Last news in Fakti

15 Април, 2023 21:02 10 725 173

Путин подготвя тази война от 20 години

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • крим-
  • нато

Грешката на западняците е, че не са обърнали внимание на това, което руските лидери говорят и мислят от дълго време

Путин подготвя тази война от 20 години - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Путин ще започне война. Не знам кога, но ще го направи. И след това европейците ще бъдат изненадани да открият, че тази война е насочена и срещу тях..." Преди да бъде убита през 2006 г. на стълбището си - на рождения ден на руския президент - руската журналистка Анна Политковская е изрекла тези пророчески думи пред Рафаел Глюксман. В книгата, която издава тези дни "Голямата конфронтация. Как Путин води война срещу нашите демокрации", евродепутатът социалдемократ разказва как Русия прониква в нашите демокрации - и в умовете ни - поне от две десетилетия, за да се подготви почвата за агресията срещу Украйна. Глюксман знае какво говори: от 2020 г. той председателства комисията по чуждестранна намеса в Европейския парламент. "Хибридната война на Путин дълбоко дестабилизира нашите демократични общества", казва той в интервю за френския вестник L"Express. Уви, вярно е.

L"Express: Централната теза на Вашата книга "Голямата конфронтация" е следната: Дори и европейските градове да не са бомбардирани от Русия, нашите демокрации страдат от поне две десетилетия от хибридна война, водена от Владимир Путин. Разяснете ни я.

Рафаел Глюксман: Фундаментално е да се разбере, че тази война не е започнала на 24 февруари 2022 г. или дори през 2014 г. (по време на анексирането на Крим и окупацията на Донбас), а много преди това. Освен това тя не се ограничава до границите на Украйна, а се провежда в Европа, Африка и другаде. Всички военни събития, случили се от началото на 21 век, са част от голяма конфронтация, която се изразява военно - Грузия (2008 г.), Сирия (2015 г.), Украйна - или, косвено, без военни действия.

Тук говоря за намесата, извършвана по време на предизборни кампании (тази за Брекзит в Обединеното кралство, президентските избори в САЩ и Франция), манипулирането на мнения чрез фалшиви новини, разпространявани от фермите за тролове на Евгений Пригожин в социалните мрежи, антифренски кампании, носещи почерка на групировката Вагнер в Африка, кибератаки срещу нашите институции или нашите болници по време на пандемията, поляризацията на дебатите в руските медии (RT, Sputnik) и финансирането на политически движения, враждебни към Европа. Да не говорим за корумпираността на елитите, които се съгласяват да работят за враждебен на европейските интереси чужд капитал. Към това се добавя преследването или убийството на руски опоненти на европейска земя и не на последно място енергийната война, която цели да ни направи зависими от Русия. Конфронтация има на много места едновременно.

L"Express: Следователно това е война... без военна конфронтация.

Р. Глюксман: Точно. Това промеждутъчно състояние е трудно за разбиране, защото разрушава класическите категории на анализ и мисъл. Ние не сме в състояние на война в класическия смисъл на думата... но не сме и в мир. Хибридната война премахва явните разлики между мир и война и дори между "вътре" и "вън". Така нашите конфликтни отношения с Путин са както международна политика, така и вътрешен проблем, защото Русия ни се намесва в нашите национални дебати. Следователно това е глобална конфронтация, нов стил, труден за възприемане и дефиниране.

Психологическото объркване, породено от тази форма на конфликт, до голяма степен обяснява стратегическия фалит и слепотата на европейските елити пред режим, който обаче от самото начало определя "колективния Запад" като основен противник. Грешката на западняците е, че не са обърнали внимание на това, което руските лидери говорят и мислят от дълго време. Не ги взехме на сериозно. Но Путин подготвя тази война от двадесет години.

L"Express: В основата на неговия внимателно подготвен план са, както казвате, два ключови елемента: енергетиката и Германия...

Р. Глюксман: Полковник от КГБ, Путин сенамираше в Дрезден, Източна Германия, когато видя разпадането на съветския свят през ноември 1989 г. Оттогава той си остава същият човек и остава съвършено последователен. От 90-те години на миналия век той въведе стратегия за възстановяване на властта, след това за отмъщение спрямо Запада, като на прицел му беше разрушаването на европейската архитектура за сигурност. За да постигне това, той има две оръжия: военна сила и енергетика.

Първият акт на утвърждаване на неговата власт , след войната в Чечения, е да възстанови контрола върху енергийната система. Това се изразява в прогонването и лишаването от свобода на олигарха Михаил Ходорковски и унищожаването на петролния гигант ЮКОС.Веднага след това, той концентрира в ръцете на неговия клан, в рамките на ФСБ, всички енергийни лостове. От началото на 2000-те години той използва това оръжие, за да направи Европа зависима от Русия: Путин не води война за тръбопроводи, а посредством тръбопроводи. Коя е основната му цел? Германия.

L"Express: Защо Германия?

Р. Глюксман: Това е страната, която той познава най-добре. Преди всичко той има коз в джоба си: Матиас Варниг, бивш агент на Щази, източногерманската тайна полиция, инфилтриран в бизнес кръговете на Запад. След обединението на Германия Варниг се насочва към бизнеса. Много добре представен в бизнес средите на Рейн, той заема важна позиция в Dresdner Bank, като същевременно се превръща в основна пешка на системата на Путин. С помощта на социалдемократическия канцлер Герхард Шрьодер, Путин и Варниг напълно ще променят картата на европейския континент. Шрьодер решава да се откаже от ядрената енергия и, изправен пред бунта на германските индустриалци, той им обещава евтина алтернативна енергия: руски газ. Това обаче не е всичко! Шрьодер също отказва да изгради LNG терминали, които биха позволили на Германия да внася втечнен природен газ от други страни.

Така Шрьодер прави страната си изцяло зависима от Москва. Нещо повече, през 2005 г., няколко дни преди сигурното си поражение на общите избори срещу Ангела Меркел, канцлерът в оставка подпечатва съществуването на проекта "Северен поток". Този подводен газопровод, свързващ Русия с Германия, заобикаля транзитните страни Полша и Украйна. По този начин той жертва интересите на тези две страни и поставя Европа по пътя на зависимостта от Русия. По пътя той също така жертва германската традиция да взема предвид общия европейски интерес при определянето на своята външна и търговска политика. Черешката на тортата: три месеца след поражението си на изборите Шрьодер е вербуван от Газпром. Всички трудности, които Европа срещна от 24 февруари 2022 г. за санкциониране на режима на Путин, се дължат на триото Путин-Варниг-Шрьодер.

L"Express: След оттеглянето на Шрьодер нищо ли не се е променило?

Р. Глюксман: Абсолютно нищо. Не само, че проектът "Северен поток" никога не беше поставян под въпрос след това, но неговите наследници взеха решение да изградят втори газопровод, за да удвоят капацитета на първия: "Северен поток 2". И всичко това след анексирането на Крим и нахлуването в Донбас... През 2000-те Шрьодер все пак обясни, че търговията ще демократизира Русия, като я привърже към Запада. След като този дискурс остаря, Меркел изобрети "научната" теория за Kompartimentierung. Аргументът става: трябва да правим разграничение. От една страна търговията, от друга геополитиката. Разсъждението е точно обратното на това на Шрьодер (който твърди, че демократизира Русия чрез бизнеса), но каквото и да е, основното нещо е да се продаде германо-руската енергийна политика на обществеността!

Между другото, Kompartimentierung означава лишаване от всички средства за натиск срещу Русия. Пример: когато Франция осъжда анексирането на Крим, но Total поддържа отношенията си с Москва, Путин заключава, че политическият дискурс на Париж е напълно фалшив. Трябва да се отбележи, че дори след напускането си Шрьодер поддържа много активни мрежи в "голямата коалиция" на Меркел (SPD-CDU), а именно външния министър Франк-Валтер Щайнмайер и министъра на икономиката Зигмар Габриел. Тези двама социалдемократи от Долна Саксония (като Шрьодер) ще притиснат Меркел "Северен поток 2" да види бял свят. И това, въпреки съвета на неговия съветник по сигурността Кристоф Хойсген...

