Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Април, 2023 19:00 3 048 104

Atlantic Council: НАТО трябва да предложи на Украйна план за членство сега

  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • йенс столтенберг

Алиансът трябва да покаже на Кремъл, че в бъдеще НАТО ще отговори колективно на опитите на Русия да унищожи независимостта на Украйна

Atlantic Council: НАТО трябва да предложи на Украйна план за членство сега - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки че коалицията от съюзници и партньори, подкрепящи Украйна е много ефективна в предоставянето на оперативна подкрепа, тя не е имала същата степен на ефективност в подкопаването на стратегическата цел на Русия за прекратяване на независимостта на Украйна. В крайна сметка гарантирането, че Украйна поддържа своя суверенитет в дългосрочен план, ще изисква членството на Украйна в НАТО, тъй като това ще осигури на страната същата критична подкрепа за сигурността, която Алиансът предоставя в момента на своите членове, пише Atlantic Council.

Въпреки че е малко вероятно Украйна да бъде приета в НАТО по време на продължаващата война с Русия, Алиансът трябва да предостави на Украйна план за действие за членство, който ясно показва, че в дългосрочен план суверенитетът на Украйна е от решаващо значение за НАТО, неговите членове и демокрация в Европа. Наскоро медийни съобщения показаха, че Съединените щати (и някои други съюзници) в момента не подкрепят подобен подход; но като се има предвид днешната геополитика и ценностите на НАТО, предлагането на план за действие за членство е най-ефективният и подходящ отговор на предизвикателството, което Русия представлява.

Още новини от Украйна

Концепцията за план за действие за членство в НАТО беше изложена на срещата на върха във Вашингтон през 1999 г. - след присъединяването на Чешката република, Унгария и Полша - за да се изясни, че ще има нови присъединявания и да се ръководи изпълнението на тези присъединявания. НАТО предлага тези планове, които включват съвети, помощ и подкрепа на потенциални членове, за да помогне на страните да се реформират, за да изпълнят критериите на НАТО. Ключовите елементи на плана за действие за членство исторически са се фокусирали върху военния капацитет на страната кандидатка, икономическите обстоятелства, демократичния статут и стабилността на границите.

Украйна изпълнява или върви добре по всеки от тези критерии, с изключение, разбира се, на последния. Най-очевидно е, че Украйна демонстрира изключителни военни способности и като член на НАТО би била силен доставчик на сигурност. Икономически Украйна като цяло е съгласувана с икономиките на страните-членки на НАТО и ще стане още по-голяма, докато си проправя път по въпроси като ограничаване на влиянието на олигарсите, което е едно от изискванията за присъединяване към Европейския съюз (за който Украйна е страна кандидатка). Демократично Украйна е свободна страна и докато Киев трябва да се справи с оставащите проблеми, включително корупцията и подбора на съдии, той предприема действия дори докато войната с Русия продължава.

Границите на Украйна обаче далеч не са стабилни - и при настоящите обстоятелства страните-членки на НАТО не желаят да се включат пряко във войната за налагане на тези граници. Освен това, въпреки че има основателни причини да се смята, че Украйна може да надделее, стига да бъде осигурена достатъчна подкрепа, войната по своята същност е несигурно начинание. Напълно възможно е Украйна да успее да си върне както района на Донбас, така и Крим, но дори и да го направи, няма сигурност, че Русия ще уважи този резултат. Нещо повече, възможно е също така да си представим, че боевете могат да спрат, когато Украйна има по-малко от пълен контрол над всичките си национални граници (които, заслужава да се отбележи, бяха гарантирани от Русия в Меморандума от Будапеща за гаранции за сигурност от 1994 г.).

Но ако боевете престанат, НАТО ще има много причини да не позволи въпросът с нестабилните граници на Украйна да се превърне в пречка за присъединяване. По-скоро трябва да ѝ бъде позволено да се присъедини към Алианса именно защото Украйна все още ще бъде под заплаха. Основната роля на НАТО е да защитава суверенитета на своите членове - демократични трансатлантически нации - особено когато са изложени на риск. НАТО беше създадена през 1949 г. точно поради тази причина пред лицето на заплахата от Съветския съюз. Когато Западна Германия се присъедини през 1955 г., тя беше едната половина на разделена държава и беше изправена пред огромна група от сили на Варшавския договор, разположени точно отвъд границата. Ползите за демокрацията от присъединяването на Германия към Алианса в крайна сметка надвишават рисковете от война и тези рискове бяха намалени, а не увеличени от перспективата за колективна отбрана.

