Last news in Fakti

29 Януари, 2024 14:00 2 470 73

Има ли къде да избягате?

  • банки-
  • средна класа-
  • едър капитал-
  • производство

Сделката е пари срещу съществуване. И гъделичкане, с твърдението за средната класа

Има ли къде да избягате? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мислите ли, че ако децата ви знаят английски ще са в безопасност? Мислите ли, че като отлетят като лястовички на северозапад за да учат някакъв мениджмънт всичко за тях ще се нареди? Ще живеят в едно хубаво място извън времето, че защо не и извън пространството? Където всичко е толкова правилно, че дори снаха с пенис звучи дружелюбно.

Обясняват ни, че живеем в пазарен свят. Най-прогресивният обществен формат. Това е клише от преди 30 години. Днес от пазарния свят, който направи Запада силен, не е останало нищо. Цялата днешна икономика се движи от свръх едрия капитал и по неговите правила. Тоест – липса на правила. Инициативността е удавена от картелни споразумения. Дребният бизнес вече не съществува. Средният бере душа.

Обясняват ни, че сме средна класа. Вярваме им. Всъщност средна класа почти не остана. Знаем, че средната класа е гръбнакът на едно общество, но този гръбнак е напълно заменен. В момента гръбнакът на нашето общество са банките. Банките, от своя страна, нямат нужда от средна класа, защото средната класа е партньор. Партньорството намалява печалбата. Банките не се нуждаят от партньори. Достатъчно е да имат длъжници.

Днес, тъй-наречената средна класа не произвежда. Тези, които си въобразяват, че са средна класа обикновено са служители в големи компании и са напълно зависими от тях. Сделката е пари срещу съществуване. И гъделичкане, с твърдението за средната класа.

Страничните лостове за контрол, като подмяна на морала и умишленото затъпяване на нациите дори не предизвиква гневни реакции. Всичко е обвито в целофана на новото нормално, в което няма нищо ново, да не говорим нормално.

Това са все механизми, с които ни поддържат в пасивно-хипнотизирано състояние.

Европейският съюз всъщност не е съюз, а трапеза, на която по-едрите държави консумират по-слабите. Не си въобразявайте, че нашето изяждане ще бъде красиво. Ще хвърчат парчета месо навсякъде и докато берем душа, пропагандните рупори ще ни обясняват, че тече процес на приобщаване и това, което стърчи от нас, не са оглозгани кости, а някакви нови и трудно разбираеми за Ганя ценности. Само се вгледайте и ще забележите, че този процес вече тече.

Но с тяхното (разбирайте и нашето) изчезване този процес няма са се овладее и един ден този апетит ще доведе до самоизяждането на големите държави. Точно тези, в които си мислите, че децата ви ще са в безопасност.

Затова пак помислете. Има ли къде да избягате?


Поставете оценка:
Оценка 4 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    74 45 Отговор
    Един умен човек да напише нещо умно.

    Коментиран от #12, #13, #15, #19, #35

  • 2 честен ционист

    47 53 Отговор
    Учете руски, ако не искате да карате ускорен курс по турски. Английският няма да ви трябва, освен само да си поискате място на колесника на Херкулеса.

    Коментиран от #16, #20, #21

  • 3 "Размишления " ходене по мъките

    39 58 Отговор
    на една руска копейка.

    Пътеписа на един морално провален индивид.
  • 4 Когато хора като този другар изкарват

    34 48 Отговор
    много малко пари, а по някакви си причини имат необосновано високо мнение за себе си, се раждат подобни компоти!

    Коментиран от #7, #32

  • 5 Цецко

    34 23 Отговор
    И по време на тоталитарния тероризъм и сега неможешите и мързеливите все вряскат, че държават им виновна, долара им виновен, запад им виновен, обратноте им виновни, а не се поглеждат, че е в тях проблема.
  • 6 "Размишления " ходене по мъките

    42 31 Отговор
    Впрочем, тоя другар какво "работи"?

