Last news in Fakti

24 Март, 2023 09:37 5 370 11

Нещастникът

  • депутат-
  • политика-
  • избиратели-
  • самота

Сам в големия град

Нещастникът - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той е сам в големия град. По чужда воля е далеч от родния край. Чужди хора са го откъснали от семейството, непознати го мразят. Води чужди битки, мрази по инерция. Иска да забрави миналото, а бъдещето го плаши.

Ежедневното бръснене го побърква. В началото бе далеч по-тежко, но някак успя да го автоматизира.

Говори по задължение, но се вълнува. Ах, това потене. Кърпата му е като извадена от пералня. Гневи се на неща, далечни за него, но така трябва.

Записва мисли на Макиавели, без да ги разбира.

Прекланя се пред Стамболов, но не е сигурен защо.

Обещал си е да поразрови гугъл за Бисмарк и Де Гол, но все не остава време.

Реагира с "Хм", когато прочете "Приказка за стълбата".

Често се сеща за тефтерчето на Левски. Но къде да използва "Народе!!!", като още се спори, какво е имал предвид Дякона? Май не става за цитиране.Пък може и да е на латински. Дори "феодалните старци" на Дянков в БАН не са сигурни.

Пази се от въвличане в дискусии по теми, които не разбира. Даже от всякакви дискусии. Така го посъветваха още първия ден в стаята на парламентарната група. Не воюва с журналисти, но не ги обича. Освен онова момиче, дето...Но и нея не обича. Толкова стрес за...кажи-речи нищо. Предвидим е. Писаха, че бил отборен играч. Онова момиче. Това му хареса. Дано и друг го напише.

Вменени са му огромни отговорности, а за децата си той е "нещастник". Така го нарече жена му, малко преди да го поставят в листата. После му се извини, но децата го запомниха. "Нещастник". Кънти ли кънти в главата му проклетата дума. Особено в петък, когато пътува към семейството. Какво повече да направи?

Шофьорът му го моли за голяма услуга. Работа за племенницата. Била добро момиче, с едно "вишо" и два езика. Ах, как се пази точно от това - да занимава Лидера с лични въпроси. Личен шофьор - личен проблем. Така му отговори Лидера при предната молба. Само до това му е и на него. Пък и го предупредиха още в началото. Разбира се, казал е на шофьора, че няма проблем. Засега. Той ще го измисли.

Страхува се от телефона. Особено, когато го търси някой кмет от избирателния му район. Те всички знаят, че в петък се прибира. И искат пари, пари и пак пари. Особено онзи, дето извади парите за кампанията. А той трябва да занимава Лидера. И да го ядоса. Всеки път става едно и също.

Иска му се да си изключи телефона. Но не го прави. Може да го потърсят за интервю. Или пък Лидера. В колата слуша парламентарен контрол. Не издава емоции пред шофьора. Държи се на положение. Само веднъж се изложи - след банкета за Независимостта, не помнеше как се е прибрал, а и шофьорът не каза нищо.

В събота ще иде на лов. За какво я взе тази пушка. В понеделник може и да не ходи на работа. Ще дари стария си лаптоп на библиотеката. Само децата да му изтрият файловете с Макиавели. И правилата на Лидера.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗЕЛЕНА ЛЕНА ЕЛЕНА БЪЛГАРКА

    13 11 Отговор
    ХОРА АЗ СЪМ ДЪЛГОКОСА НЕДОРАЗВИТА НЕГОДНА НЕДОРАЗВИТА УМОПОБЪРКАНА ГРОЗНА ВОНЯЩА ФРИГИДНА ДЕФЕКТНА ОЛИГОФРЕНКА ,И СЪМ ПЪЛНА НУЛА И НИЩО НЕ СТАВАМ ЗА АБСОЛЮТНО НИЩО......

    Коментиран от #5

  • 2 вели

    23 22 Отговор
    И този "бисер" го е написал главен редактор на сайт!
  • 3 8666

    25 3 Отговор
    Трябва да Ви дадат Пулицър. Това е по-добро от Уорън. Знаете там, кралското войнство... Или как беше. А иначе Факти лиже и той на вожда... Ама Прокопа ли, Сорос ли, Байдън и сие, Жи ...Абе, вождове да искаш. И на всички трябва да се подлага. На никого не му е лесно.
  • 4 Българин

    11 2 Отговор
    В Родината има само няколко партии от лидерски тип. Не е трудно да се разпознае "Лидера " . Другари? 😂
  • 5 Бай Иван

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЗЕЛЕНА ЛЕНА ЕЛЕНА БЪЛГАРКА":

    Е, как ве!? За депутат винаги стават всякакви такива.
  • 6 Подтекст

    11 2 Отговор
    "И защо да.гласуваме, след като ЛИДЕРА дърпа конците". Провокация към мислещите хора. Аз ще гласувам, а за другите кой както е осмислил текста. Авторът е сбъркал с терзанията на депутата като гледам пак кои се гласят за кокала и героят съвсем не е там по чужда воля, а да си напълни джоба, дори и като безлично човече, стига му само депутатската заплата. И още нямам категорично мнение на кого ще гласувам доверие, за да ме излъже, но ще гласувам.
  • 7 адаша

    10 0 Отговор
    На времето, един наш "виден" политик / " Не ме гледай т ъпо българино!"/ водеше "новопостъпили" депутати /от село/, в един ресторант /няма да спомена името/, където цените бяха космически. Пример- порция риба - 80лв., салата гурме-35лв., бутилка вино средно ниво- 140лв. и т.н. Тази личност /кандидат и за президент/, беше на процент към заведението. Новичките депутати поръчваха смело, за да изградят имидж. Четиримата /без великия български актьор от масовките на Холивуд/ плащаха по 1300- 1400лв. сметки. Та така е при депутатите- нови и стари...
  • 8 Бивш левскар

    2 0 Отговор
    Голям ти е езика главен. Много голям. До Разград.
  • 9 Бъдеще

    9 0 Отговор
    Авторе, когато цитираш какво пише в тефтерчето на Апостола, постарай се да е правилно... иначе целия ефект на статията се губи. Възклицанието е "Народе????" Различно е когато завършва с въпросителни..
  • 10 Вирус

    6 0 Отговор
    Тоя афтор и той ли е нещастникът хахаха
  • 11 Подправен

    1 0 Отговор
    Тефтерчето на Левски е редуцирано и проскубано от масона Захарий Стоянов - липсват листовете за 3-4 месеца, половината за м. декември,както и скъсани наполовина листове. Тоя офчЕр - масон е редуцирал Левски в масонска посока и накрая масоните ме направиха масонско капище в центъра на София. Левски е подправен от масоните.