Заплахите, пред които е изправена Украйна, са подобни и обосновката Украйна да стане член на НАТО е същата. Както френският президент Еманюел Макрон заяви, пълномащабното нахлуване на Русия "пренебрегва принципите на единствения възможен международен ред, единствения ред, който може да гарантира мир; с други думи, зачитане на националния суверенитет и нематериалните граници." Най-важното е, че не само границите на Украйна са изложени на риск. По-скоро, както каза министър-председателят на Финландия Сана Марин, украинците "представляват всичките ни ценности, европейските ценности, и се борят за нас, всички нас". По подобен начин председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше ясна: "Можете да разчитате на нас. Ще продължим да оказваме пълната си подкрепа. Сега... и за в бъдеще."

Разбираемо е решението на страните от НАТО да не влизат във войната при сегашните обстоятелства. Но в името на бъдещата стабилност в Европа Алиансът трябва да покаже на Русия, че в бъдеще НАТО ще отговори колективно на опитите на Русия да унищожи независимостта на Украйна. Стратегическата концепция на НАТО изяснява значението на "значително засилване на възпирането и отбраната за всички съюзници" за възпиране на руската агресия. И както заяви германският канцлер Олаф Шолц, атаката срещу Украйна е "абсолютно неоправдана атака срещу независима държава, срещу мирния ред в Европа и света". Възпирането на Русия в бъдеще от по-нататъшни атаки срещу Украйна е от ключово значение за осигуряването на този мирен ред в Европа и света. План за действие за членство, който в крайна сметка ще доведе Украйна в НАТО, ще бъде значително възпиращо средство и ценен фактор за постигането на тази цел.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    17 61 Отговор
    Това ще бъде апотеозът на единството.
  • 2 Българин

    26 84 Отговор
    Украйна в НАТО. Амин!

    Коментиран от #19, #21, #29

  • 3 Последния Софиянец

    113 9 Отговор
    Русия да направи план за приемане на Тексъс в БРИКС

    Коментиран от #24

  • 4 Гейчо

    108 13 Отговор
    Разпадът на нато е близо едвам кретат всичко дадоха за украйна и нищо 30 процента вече е руска
  • 5 Ходещия по вода

    90 9 Отговор
    НАТО е 👉🚾🚾🚾🚾
  • 6 Сарс

    125 8 Отговор
    Светът се управлява от слабоумни идиоти. План за влизане на украйна в НАТО? Е това със сигурност ще накара руснаците да анексират цяла Украйна. Алтернативата е противник на границата, което лично аз смятам че за Русия няма да допусне.

    Коментиран от #37

  • 7 Тринити

    102 13 Отговор
    Въпрос на малко време е Руската армия да приключи НАТО завинаги !

    Коментиран от #12

  • 8 Пучо Капучо

    79 5 Отговор
    Не го ли разбрахте вече, бе? В момента, в който БАТЬО предложи членство на О"крайна, чайните директно са навестили братчедите от ТайУан.
    И тогава туй БАТЬО не го виждам...ще провеждат учения как да се скрият по-бързо на Марс...
  • 9 НАТО

    11 60 Отговор
    Разширяване! НЕ ни пука за ВАТО!!

    Поздрави от Финландия 🌐🎈🗯️

    Коментиран от #13

  • 10 ЕВРОНЮЗ

    96 7 Отговор
    Вече 14 месец Владимир Владимирович клати третополовите и явно им харесва.. Долара издиша като шотландска гайда но историята на Титаник се повтаря.. Докато потъва и първа класа се спасява
    за простолюдието музика...

