Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Април, 2023 11:15 6 987 234

На фронтовата линия! И без да настъпва руската армия дава много жертви

  • русия-
  • украйна-
  • вагнер-
  • бахмут-
  • владимир путин

Според докладите от фронтовете именно наборните специалисти са съставлявали гръбнака на предните части на Министерството на отбраната, които са участвали в настъплението в различни части на Донбас

На фронтовата линия! И без да настъпва руската армия дава много жертви - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въз основа на открити източници в своята рубрика, която започна с началото на войната през февруари 2022 г., руската редакция на BBC заедно с "Медиазона" и доброволци, е установила имената на 20 451 руски военнослужещи, загинали във войната в Украйна. Въпреки края на активната фаза на руската офанзива, темпът на нарастване на жертвите продължава да е висок. Според отворените данни най-голям брой жертви са дадени от редиците на затворниците, сражаващи се в района на Бахмут, а като цяло много жертви има в мобилизационните части.

През последните две седмици са установени имената на 1820 жертви, което е най-високият брой, регистриран от началото на войната.

Още новини от Украйна

От януари 2023 г. насам седмично стават известни имената на средно 700 загинали. През първата година от инвазията руските източници съобщават за около 250 - 300 загинали всяка седмица.

До средата на април от установените 20 451 руски военнослужещи, една трета са на жертви, които преди февруари 2022 г. не са били свързани с армията преди нахлуването - доброволци, мобилизирани, затворници и новоназначени в частните военни компании.

BBC прави предположение, че техният списък е едва наполовина от имената на всички, които реално Русия е погребала, като така и според най-консервативната оценка, Русия може да е загубила 41 000 души при нахлуването в Украйна. Общият брой на невъзвратимите загуби на Русия, включително тези, които са били инвалидизирани поради нараняване или смърт или са изчезнали в резултат на бойните действия, може да бъде най-малко 184 000.

Масови гробове

Една от причините за толкова големия брой идентифицирани смъртни случаи през тази седмица е обработката на информация от масовите гробове на хора, които вероятно са воювали в Украйна като част от ЧВК "Вагнер".

Понастоящем на Би Би Си са известни седем такива гробища, в които са погребани общо най-малко 995 души. Според отворените данни много от погребаните все още би трябвало да излежават присъда в колониите.

Всички открити гробове се намират малко встрани от гражданските гробове и на всеки от тях има същия кръст и венец с червената, черната и жълтата емблема, която се намира на нашивките и знамената на ЧВК "Вагнер".

Роднините на поне 42 от погребаните не са знаели за смъртта им и от месеци се опитват да установят съдбата им.

До този момент е установена самоличността на общо 3 080 руски затворници, загинали по време на руската инвазия в Украйна. Реалният брой на жертвите вероятно е много по-висок. Именно затворниците, наети от колониите в ЧВК "Вагнер", действат като таран в продължаващите боеве за Бахмут. От март насам броят на потвърдените смъртни случаи на затворници надхвърля загубите на други категории участници в тази война.

Мобилизираните

На база открити източници са потвърдени имената на загинали 1900 мобилизирани руснаци. 60% от тях са загинали след 1 януари. Според тези данни процентът на загубите при мобилизация също продължава да се увеличава, въпреки че това е най-консервативната оценка.

Реалните загуби сред мобилизираните може да са много по-високи, тъй като в много съобщения за загинали войници в Украйна от октомври насам не се посочва техният статут. Поради това понякога е невъзможно да се разбере дали лицето е служило като военнослужещ на договор, доброволец или е било мобилизирано.

Според докладите от фронтовете именно наборните специалисти са съставлявали гръбнака на предните части на Министерството на отбраната, които са участвали в настъплението в различни части на Донбас. Според оцелелите те често са били изпращани във фронтови атаки срещу украинските укрепления без обучение. Мобилизираните мъже редовно се опитват да се оплачат от тези решения на командирите пред президента, но общата картина не се променя.

Въпреки това продължават да съществуват случаи, в които мобилизирани мъже се изпращат да се бият в части, които значително се различават от тези, в които са били обучени. Това, заедно с липсата на координация между частите и честите обстрели, води до допълнителни жертви сред специалистите, които преди това са били цивилни.

Известно е, че най-малко 53 мобилизирани лица са загинали в Русия, докато са били в сборни пунктове или във военни части. Най-честите причини за смъртта са били здравословни проблеми или забавено медицинско лечение. Осем души са починали в резултат на самоубийство, а още няколко са починали в резултат на прекомерна употреба на алкохол.

