Last news in Fakti

17 Септември, 2013 11:56 2 193 1

След доклада на ООН за Сирия

  • оон-
  • сирия-
  • химическо оръжие-
  • доклад на оон

САЩ, Великобритания и Франция твърдо заявиха позицията си, че режимът в Сирия е виновен за химическите атаки

След доклада на ООН за Сирия - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

САЩ, Великобритания и Франция твърдо заявиха позицията си, че докладът на ООН, който потвърди използването на  химическо оръжие при атаката в Дамаск, само потвърждава, че режимът в Сирия е виновен, пише Би Би Си.

Посланиците на САЩ и Великобритания в ООН заявиха, че техническите подробности показват, че единствено режимът може да е отговорен за нападението на 21-ви август.

От своя страна Русия остана зад твърдението, че не може да се пренебрегне и възможността бунтовниците да са отговорни.

В доклада се казва, че изстреляните ракети са били пълни със зарин. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече този акт "презряно престъпление".

Атаката от 21-ви август бе и поводът САЩ да заплаши с военни действия Сирия. Това предизвика дипломатически спорове между САЩ и Русия, което от своя страна доведе до споразумение, според което Сирия се съгласява да предаде своите химически оръжия.

Резолюцията на ООН

Дългоочакваният доклад на експертите, които разследваха химическата атака в Сирия бе съобщен в понеделник вечер от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.  Той категорично потвърди, че при атаката край Дамаск на 21-ви август е бил използван зарин.

Бан Ки Мун окачестви като военно престъпление използването на химически оръжия в Сирия, потвърдено от експертния доклад. Той заяви: „Мисията заключи, че химически оръжия са били използвани в относително голям мащаб  край Дамаск. Атаката доведе до многобройни жертви, особено сред цивилните граждани."

В доклада са разгледани множество проби от кръв, косми, урина и ракетни останки. Тестовете показват, че 85% от кръвните проби са реагирали положително за зарин.

В изказване пред Съвета за сигурност Бан Ки Мун настоя отговорните за деянието да бъдат наказани и поиска Съветът да предвиди санкции, ако Дамаск не изпълни плана за унищожаване на химическия си арсенал.

Бан Ки Мун добави: "Това е най-значимото потвърждение за употреба на химическо оръжие срещу цивилни граждани, от както Саддам Хюсеин го използват в Халабджа през 1988 година."

Заключенията

В доклада на ООН не се посочват виновниците за химическите атаки, тъй като това не е част от неговата компетенция.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун бе попитан по време на пресконференция дали знае кой стои зад атаката.

Той отговори, че "ние всички имаме собствени представи", но "други ще решат" какви стъпки трябва да се предприемат, за да бъдат  изправени виновните пред правосъдието.

Външният министър на Великобритания Уилям Хейг заяви: "От богатството на технически подробности в доклада - включително скалата на атаката, последователността на резултатите от тестовите проби направени в отделни лаборатории, свидетелските показания, както и информацията за използваните боеприпаси и техните траектории - става пределно ясно, че  сирийският режим е единствената сила, която би могла да бъде отговорена."

Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър използва подобен език, когато заяви: "От техническите подробности в доклада на ООН става ясно, че само режимът можеше да извърши тази мащабна атака с химически оръжия."

Тя също така посочи, че 122 милиметровите ракети, за които се говори в доклада са от типа, който е бил свързан с правителствените сили и че качеството на зарин е по-високо от това, използването от Саддам Хюсеин в Ирак.

Френският външен министър Лоран Фабиюс от своя страна заяви: "Когато се вгледате в резултатите внимателно, количествата използван токсичен газ, сложността на смесите, природата и траекторията на ракетите не остава никакво съмнение за произхода на атаката."

Русия твърдо отказа да приеме вината на своя съюзник Сирия за атаката. Специалният пратеник на Москва в ООН Виталий Чуркин заяви след публикуването на доклада: "Мисля, че някои колеги прибързват със заключенията, твърдейки, че докладът окончателно доказва вината на правителствените сили, в химическата атака." Той добави: "Твърденията, че в действителност опозицията стои зад атаката не трябва да бъдат пренебрегвани“. Г-н Чуркин зададе въпроса - защо в атаката няма загинали бунтовници ако тя е била правителствена.

Сирийският президент Башар Асад отрече да е отговорен и обвини бунтовниците за химическото нападение от 21-ви август.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Белев

    1 0 Отговор
    добре де г-н редактр, как ще сложите тази снимка на децата....?