    Коментиран от #14

  • 11 наясно точно ли е какво

    59 6 Отговор
    НАТО трябва да предложи на Украйна като план за членство сега
    или общи приказки да мине време до видовден за подписване на примирие в съответствие на руските искания

    Коментиран от #17

  • 12 Тринтириминтири

    8 39 Отговор

    До коментар #7 от "Тринити":

    Още не е късно да посетиш психиатър...имаш 1% шанс да се оправишшШ
  • 13 Реалист

    77 8 Отговор

    До коментар #9 от "НАТО":

    От Финландия нищо няма да остане ако от Кремъл решат да действат. Финландия се прецака, а НАТО е смех.

    Коментиран от #15

  • 14 ВатанюZ

    8 63 Отговор

    До коментар #10 от "ЕВРОНЮЗ":

    Твоите другарчета така мислиха и миналия век ама сесесере зайде а пък запада си е все така добре
  • 15 Футуролог

    7 43 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Брей тука сме си имали оракул който знае какво ще стане бъдещето я кажи числата от тотото за този тираж че нема купейки

    Коментиран от #25

  • 16 Гориил

    49 4 Отговор
    НАТО ще изпълни волята на Вашингтон, сдържайки стонове и гърчейки се от болка.
  • 17 Сарс

    66 4 Отговор

    До коментар #11 от "наясно точно ли е какво":

    За да може уркопоклонниците от страните членки на НАТО най-накрая да бъдат изпратени на терен за да усетят какво е да си срещу руснаците. Лошото е че и тези които не подкрепят това също ще са там. И господа "не съм ходил в казарма", при мобилизация никой няма да пита отбивал ли си военна служба или не, всичко от 18 до 60 години под ножа, в това число и жените, за тези които незнаят. Така че не се радвайте много за предложението за членство на Украйна в НАТО. Това случи ли се, ние сме на предната линия.
  • 18 Путинофил

    4 50 Отговор
    Скоро и Северна Корея ще влезе в НАТО и жужака съвсем ще откачи!
  • 19 Да,да, Амин,

    28 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    и Бог да ги прости!
  • 20 Стършел

    8 44 Отговор
    Блядолизачите си мислят че като тролят по цял ден тука са някакъв фактор, е ще ви кажа че не сте, нито вие нито вашите алкохолизирани господари.🤣🤣🤣

    Коментиран от #38, #45, #76

  • 21 случаен

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    наистина амин,сиреч лека и пръст
  • 22 Ерор 404

    55 5 Отговор
    Телата на 160 генерали и офицери от НАТО останаха в бункера в Лвов след удара на руски хиперзвуков "Кинжал"
    Около 160 тела на генерали и офицери от НАТО и въоръжените сили на Украйна са останали в бункера на Лвов след атаката на Кинжал в района на Лвов, казва Виктор Баранец, военен наблюдател на Комсомолская правда
    Още на 9 март Министерството на отбраната на Русия съобщи, че в отговор на терористичните атаки в района на Брянск е решено да се нанесе ответен удар по обекти на Въоръжените сили на украйна с хиперзвукови „Кинжали“. Ситуацията коментира военният наблюдател на Комсомолская правда Виктор Баранец.
    По-късно гръцките медии и украински източници съобщиха, че в Лвовска област е бил унищожен украинският команден и комуникационен център, в който е имало не само офицери от въоръжените сили на Украйна, но и представители на НАТО. В резултат на това загинаха около 200 души, досега само 40 тела са извадени от развалините, останалите все още са под развалините.
    Както обясни Баранец, щабът беше плътно прикрит от системи за ПВО, което вдъхвало на ръководството на противника фалшиво чувство за сигурност.

    „Под многометрова стоманобетонна шапка те се смятаха за напълно неуязвими. Вероятно поради тази причина са загубили и чувството за бдителност“, каза той.
  • 23 Павел пенев

    54 5 Отговор
    НАТО трябва да мисли как ще строи новата Берлинска стена,за да се прибере там откъдето е тръгнало в своя завоевателен поход на изток. Украйна им приседна и се задавиха.
  • 24 Хахахаха

    6 38 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Тексас не е фалирал толкова за да влиза в БРИКС. В БРИКС са само фалиралите държави.
  • 25 Баба Ванга

    13 2 Отговор

    До коментар #15 от "Футуролог":

    16,20,19, 11,1 замени цифрите с букви от кирилицата
  • 26 Колко трябва да си прост

