9 Април, 2023 10:00 3 256 75

Русия иска да увеличи армията си още повече. Как?

  • русия-
  • украйна-
  • армия-
  • войници-
  • вагнер

Официално се твърди, че срочнослужещи не участват в бойните действия в Украйна, но роднини и близки често разказват, че техните момчета на срочна служба се намират или в зоната на конфликта или в непосредствена близост

Русия иска да увеличи армията си още повече. Как? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На фона на обичайния пролетен набор Русия се опитва да набере и професионални войници на договорна служба в руската армия. Ще успее ли?

В България ги наричаха "мартенци", а в Русия започват да ги събират на 1 април: втория транш срочнослужещи военни за календарната година. Путин подписа указ, с който под военния пряпорец ще влязат още 147 хиляди младежи – с около 8% повече в сравнение със средното за предишни години.

Пролетният набор ще бъде съпроводен и от интензивната рекламна кампания, която държавата провежда в полза на професионалната военна служба. А агенция "Блумберг" се позовава на осведомени източници и твърди, че командването на руските въоръжени сили иска да намери още 400 хиляди нови бойци за фронтовете в Украйна. Министерството на отбраната в Москва обаче опровергава слуховете, че предстои втора мобилизация.

Реклама на военната служба

Сергей Чернишов, който ръководи учебно заведение в Новосибирск, също е получил препоръка да прави реклама на професионалната военна служба. Директорът на частния "Новоколеж" получил рекламните листовки директно от Градския отдел за работа с младежта. В отговор обаче Чернишов пуснал листовката в социалните мрежи. На нея се вижда военен с надпис ZOV напряко на униформата, дава се и информация за различни предимства и облекчения, които могат да ползват младите хора, избрали кариерата на професионални войници.

"Човек трябва да е откачил, за да публикува такова нещо на сайта на учебно заведение. Според мен властите са се прицелили неправилно, защото учениците не са длъжни да постъпват в казармата и е твърде странно точно тях да каниш да си зарежат следването и да вървят да служат. Тези хора - какво? Съвсем за идиоти ли ни мислят? Да не говорим, че това противоречи на нашите ценности: образование без политика", казва Чернишов.

Изданието "Тайга-инфо" също съобщава, че Новосибирското кметство разпраща подобни листовки и до домоуправителите с молба да ги окачват на таблата за обяви във входовете.

Разширяване на армията?

Руското ръководство официално заговори за необходимостта да се увеличи числеността на армията още в края на миналата година. А през януари тази година министърът на отбраната Сергей Шойгу оповести реформа в армията, която предвижда числеността ѝ да се увеличи от 1,15 на 1,5 милиона души до 2026 година. Експертите обаче смятат, че да се наберат толкова войници за такова кратко време е нереалистично. Междувременно се появи и предложение да се повиши наборната възраст: от сегашната 18-27 на 21-30 години. Депутатите от руската Дума обаче предпочитат само горната граница да бъде вдигната на първо време, а долната постепенно да се качи.

Министерството на отбраната стартира активната рекламна кампания за професионална военна служба малко преди старта на пролетната наборна кампания. Правозащитници съобщават, че на много от наборниците им се предлага алтернативно да сключат професионален договор. Държавните служители рекламират военната служба в своите канали в "Телеграм", листовките се разпространяват в държавните учреждения, в службите по гражданското състояние, в библиотеките и детските спортни школи.

Изпращат ли се наборните войници в Украйна?

Официално се твърди, че срочнослужещи не участват в бойните действия в Украйна, но роднини и близки често разказват, че техните момчета на срочна служба се намират или в зоната на конфликта или в непосредствена близост. Галина от Алтай споделя, че синът ѝ може би ще бъде преместен от Новосибирск в Белгородска област. "Защо трябва да ходи на границата с Украйна след само три месеца служба, след като президентът увери, че наборниците няма да бъдат изпращани в районите на бойни действия?" Руски правозащитници също казват, че редовно получават подобни сведения.

