Last news in Fakti

24 Май, 2023 10:00 3 160 68

ПП-ДБ и ГЕРБ: Да видим кои са силните и кои - предателите

  • бойко борисов-
  • герб-
  • румен радев-
  • продължаваме промяната-
  • демократична българия

От самото начало на тази сага беше ясно, че рано или късно вероятно ще се стигне до онзи рунд последен, при който ГЕРБ ще трябва да бъдат допуснати да подкрепят правителство на ПП-ДБ

ПП-ДБ и ГЕРБ: Да видим кои са силните и кои - предателите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предателство! Аматьорщина - тръбят сега някои по адрес на ПП-ДБ. Нека видим кои сега са големите и силните, и кои - слабаците в днешната ситуация. Кои са молителите, и кои - не. Коментар на проф. Евгений Дайнов.

Има бойни спортове, при които след края на схватката и двамата противници носят белези от противоборството. Има и такива, при които подобни белези няма. Там побеждава онзи, които успее да използва слабостите на противника в своя полза, без да му разкървавява носа или да вдига много шум. В джудото, например, колкото по-висок, бавен и тежък е противникът, толкова е по-лесен за побеждаване – ако, разбира се, човек знае, какво прави.

Следователно, не можем да очакваме, че всеки път в политическия спорт можем да се ориентираме по това, кой е най-едър, кой най-много кряска и кой има повече кръв и синини по физиономията. Такава – объркваща за мнозина – е ситуацията, в която се намираме в момента в споровете покрай задаващия се „ротационен” мандат за управление.

Какво е разпределението на силите сега

Разговорите за предателство или аматьорщина, които се водят в активните среди на ПП-ДБ, са разговори, които не се отнасят до сегашната, а до предишни ситуации. Те тръгват от презумпцията, че Борисов и ГЕРБ са големи, силни и опитни и освен това вече нееднократно са разкървавявали носовете на „нашите”. А „нашите”, в тази картина, са слаби, неориентирани и неопитни, макар инак добри момчета и момичета.

Дори само отчаяните вопли откъм ГЕРБ-СДС и присъдружните им медии би трябвало да ни говорят, че положението не е толкова просто. Накратко: нито Борисов и ГЕРБ са онова огромно и силно чудовище, което бяха през 2014 година (когато преметнаха „Реформаторския блок“ за съдебната реформа), нито ПП-ДБ са толкова слаби, неорганизирани, разединени и неуки, колкото бяха техните предшественици от РБ. Те и днес са по-малките в сравнение с ГЕРБ. Но в „умните“ бойни изкуства често се случва да побеждават точно по-малко силните, но по-умните.

Какво знаем с категоричност за сегашната ситуация

- Не ПП-ДБ, а ГЕРБ още далеч преди деня на изборите се молят за някакъв вид съвместно управление. Те, „големите”, са молителите, а следователно – слабите. Стигаше се до смешно-жалките хленчове Христо Иванов лично да бил дал „индулгенция” на Бойко Борисов. Представяте ли си подобно поведение от страна на Христо Иванов спрямо Борисов? Не, нали? Е, кой тогава е по-силен?

- По-силната позиция на ПП-ДБ се разкри с течение на времето - но не защото са по-способни от ГЕРБ да викат или удрят под кръста. Те правеха онова, което правят принципните политици: говореха едно и също по сравнително умерен и непровокативен начин. Да, „като папагали”, скучновато, но – постоянно и неотстъпчиво. И в очите на гражданството именно те, „момчетата”, а не „мъжкарите” от ГЕРБ започнаха да изглеждат по-силните; тук паралелите с Украйна и Русия са очевидни.

- Междувременно рухна онази властова постройка, която правеше ГЕРБ наистина опасни. Под постоянния натиск на ПП-ДБ, гражданството и чуждестранните партньори се разпадна онази част от олигархията, която беше изградена около Иван Гешев. По необходимост този разпад повлича и останалите конструкции на олигархичната власт. А международната медийна реакция от типа „Каскета срещу Тиквата” направи онова, от което никой мафиот никога не се е излекувал: направи страшните смешни.

От самото начало на тази сага беше ясно, че рано или късно вероятно ще се стигне до онзи рунд последен, при който ГЕРБ ще трябва да бъдат допуснати да подкрепят правителство на ПП-ДБ, но без да бъдат допуснати до публичните ресурси, от „усвояването” на които трупаха мас в продължение на десетилетие и половина.

