Last news in Fakti

24 Април, 2023 12:41 1 203 33

Симпатизантите на Демократическата партия са раздвоени по въпроса дали Байдън не е прекалено стар за втори мандат

  • сащ-
  • демократическа партия-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп

Откакто Байдън встъпи в длъжност, американската икономиката създаде 12,6 милиона работни места и инфлацията се понижи

Симпатизантите на Демократическата партия са раздвоени по въпроса дали Байдън не е прекалено стар за втори мандат  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С приближаването на президентските избори в САЩ, които ще се проведат следващата година, и очакваното обявяване на началото на кампанията на Джо Байдън за преизбирането му, общественият дебат за възрастта на американския президент отново е в ход.

Само около половината от привържениците на Демократическата партия смятат, че Байдън трябва отново да участва във вота за държавен глава, показват резултатите от проучване на общественото мнение на Асошиейтед прес, които бяха публикувани в петък.

Същевременно повечето от респондентите, изразили тази позиция, казват, че ако се кандидатира, вероятно ще го подкрепят.

Проучването на Центъра за изследване на обществените отношения на Асошиейтед прес (AP – NORC) сочи, че като цяло 26% от американците искат Байдън да се кандидатира отново. Това представлява лек ръст спрямо януари, когато този дял възлизаше на 22%.

Привържениците на Демократическата партия, които заявяват, че искат той да участва в изборите, са 47 процента. Това също е лек ръст спрямо резултатите от януари, когато този дял възлизаше на едва 37 процента.

Колебанията сред електората на Демократическата партия се наблюдава в момент, в който Байдън се готви официално да обяви кампанията си за преизбиране през 2024 г., отбелязва АП. Очаква се това да се случи във вторник (25 април), но все още не е взето окончателно решение.

Въпреки нежеланието на много демократи Байдън да се кандидатира за още един мандат, 78% от тях казват, че одобряват действията му на президент. А общо 81% от симпатизантите на Демократическата партия казват, че поне вероятно биха подкрепили Байдън на общи избори, ако той е кандидатът - 41% споделят, че определено биха го подкрепили, а 40% - че вероятно биха го направили.

Притесненията относно възрастта, както по отношение на годността за заемане на длъжността, така и по отношение въпроса дали е в крак с времето, са основателни и самият Байдън го призна през февруари в интервю за Ей Би Си Нюз, пише в. "Ню Йорк таймс“. Стандартната му реплика, повторена няколко пъти в това интервю, бе: "Единственото, което мога да кажа, е: "само гледайте".

Но Байдън предостави на избирателите много малко възможности да направят точно това - да го наблюдават, а отказът му да общува с обществеността редовно повдига въпроси около възрастта и здравето му.

Обичайният метод на Белия дом за демонстриране на майсторството на американския държавен глава е да му се даде трибуна пред медиите и да отговаря на трудни журналистически въпроса, но Байдън не се е възползвал от тази възможност, както съобщи "Таймс" в петък. Той е провел по-малко пресконференции и интервюта, отколкото повечето от предшествениците му. От 1923 г. насам само Ричард Никсън и Роналд Рейгън месечно са отговаряли на по-малко въпроси на журналисти и сдържаността на Байдън откри възможности пред критиците му.

Откакто Байдън встъпи в длъжност, американската икономиката създаде 12,6 милиона работни места, инфлацията се понижи и освен това той подписа важни закони за борба с изменението на климата, за подобряване на достъпа до здравеопазване и за инвестиции в производството и инфраструктурата. Той се противопостави на разрушителната кампания на Русия в Украйна и мобилизира Запада на страната на Украйна, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Външната политика на Байдън обаче имаше и своите слабости, дори и "провали", смята в. "Ню Йорк пост“.

Китайският президент Си Цзинпин миналия месец се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва, което показва, че Пекин се чувства все по-комфортно като играч на световната сцена, предвид все по-слабото присъствие на Вашингтон, коментира изданието.

"Освен че Белият дом няма жизнеспособна стратегия, с която да спре Китай, застаряващият американски президент все още се колебае по отношение на войната в Украйна, придържайки се към подход, който не дава на украинските ни съюзници ясно предимство. Уви, това не е изненада. Помислете за шокиращата дипломатическа сделка между Саудитска Арабия и Иран, която беше сключена с посредничеството на Китай“, пише още "Ню Йорк пост“, като отбелязва, че това е голям успех за Пекин.

"И все пак провалите на Байдън във външната политика, особено в Близкия изток, започнаха още преди той да встъпи в длъжност. По време на предизборната кампания той обяви намерението си да постави саудитците настрана, като заяви, че ще превърне кралството в "парий". Встъпвайки в длъжност, той се стремеше към по-тесни връзки с Иран, като правеше всичко възможно да съживи катастрофалното ядрено споразумение на Обама“, припомня американското издание.

"Обществото разбира това, което Байдън очевидно не иска да признае - избирането на осемгодишен човек в очевиден упадък за още четири години може да бъде историческа грешка", заяви в петък в "Уолстрийт джърнъл“ по повод анкетата на АП.

"Да се иска от страната да се избере човек, който е на 80 години и чийто втори мандат ще приключи, когато той е на 86 години, е рисковано действие, което граничи с егоизъм", допълва изданието.