    Май не "произвежда" нищо, освен руска пропаганда.
  • 7 честен ционист

    22 17 Отговор

    До коментар #4 от "Когато хора като този другар изкарват":

    Скоро няма да е от важност, колко изкарваш, а колко можеш да изхарчиш.
  • 8 Макя му

    35 31 Отговор
    Тоя пу тьо да хване да започне да работи, вместо да пише пасквили
  • 9 Хах

    28 25 Отговор
    Тоя графоман вече го познавам още по заглавията, клетника.
  • 10 Читател

    20 8 Отговор
    От твоята глупост няма отърване, със софиянеца по цял ден се карате кой първи да се изхвърли по темите
  • 11 Факт

    32 21 Отговор
    Щом страна на морал и силно родствена страна като Япония - избра за мис Япония - украйнка, която няма нищо общо с Япония, освен че от 2 години живее и знае японски - ГОВОРИ МНОГО, че света си заминава скоро ! 3та световна хлопа на вратата, а с нея всичко ще приключи!

    Коментиран от #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Емил

    19 14 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ако си забелязал, всички руснаци вече пишат на развален английски! Даже военните им символи не са руски! Кирилицата е прекалено сложна за прост народ и затова ще остане само в България.
  • 17 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    22 13 Отговор
    Тая Балалайка отдавна не ни беше споделяла поредния си Казачок. Има къде да се "иZбяга" Другарю Йотовски - в Съветския Съюз, където съветваме Вас да "иZбягате" вместо да ни заливате с посредствена руска пропаганда!

    Коментиран от #41

  • 18 никола гешев

    16 9 Отговор
    За последователите на тая мурзилка давам безплатен съвет. Връщате се на село, хващате мотиката и почвате да бачкате. Прасенце, кокошки, напролет - зеленщуци, всяка неделя на пазар в града и т.н. И спирате шльокавицата, тик-тока и руските канали!

    Коментиран от #23, #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сила

    18 11 Отговор
    Хората вече разпознават Емо Чалгата....... съдейки по коментарите овчедушната путински еуфория бавно и полека се заменя с реалистична критическа мисъл..... Дерзай ЕМИЛЕ, простотиите ти раждат мислещи хора
  • 23 Сандо

    10 12 Отговор

    До коментар #18 от "никола гешев":

    Добре си го написал,само че това е бъдещето на белия човек в Европа.
  • 24 Урюрвкос

    16 12 Отговор
    ако някой събаря паметници, сменя учебници и стихотворения, преосмисля исторически събития и омаловажава националния дух и гордост означава че подготвя чужда територията да се засели на нея.

    Коментиран от #30, #31

  • 25 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    13 10 Отговор

    До коментар #11 от "Факт":

    Така пише и в Скрижалите известни като "Свето Писание от Позитано" - а именно - "..кога украинка стане мис Япония, гответе се за Трета Световна! А после и за Второто Му /на Бащицата Путин/ дохождане Другаре.."! До тук всички предхождащи тоя Същии Апокалипсис събития бяха вече Факт - и "..Антихриста ни сложи чипове с Ваксините си, а в Братска Русия която е по назад - направо Дискети им сложиха, и от небето самолети ръсят Кем Трейлс, и земята като кръгла ви я пробутват, не като плоска - както си е.."! Затова Другаре, време е да закупите Консерви и да излезете в Делиормана - Трети Партизански Окръг - където да чакате идването Му!
  • 26 България е колониална страна

    22 11 Отговор
    Абсолютна „атомна бомба“ в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той обяви, че Източна Европа е поне двойно по-бедна, отколкото би могла да бъде, ако не беше влязла в ЕС.
       С това жестоко се удря най-големия успех на глобализма и неолиберализма – създаването на най-голямата единна икономика в света, състояща се от 28 отделни държави, част от които с обща валута.
       „Източна Европа“ е големият губещ от началото на 21 век. В момента тя плаща 300-400 милиарда долара всяка година на Западна, и основно на Германия“ – обясни Стиглиц.
       Според учения, който освен наградата, е известен и, че предвиди срива на „дотком балона“, както и кризата през 2008 г., та според него, Източна Европа е в типична „хватка на доминионите“, известна още от Римската империя.
       Това е моделът една държава да се колонизира като се подкупи елитът и. „Римляните не са завладявали само с легиони. Много повече земи са присъединили мирно. Отиват, подкупват местните вождове и те от вождове стават управители на Римски провинции.
    Империята ти е зад гърба, и с нея заедно можеш да събереш много повече данъци от преди. Т.е. това е съюз на елита с империята, за да се издоят поданиците. Системата е работела с векове. Прилагана е и от Англия в Индия например – там провъзгласявали махараджи от името на кралицата. И после заедно изсмуквали обикновения народ“ – обясни Стиглиц.
       „В момента ЕС е точно това. Западът, но основно Германия, подкупва местни