Реформата в руската армия

За 14 месеца война лицето на руските въоръжени сили се промени. Реформата на руската армия, започнала още през 2008 г., имаше за цел постепенното преминаване към професионална армия. Малките мобилни части от добре обучени изпълнители трябваше да се превърнат в гръбнака на армията.

Именно на елитните части - Въздушно-десантните войски, морската пехота, специалните сили на ГРУ и специалните сили на Росгвардия - Москва заложи в началото на инвазията. В резултат на това през първите месеци на войната тези части понасят най-тежки загуби.

Само по потвърдени данни от началото на войната Русия е загубила повече от 3230 елитни специалисти: войници и офицери от специалните части, десантчици, морски пехотинци. За тяхното обучение са били необходими години и милиони долари. Сред загиналите са и 134 военни пилоти. Това са специалисти в своята област, за които се изисква поне седемгодишно интензивно обучение.

От юни насам основната тежест е прехвърлена върху набързо набрани доброволчески части (повечето от тях са мъже над 40 години, които са получили от три до седем дни обучение на стрелбища). Именно доброволческите части - заедно с моторизираните стрелкови части - понесоха най-много загуби от началото на лятото до късната есен на 2022 г.

От октомври части от мобилизирани започват да се използва активно в боевете. По това време разпределението на жертвите по региони също започва да се променя значително.

Регионите

През първите шест месеца на войната най-голям е броят на потвърдените жертви в Дагестан и Бурятия, където много млади мъже са избрали да служат в армията по договор поради липса на други работещи социални асансьори.

През първите 8 месеца от инвазията най-много са загинали във войната хората от регионите с ниски средни заплати. Но след обявяването на частична мобилизация лидери по отношение на жертвите са големите индустриални региони, където са набират много хора чрез повиквателни.

Въпреки сериозните загуби, понесени от специалните сили и въздушнодесантните войски, те все още са най-важният компонент на руската военна групировка в Украйна. BBC продължава да отчита постоянно нарастване на загубите сред парашутистите, морските пехотинци и руската гвардия. Съдейки по докладите от фронтовата линия, специалните сили, морската пехота и въздушнодесантните войски вече са попълнени с хора, взети от цивилното население. Сега те участват активно в бойните операции.

Офицерите

Русия продължава да губи висококвалифициран персонал, включително висши офицери, на фронта. Известно е, че от началото на инвазията са загинали общо 1947 офицери. От тях 525 са били с чин майор и по-висок.

Загубата на голям брой офицери - особено лейтенанти и капитани - се отразява значително на бойната ефективност на подразделенията.

Именно младшите офицери в руската армия обикновено решават как точно ще бъдат изпълнени заповедите, дадени от командването. Техните решения могат да спасят или унищожат десетки войници и сержанти. Именно младшите офицери обикновено прекарват най-много време с личния състав на своите подразделения: обучават новобранци, провеждат сплотяване на екипа и тренировки.

Тези, които са дошли да заместят убитите офицери, са много по-малко подготвени и опитни. Това от своя страна се отразява и на нивото на подготовка на доброволците и мобилизираните, както и на качеството на решенията, вземани в зоната на бойните действия.

ДНР и ЛНР

Общият брой на руските жертви се увеличава значително, ако включат и тези, които са се сражавали срещу Украйна като част от "народните милиции" в Донецк и Луганск.

От 22 декември 2022 г. властите на самопровъзгласилата се ДНР спряха да публикуват данни за загубите на своите военнослужещи. Въз основа на открити източници са установени убити най-малко 8000 военнослужещи от самопровъзгласилите се "народни милиции" на републиките в Донбас.

Освен това BBC е открила повече от 5300 съобщения и постове в социалните мрежи от хора, които търсят свои роднини от мъжки пол, които са били в редиците на армиите на ДНР и ЛНР и с които отдавна не са поддържали връзка. Някои от издирваните през първите месеци на войната вече са се завърнали у дома като "товар 200".

Дори ако се вземат предвид само публично достъпните данни, кумулативните загуби на сражаващите се на руска страна могат да надхвърлят 54 000 загинали. Като се включат и ранените, общите невъзвратими загуби на проруските сили през 10-те месеца на войната може да надхвърлят 243 700 души.

Руското министерство на отбраната за последен път съобщи за загубите на 21 септември, като отчете 5 937 загинали.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гаргамел

    96 19 Отговор
    Кой е прав в Украйна режима на Ротшилдите или режима на Путин?