Изводите

При това положение – и при възстановено функциониране на правоналагащите органи – ситуацията става доста проста. Накисналите се в корупция в последните години ще бъдат преследвани от професионално действащи органи и съдени от безпристрастен съд. Те престават да са проблем на ПП-ДБ. А онези от ГЕРБ, които не са накиснати по подобен начин, получават възможността от присъдружни на ОПГ да се превърнат в почтена политическа партия.

Непровеждането на „ротационната операция” означава избори, а след тях – значително по-малко депутати за ПП-ДБ и значително повече за „Възраждане“. Както се казва, с 64 депутата срещу 69 – толкоз.

Гледам, че тия дни политическите спорове у нас отново се въртят около въпроса: „Ама това някъде по света вече случвало ли се е?”. Въпросът за ротационното премиерстване, поне в медиите, вече е изяснен: случвало се е. Случвало се е също така и в отношенията между политически партии, при които по-малкият, владеещ политическо джудо, преборва по-големия, практикуващ квартален бокс.

Примерът с Франция

През 1972 година Комунистическата партия във Франция (ФКП) и социалистите (СП) сключват споразумение за бъдещо съвместно управление на основата на съгласувана програма. ФКП, по-голямата сила, е доволна, че най-сетне е прикоткала социалистите, за да ги изяде. СП обаче, предвождана от Франсоа Митеран, влиза в този съюз с ясното съзнание, че точно ФКП ще бъде изядената. Митеран мисли като джудист, а вождът на ФКП Жорж Марше мисли като квартален бияч.

Резултатът е като по учебник. На изборите от 1981 година СП смазва ФКП и постига мнозинство в парламента, а комунистите губят половината от депутатите си. Впоследствие комунистите от най-голямата партия във Франция се превръщат в маргинална групичка объркани хорица.

Разбира се, у нас решаващият рунд между ПП-ДБ и ГЕРБ предстои в идните дни. Препоръчвам на ПП-ДБ да играят умно джудо, а не някакъв контактен спорт, придружен от крясъци, кръв и слуз. Крясъци, кръв и слуз не препоръчвам, прочее, и на техните съмишленици и активисти.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалка работа

    42 5 Отговор
    Грозна картина

    Коментиран от #64, #65

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Голата истина

    5 26 Отговор
    Поне председателката е красива със секси усмивка.
  • 4 защо

    24 6 Отговор
    "Междувременно рухна онази властова постройка, която правеше ГЕРБ наистина опасни. Под постоянния натиск на ПП-ДБ, гражданството и чуждестранните партньори се разпадна онази част от олигархията, която беше изградена около Иван Гешев."

    Направо гений!!!
  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    44 11 Отговор
    Дайнов, специално ти плюеш герб при всяка възможност.....сега лижеш там където си плюл!

    Коментиран от #68

  • 6 Българка

    40 16 Отговор
    Истината е, че Борисов и върхушката на ГЕРБ ,за да спасят кожите си от съдебни производства, за да имат депутатски имунитет, за да бъдат малко по-приемливи ,дадоха властта в ръцете на ПП-ДБ. Освен това ГЕРБ никога не са поемали отговорност, те са причинителите на разрухата, корупцията, беззаконията , рекета в България. Сега са на ход ПП-ДБ. И очаквам да са решителни и да не се подмамват от "прегръдките на питона". Нека използват създалата се политико-мафиотска битка между Каскета и Тиквата (според Политика)

    Коментиран от #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 От девет кладенеца вода

    35 6 Отговор
    За да се изкара извъртането като победа.
  • 9 ПП и ДБ

    33 12 Отговор
    Върви народе заблудени
    Към тъмни дълбини върви
  • 10 ГОРСКИ

    36 10 Отговор
    И двете партии са за бунището, борба от алчност за власт!!!!!!