Байдън ще трябва да прояви твърда изрична увереност пред избирателите. Много от тях са виждали как състоянието на техни роднини бързо се влошава, след като навършат 80 години. Американците следят какво ще каже и направи Байдън, точно както той ги призова да правят, заключава "Ню Йорк таймс“.

Николай Велев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    17 1 Отговор
    Ще ползват двойник 😏

    Коментиран от #7

  • 2 Некой си

    21 0 Отговор
    Нищо му няма на Байдън!
    Докато не започне да се телепортира неконтролируемо, по време на пресконференциите, може спокойно да заема длъжността "президент на най-великата държава по всички земни кълбета".
  • 3 Плакат вместо президент

    24 1 Отговор
    Ако имат малко мозък, този болен старец и сега няма да е президент.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 681

    24 1 Отговор
    Инфлацията се увеличи..... Проверявайте преди да пишете. Този комик е отговорен за Световната каша, в която се намираме.
  • 6 Ловец на боклуци

    19 1 Отговор
    Рептилите не остаряват!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 веселяк

    22 1 Отговор
    Нищо му няма да дядката, я го вижте на снимката как припка! Може да не знае къде отива, но иначе е пъргавелко!

    Коментиран от #10

  • 9 ЧОЧО

    22 2 Отговор
    Може ли един ден без новини от САЩ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хасковски каунь

    11 0 Отговор
    За президент на Щатите става. Барем още 2 мандата
  • 12 Отец Нафърфорий

    17 0 Отговор
    Имало раздвоение относно Бай Взел Дал,абе виж те го как препуска като младо пърле за срещата с невидимия.
  • 13 Що да е стар?

    12 0 Отговор
    По съветските критерии е таман на възраст за управление.Нали така си тръгна руското СССР,така трябва да си иде и американското от 51 републики!
  • 14 Рико

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "може":

    Вярно,то затова вече няма място къде да ги ко.пат укрите.
  • 15 Хахаха

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "може":

    И пак умрелите в Кравария от огнестрелно оръжие са три пъти повече /средно по 200 000 на година/, вчера още 10 в Тексас са дали фира докато били на абитуриентски бал:) Иначе на Байдън му признавам, че няма равен в ръкуването с невидими:)

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Трябва да си.....

    11 1 Отговор
    ...голям д@бил,за да не видиш и проумееш,че този възрастен човек-Бай-Памперсън...,Бай-Издън,Бай-ПакПадналън..,Бай Пън... и т.н...,вече трябва да се оттегли в ,,заслужен отдих" и да престане да излага велика страна като САЩ...
  • 18 Сатана Z

    3 3 Отговор
    Байдън е кандидатът на Москва.Психопат като Тръмп би бил вреден за всички.
  • 19 А не бе!

    11 1 Отговор
    Просто е младеж на преклонна възраст. Пълно ку ку.
  • 20 Урната

    3 1 Отговор
    Ще е още малко стар.
  • 21 ха ха

    7 1 Отговор
    Стара мумия нема!
  • 22 Пърни глупости

    4 1 Отговор
    Създал бир работни места се освобосиха заради това че измре сумати народ от короната това е страната с най много жертви жертвите на войната в украйна има още да мечгаят да стигнат тези от пандемията в сащ но стпанно никой не говори за това

    Коментиран от #24

  • 23 Хайли Лайкли

    4 0 Отговор
    Таман си е младежът, само не го пускайте по стълби. Като ги гледам Бай Дън и Тръмп и все се сещам за адмиралът от Смотаняци, дето после стана президент и си чистеше междуушието с кърпа...
  • 24 555

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Пърни глупости":

    Голями държави,като Щатите и Китай не трябва да имат по възрастен президент от 75 години.Същото може да се каже и за Русия но тази държава се компроментира много.
  • 25 Не е стар

    0 0 Отговор
    Млад е Байдена, нали!
  • 26 Не вЕрвам

    1 0 Отговор
    Нали уж са направени големи открития в медицината за най-първите хора в света - имало било лекарства за поумняване, за подмладяване и др. Като гледам този дядка, май по нашите села и градове има доста по-умни старци без каквито и да било признаци на деменция и откачалство като някои от по-първите хора в света.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 егати

    0 0 Отговор
    питайте памперса му на какво мнение е
  • 29 От страни

    0 0 Отговор
    То скоро от симпатизантите му ще останат само тия невидимите с които се ръкува. Мале, мале докъде го докара тая некога велика държава - да им се смеят и кучетата във Врачанско...
  • 30 От страни

    0 0 Отговор
    То по принцип няма никъво значение тоя ли ще е президент или друг - дип стейта и транс-националните корпорации управляват държавата и подлогите . Така ча да седи.
  • 31 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "може":

    Кога станаха хиляда че не мога и за един-двама да се сетя? Или го пусна леко по тарлъчки....
  • 32 От страни

    0 0 Отговор
    Байдън заспива и си бъбре: аз съм стар....аз съм много стар....аз съм супер стар....
    И изведнъж се сепва: I am SUPER STAR!!! I am steel alive!!!!
  • 33 Дедо

    0 0 Отговор
    Събрало се американското правителство и Бай Дън наредил на всички да мълчат един час, за да разберат каква опорка ще кажат руснаците. По едно време самия Бадън поискал да наруши мълчанието, но забравил за какво.
    Пет минути след засезанието от Москва съобщили, "Байдън се напика чак в четиредесет и третата минута"