L"Express: Избор с тежки последици...

Р. Глюксман: Това е най-малкото, което можем да кажем. След избухването на войната в Украйна вицеканцлерът Робърт Хабек (от Зелените) - който е и министър на икономиката и климата - осъзнава, изумен, че германските стратегически газови запаси... са почти празни. Защо ? Защото освен пускането на "Северен поток 2" през 2015 г., Ангела Меркел повери управлението на големи немски стратегически запаси на "Газпром". Руският гигант не се задоволяваше да продава газ на Берлин, той контролираше и управляваше стратегически резерви на германска земя!

По стечение на обстоятелствата тези запаси бяха източени през месеците, предшестващи инвазията на 24 февруари 2022 г. Въпреки че трябваше да са около 70%, те бяха пълни само под 5%. Когато Европейският парламент поиска ембарго върху руските изкопаеми горива, това беше невъзможно, защото Германия почти нямаше повече резерви. Следователно през първите шест месеца на войната беше необходимо да продължим да купуваме руски въглеводороди - т.е. 800 милиона евро на ден - което се равняваше на финансиране на войната на Кремъл срещу Украйна.

L"Express: Уникален ли е случаят с Герхард Шрьодер, който все още е на заплата при руснаците?

Р. Глюксман: Много повече от уникален. Бившият канцлер отвори кутията на Пандора. Тъй като преквалификацията му в Газпром не доведе до разследване, обвинение или скандал, други европейци също се втурнаха през отворения прозорец на златните пенсии в Русия. Руснаците са измислили и термин: "шрьодеризация". Никоя политическа тенденция не прави изключение. Кандидатите варират от германски социалдемократи до центристки финландски премиер, минавайки през австрийските консерватори от ÖVP. Случаите са десетки, някои все още не са разкрити в пресата.

L"Express: Франсоа Фийон също се присъедини към две руски компании през 2021 г.

Р. Глюксман: Това повдига главозамайващ въпрос: как този голист или псевдо-голист успя да се постави в услуга на Москва, точно в момента, когато през 2021 г. руската система определи Франция като основен враг, особено в Африка посредствoм гласа на групировката от наемници Вагнер? Припомнете си, че Франсоа Фийон управляваше с президента Никола Саркози, който подписа договора за продажбата на корабите-носачи на хеликоптери "Мистрал" на Русия, малко след разчленяването на Грузия от армията на Путин през 2008 г.

Министърът на отбраната на Литва по това време Раса Юкневичене ми каза, че е предупредила френския си колега Ерве Морен за риска тези кораби да бъдат използвани срещу съюзници на Франция, например в Украйна или Литва. Морен отговори, че притесненията ѝ вероятно са свързани с травмите от литовското минало и че има фантомни болки... По същество я посъветва да отиде на психиатър. Трябва да се отдаде заслуженото на Франсоа Оланд, че отмени тази продажба след анексирането на Крим и по този начин предотврати използването на тези десантни кораби в Украйна.

L"Expess: Засягат ли руските манипулации преди всичко политическите елити?

Р. Глюксман: Не. Руснаците се насочват едновременно към периферията и центъра на западното общество. Белите полета, това са конспиративните сайтове, алтернативните медии, Националното събрание... Подкрепата им прави възможно поставянето под въпрос на установения ред и европейските институции, като подхранва атмосфера на гражданска война, носена от разногласни личности с карикатурни речи. Центърът са елитите. "Добри хора", участвали в безбройните вечери, давани от Александър Орлов в луксозни хотели, когато беше посланик в Париж. Тези парижки личности са в състояние да предават руската гледна точка на високи позиции. Вечерните посетители на Елисейския дворец като Юбер Ведрин или Жан-Пиер Шевенман със сигурност тежат по-малко в социалните мрежи от фигури като Филипо или алтернативните медии, експлоатирани от Русия, но те имат безкрайно по-голямо влияние на върха на държавата. Включително и върху Еманюел Макрон.

L"Express: Именно, до каква степен е пропусклив Еманюел Макрон за руския дискурс?

Р. Глюксман: Парадоксът на френския президент е, че самият той стана жертва на руски хакери по време на първата си президентска кампания - която водеше на твърдо проевропейска линия - и че след това от началото на мандата си стана едно от остриетата в Европа на политиката на умиротворяване и сближаване с Москва. В речта си пред посланиците през 2019 г. той свежда различията с Москва до просто "недоразумения" и предлага "общ фронт" на Европейския съюз и Русия! Неговата визия за света е постидеологическа: той смята, че историята е изградена от диалози и търговски обмен. Затова продължи да си чати - с часове! - с Владимир Путин, включително след унищожаването на Мариупол. Според него ние трябва да помогнем на Украйна и "в същото време" да предложим гаранции за сигурност на Русия.

Франция пропусна уникалната възможност да поеме лидерството на европейската съпротива в рамките на Европа на отбраната, за която толкова много се застъпва самият Макрон. Проблемът е, че Франция винаги е смятала, че отношенията с Русия надделяват над тези с Полша. Париж обаче трябва да говори с Варшава, Вилнюс и Брюксел, преди да се обърне към Москва. Елисейският дворец направи точно обратното (както правеше при Ширак и Саркози) до 24 февруари 2022 г. Което не донесе нищо на Франция, освен да бъде мразена от страните от Централна Европа. Ние говорим за голизъм, но така наречените голисти трябва да препрочетат първите писания на генерал дьо Гол, когато той е бил в Полша, от 1919 до 1921 г. Там той подкрепя каузата на полския патриотизъм, защото разбира много добре как тази страна може да служи като бариера срещу руската заплаха.

L"Express: И така, какво е решението срещу руската намеса?

Р. Глюксман: За нашите европейски лидери това означава забрана на позлатените пенсии от компании като Газпром или Huawei и борба с конфликтите на интереси, както и други мерки за прозрачност. Но отвъд тези защитни технически мерки трябва да се възстанови върховенството на политиката. От съществено значение е да осъзнаем заплахата, която представляват нашите стратегически съперници, чиито политически системи са антитеза на нашите собствени. Тъй като сме въвлечени в дългосрочен конфликт, е необходима промяна в индустриалната и търговската политика. Постигането на зелен преход вече не е екологичен идеал, свързан само с извънредната климатична ситуация, а стратегическа необходимост, която ще ни позволи да постигнем енергиен суверенитет. Тук няма идеализъм, а само съобразяване с нашите дългосрочни интереси.

Нуждаем се също от тласък в отбранителната политика, защото със закъснение откриваме, че запасите ни от боеприпаси и военните ни способности са ниски. Трябва да проучим всички наши зависимости, които вероятно ще бъдат използвани като инструмент за натиск от нашите противници. Въпросът е: какво ще правим утре в случай на нахлуване в Тайван, знаейки, че сме зависими от Китай във всички аспекти на търговията? И какво ще направим, ако гласоподавателите на Уисконсин решат догодина да изпратят Тръмп в Белия дом, предвид афинитета му към Путин и позициите му за НАТО?

Нашите европейски демокрации се поставиха в ситуация на пълна зависимост - енергийна, търговска, военна - спрямо останалия свят. Най-любопитното е, че тази ситуация е дело на хора, които твърдят, че са съвършено интелигентни, рационални, реалисти и които не се колебаят да третират хора като мен като чудаци или романтици. Като вярват в мита за края на историята, липсата на врагове и вечния мир, западните лидери позволиха нашите демокрации да се разпаднат отвътре. Защото без осъзнаване на несгодите не е възможно сближаване. Имаме нужда от скок. Според немския поет Хьолдерлин това е възможно: "Където дебне опасност, расте и това, което спасява", пише той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 120 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    117 97 Отговор
    За още 20 год няма да има и следа от САЩ и мъглявия остров.