    Коментиран от #166, #223

  • 5 Последния Софиянец

    83 18 Отговор
    Ако изобщо не воюва ще дава най много жертви.ха ха ха ха
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️супер бесния

    56 124 Отговор
    много смешни и жалки се оказаха ватите

    Коментиран от #56, #86, #90, #214

  • 7 Само коментирам 🇧🇬

    126 32 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":




    Съвременните войни на западняците в близкия и далечен изток за "демокрация" и "човешки права" са същите като средновековните им кръстоносни походи. ЦЕЛИТЕ са същите - разграбване и разбиване на конкурентите. СРЕДСТВАТА са същите - кървави войни. Само ПОВОДЪТ е малко различен - тогава е било за "християнството" и "християнските ценности", а сега - за "демокрацията" и "евро-атлантическите ценности".


    Както е казал БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД 🇧🇬:

    - ВЪЛКЪТ (🇬🇧🇺🇸🇪🇺) козината си мени, но нрава - НЕ!




    Коментиран от #18, #73, #101, #158

  • 8 Петьо Петров

    62 121 Отговор
    Русия пред фалит и разпад

    Коментиран от #14, #20, #212

  • 9 Българин

    54 109 Отговор
    голямото бягане на ватенки започва скоро

    Коментиран от #16, #22, #95

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    57 104 Отговор
    руската армия се оказа особено некадърна

    Коментиран от #29

  • 12 Володимир

    42 90 Отговор
    Канибализма е враг номер 1 на руската армия и нация

    Коментиран от #33

  • 13 Българин

    47 91 Отговор
    могилизацията на руснаци върви с пълна сила
  • 14 Сорос

    65 23 Отговор

    До коментар #8 от "Петьо Петров":

    +100 точки от мен и $10 в джебчето ти.
  • 15 Хахахаха

    54 38 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Айде пак пропаганда било! А защо все мобилизират, можеш ли да отговориш? А фронта сега е много по-малък от преди, а мобилизират стотици хиляди!

    Коментиран от #25, #27, #152, #229

  • 16 Сорос

    8 25 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Браво шабес гой, туда раба
  • 17 Ранко

    72 46 Отговор
    Отколкото време говорят че всеки ден по 300,400 сега по 700 човека загиват на ден Руснаци в Украйна..Чудя се..Да не би Китайците с тяхната армия и те да са в Украйна.Досега Руската армия да бе останала без Войници,от сметките на Троловете...

    Коментиран от #21, #32, #48, #58

  • 18 И коментара

    44 70 Отговор

    До коментар #7 от "Само коментирам 🇧🇬":

    Продължава .
    Раша с нейните Християнсни ценности
    Реже и обезглавява хора .
    Типичните за Арабските Терористи ценности.
    Сега вече са на пиедестал в Раша .

    Коментиран от #24, #57

  • 19 хахахаха

    70 31 Отговор
    каква невероятна история дами и господа. Включете се и утре, когато ще ви предоставим нова, още по фантастична история. ФАЩ КВИЧИ НА УМРЕЛО!! хахахаха
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хахахаха

    54 47 Отговор

    До коментар #17 от "Ранко":

    Ами то няма руска армия. В момента воюват мобилизирани цивилни и затворници! Армията беше унищожена първата половин година на войната.

    Коментиран от #28, #92

  • 22 ти подозирам

    16 12 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    вече си загрял, стречинги, мречинги всичките си направил.. нищо, пак лопати ше ядеш..
  • 23 Бесарабски фронт

    65 22 Отговор
    Ей,дойчовци,не си правете труда,няма кой да повярва на глупостите ви!Източник на информацията Бибиси лондон,То и децата в детската градина разбраха,че бибиси,дойчиии зелиии,гласът на амер,бесарабски фронт сте от едно котило гладни хиени!Щедро финансирани от Вашингтон
  • 24 Отец Дионисий

    46 26 Отговор

    До коментар #18 от "И коментара":

    Всички козяци това ги чака.Амин!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мъжа на урсула

    58 20 Отговор
    То ракети свършиха, то Президента Путин се разболя, пък умря, възкръсна, свалиха го, лопати стреляха руснаците пък още не сте победили тая същата Русия
    ,,великото,,натю квичите кат гладни пумияри по границите на Русия и се криете зад украинците.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 вас

    14 10 Отговор

    До коментар #21 от "Хахахаха":

    по празниците от лудницата ли са ви пуснали ... ех жалко. ДАЙ ЛИН, кой блогър, аре беги..

    Коментиран от #62

  • 29 Някой

    41 18 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Що, бе? Щото направи за смях колективния Запад ли?

    Коментиран от #121

  • 30 Русофил

    37 45 Отговор
    От болести ще умрат толкова руснаци, колкото от оръжия. Нямат лекарства и лекари.
    Само с тампони и аспирин не става. За сметка на това Пу въведе електронна мобилизация
    и нов военен данък. Честито на спечелилите.