    Коментиран от #27, #33

  • 27 България е колониална страна

    20 9 Отговор

    До коментар #26 от "България е колониална страна":

    ..подкупва местния елит чрез еврофондовете. Елитът вкарва държавата в ЕС, и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против.
       Излизането се превръща в ерес. А вкараната страна се изсмуква чрез други механизми – изкупуват местни монополи, търговски вериги, сключват се неизгодни договори с дълъг период, които не могат да се сменят при смяна на властта и пр.“ – поясни Стиглиц.
       Още преди време писахме за анализ на ЦРУ, според който Източна Европа бива брутално изсмуквана, докато ръкопляска, „благодарна“ за еврофондовете.
       Сега ученият потвърждава тази информация. Еврофондовете и високо платените служби в ЕС за шепа чиновници, са „подкупът“, платен на елита. В замяна се завзема пазарът на съответната страна и той се дои в полза на западните корпорации.
       Това става чрез електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация, чрез западните стоки монополно налагани в търговските вериги, чрез далеч по-големи и недостижими за местния бизнес бюджети за реклама, маркетинг, чрез изкупуване на медии и пр. Съотношението между фондове и източени пазари е по-лошо от 1:10.
       „Ако Източна Европа излезе от ЕС и спре тази огромна субсидия, която плаща на Западна, тя може да е двойно по-богата. Минимум.
       Това би успокоило обществото и доста би намалило и натиска за емиграция, който е друг начин за изсмукване. Чрез по-високи заплати, Западът прибира най-добрите специалисти на Изтока, и така разширява изоставането.“ – завърши Нобел

    Коментиран от #64, #66

  • 28 Урюрвкос

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "никола гешев":

    това е Италия 2024
  • 29 Тц, тц, цт, бравос

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Емил":

    Но все пак ни позволи да да се усъмним.
    Все пак Женевсото езеро не е Панчаревското езеро.
  • 30 Муфаса

    11 6 Отговор

    До коментар #24 от "Урюрвкос":

    Е добре е, че националния ти "дух" се крепеше на Руския Тотем в Центъра на София! Та сега ти го срутиха!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 инфо

    11 11 Отговор

    До коментар #4 от "Когато хора като този другар изкарват":

    Не сте в състояние дяа осмислите написаното. Смешно е да правите "коментари".

    Коментиран от #52

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Как къде,

    13 7 Отговор
    В русия - там е "живота"!Продължих мисълта на авторчето русофилитик.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Роза

    8 9 Отговор
    В статията на г-н Йотовски има много истини,но и много черногледство!Създава чувство на тъга и безизходност.Не бих казала,че статията е русофилска,твърде глупаво е да се делим на русофили и русофоби.Лош е светът ,в който живеем,и в крайна сметка всички ще избягаме-нали знаете къде?!Там ,откъдето не се е върнал никой!

    Коментиран от #42

  • 37 инфо

    13 11 Отговор

    До коментар #12 от "Емил":

    Да е жива и здрава дъщеря ти и да работи дълги години, за да изплати къщата в Женева и студентския си заем. Дай боже и да си купи кола (ако не си е взела на изплащане). За медицинските изследвания и стоматологичните услуги няма грижи - ще си ги прави в България.
  • 38 Ясно!

    10 7 Отговор
    Емиле, искаш да ми кажеш, че сега хората са по-т@пи от през 18 век ли, нищо смислено неможеш да измислиш, само хейт, злобна дребна душица.
  • 39 Никой

    11 7 Отговор
    Този отдавна е за психиатър.