    Коментиран от #22, #45, #117, #120, #161

  • 2 Сделно в....

    98 98 Отговор
    20 г я подготвя и пак провал
  • 3 Никак

    84 44 Отговор
    Не си личи. Прилича да се е подготвял за нея не повече от 15 минути
  • 4 Аз Владимир Путин

    86 69 Отговор
    15 г готвя крайцера Москва да стане подводница хах
  • 5 Русофил

    89 79 Отговор
    Пу 20 години подготвя и за три дена се проваля. Това само руснак може да
    го направи.

    Коментиран от #87

  • 6 Путин

    78 69 Отговор
    15 г готвя едни 300 000 руски момчета да станат на курбан
  • 7 Колкото

    76 22 Отговор
    и да предупреждаваш
    една крава
    да внимава
    Тя винаги ще си остане
    тъпа крава.

    Коментиран от #53

  • 8 Меркел даде на путин 7 трилиона евро

    45 32 Отговор
    за тази война!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Русороб

    93 80 Отговор
    Да си върнем руските анклави в България - Росенец и Камчия!
    Да премахнем 3900 тотема на руският окупатор в България, начело с МОЧА!
    Да изгоним генерал митрофанова!
    Да изгоним руските нашественици от Варна!

    Коментиран от #24, #67

  • 11 истина е

    113 58 Отговор
    Ако САЩ и НАТОвците не бяха организирали Майдана нямаше да има война . Повтаря се всичко от Ирак и Либия , и за това напълзяха Европа арабюхите !!

    Коментиран от #58

  • 12 Мнение

    63 27 Отговор
    Измислшьотина.
  • 13 За размисъл

    86 19 Отговор
    Много от написаното е вярно. Но имам въпроси: всяка страна има право на интереси и на тяхната защита. Защо западните страни смятат, че освен тях никой друг не може да има свои интереси или ако има, то те трябва да са в унисон с техните? И защо след като са силни демокрации и икономики се жалват като деца. Защо това не се е случвало при Татчър, Чембърлейн, Де Гол и други стари западни политици и дипломати?
    Имам своя теория, но ... при всички фили и фоби няма смисъл от споделяне.

    Коментиран от #162

  • 14 Русия мрази не само Украйна!

    61 85 Отговор
    Русия мрази целият свят !
  • 15 Не отменяйте

    39 32 Отговор
    парада за 9 май. Искаме парад. Само това ни остана. От парада на фронта.
  • 16 Сатана Z

    36 56 Отговор
    Много добре се е подготвил, яко ботокс и с токчетатя на война, хахаа!

    Z

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гориил

    38 54 Отговор
    Мухахаа, 20г подготовка и Зеленски чувализира втарая в мире за година, сууупер!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Последния Софиянец

    27 29 Отговор
    Всичко по чувалите, някой се изкряска..
    могууучаяяяяя

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Колонизатор

    30 33 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Путин да не си е купил еднопосочен билет за Марс, щом е решил да води атомна война?

    Коментиран от #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бондарчук

    40 24 Отговор

    До коментар #10 от "Русороб":

    То и Зеленчук искаше да си върне земите населени с руснаци в Украйна и видя какво стана...........

    Коментиран от #163

  • 25 случаен

    47 16 Отговор
    мда,още като е бил в гдр я е замислил,ама британското разузнаване и бесарабския фронт спят
  • 26 Артилерист

    54 19 Отговор
    Има си хас тоз Глюкозман да не изкара, че Путин е виновен за несгодите на Германия и ЕС, щом е шеф на комисията за чуждестранна намеса в европейския парламент...

    Коментиран от #164

  • 27 За размисъл

    57 27 Отговор
    И друго: защо Европа се прави на ощипана мома. Повече от 20 години къде са били европейските политици и лидери - спали са. Нима Европа не е водила хибридна война срещу Русия, Китай и други страни през последните 20-30 години. Някакъв абсурден идиотизъм.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ☆ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    26 30 Отговор
    Парада ще е в бункера, с розови роклички ще са церозните жужаци!
  • 30 Русофил

    32 48 Отговор

    До коментар #17 от "Тази война":

    Ако ще гледаме назад голямата грешка я прави мекушавият Труман, че не хвърля
    10 атомни бомби над Масква зимата на 1945-46. СССР нямаше да го има, тази война също,
    Китай щеше да бъде друг.

    Коментиран от #32, #38, #42, #49

  • 31 случаен

    21 20 Отговор

    До коментар #22 от "Колонизатор":

    ако иска и на марс ще иде,ама вие не можете

    Коментиран от #121, #171

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 РЕАЛИСТ

    50 7 Отговор
    Значи Путин от 20 години се готвиш за война, пък видиш ли за тези години НАТО се увеличи с нови 13 държави членки. Шрьодер бил затворил атомните централи в Германия. За затваряне Зелените в Германия заговориха още 90-те години и всички издания ги подкрепяха.
  • 36 Русофил

    25 27 Отговор

    До коментар #32 от "ТаУмВзе":

    Абе няма пукнат руски турист по целия свят. Бяха много наперени.
    Какво става. Да не са в окопите
  • 37 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    18 27 Отговор
    И ще я загуби много бързо.Той е ходещ мертвец и го знае добре
  • 38 Джендр0либераСТ от ФАЩ

    45 19 Отговор

    До коментар #30 от "Русофил":

    ФАЩ уж са миротворци, а пак за агресия говорим !
    През ВС уж помагат на СССР а в следващия момент искат да го унищожават !
    Май не знаете началството и разните там наведени какво искате – тоглNNтъпN...или и двете заедно.
    А фактите са красноречиви – ФАЩ за цялата си кратка история имат само 4/четири/ години в които НЕ СА водили войни И ВСИЧКИ СА НА ЧУЖСА ТЕРИТОРИЯ.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Истината за Славянск

    39 21 Отговор
    Украинската ПВО уби 9 и рани 21 човека в окупирания от Киев Славянск 15.04.2023 13:58 Украинската ПВО продължава да унищожава безмилостно собственото си цивилно население. Вчера един от снарядите на комплекса С-300 падна точно върху многоетажна сграда в контролирания от Киев Славянск. На заснетите от мястото на събитието кадри се вижда разгонния блок на ракетата С-300, маркиран като 5В55. Той пада след около 10 секунди полет, след като е свършило горивото. Боеприпаси с тази маркировка в момента са на въоръжение във въоръжените сили на Украйна (ВСУ), такива боеприпаси вече долитаха до Молдова два пъти, а аналогично въоръжение се стовари върху дом в Краматорск през януари.

    Коментиран от #46

  • 41 Ами да

    14 23 Отговор
    Много добра статия!
  • 42 Защото нямаше,

    25 3 Отговор

    До коментар #30 от "Русофил":

    всички те 3 бяха хвърлени, едната в Невада, а другите две в Япония.

    Коментиран от #79

  • 43 Коментар

    44 13 Отговор
    Сигурно и Русия е сложила санкциите сама на себе та на Европа да й е гадно?От тези санкции най-много страдат европейците.
    Не Русия,а сащисаните подготвят геноцид на местните индианци,за да има къде да се преселят ако изригне Йелоустоун.Хилъри Клинтън каза,че в плана им са Украйна,Румъния и прибалтийските държави.

    Коментиран от #55

  • 44 Александър Литвиненко

    21 37 Отговор
    Докато целият свят тича след виртуалния Бин Ладен, спасявайки се от "световния тероризъм", друго подобно на Хитлер чудовище налива кръв зад стените на Кремъл. И ако не бъде спрян навреме, може би този маниак скоро ще доведе цивилизацията до нова световна война. В чиято пещ ще изгорят милиони и милиони човешки животи.