    Коментиран от #38, #85, #228

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 А забравили

    36 38 Отговор

    До коментар #17 от "Ранко":

    За онези 300 хиляди мобики ,умник .
    Те какви са , дори и тренирани само по 2 седмици ,пак се водят войници .
    Макар и да са пушечно месо .
    Хаха
    А започнаха с 200 хиляди окупацията Ватниците .
    А между другото мобилизацията изобщо не е спирала , макар и не толкова мащабна ,от далечните краища на РФ постоянно се носи прясна стока за трепане.
    Нали ще им плащат по 4900 долара
    Хаха
  • 33 Олексей

    13 17 Отговор

    До коментар #12 от "Володимир":

    И алкохолизма
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 стоян георгиев

    38 51 Отговор
    Убитите руснаци наближават 200000 човека,а с ранените над половин милион.огромна човешка трагедия с невиждани мащаби след втората световна,за да може едно дребно и зло джудже да се изживява като император.

    Коментиран от #39, #122

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ами

    33 22 Отговор
    да украина сащ и колективния запад всеки ден побеждават ...и така още 2-3 години до пълната победа, а и някой да каже на руснаците че нямат ракети и путин е умрял
  • 38 Трябва

    37 35 Отговор

    До коментар #30 от "Русофил":

    И на всички Русороби да се пратят такива електронни повиквателни.
    Начело с Варненския Кюмюр.
    Нали си мечтаят да защитават Путлеран.
    Хаха

    Коментиран от #46

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Факт

    44 29 Отговор
    Докато всички руски сайтове и медии са демократично блокирани всичко което ни се предлага е едностранчива,манипулативна,евтина пропаганда. Не знам какво ще пишат,когато големите си разделят Украйна и Русия постигне своите цели

    Коментиран от #74

  • 41 Само коментирам

    43 13 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":




    Много интересно. Инициативата "Един пояс, един път" имаше за цел да свърже ЕС, Китай и Русия. ЕС 🇪🇺 щеше да осигури богатия пазар и инженерния know-how. Русия 🇷🇺 щеше да осигури огромни количества от евтини и лесно достъпни суровини и горива. Китай 🇨🇳 щеше да осигури огромна и евтина работна ръка. Това щеше да е новият световен хегемон - ЕС-Русия-Китай 🇪🇺+🇷🇺+🇨🇳. И изведнъж се появиха 2 военни конфликта на пътя. Единият в Украйна, който Раздели ЕС от Русия, а другият - в Сирия, който раздели (сухопътно) ЕС от Китай.


    Въпрос с понижена трудност - кой има изгода от това?
    😉
    🇪🇺+🇷🇺+🇨🇳 > 🇬🇧+🇺🇸+🇦🇺+🇳🇿+🇨🇦



  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Руските загуби са много по-големи

    32 37 Отговор
    Масовата практика е да обявяват убитите за "безследно изчезнали", за да НЕ изплащат пари на близките. Не случайно мобилните им крематориуми са по заети и от артилерията. А за загубите си се издават те самите като им подслушваха всички болници в близост до фронта. Това е най-продажната нация. Първата Чеченска война беше спечелена точно така. Един от командирите беше казал - щяхме да стигнем до Москва но ни свършиха парите за подкупи.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бахмуд си свърши работата

    31 31 Отговор
    Срина първо руската армия,после кадировскат,после вагнеровскатата сега е на ред пак руската армия,е аййй стигаве,това руски Стандарт ли е?
  • 46 Русофил

    11 11 Отговор

    До коментар #38 от "Трябва":

    Абсолютно си прав.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Късньо

    29 25 Отговор

    До коментар #17 от "Ранко":

    Ами да си чул или прочел нещо скоро за кадировците,навреме си обраха черните чували и се върнаха при козичките
  • 49 Белата мечка

    19 14 Отговор
    Нема начин..ма как така..че те са безсмъртни бе! И сега орките са на рубежа Лисабин -Париж- осло...нали? Що ни занимавате с тия баш на Великден?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 чегевара

    21 33 Отговор
    Украйна !
    Украйна !
    Украйна !
    Украйна!
  • 52 КовидманЯк

    10 6 Отговор
    Хахаха, ще ви се
  • 53 Сибирски крепостен

    25 31 Отговор
    Още седмица битки за 235 пъти завладявания Бахмут и оставаме без башибозушка сибирска армия. За развалините на една къща се възнасят около 30 ушанки, съотношението на жертвите е 1 към 7 без да броим заминаващите си по 7-8 на ден от цироза на черният дроб.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 САМО НАПОМНЯМ

    40 15 Отговор

    До коментар #18 от "И коментара":



    Викаш англо-американците галеха глави във Виетнам, Ирак, Сирия, Либия, Афганистан? А атомните бомби в Япония бяха, за да стоплят замръзналите японски сърца, така ли?
    😃😁😄




  • 58 Ко рече?

