Last news in Fakti

3 Май, 2023 10:00 2 075 7

Суданци са поели по дългия път към Египет и безопасността

  • судан-
  • хартум-
  • египет

Съперничещите си сили в Судан – въоръжените сили и Силите за бърза подкрепа – се сражават за контрол над страната от две седмици

Суданци са поели по дългия път към Египет и безопасността - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хиляди хора прииждат от Судан в северния му съсед Египет. Те са изморени от дългото, скъпо пътуване и обезпокоени от неясното бъдеще.

Атаа Захер и нейното семейство пътували в продължение на четири дни от дома им в суданския град Омдурман, преди да прекосят в Египет.

"Когато снарядите започнаха да падат близо до дома ни, решихме да тръгнем. Не е безопасно", каза пред граничния пункт Аркин 34-годишната медицинска сестра Захер, седнала под слънцето на чантата си до своята леля и брат.

"Оставихме всичко и заключихме вратата. Ако все още е там, когато се върнем, добре, ако не е, тогава важното е, че се спасихме", добави тя.

Съперничещите си сили в Судан – въоръжените сили и Силите за бърза подкрепа – се сражават за контрол над страната от две седмици.

Напускащите граничния пункт хора изглеждаха изтощени, но тяхното пътуване далеч не е приключило. Някои от тях трябва да намерят друг автобус, който да ги откара до град Асуан на четири часа път северно от границата, а други търсят автобус, който пътува чак до Кайро.

Египет съобщи, че до миналия четвъртък в страната са влезли 14 000 суданци и 2000 души от други националности. Повечето суданци са освободени от изискването за входна виза, освен мъжете на възраст от 16 до 50 години. Хората, които се нуждаят от виза, преминават през другия граничен пункт, Кастал, защото наблизо има консулство.

Като цяло хората се оплакваха от повишаването на цените на транспорта и храната и дългото време за обработка на документите на границата. Някои хора са прекарали два дни в Аркен, преди документите им да бъдат обработени.

Двама млади мъже, опитващи се да намерят подслон под сянката на автобус, обсъждаха цените на билети до Асуан. "Това е експлоатация", заяви един от тях, след като шофьори му поискали 800 египетски лири (26 щатски долара), което по думите му е три пъти по-скъпо в сравнение с обичайната цена.

Преди няколко седмици братът на Захер платил почти 40 000 судански лири (около 66,6 долара) за двупосочен билет за автобус между Хартум и Кайро. Сега, той платил десет пъти повече от тази сума и си взел билет за 660 долара.

Според судански семейства, разговаряли с ДПА, цената на билет варира между 130 000 и 400 000 судански лири. По думите им разликите в цените се дължат на няколко причини, включително колко места са останали и колко скоро ще отпътува автобусът.

"Сблъсъците бяха точно пред дома ни и се разпространяваха от един район в друг. Така че решихме да тръгнем, докато пътят към границата все още беше достатъчно безопасен", каза Рехам Мостафа, която напуснала Хартум заедно със своя съпруг и двете си дъщери. За Мостафа, както и за някои други хора, Египет е транзитна точка, тъй като те възнамеряват да отседнат при свои роднини в Персийския залив. Други хора възнамеряват да останат в Египет с надеждата, че животът у дома в Судан бързо ще се върне към нормалното.

На автобусната спирка Каркар край Асуан двегодишно момиче си играеше около своите родители, докато те товареха чантите си в багажното отделение на автобуса. Жизнерадостното ѝ общуване с хората беше в контраст с изтощените лица на родителите ѝ. Нейният 32-годишен баща, Мохмед Отман, описа своята седмица като "трагична и изтощителна".

Египетският Червен полумесец организира центрове за подпомагане и спешна помощ на граничните пунктове и основните автобусни и железопътни спирки, за да предоставя първа помощ, лекарства, хигиенни комплекти и финансова помощ на хората, които не могат да си позволят билет до където и да било в Египет.

В Аркин е било създадено подходящо за деца пространство и на място има експерти по психично здраве, готови да предоставят подкрепа на нуждаещите се, съобщи хуманитарен работник.

Агенцията за бежанците ВКБООН в Кайро съобщи, че ще доставя животоспасяваща помощ чрез екипи на Египетския Червен полумесец на границите, както и че те ще работят, за да подкрепят хора, които се нуждаят от международна защита.

Но хората, разговаряли с ДПА, казаха, че те разполагат с достатъчно средства за оцеляване, поне в рамките на няколко месеца. "Не сме бежанци", заяви гневна суданка на автобусната спирка. Тя отказва да бъде смятана за бежанка и е уверена, че "войната ще приключи до дни".

"Имаме средства за пътуване, тези които не могат са блокирани насред войната", каза тя, отказвайки да сподели името си.

Мъж, който пристигна в Асуан, каза, че е видял как семейство продало 5-годишния си "Ленд крузър", за да наеме автобус, който да ги откара до Кайро заедно с близките и приятелите им.

На автобусната спирка близо до Асуан група хора седят в мрака, пият чай и ядат. Сред тях са Амира Бушра и нейното семейство, които ще се отправят към Кайро, където притежават апартамент. Петдесет и шест годишната Бушра, която работи като дизайнер на традиционно суданско облекло, се счита за късметлийка, тъй като успяла да си осигури билети на цена от по 300 щатски долара на човек – по-евтино от някои от другите пътници. "Пътуването е много скъпо. Всички хора тук могат да си го позволят. Тези, които нямат пари, няма да могат да избягат от Хартум", каза тя. (БТА)

превод: Владимир Арангелов, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баба меркел

    6 0 Отговор
    елате бабе имате ли какво да ядете ?
  • 2 Ужас

    6 0 Отговор
    към Египет или към ЕС!!!! ???? Алоу това на снимката какво е!!!????
  • 3 честен ционист

    4 1 Отговор
    Затова пратиха Херо в Египет, да ги навигира към България после.
  • 4 Aлфа Bълкът

    6 0 Отговор
    На снимката бъдещ италианец. Може някой ден и германец, кой знае, кой знае?
  • 5 без имена

    5 0 Отговор
    поредната страна с цветна революция. и хайде юруш към ес. чичо сам докато не съсипе ес няма да се откаже.

    Коментиран от #6

  • 6 ЕС сам си

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "без имена":

    е виновен. Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, дават им жилище, пари, мед.обслужване и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване.

    Коментиран от #7

  • 7 Продължение

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "ЕС сам си":

    Като дойдат при вас се отнасяте към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.