    Коментиран от #48, #52

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Дали е така

    20 12 Отговор

    До коментар #40 от "Истината за Славянск":

    е спорно, но всяка ракета, дори на РПГ-7 има самоликвидатор, ако не улучи целта се самовзривява. Не вярвам ракета С-300 да го няма, и то след 1г. война.
  • 47 Перо

    11 3 Отговор
    Рафаел Глюксман!!!!!

    Коментиран от #51

  • 48 Кажи го

    7 5 Отговор

    До коментар #44 от "Александър Литвиненко":

    точно кой е, не се прави на Литвиненко, той каза нещо и го убиха, ти просто се скрий.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хохо Бохо

    18 25 Отговор
    Не знам каква е грешката западняците,
    но грешката на Путин е, че направи Русия да се разпадне..
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Белата мечка

    14 5 Отговор

    До коментар #7 от "Колкото":

    Батка..тебе май не те е настъпала крава...наш колко боли? Верно, че нема много мозък и точно по таапричинаизобщо не и пука че те е настъпила, а даже премества и тжестта на тялото си върху този крак..мен ме е настъпвала..болкста е като че липарен чук те блъска. А знаеш , че ако те подгони мъжка крава ко се случва..гледал си преки репортажи от Памплона..надявам се??? Така че ...абе глей крава да не та настъпа..че боли!!

    Коментиран от #59

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Бацо Гацов

    7 8 Отговор

    До коментар #43 от "Коментар":

    Абе..ти знаеш ли че имаш хубави очи...?. Иначе и аз бих искал така ..като индианците..белким си имам собствен резерват, казино и гараж с автобуси....
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Брюксел

    23 4 Отговор
    Кой ви нацапа тантелените ръкавели и ви изпи мастилото от печатите?Важно е кокошките в и.европа да са щастливи и краставиците-прави
  • 58 Бацо Гацов

    7 18 Отговор

    До коментар #11 от "истина е":

    Прочети една статия на Игор Джадан от 21.април2008 година в изданието Руский журналь под заглавие: Планът Механический апельсин...и тогава ще ти стане ясно кой е организирал Майдана, както и анексията на Крим, сепаратизма на ДНР и ЛНР.. даже са описани учудващо точно военните операции от 24.02...па после ела да ми разправяш приказки от шипковия храст.
  • 59 Гледал съм в

    2 8 Отговор

    До коментар #53 от "Белата мечка":

    Памплона на живо.
    Не съм нито овца нито крава.
    Аз съм бик.

    Коментиран от #65, #66

  • 60 ВСИЧКО В СТАТИЯТА ОБЪРНАТО НАОПАКИ

    32 12 Отговор
    Е ВЯРНО ! РУСИЯ ДАНО РАЗРУШИ ТАЯ ,,ДЕМОКРАЦИЯ" , НА КОЯТО СЕ НАСАДИХМЕ И ПОЧТИ НИ ДОВЪРШИ !
  • 61 Копейкин

    22 5 Отговор
    Защо никой не помага на ПАЛЕСТИНА А НА КЮРДИСТАН през 2012гд тогава турски премиер Ердоган в интервю каза че ИЗ...РАЕ..Л..Е ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА И ИЗВЪРШВА ГЕНО..ЦИД...нооо и ЕС и САЩ са Ев..рейски подлоги .това е
  • 62 Катюша

    19 23 Отговор
    20 години прониква, защото има кр. етени с промит червени манерки, като Копейкин и Волгин.

    Коментиран от #68

  • 63 Механик

    27 9 Отговор
    Путин ви завря на кучето в ayспуха. Луди калинки сте. Сами си говорите със звездите.

    Коментиран от #80

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Некой си

    8 2 Отговор

    До коментар #59 от "Гледал съм в":

    Бе ти добре си ги гледал...ама гледал ли си ко праат матадорите с пиките на биковете...а как тореадорите ги довършват..аз съм гледал..особенно как падат биковете на коленете....после едно измучаване и изпружват краката...а тореадорите отиват да си пият бирата...така че не е никак здравословно да си бик....щото ако оцелееш(което на днешно време е възможни единствено в Индия, при джигитайците ) се превръщаш във вол..който стъпва тежко под огромния товар..не е случайно че термините /роб/ и /вол/са трибуквени...ма ко ли ти разпраам..

    Коментиран от #85

  • 66 Белата мечка

    7 1 Отговор

    До коментар #59 от "Гледал съм в":

    Бе ти добре го даваш като бик, ама биковете ги колят първи, даже в повечето случаи дори на крава не са се качвали..понимаеш ?

    Коментиран от #86

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Бай той Толстой

    3 2 Отговор

    До коментар #62 от "Катюша":

    А га те отпорим ще ли ти хареса?,А сладкодупенце?
  • 69 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 18 Отговор
    Рафаелчо-щастливий, ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска реванш и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ и ЕС... Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ.
  • 70 Счетоводител

    11 7 Отговор
    Доста интересни и верни неща и както казва един колега в първите коментари, виновни има както на изток, така и на запад и всички си гонят интересите. Ясно е, че всички -фили и -фоби във форума ще почнат да намират кусури на статията, но ако Европа имаше сериозни политици това нямаше да бъде допуснато, каквото и да се разбира под това. И не, не искам смачкване на Русия, но и не искам смачкване на Украйна. Факт е, както и Пригожин казва, че Украйна вече е национална държава и тези два народа, ако ще и братя да са били, вече не са
  • 71 Сатана Z

    31 11 Отговор
    Благодарение на Руското външно разузнаване Путин изпревари с часове инвазията на НАТО и Укро Вермахта в Крим ,Донбас и Русия.Те това не могат да му простят колективните,че Русия не изчака да бъде нападната както е било винаги а удари първа.

    Z

    Коментиран от #73

  • 72 преведено от лицемерен американски

    23 5 Отговор
    сащ 20 години подготвяха тая война
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Адам Хилтън

    8 11 Отговор
    Много се подготви, яхти, дворци, кабаева снася през година, мухаххаа
    могучаяяяя
  • 75 L"Express: NATO почна да губи ВОЙНАТА

    7 6 Отговор
    Русия прониква в нашите демокрации - и в умовете ни - поне от две десетилетия, за да се подготви почвата за агресията срещу Украйна. Глюксман знае какво говори: от 2020 г. той председателства комисията по чуждестранна намеса в Европейския парламент. "Хибридната война на Путин дълбоко дестабилизира нашите демократични общества", казва той в интервю за френския вестник L"Express. Уви, вярно е.

    L"Express: Централната теза на Вашата книга "Голямата конфронтация" е следната: Дори и европейските градове да не са бомбардирани от Русия, нашите демокрации страдат от поне две десетилетия от хибридна война, водена от Владимир Путин.