Още на 8 март 2022 президентът Путин наистина заяви, че срочнослужещи не участват във военните действия в Украйна, но малко по-късно Министерството на отбраната призна, че по погрешка в зоната на бойните действия е имало и срочнослужещи. Такива момчета е имало и на потопения крайцер "Москва" – за това разказват техни роднини.

През последните месеци се налага практиката срочнослужещите да бъдат изпращат да градят укрития и да копаят окопи по границата с Украйна. Роднини на войниците все по-често публикуват такива снимки в социалните мрежи.

"Министерството на отбраната планира да замени активната мобилизация с вербуване на професионални войници. А това показва, че главна мишена на вербовката ще бъдат именно срочнослужещите. Ще зачестят и случаите на принуда", обобщава пред ДВ правозащитникът Алексей Табалов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Панайот

    22 14 Отговор
    Превзехме ли Бахмут?

    Коментиран от #8, #36

  • 2 Дойче със зеле

    34 24 Отговор
    Откъде пък Дойче веле познават роднините и близките на руски военни?
  • 3 Военнопрестъпника путин

    32 36 Отговор
    Kремъл ще праща пушечно месо до последния руснак,123 държави са обявили евреина Путин за престъпник
  • 4 Някой

    33 12 Отговор
    Вече престанах да ги броя. Коя поред статия на зелето с безполезна информация е копирана от сутринта тук . Това независима медия ли е или филиал на DW? Може ли да научим нещо за развитието на събитията на фронта или е политически некоректно да се огласява подобна информация

    Коментиран от #11

  • 5 Теле

    16 9 Отговор
    Като плени украинската
  • 6 Малко

    19 15 Отговор
    ли са им жертвиите , които за една година дадоха ? Малко ли са над 100 000 живота ?
  • 7 КОТарАК

    18 23 Отговор
    Сърбия ,Молдова ,Грузия ,че и ,,съюзникът им Армения ще правят учения с НАТО. всички разбраха способностите и стратегическата мисъл на оня в бункера и 2рая в мире
  • 8 Някой

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "Панайот":

    Върви на място и ще видиш. Ама така пред клавиатурата на компютъра/таблета/телефона лесно се дават оценки и се задават въпроси. И вече знаем - подобно информация в нашите медии ще излезе две седмици след като се случи.

    Коментиран от #19

  • 9 Българка

    24 25 Отговор
    Основната ценност на Русия явно е кръвопролития, агресия, грабежи и престъпления. За кремълци няма нищо свято, посегнаха и на децата. Единствено свято е собственият живот на властимащи и приближени до тях и забогатяване чрез престъпления. Толкова за руския мир

    Коментиран от #12

  • 10 Пич

    25 18 Отговор
    Неумели и елементи внушения , като цялото ДВ !!! Малка част от руската армия , спука от бой милионната "суперармия " на Украйна , плюс всякакъв полски , английски , американски , и друг сбироток от наемници !!!

    Коментиран от #34

  • 11 Теле

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Инфо телеграм ато донецк
  • 12 Теле

    13 9 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Отивай да пасеш

    Коментиран от #26

  • 13 Гражданин

    10 17 Отговор
    Украйна и Европа трябва да направят войната високотехнологична, а не на пушечно месо. Тогава Русия ще разбере как живее в миналия век.