    Коментиран от #43

  • 11 Последния Софиянец

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Не можах да мятам за съжаление защото удариха един гражданин в лицето с боя и му търсех вода да му измия лицето че може да ослепее.И после звънях за линейка.
  • 12 нннн

    34 11 Отговор
    Предатели са тия, които говорят и обещават едно, а вършат друго. Абе, шарлатани...
  • 13 Народе заспал

    25 5 Отговор
    Вдигай се да изметеш тези пладнешки хайдуци

    Коментиран от #15

  • 14 А50

    23 7 Отговор
    Няма какво да се оправдават. Всичко е под команда от козяк. Целта- изостряне конфликта с Русия. Даване на наши бази за ВВС на САЩ, базиране на техни изтребители, складиране на оръжие включително с обеднен уран и каквото там ни пойскат. Нищо добро няма да излезе за България от този политически Франкейнщайн.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 УРА,, Ура

    10 19 Отговор
    Левски и ЦСКА се мразят и винаги ще са опоненти. Но когато се направи национален отбор от тях омразата се забравя и всички са заедно за победата. Сега положението е подобно, само че в политиката. Не е много приятно това за избирателите на ППДБ и на ГЕРБ, но трябва да се превъзмогне. Трябва да се опита, да се даде време. И ако не върви най лесното е да се прекрати споразумението и да се правят избори с неясен резултат.

    Коментиран от #26

  • 17 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 10 Отговор
    БМБ И ПИНОКИО СА ........ ОТ ЕДНО И СЪЩО ТЕСТО ....... ФАКТ ........ ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП И ШАРЛАТАНИТЕ СА ........ МАФИЯТА НА ........ КГБ И ПУТЛЕР ........ ФАКТ !
  • 18 Голата истина

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Причината е народа който не гласува а само мрънка и мълчи
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шемет

    18 7 Отговор
    Честито на тъпацитегласували за тях.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Излъгано жълтопаважниче

    17 9 Отговор
    Гласувах за подмяната с ППЛГДБ+ и получих ГРОБ!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бамбука

    23 8 Отговор
    Герб държат пресата, "анализатори и политолози" на които са плащали дълги години. В подкрепа в тяхна полза може да прибавим огромната кохорта на администрацията. Ако се въведе електронно управление, половината от тях ще трябва да си търсят работа на борсата, вследствие на което половината гласове за Герб ще изчезнат. Да не забравяме клакьорите и откровени тъпанари. Картината е почти пълна. Ако Главния продължи с разкритията си, Герб отиват в канала, където е и партньори им СДС.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Успех момчета!

    12 14 Отговор
    Ситуацията в България е извънредна и нестандартна, 5 поредни избори, война на 300 км от границата ни. Аз мразя герб но, сега ПП имат властта и възможността да гласуват важните закони. Да атакуват мафията в Съдебната система, Енергийната мафия, Транспортната мафия, мафията в здравеопазването, мафията в митниците, в общините, в просветата, в културата и спорта. И не на последно място промяна в изборния кодекс.

    Коментиран от #46, #52

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Вълк единак

    7 11 Отговор

    До коментар #22 от "Последния Софиянец":

    Марш в Русия бе руска ... тук е България!
  • 33 мдаааа

    7 5 Отговор
    Ами трябват им на ГЕРП щото Дъ. е.бъ-то са лабави и дЪпeдaвци, а и ще са им нужни за изпиране...

    На демоKPАДЕЦ вяра нямай!!!
    Е и как да им верваш на тия демоKPАДЦИ като навремето 2014г. ДСБ /реформаторски блок/ се клеха преди изборите никога с ГЕРБ, подлъгаха ни та ГЛАСУВАХМЕ за тях, а после за пустия кокал ни се подиграха и се прегърнаха и целунаха с бай0ня!!!!
    А сега всеки момент в кооперация с ПП шЪ сЪ гушнат с ГЕРП и ДПС кат велики евроатлантици, РУСОФОБИ и Путиномразци...., а и българомразци щот са малко и са на изчезване ...при нови избори ша дyxат супата!!!
  • 34 Кърк Дъглас

    4 2 Отговор
    ""Да бъдат допуснатиот един посланник!
  • 35 Добре идвам...

    1 7 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Ще ми поносиш ли малко боздугана?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Благодаря за съвета...

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "Последния Софиянец":

    Ама ако ти ми паднеш ще те направя щастлив за цял живот...няма да съжаляваш.
  • 38 Брътвежи

    12 5 Отговор
    Дъра-бъра! Наивно оправдание на безпринципността и очевидното предателство! Не можеш да се съюзиш с онзи, чийто модел си отрекъл като мафиотски и престъпен, и с тази мантра си привлякъл и излъгал, както се оказва, много хора! Всичко, заченато в лъжа, е лъжа и измама! И ако лъжата е грях, то измамата е престъпление!
  • 39 Ти ли бе.....

