Last news in Fakti

22 Май, 2023 19:00 2 319 12

"Червен вълк": как Израел пази еврейските заселници

  • израел-
  • червен вълк-
  • заселници-
  • ивицата газа-
  • палестина-
  • палестинци-
  • евреи-
  • израелци

Новите технологии улесняват окупацията

"Червен вълк": как Израел пази еврейските заселници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нещото, което прави впечатление в Хеброн, е тишината. В града, разположен в южната част на Западния бряг, живеят 230 хиляди палестинци. Но в центъра му живеят около 800 израелски заселници, охранявани от близо 3000 войници. За да се избягва прекият контакт, някои улици в центъра на града са "прочистени", както се казва на военен жаргон, пише АРД. Това означава: тук вече няма магазини, няма живот. На палестинците не им е позволено да минават по тези улици.

Идентификация чрез видеонаблюдение

За да се контролира всичко, в Хеброн има 21 контролно-пропускателни пункта. Палестинците трябва да се легитимират, като понякога се налага дори да се събличат, обяснява германската обществено-правна медия.

Системата за пропускане на палестинци вече е нова и модерна. Израелски войник зад дебело бронирано стъкло проверява данните на палестинеца на компютър, който му показва цветен код в зависимост от това има или няма провинения желаещият да премине. Зелено - може да премине. Жълто - вероятно има проблем, трябва да бъде спрян. Червено - трябва да бъде арестуван.

"Използват ни за своите експерименти"

Правозащитникът Исса Амро, който е добре познат в града, е бил арестуван многократно. Пред АРД той разказва, че израелските заселници използват специални технологии, с които да следят палестинците. "Събират данни за нас без нашето съгласие. Не ни обясняват нищо", казва Амро. По думите му обаче едно е ясно - нищо от това не се прави за тяхната сигурност. "Използват ни за своите експерименти".

Специалната програма, с която са оборудвани контролно-пропускателните пунктове, се казва "Червен вълк". Има и "Син вълк" - приложение за мобилни телефони, с което израелските войници могат да заснемат и записват данните на палестинците, обяснява АРД. След това тези данни се сравняват с текущите изображения от камерите, както го описват бивши войници. А в Хеброн има стотици, може би хиляди такива камери.

Амро е следен от камера, инсталирана на покрива на палестинско семейство. Тя сочи директно към къщата на правозащитника. Той обаче казва, че няма какво да крие и не смята, че дейността му представлява някакъв проблем за сигурността. Притеснява се обаче за данните си. "Нямам доверие на всички войници. Нито на заселниците, които ме нападат, както и на всички онези, които ме смятат за човек, който осъжда израелската окупация", обяснява Амро пред АРД.

Новите технологии улесняват окупацията

В доклад на "Амнести Интернешънъл", а също и според правозащитната организация "Breaking the silence", се казва, че Израел използва най-новите технологии, за да направи окупацията на палестинските територии още по-ефективна. Свидетелствата на бивши войници потвърждават това, пише АРД.

"Компютърът ти казва какво трябва да правиш и като цяло улеснява максимално окупацията на палестинските територии. А това ти помага да се чувстваш сякаш не си част от нея", казват израелски войници. От тяхна гледна точка за да стане израелската окупация устойчива, да е завинаги, тогава тя трябва да стане по-лесна за войниците и за обществото. "Колкото по-малко пряк контакт съществува с палестинците, толкова по-добре", обяснява израелското разбиране за това Надав Вайман от "Breaking the silence".

А Хеброн е само началото според правозащитниците. Технологията отдавна е внедрена в Източен Ерусалим и останалата част от Западния бряг. Целта: цялостен, автоматизиран контрол върху палестинското население. Съгласни ли са хората там? Тях никой не ги е питал.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    6 14 Отговор
    Пак някаква платена обществено правна медийка е в зашита на арабелите ......

    Коментиран от #4

  • 2 В Израел нещо става!

    13 6 Отговор
    Хиляди руски евреи бягат в България! Купуват имоти!

    Коментиран от #8

  • 3 И накрая

    13 4 Отговор
    арабелите дружно ще смачкат братчедите си чифутковци.

    Коментиран от #5

  • 4 Хехе

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха":

    Начи викаш окупаторите от израел да демократи.
  • 5 Ха ха ха

    6 9 Отговор

    До коментар #3 от "И накрая":

    Бъркаш братко , не са им братчеди , а просто жертва на едно и също кръвосмешение .... , а пък израилтяните скоро ще мачкат всичко на ред в цялата околия .
  • 6 Ихуууууууу

    12 2 Отговор
    А бе тия платени дойчзелевки , свършване нямат май .
  • 7 Жегай далеч

    13 4 Отговор
    Израел е пълен с неевреи пишещи се за такива в действителност е пълен с руски алкохолици
  • 8 карамфила

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "В Израел нещо става!":

    Ами опасно е да си близо до заклетият враг на Израел Иран и то когато вече е горд притежател на атомни глави на ракетите си и Израел е толкова близо до тях .Иранците имат вече 12 атомни бомби качени на ракети наречени "Хайбар шекан", е с твърдо гориво и с обсег от 1450 км.Най близката точка между Иран и Израел е на разстояние 1000 км. и фактически с тази ракета може да се достигне до всяка точка на Израел.Как така евреите няма да купуват имоти в Европа и защо американците си купуват бункери в Нова Зеландия ,от какво се страхува което ние не знаем?

    Коментиран от #10

  • 9 Шайка

    14 4 Отговор
    Исраел е най терористичната и расистка държава в света.. ПАЛЕСТИНА е окупирана държава къде е САЩ НАТО ЕС ООН защо мълчат...пудели...

    Коментиран от #12

  • 10 Търновец

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "карамфила":

    Да чуете кратък преразказ на статия от Ню Йорк Таймс отпреди години ".. един непредубеден Израелски Еврей поканва двама съседи Палестинци на гости...но друг консервативен Еврей научава за събирането взема оръжието си отива в къщата на първия Еврей и застрелва всички - и двамата Палестинци и съвременно мислещия Еврей. Има и други истории...
  • 11 Калпазанин

    3 3 Отговор
    И това се случва във 21 век, аллллллло путин ли ви виновен пак или това е демократична окупация, няма израел има Палестина и трябва да е свободна
  • 12 Рошко

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Шайка":

    Защото те я създадоха, и най вече скороната на Англия и по точно бащата на бабата която се гътна наскоро и я наследи камиларя