    Коментиран от #76

  • 76 ТИТАН РУСКИ НЕ МУ ТРЯБВАТ ЗЕМИ

    15 7 Отговор

    До коментар #75 от "L"Express: NATO почна да губи ВОЙНАТА":

    АМЕРИКА ПРЕВЗЕМА СВЕТЪТ И РУСИЯ Е СТРАЖАРИНА ДЕТО ПАЗИ АМЕРИКА ДА НЕ НАСТЪПИ МОТИКАТА

    Коментиран от #78

  • 77 Щсдд

    5 12 Отговор
    Ако наистина 20 години е подготвил това 💩💩💩 не се справил добре😁😁😁
  • 78 ТЕРИТОРИЯ = НА ФАЩ и КИТАЙ

    15 10 Отговор

    До коментар #76 от "ТИТАН РУСКИ НЕ МУ ТРЯБВАТ ЗЕМИ":

    РУСККА НЕОБЯТНА ЗЕМЯ ПЪЛНА С БОГАТСТВА И ИМА РУСКИ БОГАТИРИ ДЕТО ВЛАДЕЯТ СИЛАТА НА ДРУГИЯ СВЯТ ТИТАНИ СА РУСНАЦИТЕ А ФАЩ Е ПЪЛЕН С ЗАТВОРИ ОРАТА В АМЕРИКА КРАДАТ ЗАДА ЯДАТ

    Коментиран от #92

  • 79 Русофил

    5 16 Отговор

    До коментар #42 от "Защото нямаше,":

    3 бомби на месец. Август - Япония. Септември-декември = 12 бомби. Чао Мацква.
    Жалко, че не е станало.
  • 80 Русофил

    9 15 Отговор

    До коментар #63 от "Механик":

    Пу завря руските туристи в окопите. Няма ни един никъде. Изчезнаха.
  • 81 Уса

    26 5 Отговор
    Зависи от мястото,което сте заели за гледната точка на вашите фантазии.От 20 години живея в сащ и следя внимателно всичко.Мога да твърдя със сигурност и това не е само мое мнение,че сащ подготвяха война с Русия 20 години.Често сме коментирали,как ще стане,след като американците нямат необходимите ресурси и дори с Европа заедно пак ще са губещи.Не сме и очаквали,че ще бъдат пожертвани украинците макар,че събитията от 2014 намекваха за нещо подобно.Ако се стигне до ядрена война най-болезнено ще умрат богатите
  • 82 9689

    7 2 Отговор
    А истината е,че я подготвя от 120 години.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Кресна

    28 6 Отговор
    Путин има 800 бази по света ,Путин сменя режими по света,Путин нападна с уранови бомби ,Югославия,Ирак,Сирия ,Либия ,Путин краде петрола и богатствата по света .Факти нещо по тази тема ,или вие сте на вълна плюене по Русия без обективни причини ???? Путин отиде пред вратите на Сащ с ядрени оръжия,нали?
  • 85 По-добре бик

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Некой си":

    и никога овца или крава.
    Не се надувай няма безсмъртни хора или бикове.

    Коментиран от #91

  • 86 Прочети коментар 85

    4 3 Отговор

    До коментар #66 от "Белата мечка":

    И безсмъртни мечки няма.
    Дори и да са бели.

    Коментиран от #94

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Хохо Бохо

    16 22 Отговор

    До коментар #56 от "Хохо Бохо":

    Не си ли разбрал, че вече не зависим от руснаците за газа?
    Газ има навсякъде по света...
    Турците го копат от Черно море...
    Американците ни го доставят втечнен...
    СТИГА С ТОЗИ РУСКИ ГАЗ!

    Коментиран от #154

  • 89 Иво

    15 25 Отговор
    Всичко това показва че Русия трябва да бъде унищожена. Така света ще се спаси от фашистката чума идваща от изток.

    Коментиран от #90

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Белата мечка

    6 1 Отговор

    До коментар #85 от "По-добре бик":

    Хахахахаха...наш ко му викат на туй състояние, когато овсата се мисли за бик...викат му Мания за величие...и обикновенно края не такива Оффци е плачевен..в кланницата...
  • 92 Бацо Гацов

    14 13 Отговор

    До коментар #78 от "ТЕРИТОРИЯ = НА ФАЩ и КИТАЙ":

    Лев Толстой е казал: Росия- ето тюрма народов...нещо неясно? Ако имаш някакви възражения или пояснения- обръщай се към Толстоя, не към мен...
  • 93 Диамантената ръка

    11 16 Отговор
    Нема страшно, Русия не е единствената на света която има газ, петрол и ядрено оръжие, ако беше тогава нямаше мърдане, а това което взе засега от Украйна ще е пирова победа, сложиха си сами таралеж в гащите...
  • 94 Белата мечка

    7 3 Отговор

    До коментар #86 от "Прочети коментар 85":

    Верно...ама една волна бела мечка надживява най-малко десет поколения бикове, гледани на ясла и с единственото предназначение- за кланницата. Усещаш ли огромната разлика..ако не..ми не моа да ти пОмогна..значи си клиничен случай! ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!!
  • 95 Пловдив 1912

    24 9 Отговор
    Толкова глупости на едно място , а друг пускал пропаганда...вашите "демократични" общества сами се разпадат , защото има 3-5-7 пол , има ТО , има мъжки бракове , има женски бракове и тн...а що се отнася до войните то САЩ водят убедително пред втория , с поне 30 войни и вмешателства по света ...това , което е написано е тъпотия за лаици ...никой нормален няма да се хване на тая гола кука...това е срам за западната пропаганда...мерзост...

    Коментиран от #99, #100, #102, #104

  • 96 Браво

    7 16 Отговор
    Много добра статия !
  • 97 Георги

    12 19 Отговор
    Дано повече хора прочетат статията.Дано се намерят лидери във Европа да поведат битка срещу комунизма
  • 98 браво

    13 18 Отговор
    Много добър анализ за това, какво представлява миротворецът. КГБ джуджето козината си мени нрава не, колкото и да се правеше на добронамерен към запада.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Не се подписвай с ПЛОВДИВ

    6 2 Отговор

    До коментар #95 от "Пловдив 1912":

    Да в Пловдив имаме имбецили, но те са само 1912
  • 101 КАНДИДА АУРИС ОРЪЖИЕ НА ПУТИН

    4 5 Отговор
    КАНДИДА АУРИС – ЧУМАТА НА НАШИЯ ВЕК Гъбичката Candida auris (Кандида аурис) паразитира при хора с отслабен имунитет. Тя бавно, но уверено се разпространява по цялото земно кълбо, за последните пет години инфекциозни взривове били регистрирани в отделение за новородени в болница във Венецуела, в една болница в Испания, в престижен британски медицински център (заради което там било затворено отделението за интензивна терапия). Случаи на заразяване имало също в Индия, Пакистан и ЮАР.
    Неотдавна заболяването било регистрирано и в Ню Йорк, Ню Джърси и Илинойс. Като следствие американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) включили гъбичката в списъка с най-опасните патогени.

    През май 2018 г. възрастен човек бил хоспитализиран с оплаквания от болки в корема в болницата Маунт Синай, Ню Йорк. Той дал кръв за анализ, който показал, че пациентът е заразен с неотдавна открита гъбичка – загадъчна и смъртоносна. Лекарите бързо го изпратили в отделението за интензивна терапия.

    Човекът от описания по-горе случай починал 90 дни след постъпването в болницата. Но Candida auris оцеляла! Според резултатите от тестовете

    тя била открита навсякъде в стаята на болния

    С особена лекота тя проникнала във всички достъпни пространства. Болницата трябвало да използва специално оборудване, за да проведе ефективна дезинфекция. Наложило се дори да бъдат сменени теракотови плочки на пода и на тавана. Заразата била покрила всичко – стените, леглото, врат

    Коментиран от #103

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 ПУТИН ОСВЕН ЯДРЕННИ ГЪБИ ИМА И ОТРОВНИ

    3 2 Отговор

    До коментар #101 от "КАНДИДА АУРИС ОРЪЖИЕ НА ПУТИН":

    И ЗАЩО ДА НЕ ПОИЗТРОВИ МАЛКО ХОРА В АМЕРИКА ДЕТО СА ЯЛИ ПИЧУРКИ ВНИМАНИЕ ВНИМАНИЕ НЕ ЯЖТЕ ГЪБИ - ОПАСНО ЗА ЖИВОТА - Печурката има отровни двойници и то три на брой – карболова печурка, зелена мухоморка и бяла леплива мухоморка. Най-опасният и отровен двойник е зелената мухоморка. Най-добрият начин за разпознаване на отровния двойник е цветът на пластинките.

    При ядливата печурка са розово-червени до кафяви, но при мухоморката са оцветени в бяло. Затова е много опасно да се събират гъби, които още не са се разтворили, защото цветът на ламелите им не се вижда. Ако все пак се събират млади гъби, най-добре е да се разрежат, за да може ясно да се види власинките какъв цвят са. Ако видите бели власинки, веднага изхвърлете гъбите и измийте добре ръцете си.