    Коментиран от #44, #51

  • 40 Тома

    9 10 Отговор
    За мен най умно избягаха укрите по черноморието.Сега ядат пият а ганьо плаща масрафа

    Коментиран от #46

  • 41 инфо

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Не си никакъв майстор, много са ти нескопосани "илюзиите", направо - тъпи.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 От скодоумните крепостници като Йотовски

    9 6 Отговор
    няма къде да се изббяга, наистина. Земята е само една, а по стар руски тертип, пропаганда има за всички, особено за плоскоземните нефелници, населяващи блатнистан и биещи чело пред крмълското нацистче Путя и русоробските им дрончета!
  • 44 Сила

    10 5 Отговор

    До коментар #39 от "Никой":

    Нищо му няма на момчето, просто демонстрира графомански "най хубавата "българска черта...... ЗАВИСТ
  • 45 Живот никакъв

    7 4 Отговор
    Има къде Франция и САЩ развитите страни Ане майкати България където само кражби мутрий и никакво развитие
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 БеГемот

    9 7 Отговор
    Така е ...в повечето случаи човека мисли правилно ,като мене хаххах....най лошото е разкъсване на родовите и семейни връзки и от там националните..всичко е атомизирано на самодостатъчно консуматорско ниво ....уюта на близката общност се компенсира с истеричния допамин на потреблението то е като наркотик и когато не можеш да си позволиш да копуваш си като в абсистемция и си готов да вземаш заеми ,да крадеш или убиваш за да си го набавиш.....никога хората не са имали толкова много вещи и в същото време да се чувстват толкова празни и нещастни...изпразнено е самото осмисляне на човечността като виша форма на живота...приличаме на бройлери в клетки...винаги в такива случай ми се появява филма на Чарли чаплин с поточната лента...
  • 48 11111111

    13 6 Отговор
    Много, много, ама много рядко съм съгласен. Толкова е жалко, че повечето хора не осъзнават какво се случва. Но още по- жалкото е, че нищо не можем да направим. Знам, че звучи пораженческо, не искам да е така, ама е така. Самият факт, че ни управляват безумци и никой не може да ги махне, въпреки откритите им нагли безчинства, доказва, че някой стои зад тях и има интерес от това.
  • 49 даа

    6 5 Отговор
    "На попрището жизнено в средата", Данте доживял да провиди: "Надежда всяка тука оставете".
  • 50 инфо

    6 7 Отговор

    До коментар #46 от "Ганьо не плаща нищо":

    "Ганьо", ти нищо не плащаш, защото не си плащаш данъците. Платените пари не са на ЕС, а на хората, живеещи в европейските държави.
    30 млн. лева от българските данъкоплатци е платило на украинци министерството на финансите само за 2023 г.
    Възхитата ти от поведението на богатите украинци показва простотия и комплексарщина.
    Нелепиците ти за фалита на България не заслужават коментар. "Злобни" и "смотани" са собствените ти коментари.

    Коментиран от #53

  • 51 ъхъ

    4 4 Отговор

    До коментар #39 от "Никой":

    щом си никой и психиатъра не може да ти помогне.
  • 52 Реплика

    4 5 Отговор

    До коментар #32 от "инфо":

    Напротив,в състояние са.Тъкмо това е причината да атакуват личността на автора вместо да опровергаят с аргументи написаното от него.

    Коментиран от #60

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 инфо

    5 6 Отговор

    До коментар #53 от "Не си познал.":

    Добре, като си успял, защо пишеш простотии и измислици? И какви са тези "копейки", които дрънчат в главата ти. Неуспели, неудовлетворени, злобни има сред франкфони, германофили, русофили, американофили и всякакви други "фенове"...Ако не понасяш нищоправците и грантаджиите - погледни безчетните НПО и виж произхода и финансирането им.

    Коментиран от #55, #56

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 МАКСиМОРИЦ

    1 5 Отговор

    До коментар #53 от "Не си познал.":

    До последното изречение всичко ти беше наред и после се оля.