    2 8 Отговор

    До коментар #22 от "Последния Софиянец":

    Руска от...ре...п..ко си го бил?, ти гащите си не можеш да вържеш, камо ли да биеш някого.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 😂......

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Българка":

    Абе защо вярваш на този де....б....и...л...че е бил някой, ти ако му удариш един шамар на този му...х...льо и той ще се н@...пи..кае.
  • 42 бай Вангелий

    9 0 Отговор
    Виждам ! Баце ке свърши като дедо си !
  • 43 Българка

    5 13 Отговор

    До коментар #10 от "ГОРСКИ":

    Явно наистина си се изгубил в гората.....Не разбираш ли, че ГЕРБ предоставиха за 9 месеца цялата власт в ръцете на ПП-ДБ. Те ще имат само един министЕр и то Мара Габриел. Цялата им клиентиелска върхушка, която потриваше ръце за разграбване на очакваните милиарди по ПВУ, сега е с пръст в устата. Вее моделът на ГЕРБ не може да се наложи. Очаквам ПП-ДБ смело и бързо да изметат от регулатори,комисии, институции хлебарките на задкулисието, да сменят феодалоте областни управители. И да продължат да се борят срещу корупцията. Това включва сваляне на имунитета на мамин Делянчо. Да не забравяме, че Радостин Василев от ПП сам се отказа от имунитет по скалъпеното от каскетите обвинение за натиск срещу една селска мома от ИТН. Добрев трябва сам да си хвърли имунитета, а не ГЕРБ да го играят съучастници и да го бранят

    Коментиран от #53

  • 44 3.14К

    13 4 Отговор
    Колаборацията между герб и пп-дб, е един вид "групово изнасилване" спрямо по-голямата част от обществото. За това си има и подходящата дума, която няма как да използвам в случая.
  • 45 Гъл Фон

    13 3 Отговор
    Най ме кефят пеппперастките избиратели - гласуваха за промяна, получиха боку с бонус брюкселска маруля. Безценно :))))
  • 46 Пор Чвор

    12 3 Отговор

    До коментар #30 от "Успех момчета!":

    Как ще атакуват мафията, като управляват с нея бе даул??

    Коментиран от #55

  • 47 Перо

    13 5 Отговор
    Измислената демокрация в БГ направи световен прецедент с официалната подмяна на вота и волята на гласоподавателите! В Израел се получи ротационен модел, но там след 9 месеца се подменя премиера и 50% от министрите, на другото място Ирландия се получи същото, но там, след 9 месеца се подменя премиера и целия кабинет 100% и се гласува вот на доверие! Единствено тук, подмяната, след 9 месеца, касае 1 човек от кабинета, което също е на юнашко доверие! Напълно се обезсмисля вече гласуването и не е нужно да се търси отговорност за купуване на гласове! Даваш пари за един, получаваш друг с върховно решение! И това се обезсмисля! Сега на местните избори, тиквата и джендърията от ПП, отиват на кино! Въобще, не знам кой ще гласува!
  • 48 Личи си почеркът

    11 2 Отговор
    на новия генерал губернатор. Не случайно е "работил" в Хаити и Хърватска. Бързо е успял да постигне "единомислие" сред умствено осакатените грантаджии. Господ да ни е на помощ с тези.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 яяя

    13 3 Отговор
    Гласуваш за Герб, получаваш ПП. Редно ли е? Не, нали. Тогава спрете да говорите за ротации и други тъъпни, просто се гръмнете на руска рулетка, гадни политици - изедници и крадци долни! Явно трябва да ви изгоним с камъни!
  • 51 Мнене

    9 2 Отговор
    Борисов можеше да остане в историята като човек, който е изградил България след падането на комунизма. Имаше пълната подкрепа на хората, благодатна световна обстановка, много пари, уважението на останалите държави, всички предпоставки, при умно и държавническо упеавление, България наистина можеше да стане Швейцария на Балканите, но бандита си е бандит. Той предпочете да краде, да краде, да краде заедно с кръга от шайката му - мафиоти.
  • 52 А50

    10 2 Отговор

    До коментар #30 от "Успех момчета!":

    Не вярвам, че има такива заблудени и вярващи хора като Вас. Ако сте искрени в желанията си не разбрахте ли, че ПП са чужд проект с подготвени еничари в чужбина изпълняващи външни политики. Каква борба с мафията като се наредиха мутра, роднина, мутра, роднина...Не бих им пожелал успех в пъкления им замисъл за България
  • 53 А50