    Важно е да се отбележи, че и двата вида мухоморка са силно отровни и смъртоносни, дори веднага да се положат грижи за отровения човек. Поради тази причина, хората, които нямат опит в събирането на гъби, не

    Коментиран от #105

  • 104 Някой си...

    11 10 Отговор

    До коментар #95 от "Пловдив 1912":

    Не знам защо ботът ми трие коментара без да съм постнал нищо обидно, но пак ще ти го напиша- Понеже виждам накъде биеш, ще ти припомня факти и само факти- Владимир Владимирович- защитникът на семейните ценности- разведен успешно, с незнаен брой любовници, майсторки на чаршафния спорт, ощастливили го с незнаен брой наследници...Лавров- защитник на семейните ценности- навсякъде придружаван от своята задушевна ( в кавички) сътрудничка, недоказалата се актриса, Светлана Полякова( и величайшата и майка)...Захарова, Мария..обичащата ягодки..водка и др. субстанции..имаше един скандал, в който аржентинските служби бяха доказали, че е собственичка на едни 400 кила бело, случайно открити в руското училище на дипломатическата мисия в Аржентина( как потулиха скандала, на всеки е ясно) ..Валентина Матвиенко, алиас- ВанкаСтаканка...при нея всичко е ясно. Иначе доживяхме и това, православни да колят православни...Да ти напомням ли кои сча Блонди..Джугардя, Волочкова..Шпак? Мисля че не е нужно..в тубата техни изпълнения- колкото щеш. Та така..Сега мога да ти кажа само -Христос Воскресе!!!!
  • 105 Американският "архипелаг" на безправието

    13 3 Отговор

    До коментар #103 от "ПУТИН ОСВЕН ЯДРЕННИ ГЪБИ ИМА И ОТРОВНИ":

    Затворническата индустрия процъфтява
    В цялата човешка история не е имало общество като американското, което да е държало в затворите толкова много свои членове, твърди специализираното издание California Prison Focus. Днес зад решетките в САЩ са над 2.3 милиона души. През 1990 г. затворниците са били около милион - само за двайсет години са се удвоили. В страната на неограничените възможности живее 5 процента от населението на земята, но в същото време 25 процента от излежаващите присъда по света са американци. В затворите на най-богатата държава лежат с половин милион повече престъпили законите на страната, отколкото в Китай, чието население е пет пъти по-многобройно. Ако към затворниците прибавим и броя на онези, които са осъдени на пробация, то наказаните са над 7 милиона. Това означава, че един от всеки 40 американци е с присъда.
    На проблемите, свързани със съдбата на "условно" затворените, специално внимание отделя в свой анализ бившият офицер от Управлението на затворите в щата Невада - Виктор Оръл. Пет милиона са осъдените, които са извън затворите, тъй като не достигат места зад решетките. Както твърди Оръл, затворите са препълнени - техните обитатели са два пъти повече от норматива. Така например през октомври 2007 г. в затворите в Калифорния е имало 170 600 затворници, а броят на местата зад решетките в щата е 83 хиляди. Осъдените на по-лек режим и излежаващи наказанието си у дома имат електронна гривна на ръката си, свързана с пул

    Коментиран от #106, #147

  • 106 АЗ НЕ ИСКАМ ДА ОДЯ ЕМИГРАНТ В ФАЩ

    6 2 Отговор

    До коментар #105 от "Американският "архипелаг" на безправието":

    ЧЕ В СЕНТ ЛУИС ЧЕРИТЕ ЯДАТ БЕЛИ ОРА ЗА ЗАКУСКА АЗ ВИДЯХ СЕНТ ЛУИС ГРАДЪТ И ПОВЪРНАХ - МНОГО ГАДЕН ГРАД КАТО АПОКАЛИПСИС

    Коментиран от #107

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Да питам...

    6 10 Отговор
    В цялата човешка история не е имало общество като американското, което да е държало в затворите толкова много свои членове, ...Не знам каква теза развиваш, ма не е лошо да споменеш и как е построен БАМ... За строежа на века, чувал ли си..или за пътища №№№ 501, 502 и 503..за Трансполярната магистрала? Знаеш ли, че само на тези строежи са си оставили кокалите над 800 000 каторжници..и че Русия днес е единствената държава, ползваща каторжническия труд..?
  • 109 Пак ли

    9 8 Отговор
    жалка пропаганда?
  • 110 Калин

    20 11 Отговор
    Европа и САЩ не от 20, а от поне 200 години воюва срещу Русия и се подготвя да я унищожи, но все не успява, тъй като Русия и руските хора се оказаха голям залък за слабоумните западняци. Преди това Сталин ви обърка плановете, но този път Путин ще ви разгони фамилиите и ще ви постави на място веднъж завинаги. Вие да не мислите, че той стои и ви чака и ви вярва на сладникавите лъжливи приказки, естествено че се е подготвил и то много добре, защото е много по-умен от вас ! Вие, евроатлантиците, не сте достойни дори да му лъскате обувките.

    Коментиран от #111, #169

  • 111 Бацо Гацов

    7 11 Отговор

    До коментар #110 от "Калин":

    Пхахахахаха..виждаме как се е подготвил..виждаме. Що не излезеш навън, па да си люснеш главата у първия бетонен стълб, белким ти дойде акъло...
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Олеоле

    12 16 Отговор
    Подготвял се от 20 години, но я да видим: енергийната му война се провали. Армията му се провали. Пропагандата му се провали. Остава му пълната диктатура над собствения му народ, и пълната зависимост от Китай (която ще става все по-всеобхватна и задълбочена).
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Чичо Тончо

    20 7 Отговор
    Няма скандал, кавга, бой, война ...... все тая с един единствен участник в цялата история на човечеството! Винаги са поне двама! От това дълго писание разбрахме, че единия е руснака Путин (добре, че ни светнахте инак нямаше да се досетим)! Кой е другия участник не се казва, а това също е интересно! Ние помним как ни затвориха 4х440 МВТч в Козлодуй точно заради френските условия да влезем в ЕС! Помним, че по време на Майдана в Украйна запалиха и изгориха българското знаме, а в Одеса изгориха и българи! Кое тежи повече на българския кантар : лакърдиите на един френски евродепутат пред една френска мисирка или живота на изгорените българи в Одеса!? Който може и има нещо в главата си - да мисли!
  • 116 Гошо мексиканеца

    3 4 Отговор
    От по-рано! Още в детската градина дърпаше косата на едно украинско момиче!
  • 117 8888

    9 17 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Вие русофилите сте затънали в тресавището много яко.

    Коментиран от #132

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 ПППП

    5 11 Отговор

    До коментар #112 от "ТОТАЛЕН ФЕК! МЕРКЕЛ Е ИСТИНАТА ,ЧУЙ Я !":

    Ти руски агент ли си???Защото истината за това което си написал е точно обратно.
  • 120 Торпедото

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Бил ли си някога в САЩ, а в Русия?
  • 121 Във Венецуела има резервация на резиденц

    6 11 Отговор

    До коментар #31 от "случаен":

    Мноо далече го засили бе.А скоро моо го видиш в Хага.По-интересни гледки предстоят като ги насметат от Крим и донбас.после Хага,а?хахаха
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Стар Трек

    14 3 Отговор
    Три пъти я почвам тая статия и все не мога да я прочета до края . Кой ги пише тия дълги глупости ?

    Коментиран от #135, #138

  • 124 Мдааа Дааа не го чухме и сега олеле

    11 7 Отговор
    Божеее... колко много истина!!!!
    Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....
    Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме се с вредата от мусаката и джендър стремленията.

    Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос – щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.
    И защо трябва тогава да се правим на идиoти и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото позволихме на Украйна да не изпълни Минските споразумения. И в резултат на това днес страда цяла Европа.....
    Петко Добрев – анализатор 9.2.22 в Епицентър.....