    Коментиран от #58

  • 14 Що за въпрос, как да си увеличат

    13 6 Отговор
    армията!? Със чучели като в НАТО не става, става с войници и супер техника!
  • 15 Маскаль

    11 14 Отговор
    Московията се връща там, където беше и където трябва да бъде - в СССР!
    Тя трябва да бъде оградена с бодлива тел от цивилизованният свят!
  • 16 Русороб

    11 11 Отговор
    Русофила проф. Иво Христов го каза:
    „Русия навлиза в привичният за нея в исторически план, режим на страна военен лагер. Русия не може да функционира в друго състояние.“
  • 17 аллес фюр дойчланд

    19 5 Отговор
    Абе дойчовци,стига дъвкате тази Русия!Дайте малко новини от Велика Германия!Тази седмица имаше протести в десетки германски градове!Според някои информационни агенции в най-малко 100 града!Протестиращите арийци казват;не на инфлацията,не на безработицата,не на обедняването,не на оръжията за зеления диктатор,не на американските военни бази!Защо бягате от тази тема като дявол от тамян??????
  • 18 Ватник

    12 16 Отговор
    Войната е начин на живот за ватенките. Те друго не могат!
  • 19 Теле

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    И АКО ПОСОЛ США РАЗРЕШИ, СЪВМЕСТМО С ЕК
  • 20 Рускиня

    8 13 Отговор
    Няма страшно! Нашите рускини друго пушечно мясо ще народят!
  • 21 Странен народ са руснаците!

    11 14 Отговор
    В германските заводи бъхтят около 4 милиона руски роба. В германските бардаци бъхтят още около 1 милион рускини. Карат немски коли. Но иначе развяват руски знамена в Германия и крещят: „ Слава путину“, " Слава России"!
    Някаква руска умствена перверзия!
  • 22 фен

    11 6 Отговор
    Ами Русия може. А Украйна, вече не. Те нещо не останаха много. Наред са поляците.
  • 23 Ушанка

    9 9 Отговор
    Военните униформи на руските окупатори са шити в Китай.
    Иначе още щяха да си ходят с ватенките и ушанките.
  • 24 Васил

    8 1 Отговор
    Ама дали ще им стигнат лопатите???
  • 25 Русофил

    4 12 Отговор
    От войната рускините пак ще останат без мъже и ще тръгнат пак да се омъжват за бг цигани. Пак ще се народят много русофилчета.
  • 26 Българка

    6 11 Отговор

    До коментар #12 от "Теле":

    Мисля, че както винаги, си се объркал. Телетата пасат, а ти явно добре си се назобил и напасъл с кремълски опорки

    Коментиран от #27

  • 27 Теле

    6 5 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    А овцете от твоята рода са канибсли ли
  • 28 007

    7 11 Отговор
    Рассия е варварска агресивна монголо-татарска диктатура. Какво да очакваш освен войни и агресия от тях!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇸🇧🇬
  • 29 Пич

    17 5 Отговор
    Коментарите на няколко жълтопаветни ентусиасти доказват , че и ние имаме капацитет за някои световни рекорди ! Примерно , нашите кретени , са най великите кретени в света !!! След като излязоха разсекретените документи на Пентагона и ЦРУ , които ясно показват , че никой в НАТО не вярва в победата на Украйна , нашите кретени , уверено се препират с Пентагона и ЦРУ , че Украйна ще победи , защото "у техно село знаят повече " !!!
  • 30 Перо

    16 6 Отговор
    Руснаците си подбират войската, чрез мобилизация, а в Украйна какво става: вижте колко население имат, вижте колко население е отишло в различните страни, после извадете и убитите и негодни за военна служба и се получава едно нищо от никъде! За това ционизма иска да включи и вкара в касапницата нови околни, заместващи държави, вкл. нищожната БГ армия! Всички може да загинат, без ционисткия шут и наркоман с обкръжението!

    Коментиран от #38

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 От последните

    11 2 Отговор
    100 статии на ДВ оставам с впечатрение че в Германия болшинството са едноклетъчни опганизми щом вярват на такива писаници Явно чувството на превъзходство което незнайно защо имат така наречените арийци ги кара да си мислят че и тук болшинството са амеби да има и такива на но все още са малко
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ТИРбушон

    5 9 Отговор

    До коментар #10 от "Пич":

    Спука от бой😆😆😆Затова ли не помръдва самая немогучая в мире цяла година? Тубата е пълна с клипове как им пръскат зелките, а ти си фантазирай колкото ти е сгодно....
  • 35 Летящото племе на Пу

    5 6 Отговор
    Чакай бе къде е на Путин славната армия дето я строи 30 години..другари не разбирате ли във каква измама сте се забъркали в момента или мозъците ви са на желе

    Коментиран от #37

  • 36 Разбира се!