    24 10 Отговор

    До коментар #17 от "Ранко":

    Ама ти можеш ли да смяташ? Ако руснаците губят по 300-400 човека на ден, го умножи по 365 и ще получиш приблизително между 110 150 хиляди, което прави половин частична мобилизация. Излиза, че дори "троловете" смятат по-добре от теб!
  • 59 Бай Яни

    23 29 Отговор

    До коментар #36 от "Бесен- _Язовец":

    Явно много си го закъсал финансово щом и на велика Събота тролиш за шепа копейки. Явно Митрофанова не ви дава почивен ден ,...

    Коментиран от #72

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Генерали

    32 22 Отговор
    В началото на март руснаците (по техни данни, потвърдени в Гърция) удрарили команден център с Кинжал около Лвов. Криещите се в бункер на дълбочина 130 метра са пострадали. Убити са 300 висши натовски военни, вкючително генерал(и).

    Коментиран от #68, #70, #76, #79

  • 62 Като свърши водката🥃

    19 16 Отговор

    До коментар #28 от "вас":

    Путин не може да ги контролира,
  • 63 Гундяев

    8 13 Отговор

    До коментар #47 от "Бесен- _Язовец":

    Ние в Раша си прайдваме , боли ли те
    Джендърче .
    Там на Червения мегдан .
    Имаш желание да се включиш ли ?
  • 64 Борците срещу фашизма не умират

    4 6 Отговор
    Скоро ще фигурират като 00101010111000 във цифровата вселена
  • 65 Алаа алла

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "АХМАТ СИЛА":

    Откраднаха му коня и се отказа от войната утиде да страда
  • 66 ТИРбушон

    17 13 Отговор

    До коментар #44 от "Бесен- _Язовец":

    Като спомена за джендъри си забравил за Ленин и Зиновиев май.... Тези открито.

    Брежнев и Хонекер прикрито.
  • 67 Украинска поговорка

    25 31 Отговор
    Да би в Русия стояло не би на ГРУЗ 200 станало! СЛАВА УКРАИНЕ!
  • 68 Неточно подадена информация

    15 9 Отговор

    До коментар #61 от "Генерали":

    Аз знам за 30000 другарю
    Провери си източниците
  • 69 Име

    8 4 Отговор
    Ако Хелмут Кол, Роналд Рейгън и сие - бяха на линия - нямаше да се приказват такива ужасии.


    СССР имаше някаква мечта, която е или още невъзможна и така нататък. Само за това ставаше на въпрос - за по-богат живот.

    Е - не стана нищо реално - както и да е. Но точно това - което се случва е ненужно.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Той

    20 16 Отговор

    До коментар #59 от "Бай Яни":

    За мутрофанова без пари го прави ,ама тя му дава по едни носени кюлоти на месец
  • 73 Каквото и да си говориш

    24 17 Отговор

    До коментар #7 от "Само коментирам 🇧🇬":

    Ако бяха живи руснаците щяха да са по полезни на Русия,а сега тези могили какво донесоха на русия кажи ?????
  • 74 Русофил

    22 22 Отговор

    До коментар #40 от "Факт":

    Нищо не е блокирано. В момента руснаците по всички канали се карат кой е виновен.
    Разбира се не коментират електронната мобилизация и новия военен данък. Нищо не
    си изпуснал.
  • 75 Истинската истина

    9 8 Отговор

    До коментар #71 от "Истината":

    Тъплерас , gender -изма е много руска дума а ?
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Руский експедиционен легион Варна

    20 9 Отговор
    Дъртак със тениска АРМИЙ РОССИЙ налага със агнешки крак дъртак със тениска Възраждане-по действителен случай
  • 78 Пак ли тафталогии

    24 21 Отговор
    Направо се разцепиха от жертви руснаците . Тия разкази за слабоумни и мантри тип " повтаряй все едно е истина " няма да помогнат на Америка да си защити откровено империалистическите интереси . Украинците най-вероятно имат към 400 000 убити и ранени до сега . Смело отстъпват от Бахмут с 30 000 жертви. Краят на нацистка Украйна е близо .

    Коментиран от #81, #84

  • 79 Ко рече?