    8 2 Отговор

    До коментар #43 от "Българка":

    Ти не разбираш ли че говориш за трохи. Боко си спаси дебелия г.з, получи още известно време отсрочка от американците, но те рано или късно ще му приберат парите. А Боко от своя страна държи Кирчо и сие с компромати и записи, така че събудете се и погледнете реалността, а тя е че САЩ ще се развихрят на наша територия и ще ни докарат куп беди- бази, складове за оръжие вкл обеднен уран, войска и после няма гонене на тази пасмина
  • 54 НЯКОЙ

    3 8 Отговор
    Повечето крясъци не идват от привърженици на ПП-ДБ, а от другите, които останаха извън сметките за власт, а имаха надеждата че макар и малки, ще въртят успешно задкулисната си игра. Така че ние сме в очакване за промяна, истинска и необратима ! Честит 24 май ! Горди сме, че сме българи !

    Коментиран от #56

  • 55 Мафията

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "Пор Чвор":

    трябва да се атакува от независима и компетентна съдебна система. Всички са невинни до доказване на престъплението.

    Коментиран от #58

  • 56 Не Рез

    5 1 Отговор

    До коментар #54 от "НЯКОЙ":

    Аха, те щото пипи феновете умират от кеф, че скачаха против боко една година и накрая получиха... боко. Добър опит да измиеш срама
  • 57 Факт

    8 1 Отговор
    Втора статия за деня-колко хубаво ни се е получило.Голямото обръщане на тюфлека започна от вчера....Ама как хубаво си го измислиха-аз ще крада 9 мес ти няма да ме закачаш,после ти ще крадеш а аз ще мълча.Ротация брат,откъдето и да го погледнеш.
  • 58 точно

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Мафията":

    Хе-хе! Всички са невинни до доказване на престъплението: от КОМПЕТЕНТНА и НЕЗАВИСИМА съдебна система. Преди това трябва да имаме и СПРАВЕДЛИВИ закони.
  • 59 Излъгано жълтопаважниче

    6 2 Отговор
    Гласувах на подмяната с ППЛГДБ++ и получих ГРОБ!
  • 60 киро

    5 1 Отговор
    ПП и ДБ защо не казаха преди изборите ,4е ще управляват с Герб да видим колко процента щяха да вземат,срам и позор,няма такива лъжи,тръгнали да спасяват Бой4ето

    Коментиран от #61

  • 61 Браво

    0 2 Отговор

    До коментар #60 от "киро":

    Най-точния коментар!
  • 62 бай Даньо

    3 0 Отговор
    Дайнов ако искаш да си отговориш на въпроса кой е по силен и влиятелен в българската политика Бойко или Ристьо си отговори на помощния въпрос със съгласието на кой сега ще сваляме Гешев и ще ти светне пред очите. Промянаджиите сте в канала точно по модела на РБ преди години тоя път подробностите са малко по други - Бойко вдигна цената на Гешев неимоверно повече отколкото заслужава и ви го продаде срещу всичко което му трябва ...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жалка работа":

    Да излезем на площада... ПП ги издигна народа като анти герб вариант, а те се ожениха.
    Не на герб , не на ПП.

    Получи се 25% гласуват за гррб но получиха ПП, 25% гласуваха за ПП, получиха герб. 50% са гласували против герб и Пп но ги получиха и 2те. Т.е. 100% гласоподаватели са получили каквото не са избирали!!!!!!

    Да излезем на площадите.... стига вече българофоби във властта!!!!!
  • 65 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Жалка работа":

    Днес всички политстатиии са от дойче веле. Те не отразяват новини и факти, те формират обществено мнение сиреч манипулират!!

    Коментиран от #67

  • 66 КАДИРОВ ЩЕ ДОКОПА ЗЕЛЕНСКИ

    1 0 Отговор
    В нормална държава лидерите на ПП , ДБ И ГЕРБ вече нямаше да са и домоуправители ! КОЙТО Е ПРОТИВ РУСИЯ ОТИВА НА БОКЛУКА !
  • 67 ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ЩЕ МИ ФОРМИРА ПАРАПЕТА РОТАЦИ

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Пешо":

    ОННО !...........................
  • 68 нпо агент

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    ще правя квото искам..в името на народа..