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Панайот":

    Тази сутрин превзехме Бахмут за 178-ми път. Само вчера го превзехме между 3 и 4 пъти. За нас не представялва проблем да превземаме Бахмут колкото пъти ни заповядат.
  • 37 На концерта са.

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Летящото племе на Пу":

    Сега ще има още по-безаналогова.
  • 38 Къро

    4 5 Отговор

    До коментар #30 от "Перо":

    Това обяснява защо вербуваха осъдени затворници, а сега искат да вербуват студенти. Причината е една и съша. Няма хора.
  • 39 100

    4 1 Отговор
    То не е само да събереш хора. Трябва за ги обучиш, снабдяваш и т.н.
  • 40 Вирус

    6 2 Отговор
    Пак тъпото Дойче зеле

    Коментиран от #45

  • 41 о ааа

    3 3 Отговор
    Много лесно. Копейко прави правителство залепя ни за евразия путарляка задейства военкомата/звучи като банкомата но не е/мобилизира булхаристанците и ги праща за могилизация.

    Коментиран от #48

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Вирус

    1 5 Отговор
    Ей зелето чакат натовците че са като чакали на границата не се правете че не знаете
  • 44 Копшестийкин е служил

    5 5 Отговор
    Шест месеца като свързочник.Може да им свърши работа.И без това тук само ще краде субсидии и ще лъже глупаците.
  • 45 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    5 4 Отговор

    До коментар #40 от "Вирус":

    На т.п русофил Дойче веле му пречи!

    Коментиран от #52

  • 46 Шаро

    5 3 Отговор
    Аууу, те осраинците по1000 на ден само в Артьомовск трепеха, пък руснака още наборници не е пращал.... Много наемници бе, много нещо...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ами той копейко

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "о ааа":

    Похвали в ефира Русия и нейното ръководство.А оня Дтренчев даже ги разкритикува,че на са направили блиц-криг. Да стягат мешките и да изчезват на восточният фронт.

    Коментиран от #51

  • 49 Матей преображенски

    6 5 Отговор
    Охооо,взеха да берат дерта на руснаците как щели да се мобилизират,и дали било редно,дали не проявявали насилие над клетите младежи.Е,да,ама джендъризма е забранен в Русия,така че няма какво да ги опяват,срещу тях воюва цялото нато,а те да стоят със скръстени ръце и да чакат да им сложат прангите ли?Запада да му мисли,че укро-войските се насищат с чужденци и се превръщат във вавилонско стълпотоворение,бойната им техника и тя от всякъде сбирущайн.Направо не ги виждам ,ако руснаците мобилизират 1-2 милиона войници и ще ги гонят до Ламанша.
  • 50 Тръмп

    4 3 Отговор
    Ще има Дебайданизация после съд и затвор за евроджендарските фашисти
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 🇺🇦🏳️‍🌈🖕🚮

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    🖕🖕🖕🖕🇺🇦🚮🚾
  • 53 То за това

    3 5 Отговор

    До коментар #42 от "ТО ПА ЕДНА...АРМИЯ,... УКРАИНЦИТЕ":

    Зеления риве като вдовица за к......

    Коментиран от #54

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 увеличението

    5 2 Отговор
    Е как как? Като мобилизира Копейкин и съмишлениците му.

    Коментиран от #56

  • 56 ха ааа

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "увеличението":

    Представям си Цончо мъжагата как го напъват кадировците на восточния фронт.