    12 10 Отговор

    До коментар #61 от "Генерали":

    Ама и колко мозъчни клетки са ти унищожили с тези кинжали!!!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Вадят зайци със пушек казаха

    9 4 Отговор

    До коментар #78 от "Пак ли тафталогии":

    Чакаме прогнозата на времето и ще ви проверим дупките около Бахмут..
  • 82 🙊🙉🙈 НПО 🐞

    17 12 Отговор
    Ей , това да виждате че губят нацистите и откровено поддържани от запада и пак да претендирате за нещо е характерно само за джендърнята . Калъфи .
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Някой

    18 9 Отговор

    До коментар #30 от "Русофил":

    Хо, хо.Ти поживей в "демократичния запад" и после се изказвай по темата. Защото в случая си изключително неподготвен.

    Коментиран от #105

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Медведо

    15 7 Отговор

    До коментар #21 от "Хахахаха":

    Ти па , още първата минута . А ракетите ги свършихме първата секунда . Вече 14 месеца се бием с лопати и бомбим с павета , от жълтите сме много доволни .
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Болт

    9 10 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    С ватенки се бяга много удобно . Ама ти Ганю , с потурите ти е трудно , е имаш какво да пълниш с ако .
  • 96 Дете Индиго

    21 21 Отговор
    Путин е човек на запада и успешно унищожава руската армия , изчерпва боеприпасите да няма с какво да воюват и не на последно място съсипва руската държава отвсякъде , скоро ще завлече Русия в гроба , стига руснаците да не го изпреварят и да пратят Путин в гроба

    Коментиран от #153

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 йхнкхйких

    9 9 Отговор
    Пак ли измислена пропаганда !
  • 99 Драгунов

    14 11 Отговор
    Съвременните войни на западняците в близкия и далечен изток за "демокрация" и "човешки права" са същите като средновековните им кръстоносни походи. ЦЕЛИТЕ са същите - разграбване и разбиване на конкурентите. СРЕДСТВАТА са същите - кървави войни. Само ПОВОДЪТ е малко различен - тогава е било за "християнството" и "християнските ценности", а сега - за "демокрацията" и "евро-атлантическите ценности".
  • 100 Олеоле

    17 12 Отговор
    Тоя пак почти сам. Як страх го тресе джуджан, да не му видят сметката някои благодарни за специалната операция граждани. И после искат да им "верваме", че бил ходил в Мариупол. Смех.
  • 101 Канала

    15 9 Отговор

    До коментар #7 от "Само коментирам 🇧🇬":

    Пригожин казал на руските войници отивайте в Бахмуд,не щем да сме мишени ,тогава ще бъдете трудни мишени🙄,и как? ето ви водка😄

    Коментиран от #191

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Русофил

    13 6 Отговор

    До коментар #85 от "Някой":

    То тия 250 000 заминали руснака са били много подготвени.
    Ти готов ли си за новия данък. Проверяваш ли да не си мобилизиран
  • 106 До Българин

    10 4 Отговор

    До коментар #83 от "Българин":

    Бас ловят, че не знаеш какво се празнува, защо се празнува, вероятно и една делнична молитва не знаеш. Иначе ходиш на църкваю ама защо ходил пак не знаеш, иначе си първи на трапезата, вероятно не си чувал за пост физически и духовен и т.н.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Да да,без да настъпва

    16 13 Отговор
    руската армия направи "котел" в Бахмут! Колко хиляди са украинсите войници и чужди наемници останали вътре,ще се разбере по чувалите!

    Коментиран от #125, #128

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Поп Киро Гундяев

    8 13 Отговор
    Руските войници, които загинат във войната срещу Украйна ще бъдат очистени от всички свои грехове!

    Коментиран от #117

  • 116 Българин

    7 15 Отговор

    До коментар #108 от "Жребец под наем":

    Ей хамър ходи да риеш окочи на плажа в Крим .И чакай ВСУ ще дойде.
  • 117 Българин

    14 11 Отговор

    До коментар #115 от "Поп Киро Гундяев":

    От някои останаха само ватенките.

    Коментиран от #123

  • 118 Истината

    19 16 Отговор
    За руснаците човешкият живот никога не е бил ценност а този на войниците не е струвал и пукната копейка. Айзенхауер веднъж попитал маршал Жуков, как войската му преодолява минните полета. Отговорът накарал Айзенхауер да се вцепени: “Когато се оказваме пред минно поле, пехотата атакува така, все едно няма минно поле. Смятаме, че загубите от противопехотни мини са равни на загубите, които бихме понесли от артилерийски огън”. На Жуков приписват и фразата "Солдат не жалеть, бабы новых нарожают!" т.е., "Не жалете войниците, жените ще родят нови." Това отношение продължава и до днес.