    38 6 Отговор
    Те олигофрените от нато отдавна са се включели във войната на страната на Украйна. Но явно искат още да опитат вкуса на руския атом.
  • 27 дядото

    31 4 Отговор
    ако от нато сте решили да воювате с русия и китай,защо ви е украйна.много думи обикновено крият или глупост или страх.
  • 28 горски

    42 4 Отговор
    Не мога да разбера,защо трябва Украйна да е в НАТО,а не Зимбабве.Зимбабве също отговаря на изискванията за членство.Ще бъде надлежно защитена.
    Разширяването на НАТО ,чрез Украйна е последната стъпка към световна война.Единствеения баланс би бил Мексико и Куба във военен съюз с Китай и Русия.....Но ако се заговори за това ,в САЩ ще настръхнат така,както настръхва Русия....
    Който владее моретатаи търговските пътища,владее икономиката а света.За да не оспорва никой превъзходството на САЩ,потенциалните кандидати трябва да се държат слаби-икономически и военно.
    За това е борбата,а не заради изтрещеелите управници на Украйна.Никой не ги брои украинците ,дори за животни.
  • 29 Аре

    30 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Укропстан няма място нито в ЕС нито в НАТО
  • 30 Русия

    34 6 Отговор
    Допусна огромна геополитическа грешка. Трябваше да си остане в Източна Германия.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Сарс

    25 5 Отговор

    До коментар #31 от "СЛАВА БЪЛГАРИЯ, СЛАВА НАТО":

    А ти защо не си в Донбас за да останеш завинаги в Украйна, но да подкрепиш оня крадлив комик сложен за президент. Бил отклонил няколко стотин милиона долара в лична сметка. Дори тъпанарите които пишат това като новина не го наричат с истинското име, а то е КРАЖБА, а ми казват отклонение. Яко продажници навсякъде!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Крокодил

    30 6 Отговор
    НАТО се чуди как да се самоубие.

    Коментиран от #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хм Хм

    6 21 Отговор

    До коментар #6 от "Сарс":

    " Е това със сигурност ще накара руснаците да анексират цяла Украйна."

    Руснаците точно това искат вече повече от година, но някак не им се получава.

    Коментиран от #42

  • 38 Крокодил

    23 4 Отговор

    До коментар #20 от "Стършел":

    А ти като смучеш памперса на Бай Пън процъфтяваш ли?
  • 39 Алигатор

    4 29 Отговор

    До коментар #35 от "Крокодил":

    Ти НАТО не го мисли. Виж как Украйна без никакво въоръжение унищожи пишман армията на Рушлям.
    )))))))
    Над 700 хиляди да приключили с военната служба..принудително )))))))

    Коментиран от #47

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Много ги е яд, че...

    28 3 Отговор
    Се бави източноевропейското пушечно месо....трябваше вече отдавна да е хвърлено в месомелачката....губят търпение въшките на сорос
  • 42 Сарс

    29 4 Отговор

    До коментар #37 от "Хм Хм":

    "Путин анексира Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск". Това е от 30.09.2022г. Пише го по всички новинарски канали. Това че останалият свят не го признава този анекс, не пречи на Русия да управлява тези области, да се разпорежда там и да важат руските закони. Това, по думите на руските говорители е била целта на операцията а сега с това НАТО целта ще е цяла Украйна.

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Сатана Z

    25 4 Отговор
    Едно допитване до Българските граждани дали са готови да умрат за незалежноста на Украйна ще върши работа като начало.Украйна в НАТО, разбирай български войници в Бахмут на първа линия.
    И обмен на пленници няма да има.

    Z
  • 45 Последния софиянец

    1 9 Отговор

    До коментар #20 от "Стършел":

    Браво!Изключително точен коментар,
  • 46 Да, бе

    24 2 Отговор
    Украйна, нато и бъдеще са оксиморони... Всяка по отделно и заедно съвсем.
  • 47 Сарс

    25 3 Отговор

    До коментар #39 от "Алигатор":

    До 17.12.2022г. на Украйна са изпратени оръжия за над 100 000 000 000 евро. Надявам се знаеш какво е това число. Отделно въоръжението което украинците са имали и към днешна дата това оръжие наистина е вече никакво.

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Стоило

    24 3 Отговор
    К. У. Р. за НАТО и евро ге йския съюз, както и за Украйна!