    Коментиран от #60, #66

  • 57 Развеселен

    1 0 Отговор
    Трябва да проведат анкета и който поддържа "военната операция" отива директно в камионетката и на фронта.
    Който не я поддържа отива в затвора, а които не иска нито едното казва, че е гей и се разминава с един пердах. Е има риск и от друго, но всеки си преценява.

    Коментиран от #59

  • 58 Някой си

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гражданин":

    Те вече я направиха,но новите попълнения няма как да знаят.Цензурата на кремъл е огромна.
  • 59 Копейката

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "Развеселен":

    Я поддържа еднозначно.

    Коментиран от #65, #69

  • 60 Еми тротинетката

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "ха ааа":

    Цонката е мачо!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Само питам

    2 1 Отговор
    А синовете на Соловьов, Песков и Медведев ще бъдат ли мобилизирани?
  • 63 Аритметиката

    1 1 Отговор
    Е плашеща.Тръгнаха със150хил,после мобилизираха 300 хил.сега още 150 хил. ще търсят!!!И путин се шегува с руснаците,че още не били започнали?
    Толкова много смърт в една безмислена война.
  • 64 12345

    3 2 Отговор
    Дойче Зеле да разгледат кадрите от Украйна как се мобилизират и кучетата по улицата, ама "доброволно", а Русия " по принуда".

    Както винаги гледате какво става в Русия, а не кометирате фалиралата и сложена на системи страна Украйна.

    Не ви е позволено да коментирате мобилизацията в Украйна? Ясно :-).
  • 65 Да му ядеш

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Копейката":

    На копейката буяя
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Украинска поговорка

    2 2 Отговор
    Да би в Русия стояло не би на ГРУЗ 200 станало! СЛАВА УКРАИНЕ! И НЕ разбирам защо се трие, не на решава с нищо ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА.
  • 68 Юрий Шевчук

    1 0 Отговор
    "Загива младежта на Русия и Украйна, старци, жени и деца умират заради наполеоновите планове на поредния наш Цезар. Родината – това не е здникът на президента /Путин /, който през цялото време трябва да се опипва и целува. Бедната баба, която продава картофи на гарата - това е Родината".
  • 69 Развеселен

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "Копейката":

    Копейката е от средния пол, защото в същината си е предател.
    Няма да го вземат на фронта, но може да го пратят за няколко дни да освободи напрежението на руските войници.
  • 70 Поп Киро Гундяев

    4 0 Отговор
    Руските войници загинали на фронта в Украйна ще бъдат очистени от всички свои грехове.

    Коментиран от #71

  • 71 Развеселен

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Поп Киро Гундяев":

    И вдовиците им!
  • 72 ЦРУ

    0 0 Отговор
    40 големи държави от Запада са обявили нефициално война на големите 40 държави от БРИКС и ШОС,дефакто огромния пушечен материал на БРИКС и ШОС и огромного безанологово въоръжение на БРИКС и ШОС ще е в вечна война с западната техника докато някой не капитулира напълно и не се обяви нов световен ред нова революция, нов кръстоносен поход но този път от атеисти мюсюлмани и комунисти и империалисти реваншисти автократи диктатори, иново преселние на народите и отново за четвърти път от Изток на Запад и този път бялото общество ще изчезне за сметка на азиатци африканци латиноси мюсюлмани араби мултирасови и какви ли не само не и европейци или европейски канадци американци австралийци юарци
  • 73 Вирус

    1 0 Отговор
    Факти е филиал на дойчото
  • 74 Ким-чо

    1 0 Отговор
    Ако Путин помоли Ким да услужи със 100-150 000 платени доброволци за попълване на Вагнер, ще бъде стълпотворение от желаещи.... :-)

    Коментиран от #75

  • 75 Мишел

    0 1 Отговор

    До коментар #74 от "Ким-чо":

    А най добре ще стане, ако изкарат ватниците от чувалите и ги наредят на фронта с вързани пушки за ръцете и готово!