Last news in Fakti

29 Март, 2023 10:00 1 916 11

"Амнести Интернешънъл" обвинява Запада в двоен морал

  • мигранти-
  • бежанци-
  • човешки права-
  • амнести интернешънъл

Решителната реакция на Запада срещу руската агресия в Украйна е в остър контраст с осъдителната липса на смислени мерки срещу сериозни нарушения от страна на някои от неговите съюзници

"Амнести Интернешънъл" обвинява Запада в двоен морал  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Твърдост срещу Москва, снизходителност спрямо приятелите: "Амнести Интернешънъл" обвинява западните страни в двойни стандарти по темата за нарушенията на човешките права. Критики получава и Германия.

Правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" разкритикува Запада за прилагане на двойни стандарти. Според годишния доклад на организацията решителната реакция на Запада срещу руската агресия в Украйна е в "остър контраст с осъдителната липса на смислени мерки срещу сериозни нарушения от страна на някои от нейните съюзници, включително Израел, Саудитска Арабия и Египет".

Руската инвазия срещу Украйна е "ужасяващ пример" за това, което може да се случи, когато държавите повярват, че могат да нарушават международното право и човешките права без последици, заяви генералната секретарка на организацията Агнес Каламар, цитирана от АРД.

Мерките срещу Русия могат да послужат за пример на други нарушители

Реакциите срещу инвазията показаха какво може да се направи, стига да има политическа воля. Тези мерки със строги санкции трябва да бъдат пример за справяне с други нарушения на човешките права, допълни тя.

Но Западът прилага двойни стандарти, пише "Амнести Интернешънъл". Те позволяват на Китай, Египет и Саудитска Арабия например да заобикалят критиките за нарушаването на човешки права. Двойните стандарти и неадекватните реакции на нарушенията на човешките права водят до безнаказаност и нестабилност по света, подчертават от организацията.

Примерът с украинските бежанци е положителен

Генералният секретар на "Амнести" в Германия Маркус Беко заяви, че тези, които претендират и настояват за спазването на правата на човека в други държави, трябва първо да погледнат себе си. Той похвали Германия за това, че е приела повече от един милион бежанци от Украйна. Но да им се предостави закрила означава също така да се осигурят ресурси, за да се гарантира, че те са добре осигурени и могат успешно да бъдат интегрирани в обществото. За да се постигне това, смята той, общините трябва да получат дългосрочна подкрепа от федералното правителство.

Беко смята, че подходът към украинските бежанци в Европа може да бъде оценен като позитивен, но същото не важи за бягащите от други държави. Над 103 милиона души по света се нуждаят от убежище, посочват от "Амнести Интернешънъл" - 20 милиона повече в сравнение с 2021 година, което е абсолютен рекорд.

Ръст на репресиите срещу протестиращи

Докладът на "Амнести интернешънъл" отбелязва и друга тревожна тенденция - ръст на неправомерното насилие спрямо протестиращи. Такова е отчетено в 85 от 156-те държави, които организацията наблюдава. В 35 от тях срещу демонстранти се насочват оръжия, а в 33 страни има и убити. В 79 държави са отчетени произволни арести на активисти, в 29 правото на мирен протест е ограничено.

Ситуацията е особено тревожна в Иран, казва Беко. От началото на протестите там през септември миналата година са арестувани около 22 000 души. Много от тях са били малтретирани и измъчвани в затворите.

"Смелостта и упоритостта на хората в Иран и Грузия е впечатляваща"

"През 2022 г. повече хора по света са търсели закрила от всякога. В същото време милиони излязоха на улицата в защита на своите права. Хората бягат и протестират, защото животът им е застрашен, защото са потиснати, преследвани и лишени от права, или пък защото човешките им права са нарушени", казва Маркус Беко пред ДВ.

Някои процеси обаче са обнадеждаващи, посочва той. "Смелостта и упоритостта на хората, които излизат по улиците в името на свободата и справедливостта в Иран, Перу, Грузия и другаде, са впечатляващи. Положително развитие е и фактът, че държавите приеха милиони бежанци от Украйна без бюрокрация", допълва Беко. "Освен това с разследването на нарушенията на правата на човека в Сирия, Мианмар, Украйна и Иран международната общност показва, че иска да потърси отговорност от виновните."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво Андонов

    19 0 Отговор
    Къде виждаш ти морал тука!
  • 2 Иван Грозни

    11 1 Отговор
    Така трябва да се говори и в РБ.
  • 3 Офф..

    13 0 Отговор
    И тия шматки решили да се "събудят" избирателно..Абе ай си.....
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 0 Отговор
    Правилно! Демократите са Лицемери, Двоен Стандарт, Ту Фейс Харви Дент.
  • 5 mr. Световен Ред

    20 0 Отговор
    Благосклонни сме към всичко снишено и покорно, по-ниско от нас и сме яростни и гневни към всичко изправено и гордо, независимо от нас......
  • 6 Адам Хилтън

    10 0 Отговор
    Знаеш че си пресолил нещата когато даже Амнести интернешънъл им омръзне от лицемерието ти.
  • 7 гост

    12 0 Отговор
    Ердоган откога обвинява Запада за двуличие,но защо ли никой не го чува
  • 8 Корги

    2 1 Отговор
    Кви са тия примати на снимката, банани ли просят?
  • 9 Както винаги

    20 0 Отговор
    "Амнести Интернешънъл" "случйно" са забравили за нарушаването на човешки права във Франция, където жандармерията попиля от бой протестиращите.
    Ето това е пример за двоен стандарт.
  • 10 Урюрвкос

    9 0 Отговор
    няма двойни стандарти има интереси, когато гръмнаха тръбите не можаха да съберат комисия за разследване защото се въздържаха (нито "за" нито "против") но когато стана дума за сирийския град Дума и 4 броя ръждиви празни варела от белина вдигнаха шум до небесата изхарчиха 16млн дол и нищо не намериха.
  • 11 Евроатлантик

    2 0 Отговор
    Украинският президент Зеленски още при Мариопулмизгони Амнести защото са руски прокси.