    Коментиран от #150, #155, #165

  • 125 Мдааа Дааа

    12 5 Отговор
    РУСИЯ ТРЯБВА ДА YМРЕ! ХРОНОЛОГИЯ НА ЕДНА 100 ГОДИШНА ВОЙНА.....
    В.Дърева
    ......... . ....
    „Русия е aгресор!“, „Русия застрашава световния мир!“, „Русия настъпва!“, „Русия е абсолютното зло!“, пищи „цивилизованият“ Запад. Който за последните 50 години извърши над 170 преврата, интервенции, бомбардировки и политически убийства срещу над 180 суверенни държави и погуби между 17 и 20 млн. души, разбомби Белград, разлюля Близкия изток, истеризира, рекетира и трови Европа с „руска заплаха“, за да я омаломощи, превземе и подчини. Същият Запад, който за последните 18 години организира и финансира серия държавни преврати, наречени „Цветни революции“. Справка: 2000 – Сърбия; 2003 – Грузия; 2004-2005 – Украйна; 2005 – Киргизстан; 2006 – Беларус (опит), 2008 – Армения (опит); 2009 – Молдова; 2010 – Киргизстан (втори път); 2011-2013 – Русия (провокации); 2013-2014 – Украйна (втори път); 2015- 2016 – Молдова (втори път); 2015 – Армения (втори път). Под егидата на USAID, Freedom House, институтите на Маккейн, Олбрайт и Джийн Шарп.
    И плач Йеремиев за Крим! Напомням: Според „Целевия план“ Украйна-НАТО (2008), до края на май 2014 г. на мястото на Руския Черноморски флот (създаден през 1783 г. от княз Потемкин-Таврически по заповед на Екатерина тт) трябваше да се насади НАТО. Затова е плачът Йеремиев. Не за демокрацията.…...
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Мдааа Дааа

    14 6 Отговор
    Продъл.
    PУСИЯ ТРЯБВА ДА УМРЕ! ХРОНОЛОГИЯ НА ЕДНА 100 ГОДИШНА ВОЙНА.....

    Западът обича Pусия. Искрено! Особено – нейната безкрайност, нейните гори, реки, жито, нефт, газ, въглища, yран, никел, олово, цинк, волфрам, желязна руда, злато, сребро, платина, скъпоценни камъни… А цялото това богатство се намира (недемократично някак) на някаква pуска територия – черна несправедливост, която обижда и огорчава чувствителния 3апад. За да поправи тази въпиеща несправедливост, 3ападът хвърля всичките си усилия да превърне Pусия в геополитически пигмей, в икономически просяк, да я изтласка в азиатските глъбини, а най-добре – да я натика в Ледовития океан. Да не пречи.
    100 години 3ападът не промени своята pъждясала тактика и стратегия.
    100 години настъпва една и съща м0тика.

    Коментиран от #133

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Пут@к@ин

    3 8 Отговор
    Трябва да бъде спрян и ЩЕ бъде спрян. Бог е с нас!

    Коментиран от #134

  • 132 🖕🖕🖕🖕

    2 1 Отговор

    До коментар #117 от "8888":

    Ще видим кой е затънал
  • 133 Мдаааа

    4 5 Отговор

    До коментар #129 от "Мдааа Дааа":

    Той запада създаде Ленин, Сталин, ЧК, ГРУ, КГБ и стотици из верги с руска кръв. Как пък не! Тази нация е генетично увредена.

    Коментиран от #136

  • 134 Да ще се

    4 3 Отговор

    До коментар #131 от "Пут@к@ин":

    Спре в Берлин после в Вашингтон
  • 135 Който

    0 3 Отговор

    До коментар #123 от "Стар Трек":

    Може да мисли. На теб не ти се отдава.
  • 136 Ъхъъъ

    1 2 Отговор

    До коментар #133 от "Мдаааа":

    Увредена ти е главата дето я нямаш

    Коментиран от #137

  • 137 Моята

    1 0 Отговор

    До коментар #136 от "Ъхъъъ":

    не, на през твоята яко белина е минала. Чак жива клетка няма.
  • 138 Тъпият

    1 1 Отговор

    До коментар #123 от "Стар Трек":

    не може да чете!?!?
  • 139 Човек

    9 10 Отговор
    20 години се подготвя и накрая стана за смях. Тия 20 години ако беше работил за руския народ, отдавна щеше да е спечелил Украйна на своя страна. Но той е кухо ченге и може само да взима със сила, а на народа хвърля трохи. Украинците това го виждат и затова отказаха да са под контрола на Путин. Той ги нападна, но те не са роби като руските си събратя и му отвърнаха. След 20 години подготовка, Путин се чуди кой път да хваща. Не може да спечели войната, но не може и да я загуби, защото ще падне от власт и ще бъде линчуван като Кадафи. Те руснаците са роби, но няма да го търпят вечно. Путин се вкара в капан, от който няма излизане. Остава му единствено да отлага във времето своя край. Затова вече стъпва леко в Украйна. Ако форсира военните действия само ще ускори загубата и собствената си гибел.

    Коментиран от #142

  • 140 Зелен Демократ

    6 1 Отговор
    По действията на хомосексуалните ми колеги от ЕС става ясно, че по-скоро Ние със США и другаря Пуцин я планирахме тая "война", все пак вашето зануляване и унижаване Ни е основен ПРИОРИТЕТ!
    Всъщност някой обясни ли ви защо така тръгнахме да браним Украйна, с какво "демокрацията" беше застрашена? Няма и да чуете нищо подобно!
  • 141 Нямам време за такива глупости

    7 6 Отговор
    Статия за изперкали и скарани с действителността. САЩ започнаха войната, както всяка война след 1945.

    Коментиран от #173

  • 142 Путин можеше

    8 2 Отговор

    До коментар #139 от "Човек":

    да си оправи страната по друг начин. Една държава с най-голямата територия на света, с най-големите природни ресурси не трябва да има толкова нисък жизнен стандарт, по-нисък дори от бедна България. Ето арабите само с един нефт цъфтят и вържат, а РФ има и газ, дървесина, ценни метали, диаманти и много други природни богатства. Преди войната са печелили по $2млрд. на ден, но казваха на руснаците, че им дават какви ли не суровини, а получават само едни хартийки. Не казваха, че с тия "хартийки" купуваха яхти, имения, футболни отбори и останалото за оръжие. Олигарсите и висшите политици плюеха запада, но всеки се беше уредил себе си, децата, роднините, любовниците в мръсния джендърски запад. Ако тия пари отиваха за хората нямаше 5млн. да емигрират в САЩ и още толкова в ЕС, напротив щеше да има емиграция към тях. Самите те казват, че трябва да са поне 650млн. за да разработят Сибир. От страх да не ги превземе запада харизаха Сибир на Китай. Избягаха от западния капитализъм и попаднаха в лапите на източния тоталитаризъм.
  • 143 За какво му

    7 5 Отговор
    трябваше на един 70г. човек да си търси белята. С Шойгу на лов и риболов, с Кабаева и децата на дачата в Геленджик, на водка с Медведя, Маша, Лавров и Песков, мезетата от Пригожин, от Кадиров печеното агне. Печелеше по $2млрд. на ден от газ, нефт и ценни метали, на всеки руснак по $15 на ден. Щяха да пият, пеят и да те възхваляват в цяла Русия. Какво гледаш Петър Първи, Екатерина Втора и Иван Грозни - те са били млади когато са правили геройствата си, двамата починали на 52г., 53г., а Екатерина на 67г. Стар глупак си Вова.
  • 144 А и нахално

    6 0 Отговор
    Рафаел Глюксман - семит се загрижил за Европа ,че и за Германия? На фона на менажираните от това племе всички революции от 17-ти век до наши дни това ми изглежда мноооого съмнително,а и нахално. Тооо и съплеменникът му Карл Маркс също много мразеше Русия и затова и натресе кървавата си философия.