    Коментиран от #131

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 9689

    8 6 Отговор
    Новината е от задницата на слон.
  • 125 Трай бе

    18 13 Отговор

    До коментар #112 от "Да да,без да настъпва":

    Смехурко ,гледай сводките.Вагнерите свършиха .За 6мес.не могат да го превземат.Спряха на ж.п.линията.С цената на 30000жертви.Това е 70хиляден град,колкото Перник.Великата армия 6мес превзема Перник.Браво другарю
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Истината

    14 11 Отговор

    До коментар #112 от "Да да,без да настъпва":

    Руснаците настъпват с 1000 трупа на метър.
  • 129 Българин

    16 11 Отговор

    До коментар #121 от "Приятел":

    Недей така бе ,аз съм българин.Мога да ти кажа къде съм служил.Мога да ти кажа прадядо е воювал в 3войни.През 1916защитаваше Добруджа от ватенките.Пак бяха дошли да ни освобождават.

    Коментиран от #133

  • 130 Да питам

    15 3 Отговор
    Вервате ли на гупостите, които списвате.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Българин

    15 13 Отговор
    оказа се,че няма по-смешна и нелепа армия от руската в световен мащаб
  • 136 Само питам

    16 13 Отговор
    Абе, русофилчета, колко ушанки дадоха фира с помощта на българските боеприпаси?
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Петьо Петров

    15 15 Отговор
    руснаците-чумата на 21 век

    Коментиран от #151

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Истината:

    18 11 Отговор
    Поредната ФЕЙК новина на НЕфакти!
    Зеления избива масово руснаци и когато се събуди, научава че вече е загубил и Артьо̀мовск!
    Браво ЗеленийВеликий
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Мнение

    16 10 Отговор
    Защо непрекъснато пишете на обратно?Ако заместиш "руски" с "украински" се получава истината.
    По-големи украинци станахте от самите украинци с тази платена пропаганда....
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 А бе

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Този периодично го прибират и пускат, не му се връзвайте.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Наблюдател

    12 11 Отговор
    Всеки ден украинците превръщат по 1000 руски терористи и садисти в "добри руснаци". Всеки трети снаряд и всеки четвърти патрон са български. СЛАВА Украине!

    Коментиран от #168

  • 156 ТОЗИ(.......)НА ФИГ.1

    4 6 Отговор
    ПРИЖИВЕ ПОЛАГА ЦВЕТЯ
    НА ЛОБНОТО СИ МЯСТО....👍
  • 157 Олеоле

    7 10 Отговор

    До коментар #154 от "1877-78":

    Покажи благодарността си към "асвабадителите" дари 3 процента от доходите си за "специалната операция" :) Нали Путлер така нареди на мобиките?
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Олеоле

    8 1 Отговор

    До коментар #161 от "Само питам":

    Такава беше опорката, докато не се разбра, че толкова армия не е имало в България. :) Невежество, какво да ги правиш :)
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Ме_чо Пух

    4 4 Отговор
    Колкото повече, толкова повече!
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Как

    6 13 Отговор
    Каква висока квалификация на офицерите? И в съюза и у нас във военните училища се учеше само как да маршируват и как да се подмазвате на началника. Военна подготовка нула!
  • 170 Справедлив

    8 3 Отговор
    Тъпи фашисти мечтите са безплатни.
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Димитър Благоев

    8 13 Отговор
    „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“ ( „Принос към историята на социализма в България“, София, 1976 г.)
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Владимир Соловьов

    3 2 Отговор
    Живота е силно надценен. Защо да се боим от това, което е неизбежно? Още повече, че ние ще отидем в рая! Смъртта е край на един земен път и начало на друг…

    Коментиран от #197

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Любо

    12 9 Отговор

    До коментар #101 от "Канала":

    От американското посолство не ви ли изпитаха предварително за да ви кажат че градът се казваше Бахмут, а не БахмуД ?! Сега трябва да се явите на поправителен , за да научите че вече се казва Артьомовск?!

    Коментиран от #201

  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Наблюдател

    9 10 Отговор
    Русофили, фюрера Путин събирал фолксщурма, бягайте са се записвате!
  • 197 Хаха

    7 8 Отговор

    До коментар #184 от "Владимир Соловьов":

    Да заберат и нашите рашки фашисти. Животът им направо не струва.
  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Дядо ви КуРтИ От Село ПиПеРкОвО

    12 7 Отговор
    Както е тръгнало,Путин ще остави рАzсиаааа без армия...
  • 201 Кажи го на Пригожин

    5 6 Отговор

    До коментар #191 от "Любо":

    Той един път не е казал Бахмуд,само някакви си русофилчета го пишат на пясъка Артьомовск, пак ли фалшива водка уеее
  • 202 Леопард

    6 10 Отговор
    Според някои разузнавания руските загуби са даже по високи от данните на ВСУ и още в края на февруари са насхвърлили 230 000 убити. А ВСУ към днешна дата посочва
    181 550 към 15 април.

