Last news in Fakti

9 Юни, 2023 14:09 2 341 24

ЕС с нови по-строги правила за бежанците

  • бежанци-
  • ес-
  • правила-
  • мигранти-
  • европа-
  • германия-
  • еп

Дебати за реформа в политиката за бежанците се водят от години. В Германия също тази тема е важна част от политическия и обществен живот.

ЕС с нови по-строги правила за бежанците - 1
Снимка: Shutterstock

Процедурите за предоставяне на убежище в Европейския съюз ще бъдат затегнати. Това беше решено на среща на вътрешните министри на държавите от ЕС в Люксембург. Реформата засяга най-вече мигрантите, които нямат перспективи да останат в дадена държава.

В бъдеще хората, пристигащи от държави, които се считат за безопасни, ще бъдат изпращани в строго контролирани приемни центрове след преминаване на границата. Там обикновено в рамките на дванадесет седмици ще се проверява дали кандидатът има шанс да получи убежище. Онези, които няма да получат убежище, ще бъдат връщани незабавно.

Германия настояваше семействата с деца да бъдат освободени от новите гранични процедури. За да стане възможен консенсусът обаче, в крайна сметка това не стана част от новата реформа. Въпреки това федералният министър на вътрешните работи Нанси Файзер заяви на срещата, че федералното правителство ще продължи да работи, за да гарантира правата на децата. Файзер все пак изрази задоволство от прокараната реформа, наричайки я "исторически успех".

Предстоят преговори в Европейския парламент

Възможно е Европейският парламент все пак да прокара промени. Институцията има право на глас в реформата и ще преговаря по проекта с представители на държавите от ЕС през следващите месеци. Освен по-строги процедури за предоставяне на убежище, приетите вече планове предвиждат и повече солидарност с държавите по външните граници на ЕС, които са най-засегнати от големите мигрантски вълни.

В бъдеще държавите ще бъдат длъжни да помагат на тези страни. Онези, които не желаят да приемат бежанци, ще бъдат принудени да изплащат компенсации, уточнява АРД.

Държави като Унгария гласуваха против този план. Италия обаче може да се възползва от задължението за солидарност по отношение на разпределението на бежанците. Според ООН повече от 50 хиляди мигранти, които са прекосили Средиземно море, са регистрирани в Италия тази година. Повечето от тях са от Тунис, Египет и Бангладеш - това означава, че шансовете им да получат убежище в страната са малки.

Приемане до края на годината?

Дебати за реформа в политиката за бежанците се водят от години. В Германия също тази тема е важна част от политическия и обществен живот.

Предстоящите преговори с Европейския парламент в идеалния случай ще приключат до края на годината. Това е важно, за да бъдат приети законите преди следващите европейски избори през 2024 година. Ако това не се случи, може да се наложи да се водят и нови преговори при промяна на състава на ЕП.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    13 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ПП/ДБ вече взе парите, за да ви набута у Шенген и върнат обратно всичкия камилар с първа регистрация България. Кръчмето най-добре го преустрой на дюнерджийница.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ахмед

    20 1 Отговор
    30-35% от населението в еуропа са всекакъв вид римляни

    Коментиран от #16, #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Няма страшно

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ще ги пратим всички в Прилеп при братята им! Охридския договор ни го позволява! Само да не ги закарат на Байкал че ще развалят на един сондьор почивката! Пръстовата система от Галата ще му се стори ката мкедонска народна песен!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аватар

    15 2 Отговор
    ЕС е конгломерат от държави,които като че ли никога не са били самостоятелни и с охранявани граници.Време е да си припомнят това,вместо отново да откриват колелото.
  • 9 Ей скъперник

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    По голям лъв от тебе има ли? Безсрамник! Що излъга че си дал на персонала по 500 лева за нова година? Циркаджия си бате, чакаш партиите да ти дойдат и да се правиш на 🤡!
  • 10 Ужас безкрай

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нищо общо с Шенген.Единственото, което ни спасява от бежанците е, че сме бедни и мизерни.
  • 11 Трол

    19 1 Отговор
    След дъжд качулка... Европа се напълни престъпници,терористи и социални п@р@зити от цял свят!
    Меркел трябва да бъде съдена като военен престъпник! Унищожи континента в мирно време!

    Коментиран от #15

  • 12 Вие се молете на

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ТУРЦИЯ!!! А и бежанците какво да дирят тук в мръсната ви мафиотска кочина!
  • 13 незнайко

    14 2 Отговор
    Канцлера Меркел продаде ЕВРОПА на африканците и сега страдат всички страни от Европа а ЕС продължава да ни тъпче.
  • 14 Колко часа

    13 1 Отговор
    Края на Европа. Продадоха народите си заради алчност и интереси. ,,В една зверилница толерантността значи смърт.,, - Николай Хайтов
  • 15 Хахаха

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Трол":

    Европа не е ли престъпника, че ограби и продължава да ограбва ресурсите на Африка и Близкия Изток и остави народите им бедни, гладни и в мизерия принуждавайки ги да емигрират като бежанци!!! Прогледни ИСТИНАТА

    Коментиран от #21, #24

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 брисел

    7 1 Отговор
    европците са редки мазохисти! самоунищожават се.
  • 19 Запознат читател

    8 3 Отговор
    Нека да си зададем въпроса защо има миграция от тези страни. Защо преди да се намесят там САЩ и другите от НАТО да им внесат кривата "демакрация" нямаше мигранти и в тези страни живееха щастливо и нямаше мигранти. Кой е луд да бяга от хубавото. Сирия, Ирак, Либия, Авганистан и др. държави живееха добре. Много Бъргарски специалисти ходеха там да работят и се връщаха доволни. Всеки може да прочете колко обекта са изградени от наши строители. Всеки знае кой е построил най големият язовир в Асуан Египет. Но САЩ реши че трябва да ги ограбва и им обърка живота. Трябва да се оправи живота в тези държави и да се търгува честно. Това е.
  • 20 Трол

    7 2 Отговор
    Дефинирай "ограбва"... Грабеж е да вземеш нещонот някой насила. ИСТИНАТА е,че идва някой на власт в някоя африканска държава най-често след военен преврат,поема контрол над всички природни ресурси,продава ги,естествено прибира за себе си,от което народа му няма каквондя яде и тръгва да краде и п@ратизира насам... Какво е виновна Европа? Колкото и пари да им дадеш,когато модела е такъв,няма как да просперират... Така че и опорката,че им взимаме ресурсите без пари,няма тежест..
  • 21 Трол

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хахаха":

    Дефинирай "ограбва"... Грабеж е да вземеш нещонот някой насила. ИСТИНАТА е,че идва някой на власт в някоя африканска държава най-често след военен преврат,поема контрол над всички природни ресурси,продава ги,естествено прибира за себе си,от което народа му няма каквондя яде и тръгва да краде и п@ратизира насам... Какво е виновна Европа? Колкото и пари да им дадеш,когато модела е такъв,няма как да просперират... Така че и опорката,че им взимаме ресурсите без пари,няма тежест..

    Коментиран от #23

  • 22 Нови Правила

    5 2 Отговор
    Бежанците вече не могат да стигат до Западна Европа. Ще остават на лагери в покрайнините на ЕС, в територии като България, например.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Един пример

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хахаха":

    за Сомалия: Причината за глада не е в това, че са били ограбвани, ние за 700г. робство никога не сме гладували, но ние сме или поне били много работливи и не сме чакали някой да ни храни. Тия са били в робство 50-60г. и колонизаторите са копали желязна, медна и калаена руда, нещо което свободна Сомалия не прави сега, а се занимава с пиратство.