с най модерна видеосистема,която засича и муха.Ако съм в движения,веднага получавам информация с видео и звук и мога да разговарям с всеки,които седи пред вратата на двора ми,която не може да прескочи,защотоще бъде изяден.Имам два Ротвайлера,които умишлено храня с сурово месо.Който иска да заповяда в къщи,където си държа всичките пари.Съседите ми се чудят и ме мислят за луд,но скоро ще запеят друга песен.Европа се разпада а престъпноста логично се покачва.
  • 48 Някой

    8 4 Отговор

    До коментар #46 от "ПарапетПетко":

    И що говориш за превод? Човека, който го каза това, живее от 20 години там. Използва термина, дето му е на втория майчин език.
    Не знаех, че имената се превеждат.... Примерно Нови Йорк... Как ти звучи?
  • 49 Каква е приликата между силиконова банка

    15 0 Отговор
    и силиконови гърди.1)Създават илюзия за нещо истинско,което не е.2)Създадени са за измама,банката за зелената тоалетна хартия а жената за хубави гърди ама менте.3)И банката и гърдите имат срок на годност,докато балъците се осъзнаят,банката фалира а гърдите станат като на свиннка с малки.
  • 50 небрежнев

    14 3 Отговор
    Причината за фалита на банката не е раздадени кредити за Стартъпи, а:
    1. Повишението на лихвите от FED. Реално вноските по ипотечните кредити се удвоиха, което води до драматично увеличение на необслужваните кредити. Обикновено вноската за ипотека от 500 000 долара за 30 години беше около $1000 месечно, а сега е около 2500$ и то ако успееш да се договориш за 12% лихва.
    2. Масовите уволнение в технологичните компании. Само MicroSoft уволниха 10 000 служители. Подобни са цифрите и в facebook, Amazon, Apple, Google... Това са стотици хиляди от клиентите на SVBank, които просрочват погашенията на кредитите си.
    3. При 4.75% основна лихва и перспектива да стане 6%, то печалбите на бизнеса не могат да покриват лихвите по търговските кредити от над 10%. Това води до по-малко взети кредити и по-малко приходи за банката.
    ...
    Всички банки имат рисков капитал и инвестиции в рискови инструменти като Старт-ъпи, или проучване на находища, или залози на ноу-хау, но това са минимални суми от портфейла на финансовите институции и се контролират от FED. От това не може да фалира никоя банка, освен ако не е мамила в отчетите. Така беше с Лемън Брадърс, но бяха взети мерки и не допускам сценария да се е повторил.

    Коментиран от #53, #56, #57

  • 51 Е кой купува

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Оракулът от Каспичан":

    вече апартаменти с тази възвращаемост от 3 %. Свърши и тая.
  • 52 Ще има

    6 0 Отговор
    и самоубийства.
  • 53 Гост като гост

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "небрежнев":

    Събуди се и не говори глупости
  • 54 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    всичко са знаели предварително, големите са в безопасната зона, малките са застраховани а средните го отнесоха като бръмбар сламка. Домино ефект едва ли ще има веднага но след такъв земетръс очаквам множество затихващи афтършокове
  • 55 Реалист

    7 0 Отговор
    Запазете си статията и си я препрочитайте.
    Да си вземат поука по аналогия, колко реално са устойчиви с "пренаселените" си професии:
    - ютубъри
    - фотографи
    - продавачи на аксесоари на телефони
    - чиновници в офиси на банки
    - маркетингови специалисти
    - журналисти в сферата на развлекателната журналистика
    - продавачи на застраховки
    - пишман програмисти

    Търсят се обаче медицински сестри и стругари.
  • 56 Е не

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "небрежнев":

    Толко дълго няма да ти го чета 😆
  • 57 Живеещ в Европа

    10 0 Отговор

    До коментар #50 от "небрежнев":

    Ти си някакъв скрит гений!Направо си за някой директор на Банка или по скоро за лихварските "бързи кредити",които са забранени в цял свят но в България са легални.Има една проста логика в банковите системи-разумно съотношение между влоговете с положителни лихви и кредитите с лихви за банките.От година западните банки не дават положителни лихвени проценти и хората си теглят парите за да не плащат на банките процент,а те да им оперират с парите.Примерно освен дебитния кредит,който е задължителен на запад,за получаване на пенсии и заплати,аз имах спестявания,които ми носеха някаква печалба,особено за фиксирани лихви за над 5 години.Тарикатите от банките,започнаха да слагат такси за обработка на дебитното конто,когато ползваш дебитната си карта а това беше безплатно.Отделно влога ми от положителна лихва,стана с отрицателна.Аз да им плащам за да ми боравят с парите.Е няма как да стане и си изтеглих всичките пари а дебитните карти вече не ползвам и плащам кеш.Банките,които дават много високи лихвени проценти за влогове,обикновенно са ментета.Загубих пари от 1-ва частна банка-фалира.КТБ фалира заради 13% лихви на влогове.Щях да се прекарам с пари в Стопанска банка,където един познат мошенник беше директор и даваше 12.5% за влог,но аз се усъмних и след година банката фалира а мошенника избяга в САЩ,Сега се е върнал и държи фирма за минерална вода в Горна Баня.Милиардите,които се наливат в Украйна са парите на всеки европеец,който той повече няма да види.Европа се
  • 58 Бат Ваню

    0 3 Отговор
    Тоя що пише за неща, които не разбира…
  • 59 Аз Кочо

    5 0 Отговор
    Тази банка не беше кредитор даюо на старт ъп компании но и на крипто инвеститорите., което само по себе си говори и за надеждността на инвестициите в крипто
  • 60 Аз Кочо

    5 0 Отговор
    Със същия апломб се помпа и имотен балон – просто хората, които имат пари за инвестиране ги дават за неща, разбираеми от тях. Имотите са нещо, от което всяки смята, че разбира.
    Безплатните пари които вече ги няма са ви превърнали мозъците в каша
  • 61 Друг

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Някой":

    Няма да намери “силиций” в оригиналното заглавие, защото silicone се превежда СИЛИЦИЙ. На български силикон се превежда силиций. Силицият е химически елемент, основен компонент на полупроводници, микропроцесори и чипове. Долината е наречена силициева поради многото компании които произвеждат или ползват продукти със силиций, който на английски е силикон.

    Сега ясно ли е, фейсбук разбирачи?