    Коментиран от #146

  • 145 САТЪРА НА ХАНА

    6 1 Отговор
    А АЗ Я ЧАКАМ ОТ 1989 ГОДИНА ДА ПОЧНЕ ВОЙНАТА
    И ДА ИЗБИЕМ ФАШИСТИТЕ :))
  • 146 Малко по-сериозно

    0 5 Отговор

    До коментар #144 от "А и нахално":

    Честно казано, ако не бяха революциите щеше да питаш феодала си може ли вече и ти да изпълниш съпружеските си задължения с младата си женичка

    Коментиран от #149, #153

  • 147 Време е

    7 2 Отговор

    До коментар #105 от "Американският "архипелаг" на безправието":

    Отдавна е време някой да разнищи американския ГУЛАГ ,както в САЩ,така и явните и тайните му затвори по света. В Русия отдавна публикуваха статистика за съветския ГУЛАГ по години и по видове изправителни заведения - от видове затвори до видове лагери,както за бройката на затворените ,така и за починалите. Това което се набива в очи за аналитичните мозъци е,че броят на затворените в СССР в средата на 30-те години е напълно съпоставим с броя на затворниците в САЩ по това време. А днес САЩ са несъмнен първенец като процент затворено население спрямо общия брой на населението.

    Коментиран от #172

  • 148 свобода

    7 1 Отговор
    Путин е виновен за всичко. Той докара американците в Украйна, създаде от футболните агитки фашистки батальони, започна да избива руско говорящите и да строи отбранителната линия в Донбас! А сега финансира режима в Киев със десетки милиарди долари за да воюва до последния украинец!
  • 149 Инженерингът му

    4 1 Отговор

    До коментар #146 от "Малко по-сериозно":

    Като се започне от холандската,английската,френската,унгарската,младотурската,руските революции,кхмерите,майданите и арабските пролети,та до джендърските революции днес в САЩ и Европа... всички те са затрили в страдания много повече хора отколкото всички останали войни в историята на човечеството. Това е социалният инженеринг на любимото ти племе.

    Коментиран от #170

  • 150 Бг681

    3 4 Отговор

    До коментар #124 от "Мдааа Дааа не го чухме и сега олеле":

    Щеше да си намери друга причина пу !

    Само наивници могат да повярват след окупацията на крим че не е било винаги целта да съедини територията си с Приднестровието - земята и крайбрежието от Мариупол до Одеса , това с споразумението са приказки за лека нощ
  • 151 Дилян

    3 2 Отговор
    Освен Путин и други подготвяха тази война.
  • 152 Отговорът

    3 5 Отговор
    Русия след 1990 се отвори и опита да влезе в западната демокрация, но им затвориха вратата.
    Американците не търпят равнопоставени а само лакеи

    Коментиран от #156, #166

  • 153 Един от индексите

    3 1 Отговор

    До коментар #146 от "Малко по-сериозно":

    Това се отнася за немскоезичния и френскоезичния феодализъм и само доказва колко повърхностно е било усвоено християнството в Западна Европа. Западна Европа късно е приела християнството и аборигенските практики там не са отмряли. В православието,исляма,индуизма,будизма,конфуцианството това никога не е било въздигано в законно правило. Позорът на Запада не се отнася за останалия свят. То и затова днес ерезията на моногамното семейство тръгна като проказа и нагло са натрапва и на нашия свят. Това е един от индексите за цивилизационния разлом на Запада с останалия свят.
  • 154 Гладен

    0 1 Отговор

    До коментар #88 от "Хохо Бохо":

    Да бе, прав си. Ама на каква цена но го доставят тоя газ?

    Коментиран от #167, #168

  • 155 Бацо Гацов

    4 2 Отговор

    До коментар #124 от "Мдааа Дааа не го чухме и сега олеле":

    Абе..Петко..абе Добрев...прочети статията Планът Механический апельсин в Руский журналь от 21. 04 2008 година, с автор Виктор Джадан и после си развивай несъстоятелните теории..аман от анализатори, дето ни мислят че ядем доматите с коловете и телта...
  • 156 Бацо Гацов

    4 3 Отговор

    До коментар #152 от "Отговорът":

    Виж сега..когато ти отворя вратата и ти не се съобразиш с желанието ми на домакин да си свалиш калните ботуши, естествено че ще ти затворя вратата..и се благдари че и шутовете не съм ти набил..понимаеш ко ти пей радиоточката?
  • 157 ПИТАЩИЯ

    9 3 Отговор
    Как беше Поговорката....
    " ХИТРАТА СВРАКА С ДВАТА КРАКА"
    ЦАР ГЛАД ИДВА! РУШНЯЦИТЕ не могат
    да победят ЦИВИЛИЗАЦИЯТА!
  • 158 Българин

    2 1 Отговор
    Специалната руска осирация върви по план.
  • 159 Петър

    2 1 Отговор
    Давам 2 лева за главата на путлер.
  • 160 Гошо

    2 1 Отговор
    Путин е едно просто ченге, станало президент
  • 161 Алооооуу

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Объркал си се ционистчооооо..................От вас няма да има следа!!НЯМАТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ!!А и защо да имате? ВИЕ НИЩО НЯМАТЕ!!
  • 162 Алооооуу

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "За размисъл":

    В коя епохи живееш бре? Не виждаш ли какво се случва? Нищо старо не си забравил и нищо ново не виждаш!!
  • 163 Конструктивен

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бондарчук":

    Къде да ги връща тези земи? По лесно е да изгони руснаците!! Нямат работа там!!
  • 164 Любопитен

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Артилерист":

    Големи аналлизтори станахте бре?!? Как ги видя тези несгоди в Германия и ЕС, след като от село не си излизал?
  • 165 А бе

    1 0 Отговор

    До коментар #124 от "Мдааа Дааа не го чухме и сега олеле":

    Джуджлер иска реставрация на СССР! Да го бяхме чули и да не го бяхме чули, ВСЕ ТАЯ! Иска суровинните и енергийни ресурси на Украйна, които не са малко ,както и излаз на Черно море! Има и други съображения, особено, когато стола му се клати За това се води и тази война!
  • 166 Въпросът е

    1 0 Отговор

    До коментар #152 от "Отговорът":

    Каква равнопоставеност търсиш между най силната и най изоставащата икономика! Русия е в етап на начален стадий на див олигархичен капитализъм!!
  • 167 А бе

    1 0 Отговор

    До коментар #154 от "Гладен":

    Евтин газ няма НИГДЕ, бре гладнико, най малко пък от Русия!! Постепенно цената се доближава до нива на тези преди войната.
  • 168 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #154 от "Гладен":

    Питай кирчококорчовците! Те надуха още по вече завишената му цена!
  • 169 Онзи

    1 0 Отговор

    До коментар #110 от "Калин":

    Оди ги разправяй тези смехории на децата от детската градина да се посмеят, или на онези от траурния парк, може някой да ти се върже!!
  • 170 Любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #149 от "Инженерингът му":

    А наясно ли сте такива като вас какъв инженеринг ви очаква?
  • 171 Даа бе

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "случаен":

    Ще иде ако му хвръкне ракетата. Руснаците го готвят за Хага.
  • 172 Баааууууу

    0 0 Отговор

    До коментар #147 от "Време е":

    Бухахаха ха ха ха хаха ха ............. Тези "басни" ли ти спуснаха да разпространяваш?? В САЩ нищо не може да се скрие копейко!! Всичко се знае!!
  • 173 Алооооуу

    0 0 Отговор

    До коментар #141 от "Нямам време за такива глупости":

    Ти в коя действителност живееш? В тази от 1950 г. ли? Да ти припомня, СССР ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА!! Избий си от главата всякакви фантазии от оная епоха!!