Last news in Fakti

15 Май, 2023 19:00 1 337 8

В режим на война: как живеят израелците край ивицата Газа

  • палестинци-
  • палестина-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • газа-
  • сблъсъци-
  • война

В Близкия изток се полагат усилия за установяването на примирие

В режим на война: как живеят израелците край ивицата Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Ашкелон, който е само на 12 км от ивицата Газа, психотерапевтката Марина Смолер е доста натоварена напоследък. Тъкмо говори по телефона с десетгодишно момче, което от два дни не е напускало убежището - от страх. Подобни случаи има постоянно и макар наскоро да не са падали ракети, медиците са в постоянна готовност. "Тук сме, за да окажем на хората помощта, от която имат нужда. Ако градът бъде атакуван и хората имат нужда от съдействие, работим извънредно - идват още колеги, които ни помагат", казва Смолер пред АРД.

Травматологичният център, в който работи тя, е на денонощен режим - не само тогава, когато прелитат снаряди от Газа към Ашкелон. Много хора са травматизирани и имат нужда от помощ. Само преди два дни, по време на дежурството на Марина, паднала ракета на по-малко от 100 метра. "Взривът беше много силен - очевидно попадението е било много близо. Излязохме, беше пълно с дим и очите ми започнаха да горят. Никак не беше приятно."

"Вероятно моята къща е най-близо до ивицата Газа. Само на 300 метра е", разказва пред АРД лекарят Ювал Льобел, който ръководи спешното отделение на болницата в Ашкелон. И допълва: "Между сблъсъците е спокойно и приятно. Но откакто започнаха да летят ракетите, съм денонощно в болницата."

Плажна "идилия" под ракетите

На плажа в Ашкелон пък ситуацията изглежда почти идилична - макар в същия този ден за пореден път от Газа към Израел да са били изстреляни над 100 ракети. Артур и приятелят му Василий седят на плажа и пият вино. Артур има рожден ден, става на 33 и иска поне малко да празнува.

Рожденикът казва, че са свикнали с напрежението през годините. "Свикваш с това. Ставаш по-внимателен. Ако чуеш сирената - бягаш, за да се защитиш. Ако не можеш, трябва да се справиш някак." Няколко метра по-нататък по плажа минават Елеанора и Жасмин. Живеят от една година в Израел, дошли са от Харков. Според тях и в Украйна, и тук ситуацията е сходна. "Чували ли сте за Харков?", питат украинките. "Това беше първият град, който беше бомбардиран." За тях положението било нормално, не се страхували.

"В режим на война"

Хората в болницата в Ашкелон са в режим на война от началото на седмицата. Това е името на плана за извънредни ситуации, който е бил приложен само в рамките на четири часа. Триста пациенти са били преместени или изписани, а останалите са били настанени в сравнително безопасни стаи.

В последните дни, за щастие, имаше предимно емоционално наранени хора, разказва пред АРД лекарят Ювал Льобел. Някои от тях счупили крак или получили наранявания, докато тичали към убежищата. "За щастие не сме имали пострадали от преки ракетни удари", казва той. От началото на последните сблъсъци в болницата са постъпили 45 нови пациенти. Льобел се надява скоро огънят да спре. Но докато това не се случи, той ще продължи да живее в извънреден режим. Точно както Ашкелон и много други места в близост до ивицата Газа.

Автор: Ян-Кристоф Кицлер АРД


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Израелците

    12 4 Отговор
    Са нашественици като руснаците .да пратим оръжия на Палестина.
  • 2 Българин

    19 4 Отговор
    А как живеят палестинцте в режим на геноцид, бе шваби??? Гнусно западно лицемерие!
  • 3 причинно.следствен фактор

    13 3 Отговор
    финикийците изобретили парите,тогава се появили евреите и искат да да ги притежават само те,но Човеците не са съгласни с това положение!
  • 4 Адам Хилтън

    6 4 Отговор
    Много добре - легални кражби и убийства с подкрепата на държавата.
  • 5 Калпазанин

    12 4 Отговор
    Еврейска наглост и лицемерие, типично за племето им. Няма израел има Палестина
  • 6 Руснаци с израелски паспорти

    4 5 Отговор
    масово се преселват в България! Затова имотите скочиха!
  • 7 ми добре живеят

    0 4 Отговор
    и разширяват ивицата гаza на руzлямистите 😁
  • 8 Гост

    1 0 Отговор
    Чакат ЕС и САЩ да наложат санкции на отсрещната страна, ама няма. Що така?