Last news in Fakti

20 Май, 2023 19:00 2 720 6

Как посредници спъват мароканците да пътуват в Европа

  • бежанци-
  • мароко-
  • шенген-
  • визи-
  • посредници-
  • мароканци-
  • европа-
  • ес

Мрежи от посредници са започнали да контролират процедурите по издаване на шенгенски визи

Как посредници спъват мароканците да пътуват в Европа - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Това е катастрофа, датите за интервю за виза се продават по 11 000 дирхама (1000 евро)", написа наскоро в Инстаграм популярната мароканска актриса Дуня Бутазут. Тя се опитала да кандидатства за необходимия ѝ документ за влизане в Шенген преди европейското турне на трупата си. Артистката обаче така и не успяла да си запише час в някой от визовите центрове - всички дати вече били резервирани.

Алтернативата пред нея била да се свърже с някой от новопоявилите се в Мароко визови онлайн брокери. Използвайки софтуерни ботове, те запазват свободните места в мига, в който станат достъпни онлайн. След това могат да продадат резервациите до десет пъти по-скъпо от официалната цена.

"Ние можем да ви направим резервация. Изпратете копие от паспорта си и предплащане от 500 марокански дирхама, окончателната цена ще платите накрая" - така се рекламират в WhatsApp посредниците. Мароканската актриса обаче отказала да плати завишената такса. Последиците: турнето било отменено, което довело и до финансови загуби.

Процедурите за визи - в ръцете на брокерите

Повечето европейски консулства още преди години възложиха обработката на документите за издаване на визи на оторизирани центрове. TLScontact е основният доставчик на подобни услуги в Мароко. Той разпределя датите за интервюта в консулствата на Германия, Франция и Италия. Испанското консулство работи с друга фирма - BLS International, а представителството на Нидерландия - с VFS Global.

Тези оторизирани компании начисляват незначителни такси за уговарянето на интервютата. Цените растат в зависимост от продължителността на престоя в чужбина. Те варират от 80 евро за интервю за туристическа виза до 360 евро за документ за миграция. Посолствата и консулствата твърдят, че ангажирането на външни фирми за тази процедура им освобождава време за обработка на заявленията за визи, тъй като центровете препращат единствено заявленията, отговарящи на изискванията.

Манипулациите може и да намалеят

"Цял месец търсих неуспешно дата за интервю на сайта на TLS Contact, докато не открих, че новите дати се появяват в полунощ", казва пред ДВ мароканка, пожелала анонимност. "Но и тези нови дати изглежда се резервираха буквално за секунда", допълва тя.

Междувременно мароканските правозащитни асоциации са се обърнали към европейски дипломати като посланичката на ЕС в Мароко Патрисия Кусак. Но до момента няма иницирани реформи, които да сложат край на "лишаването на мароканците от правото на придвижване".

Говорителят на външното министерство на Нидерландия коментира през ДВ, че страната му вече е предприела стъпки срещу посредничеството за интервютата за визи - бил въведен "цифров списък на чакащите, който гарантира, че посредниците вече нямат възможност да се намесват". А сайтът на подизпълнителя за Испания BLS въведе по-рано този месец система за валидация чрез селфи. Консулството на Италия в Казабланка направо реши да се откаже от услугите на TLS Contact заради "манипулации при определянето на датите за интервю".

Автор: Исмаил Азам


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наско

    6 0 Отговор
    Хърла мадъма хъма.
  • 2 Мароканските скакалци

    7 0 Отговор
    идват!
  • 3 Механик

    4 2 Отговор
    Точно така. След "арабеските", пуснете и мароканските скакалци - "ешкиназите"!
    Тоя тип евреи са по-лоши дори от хазарите.
    Точно такива "ешкиназита" са водили турката армия при превземането на България. Тия са комадвали кланетата!
  • 4 РЕАЛИСТ

    4 1 Отговор
    Мароко си даде всички модернизирани танкове Т-72 на Украйна. В замяна им дадоха полуфинал на световното по футбол. Сега и визите ли искат да им паднат.

    Коментиран от #5

  • 5 нъц

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "РЕАЛИСТ":

    искат ги да им дадеш.както си свикнала
  • 6 Александър

    0 0 Отговор
    Че то в Испания, Франция, Итал ия, Холандия,Белгия говорят ве че на арабски! Англия, Германия и Австрия - на турски! А в Тиквос тан и майчин и всякакви езици ще чуеш! Ми къде ша турим брат чедите и братчедките в промишл ени количества у нас и в братска Румъния! Ами фалшивите"Бълга ри"от РСМ?