    Коментиран от #50, #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Раша са с пречупен гръбнак

    4 24 Отговор
    Русия сама влезе в капана,вече са в чувал,НАТО им взе границата с Финландия 1400 километра,потъват като крайцера Москва

    Коментиран от #55

  • 53 Сарс

    26 1 Отговор

    До коментар #48 от "Алигатор":

    Сега разбивка по бройки ли искаш? 100 милиарда за оръжие са си 100 милиарда. Не са им пратили за толкова пари дрехи или храна а оръжие. А срещу тези оръжия за 100 милиарда са войски въоръжени с манерки и армейски лопатки. Нали така беше?

    Коментиран от #58

  • 54 Раша е терористична държава .факт

    5 25 Отговор
    Русия едвам удържа фронта няма шанс

    Коментиран от #56

  • 55 гого

    10 8 Отговор

    До коментар #52 от "Раша са с пречупен гръбнак":

    мила бягай да си обръснеш краката а и нешо друго на което сядаш и него да ти е после леко и меко като е в теб !!!!!!
  • 56 иваило

    13 6 Отговор

    До коментар #54 от "Раша е терористична държава .факт":

    бягай да лигавиш маркучи дженди
  • 57 Алиансът

    6 4 Отговор
    Може много лесно да докаже че е миролюбива организация
    Просто ще покани украйна и русия едновременно да станат членове на нато

    Коментиран от #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Олеоле

    6 22 Отговор

    До коментар #58 от "Алигатор":

    За в бъдеще в България ще има специално открити места за психологическа помощ за бивши руЗЗофили. На тези хора трябва да им се асистира при прехода след като "асвабадителите" им изчезнат като империя. Аз ще. стана доброволец. Имам опит и с психологическата помощ на такива, и с усмиряването им, ако се наложи.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Ирена

    14 4 Отговор
    Въпиющ , мърховен цинизъм.
    Нема да ви се получи джендъри гадни.

    Коментиран от #65, #81

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Сарс

    16 4 Отговор

    До коментар #61 от "Вече е правено такова предложение но":

    Всъщност не е точно така. След многото санкции и ограничения Русия е на 11-то място по БВП в света. Пишеш малко на изуст.
  • 67 НАТО не ме кефи

    17 3 Отговор
    Вашто НАТО опашато
    е космато и рогато!
  • 68 Хи хи хи

    19 3 Отговор
    Търпите тлантици лъжливи тротонеткажии се напинят Русия ще ви отвее че и помен няма да остане от вас
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Нато и колективният запад

    17 3 Отговор
    Са във фалит РУСИЯ им разказа играта
  • 71 Дебелогъзите

    18 3 Отговор
    Тлантици още не могат да проумеят на каде отиват нещата
  • 72 Объркано Атлантиче

    22 4 Отговор
    Генерал-лейтенант Фабио Мини, бивш началник на щаба на Южното командване на НАТО и бивш командир на КФОР в Косово:
    Знаем, че през август и ноември 2021 г. Съединените щати и Украйна сключиха споразумение, което включваше връщането на Крим. Този план беше наречен Кримска платформа, Украйна го разработва от година и половина. НАТО, САЩ, Европа помагат на Украйна от 2015 г., когато Киев започна да се проваля в Донбас. През следващите години Киев реши, че дори може да си върне Крим с такава военна помощ. Русия видя това като заплаха за себе си. По това време около 200 хиляди украински войници вече бяха концентрирани на север от Крим. Освен това фактът, че НАТО беше готов да приеме Украйна, тревожеше Русия. Тази война можеше да бъде предотвратена. Европа също е отговорна за този конфликт, тя не е направи нищо за това да го спре, напротив.
    Те принудиха Русия да започне тази война. Тя може да бъде спряна и сега, но някои страни нямат интерес от това.
  • 73 Ела а та трийна

    4 2 Отговор

    До коментар #63 от "Муш Муш":

    Тротонетке после ще изсипваш кат самосвал
  • 74 1234

    23 4 Отговор
    кой приема страна във война в нато, това означава вече официално въвличане на нато във войната. и съответно край на настоящата човешка цивилизация. идиоти !!!
  • 75 Нато и колективният запад