    Коментиран от #59

  • 58 граф Монте Кристо

    5 4 Отговор
    Пак се опитват да ни шашардисват,бягай,керемидите падат!бкп.Все ще се изтагари някой и ще се изрепчи колко страшно щяло да стане.Може и да стане,а за кого,да му мислят тея дето изтагарят така безобразно и да не се преструват после на първи русофили.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 инфо

    4 4 Отговор

    До коментар #52 от "Реплика":

    Дано да сте прав.
    Все повече се съмнявам, че значителна част от хората в страната са в състояние да мислят логично и да преценяват обективно. За информираност даже не говоря.
  • 61 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    6 8 Отговор
    еврогойския съюз огън да го гори
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Аве Уемчо!

    10 6 Отговор
    Във всички случаи знанието на английски език и предпоставката да заминеш някъде на Северозапад(задължително не в Българския Северозапад) е за предпочитане пред знанието на руски и заминаването на Североизток! Пък за загниването на капитализма сме се наслушали години наред вече.Той все загнива, пък ние му обираме боклуците. И при всеки индивид е различно, ама "Ганя" иска да е еднакво.Няма как да стане, такъв е света и ние сме неговата проекция!
  • 64 Скафи

    4 6 Отговор

    До коментар #27 от "България е колониална страна":

    Евала. Незнам как да се обедини по добре

    Коментиран от #65

  • 65 Скафи

    0 4 Отговор

    До коментар #64 от "Скафи":

    Да се чете обесни
  • 66 Сандо

    5 5 Отговор

    До коментар #27 от "България е колониална страна":

    Допреди години,можи би около двайсетина,от време навреме правеха сравнение доколко източноевропейските страни са успели да достигнат нивото си на икономическо развитие в сравнение с това през социализма.Всички бяха изостанали,като най-добре беше Чехия /ако добре си спомням/.Дори ГДР,въпреки че беше прибрана от Западна Германия,сериозно изоставаше.След това не съм срещал вече подобни сравнения,може би ги спряха заради лошия от политкоректна гледна точка резултат.

    Коментиран от #71

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 ТрампЛин

    9 7 Отговор
    Още първото изречение предизвиква погнуса и отвращение! Мислите ли че като детето ви знае английски ще е в безопастността!?! Отвратителен тип!! В безопастността от кого гнидо фашистка??? Ще бомбардирате и унищожавате говорещите английски? Мръсна Долна червена хлебарка!!!
  • 69 ТрампЛин

    11 5 Отговор
    Омръзна ми да бъда заплашван с ядрени оръжия от русофилски плужеци! Да се започне една гражданска война, за да се свърши веднъж за винаги с тези заплахи!!
  • 70 ТрампЛин

    9 5 Отговор
    Ти ли бе гад фашистка ще заплашваш детето ми? Ти ли бе дъртофелник с чемшир в треперещите ръчички? Защо не мога да те докопам???
  • 71 ТрампЛин

    5 3 Отговор

    До коментар #66 от "Сандо":

    Такъв отговор никога не може да има, и никога Източна Европа няма да достигне точката в която е била преди Прехода! Причината е проста! Посоката на движение е в противоположна посока!!! Тази в която върви Целия Свят!!!
  • 72 Кажи тавариш

    2 5 Отговор
    Браво, Йотовски! Ставаш за червен партиен секретар! Ако имаше повече хора като теб навремето, социализъма в България нямаше да падне! Щяхме да си живеем щастливо както в Северна Корея!
  • 73 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    На банките длъжниците самички им кацат. На банките им трябва бандитска държава с бандитски разпоредби и закони, даващи им възможност да " дерат до кокал" сиромашията. На последната ѝ е малко ВиК, Електриката, Телефонен и интернет оператор, топлофикация, данъците върху заплатите, осигуровки, че и застраховки, разходите по автомобил и най-накрая и ДДС.. Малко ѝ е !! Нужно ѝ е , ако реши да спести 2 лева в банка, същата да ги прилапа "за обслужване на сметката" !
    Тъпи си бяха комунистите - факт. На средногодишен спестовен влог в тогавашната ДСК даваха 3% лихва, моля Ви се .......!?