    Коментиран от #204, #208

  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 От трън та на глог

    7 1 Отговор
    Нюз бг са много политкоректни,не казват че днес русия обяви пълна капитулация цялата армия се е предала,и сега великия Земенски се чуди кво да ги прави моя комшия е украинец от вчера празнува сега тръгва кьм Сибир да си заплюе някой петролен кладенец
  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Цензура

    12 6 Отговор

    До коментар #202 от "Леопард":

    На всеки загинал на бойното поле, се падат около трима сериозно ранени и осакатени, и поради това небоеспособни. Значи 300 000-ната руска армия е загубила 900 000 бойци, но пак мачка укpитe?


    Фактът, че медузите са оцелели 500 милиона години без мозък, дава надежда и на най-окaяните русофоби.

    Коментиран от #210

  • 209 А след месец

    5 8 Отговор

    До коментар #25 от "веселяк":

    Ми и през 1941 по приблизително това време пак е било така Обезумели от стрес(ударите на германската армия) и ужас(Джугашвили и спецназ ги уплашили да ги колят живи) руските солдати бягат в стадно съдържание на морал.Спаси ги бомбардировките на Великовритания и безлимитните оръжейни американски доставки.Сега тия атрибути отсъстват.Ще гледаме сеира,а?Не,че ония там са укохох.са кой знае кви(същите са си хахаха),ама глеш кви положения.Важното е-руснака зад Урал!
  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Чеченец

    12 8 Отговор
    Аман от малоумници.Русия е 12000 км дълга и 6000 км широка.Руската армия представа на всякъде които не вярва да се опита да пробва.В Куба в Африка изритаха франсетата Молдова Армения Венецуела.Да изреждам ли още.А усрания велик памперс Байдан малко му остава.

    Коментиран от #217, #220

  • 212 А така!

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Петьо Петров":

    Истината
  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Васил

    3 3 Отговор
    Мдааааааааа явно и без аналоговите лопати не помагат а може би трябва да закупят Китайски?
  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 218 Един българин

    6 5 Отговор
    Тия глупаци не разбират, че срещу Финландия и Украйна не трябва да се бият...
  • 219 М3 голд

    5 1 Отговор
    Много дълга статия, с много въртене, цифри и завоалиране. Затова е по добре да се търсят други източници на информация и да се избягва дизинформацията.
    И да се пише това в навечерието на Великден е кощунство и безбожие
  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 Голяма работа

    5 4 Отговор
    Русия има капацитета да могилизира още милиони руснаци.

    Коментиран от #222

  • 222 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 223 Пригожин

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гаргамел":

    не е ли от хората на Ротшилд? А Ротенберг, Дерипаска, Абрамович, Авен, Кантор, Векселберг и Фридман?
  • 224 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 225 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 226 Иван

    2 1 Отговор
    Тъпи руснаци, тъпо управление.
    Надявам се един ден да им просветне.

    Коментиран от #233

  • 227 Винената мушица

    2 3 Отговор
    Живее по-дълго от средностатистическа могилизирана орка командирован в бахмут
  • 228 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 229 браво бе

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    я зачети каква е числеността на руската армия към момента това с мобилизацията е най голямата пропаганда те няма къде да ги сложат или украинците избиват по 50000 руснака на ден смях в залата

    Коментиран от #230

  • 230 Как да няма къде да ги слагат

    1 0 Отговор

    До коментар #229 от "браво бе":

    Не четеш ли? Нахвърлят ги един връз друг в някой от новооткритите 9 броя масови гробове.
  • 231 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 232 Рико

    2 0 Отговор
    На практика руската войска е в отбрана (макар и на украйнска територия), а загубите на ден се увеличават. Няма логика. Колосът е на глинени крака и е необходим само един по-силен натиск и той ще рухне.
  • 233 Рико

    3 0 Отговор

    До коментар #226 от "Иван":

    Призованите имат избор : или в затвора, или в гроба. И да не се хващат в лъжата "дълг", дълг е да браниш страната си, не да нападаш други. Руснаците трябва да се спасяват поединично - вкараите ме в затвора, но аз в окопа няма да отида.А и затворът няма да е задълго - пада режимът и те излизат.
  • 234 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания