Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Април, 2023 13:00 2 726 33

Икономиката и дипломацията няма да решат войната в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • руска агресия

Основните играчи в западния лагер демонстрират завидно единство и не притискат Украйна за териториални отстъпки в замяна на бърз мир

Икономиката и дипломацията няма да решат войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-важно е какво става на бойното поле и колко голяма е западната военна помощ за Киев. Това коментира за "Българска армия" Пламен Димитров.

Войната на Русия в Украйна продължава вече почти 14 месеца, а нейният край сега изглежда още по-далечен в сравнение с очакванията, които имахме преди година. Редица икономически, дипломатически и субективни фактори се оказаха надценени по отношение на тяхното влияние върху руско-украинския конфликт. Истината е, че всичко ще се реши на бойното поле, а не от преговорите между световните политици или от прекъсването и пренасочването на големи търговски потоци.

Още новини от Украйна

В първите дни на агресията срещу Украйна руската армия имаше голямо превъзходство, което даваше основания да мислим, че войната ще приключи скоро. Но многокилометровата колона от танкове и други бронирани машини, насочила се към Киев, бе разгромена и руснаците бяха принудени да се изтеглят от трите северни украински области. След това стана ясно, че агресорът няма сили за напредък и по другото стратегическо направление – на юг по брега на Черно море с цел превземането на Одеса и прекратяването на цялата морска външна търговия на Украйна. Към днешна дата на хоризонта вече не се вижда никакво бързо приключване на войната заради евентуален пълен военен разгром на Киев.

Путин разчита и на възможността подкрепата за Украйна сред западните държави да отслабне с времето и това да превърне потока от оръжия към Киев в тънко ручейче. Това са напразни очаквания. Основните играчи в западния лагер

демонстрират завидно единство

и не притискат Украйна за териториални отстъпки в замяна на бърз мир. Слаб лъч надежда за Москва е евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом. Червенокосото бедствие за американската политика наистина прави някакви изказвания в полза на Русия, но е много малко вероятно, ако пак стане президент, да преодолее съпротивата на Конгреса и да спре военната помощ за Киев. А пък и смяна на караула в Белия дом може да има не по-рано от януари 2025 г., до тогава войната в Украйна все пак може да е приключила.

Неоправдано оптимистично настроените привърженици на Украйна пък смятаха, че Русия може да рухне изведнъж заради вътрешни катаклизми от политически или персонален характер. Но антивоенно настроените руснаци са малко и освен това нямат смелост да издигнат глас срещу кремълския режим, защото ги грозят тежки репресии. Единственият реален и значим опозиционен лидер – Алексей Навални, пък е хвърлен в затвора и скоро няма да излезе от там. В обозримо бъдеще в Русия не може да се случи някаква „революция отдолу“. Вариантът „дворцов преврат“ също отпада. Путин държи здраво щурвала на кораба и умело настройва различните властови и олигархични групировка една срещу друга, за да се явява арбитър от последна инстанция. Руските олигарси като че ли вече се примириха, че няма да могат да почиват в Сен Тропе и Куршевел и да откриват сметки в западни банки.

Най-екзотичните очаквания за бърз крах на Русия бяха извънполитически. Те залагаха на това, че Путин е болен и скоро може да се оттегли от властта по медицински причини. Разпространяваха се всякакви

предположения за тежки болести на руския лидер,

за негови тайни операции, за изчезвания от публичното пространство за по няколко дни. Е, явно няма нищо такова, през февруари т.г. Путин държа почти двучасова реч, излъчвана пряко, и поне видимо не изглежда да има здравословни проблеми. Като за човек, който през есента ще стане на 71 години, той най-вероятно си има някакви болежки, но те няма да го свалят от политическата сцена.

Силно надценена се оказа и ролята на потенциалните посредници между двете воюващи страни. През пролетта на миналата година вниманието бе насочено към Турция, тя събра руски и украински представители на преговори, но това беше максимума, до подписване на примирие така и не се стигна. Все пак Анкара успя и с помощта на ООН да накара руснаците да се съгласят с отварянето на зърнен коридор от Одеса към световните пазари. Това е добре, но няма пряко отношение към прекратяването на войната.

През тази година в руско-украинската драма реши да се намеси Китай. За първата годишнина от началото на войната Пекин излезе с нещо като мирен план в 12 точки. Това обаче бе по-скоро излагане на някакви принципи, които китайците следват в своята външна политика, отколкото пътна карта за мир в Украйна. Документът не предвиждаше изтегляне на руската армия от окупираните украински територии, което автоматично го направи неприемлив за Киев. А и Китай трудно може да мине за неутрална страна, след като не осъди категорично руската агресия, не се присъедини към санкциите срещу Москва и продължава да дава на Русия търговски излаз от икономическата блокада, наложена от Запада. Си Дзинпин има влияние върху Путин, но не чак толкова голямо, че да принуди руския лидер да прекрати войната. Пък и Пекин едва ли иска Украйна и Западът да излязат като категорични победители от този конфликт. Така че поне

засега можем да забравим за посредничеството –

относителното равновесие на бойното поле прави и двете страни във войната трудно податливи на външен натиск.

Така стигаме до същината на въпроса – изходът от руско-украинската война ще се реши на бойното поле. Но това не означава, че Западът няма роля в този сюжет. Напротив – везните на успеха ще бъдат наклонени от размера и качеството на западната военна помощ за Украйна. И това изглежда вече е осъзнато във Вашингтон и в европейските столици, защото към Киев се придвижват все повече оръжия и от все по-висок клас. Ако в началото ставаше дума най-вече за противотанкови средства и дронове, то после последователно дойде ред на артилерията, системите за противовъздушна отбрана и танковете. Ще се стигне и до модерната западна авиация. Европейският съюз вече има ясен план за дългосрочна доставка на боеприпаси за Украйна, защото е ясно, че краят на войната е далеч.

Логичният край на цялата тази драма е западното технологично превъзходство постепенно да започне да дава резултат на бойното поле в Украйна. Но това няма да стане бързо, видя се, че европейските държави и дори американците имат дефицити по отношение на въоръжението и разполагаемото количество боеприпаси. А и Русия има много по-голям демографски ресурс от Украйна. Така че – украинско контранастъпление вероятно ще има, но то няма да доведе до прогонването на руската армия от всички окупирани територии.

Санкциите работят, но Русия няма да фалира

Специално внимание заслужава темата за влиянието на икономическите санкции срещу Русия. Първоначално на тях се възлагаха много надежди, очакваше се за броени месеци Москва да изпадне в тежка ситуация и да не бъде в състояние да финансира войната. Санкциите наистина имат сериозен ефект, но засега той определено не е катастрофален за руската икономика. Тук трябва да отчитаме и факта, че най-сериозното ембарго – срещу руския петрол, влезе в сила сравнително скоро – от 5 декември м.г., а срещу руските нефтопродукти – едва от 5 февруари т.г. По-голяма част от продажбите на руски природен газ в страните от ЕС бяха прекратени от Москва в края на лятото на миналата година и в близко време „Газпром“ няма да намери алтернативен пазар. Нефтено-газовите приходи в руския държавен бюджет за първите три месеца на т.г. паднаха почти наполовина в сравнение с първото тримесечие на 2022-ра. Важна роля за този спад има сривът в цената на руския петрол марка „Уралс“. Макар че Москва успя да намери нови купувачи за нефта, който до декември 2022 г. отиваше в Европа, за руската суровина вече дават по-малко пари.

През първите два месеца на тази година руският държавен бюджет отбеляза много голям дефицит – 2,6 трлн. рубли, при планиран недостиг за цялата година от 2,9 трлн. рубли. Трябва да се отбележи обаче, че при приходите от данък добавена стойност няма почти никакъв спад. През март хазната дори успя да излезе на малък плюс и така дефицитът за първото тримесечие се сви до 2,4 трлн. рубли. Москва има и известни резерви, които ще ѝ позволят да върже двата края поне през тази година – еднократен данък върху печалбите на бизнеса, парите във Фонда на националното благосъстояние, които са около 11 трилиона рубли, евентуално емитиране на държавни заеми на вътрешния финансов пазар. Така че – войната няма да свърши заради това, че на Русия ще ѝ свършат парите. Поне не през тази и следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    7 41 Отговор
    Украйна се е съгласила Крим да бъде даден на Турция.

    Коментиран от #5

  • 2 БайДрън

    52 10 Отговор
    Ще се окаже обратното - че ,,партньорите,, ни са се надявали на бърза война а Президента Путин е решил да ги вари на бавен огън...

    Коментиран от #7, #9

  • 3 НАТО = СМЪРТ И СВЕТОВЕН ТЕРОРИЗЪМ

    49 11 Отговор
    Толкоз за "отбратнителния" съюз.
  • 4 Някой

    50 5 Отговор
    Експерт до експерта с все по - малоумни "анализи".
  • 5 херодот

    5 17 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Неможе,защото е продаден на ротшилдовци от ленин срещу финансирането на великата октомврийска революция от седми ноември......

    Коментиран от #14

  • 6 Как Какво???

    35 2 Отговор
    "А и Китай трудно може да мине за неутрална страна, след като не осъди категорично руската агресия"май авторът трябва да погледне значението на думата неутрален.
    Не си спомням точно но съм обеден,че не значи да подкрепиш някого!!
  • 7 Питай ги дали им е добре

    11 32 Отговор

    До коментар #2 от "БайДрън":

    Толкова бавен огън с дълги позиции в промоциите на износа на суровини и енергия за Китай.Щото на китайците не им е зле на 70 процента промоция.Продукцията им става по-конкурентна на пазара.За руснаците денег нет.Нету и пабедай.
  • 8 Матей преображенски

    35 3 Отговор
    Какво го развяват тоя огромен чаршаф,вселенски флаг ли е?И тук се правят подобни смехотворни изпълнения,някъде на дир-ни-ка на географията курдисани огромни пилони и с още по-грандиозни байраци.Не,направо е за окайване подобни прос-то-тии,на гол тумбак--чифте пищови.Пред това време американските фондации разкешват стотици милиони във вид на безотчетни грантове,за пропаганда,за влияние и каквото се сетите.И това е едно от най-убедителните доводи,че сме колония на щатите,които могат да правят тук каквото им кефне,местните власти се втеляват и даже участват в далаверата.
  • 9 Хахахаха

    9 38 Отговор

    До коментар #2 от "БайДрън":

    Кой, кой вари незнам, след като САЩ и ЕС имат много повече пари от Русия. Та явно някой ще се свари, но не вярвам да са САЩ и ЕС.

    Коментиран от #15, #17, #30

  • 10 УСА боклук

    27 3 Отговор
    Оф,
    На Великден, Зеленски обяви Велико контранастъпление в Бахмут.
    Путин отговори с Ре контранастъпление.
  • 11 Да, бе

    33 5 Отговор
    Щом единственото решение е на бойното поле защо се наливат пари в изгубена кауза и кой е питал народите на Европа дали са съгласни с обедняването си за сметка на чужди интереси.

    Коментиран от #13

  • 12 Мишел

    31 4 Отговор
    И колко време основните играчи в западния лагер ще демонстрират завидно единство и ще подкрепят Украйна, която е на практика с провалена на 60% икономика, а в бюджета си за тази година смята да има военни разходи 14 500 000 000 долара, които са изцяло от помощи ?
  • 13 Мммммм

    7 48 Отговор

    До коментар #11 от "Да, бе":

    Не са чужди интереси. Ако Украйна се беше предала, Путин щеше да нападне Европа с армията на Украйна, Беларус и Русия. Така, че украинците се бият и за вашите задници. Да си живеете мирно.

    Коментиран от #18, #19, #23

  • 14 Русофил

    4 28 Отговор

    До коментар #5 от "херодот":

    Спазарено е. Крим отива в Турция. В знак на траур Пу отмени парада за 9 май.
  • 15 Мъжа на урсула

    34 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хахахаха":

    Не е въпроса дали имаш повече пари а какво можеш да купиш с тях. В един момент парите недостигат, въпреки че държиш печатницата. Защото все повече държави се отказват от тези ,,пари,,. А именно тези държави държат ресурсите и производството. ЕС и сащ не произвеждат нищо, нямат нито ресурси нито фабрики
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Русофил

    7 32 Отговор

    До коментар #9 от "Хахахаха":

    Свариха руските туристи на бавен огън. Изчезнаха отвсякъде. Светът ще миряса от тези.

    Коментиран от #20

  • 18 Да, бе

    29 4 Отговор

    До коментар #13 от "Мммммм":

    Дано си вярваш, че тия се бият за нас. Ще е по-леката диагноза...
  • 19 Мъжа на урсула

    47 4 Отговор

    До коментар #13 от "Мммммм":

    И за чий @@@ му е на Путин да напада европа бе??? Като кротко им продаваше ресурси. Ма не стига че му ,,плащаха,, с евро и долар без покритие ми типично в техен стил решиха да не плащат като обградят Русия с натю и да смучан на воля. Както крадат сирийски петрол в момента.
    Целия им ,,просперитет,, беше благодарение на кражби на чужди природни ресурси.
    За това е и тая вайна. Нали не си вярваш че им пука за @кр@ин@
  • 20 Мъжа на урсула

    37 4 Отговор

    До коментар #17 от "Русофил":

    Ами руските туристи са единствените платежоспособни.
    Пияните англичани и германци не харчат щото нямат пари, скъпи им станаха и енергията и стоките

    Коментиран от #22

  • 21 ЕвроЖурбалист

    29 2 Отговор
    Защо се дава думата на тези карикатури, които си нямат на идея за нищо?
  • 22 Русофил

    4 22 Отговор

    До коментар #20 от "Мъжа на урсула":

    Няма ги бе. Няма ги никъде. Денги нет.
  • 23 УСА боклук

    20 3 Отговор

    До коментар #13 от "Мммммм":

    За УСА дупета се бият укрите
  • 24 Информирайте се и от други източници

    33 4 Отговор
    В ЮТюба е пълно с канали на чужденци, които живеят в Русия, и показват ежедневието там. Вероятно държавата има трудности, но не личи да се е отразило особено на ежедневието на хората. Магазините им определено са по-пълни от нашите и с по-разнообразни стоки, не малко от тях западни. При откъсването от долара на все повече държави не е ясно как ще се развият нещата в перспектива, но сенатор Марко Рубио онзи ден вече нервно заяви, че може да се окаже след 5 години, че и да искат, не могат да налагат санкции. На мен ми се струва, че ще се случи доста по-рано. А при корупцията и кражбите в украинската армия /изобщо не изключвам някои командири да продават оръжие на ДНР, например, защото вече е имало такива случаи преди настоящата война/ не е сигурно колко време ще могат да продължи Западът с такава подкрепа, след като все повече хора осъзнават, че този конфликт влияе негативно на живота им. Онзи ден имаше материал на Сиймор Хърш /носител на "Пулицър"/, че по негови данни Еленски е откраднал минимум 400 милиона долара през последната година. Другото интересно беше, че Украйна е купувала дизелово гориво от Русия. Нямам представа какво може да е обяснението, но едно е очевидно - пропагандата и разни пишман експерти се надпреварват да лъжат, само че не им се получава. Въпреки всички разработени програми за влияние върху обществото и психиката на обикновените хора.

    Коментиран от #25

  • 25 Русофил

    4 21 Отговор

    До коментар #24 от "Информирайте се и от други източници":

    Явно твоят източник е Тик-Тока на Кадирката.
  • 26 ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

    21 4 Отговор
    И В ТОЗИ БЛАГОСЛОВЕН ДЕН БЛАГОСЛАВЯМ ВЕЛИКА РУСИЯ! БОГ ВИНАГИ Е И ЩЕ БЪДЕ С РУСИЯ! ТАКА ДА БЪДЕ!
    АМИН!

    Коментиран от #28

  • 27 Надрусан син шаман

    18 2 Отговор
    Е сега Нойзи има шанс да докаже русофобията си, като нарами пушка.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пею

    15 1 Отговор
    То останаха ли още украинци в тази държава...
  • 30 Стойност на шума

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хахахаха":

    При война и иономическа криза хартиените пари имат стойността на шума - така е било в САЩ и Германия,а и унас пре думбалумбакрацията.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Стойност на шума":

    Според ударението под "шума" имаш предвид "шу́ма" или "шума́"?! 😉😸🐵
  • 32 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Стойност на шума":

    НЕОБХОДИМО УТОЧНЕНИЕ:
    Шума́ (от "шум"). 🤓🎃
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.