Last news in Fakti

17 Септември, 2013 13:41 2 893 2

Проф. Нина Дюлгерова: Светът не е готов за световна война

  • сирия-
  • война-
  • дюлгерова

Военните може да искат да има война, но политиците вече се вглеждат в обществото и общественото мнение

Проф. Нина Дюлгерова: Светът не е готов за световна война - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ситуацията в Сирия и сигналите, които дават водещите сили в разрешаването на кризата, коментира пред БНР проф. Нина Дюлгерова. Тя каза, че се връщаме на един модел от преди 20 години и коментираме отношения, позиции и действия на Москва и Вашингтон, които бяха основните корективи.

В момента имаме качествено нова ситуация, в която старите играчи по нов начин започват своето противоборство.  Има и един друг момент, който поставя САЩ в една доста колебаеща се и неприсъща позиция, в която многократно представители на различни американски институции във Вашингтон излизат с противоречиви мнения. Те показват дълбокото разединение в политическия елит на Съединените щати, още повече, че над 90 на сто от общественото мнение в САЩ е категорично против военни удари.

Според проф. Дюлгерова светът не е готов за световна война:

Военните може да искат да има война, но политиците вече се вглеждат в обществото и общественото мнение. Барак Обама едва ли иска да влезе в историята като човекът, който е нанесъл удар срещу Сирия. Но след като руският президент излезе с позицията „Русия подкрепя Сирия“, това означава нова световна война.

Проф. Нина Дюлгерова обясни, че в момента се провежда дипломатико-политически диалог, в който всяка една от държавите, част от казуса, много позитивно работят за премахване на военната опасност.

Сирия е един възел от противоречия, в които всички големи и малки регионални играчи, плюс глобалните имат свои позиции. Действително Сирия би се превърнала в зоната, откъдето би тръгнала поредната световна война. Светът, започне ли подобно нещо можем да кажем, че това е краят на съвременния свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Ми те войните никога не стават когато света е готов за тях.Нали за това са войни?
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Къде сте бе, троловете ...