    18 2 Отговор
    Са бандити и крадци
  • 76 Напротив

    15 4 Отговор

    До коментар #20 от "Стършел":

    Тука тролят само козяшки тротонеткажии
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Митко

    8 3 Отговор

    До коментар #62 от "Костя Вата- Копейкин":

    😘😘😘 ! Молодец! Слава Путина
  • 79 Истината е

    6 1 Отговор

    До коментар #61 от "Вече е правено такова предложение но":

    Точно обратното и ти не може да не го знаеш а защо говориш лъжи от проста злоба няма каква друга причина да обясни написаното
  • 80 Атрантида

    10 3 Отговор
    Украйна е като титаник, само напред.

    Коментиран от #82

  • 81 Хей, бирена

    3 3 Отговор

    До коментар #64 от "Ирена":

    Сакаш ли да те " мърхоля" най-цинично?! 👹👻 Явно мечтаеш да разбереш що е то "върховен цинизъм?" Хааааахааа
  • 82 Ами

    5 1 Отговор

    До коментар #80 от "Атрантида":

    и надолу
  • 83 Уса

    8 4 Отговор
    Целта на нато е била друга,ако са искали и е трябвало са щели да го направят отдавна
  • 84 Уса

    13 3 Отговор
    Ако Тръмп дойде на власт край с нато,сзо и др мафиотски елементи.Европа ще бъде оставена сама да решава
  • 85 Коментар

    15 2 Отговор
    Не може нито в НАТО,нито в ЕС да я вземат,защото границите й не са регистрирани в ООН.Ако някой обяснява на укрите,че може значи ги лъже.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Пацо Рабан

    14 1 Отговор
    тези тотално са изгубили връзка с реалността. Какво бъдеще, след срамния провал в Украйна, нато няма бъдеще
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Хохо Бохо

    0 5 Отговор
    Аз съм фен и ви обичам

    Коментиран от #92

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Артилерист

    15 2 Отговор
    Отново едностранчиво, тенденциозно и необективно. НАТО е агресивен военен блок на американците. Чрез него те изнасят проблемите си навън,като отприщват постоянни враждебни действия по света и засилването на продължаващите войни и конфликти. Например войната в Украйна е тяхна технология и води до следните изгоди за САЩ: възстановяване на господството им в Европа; преразпределение на енергийните пазари с по-високите цени, своя ВПГ, създаване на свой пазар; привличане на европейски производствени мощности; поражението на стратегическия противник с "чужди ръце", но под свое ръководство и др. Само американците са печеливши от войната в Украйна!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Европа не вярва на НАТО

    13 2 Отговор
    САЩ и НАТО взривиха енергийната връзка на Европа. Да си взимат партакешите и да си заминават в Кравария или на безлюден остров. Не случайно Макрон отиде да се съюзява с Китай. Търпението на народа свърши и затова има протести във Франция.
  • 97 Сащ са терористична държава

    11 2 Отговор
    НАТО е агресор!
  • 98 ежко

    13 1 Отговор
    Интересно ми е ,колко от членовете на Атлантическият съвет ще си плюят на петите ако получат повиквателни за армията.Те не биха отишли да воюват, но с удоволствие биха пратили вас и вашите деца.Без проблем!

    Коментиран от #99

  • 99 090

    7 0 Отговор

    До коментар #98 от "ежко":

    ....долу отан, подлога на фащ
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 така ли

    4 0 Отговор
    Кой ?! ще бъде Първи на реда?!....;А другите на 2ката....Голям мерак,голям самун....
  • 102 Има нато,няма бъдеще

    6 0 Отговор
    Напротив,за да има бъдеще Европа,нато трябва да бъде разпуснато по примера на Варшавския договор,без всякакво отлагане!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Артилерист

    1 0 Отговор
    Украйна напълно отговаря да е член на НАТО. С помоща на американците за 8 години бандеровци нацяло са я нацифицирали. Водещите империалистическа държави в НАТО подкрепят бандеровската хунта, а зад паравана на демокрацията се държат диктаторски (не казвам ф... щото ще ме изтрият) с несъгласните, което често се заменя с войни, убийства, мъчиния, разрушения, грабителство...