Last news in Fakti

20 Май, 2023 13:00 6 646 56

Политици с мафиотски прякори. Докога?

  • бойко борисов-
  • герб-
  • иван гешев-
  • румен радев-
  • делян пеевски

Всъщност малко преди да избухне скандалът Гешев-Борисов беше договорено и правителство , съчетаващо интересите на "Тиквата", "Каскета" и "Прасето"

Политици с мафиотски прякори. Докога? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Тиквата", "Каскета", "Прасето", "Джендъра“: мафиотски-звучащите прякори и тяхната доминация в българската политика са основната причина България да няма евроатлантическо правителство, пише Даниел Смилов.

Това, което се случва в България, отдавна е срамно. Новото е, че срамът се интернационализира, след като Политико накратко обобщи ситуацията така: "Каскета срещу Тиквата: българската мафия достигна точката на пречупване".

Заглавието е малко оптимистично обаче, защото "мафията" е по-здрава и устойчива, отколкото то предполага. В крайна сметка "Тиквата" продължава да реди правителство и да твърди, че без него в политиката не може. Това, уви, се споделя и от една част от иначе почтената българска интелигенция, която страда от необясним тиквено-стокхолмски синдром.

А "Каскета" все още е начело на прокуратурата и обмисля трайна стратегия за окопаването си в нея чрез шумни кампании с дела, които до момента явно умишлено е задържал. Всъщност малко преди да избухне скандалът Гешев-Борисов беше договорено и правителство , съчетаващо интересите на "Тиквата", "Каскета" и "Прасето". Към тях трябваше да се присъедини и "Джендъра", че и Слави Трифонов за разкош. Но "Джендъра" се оттегли, защото го хвана срам, макар че обяснението сигурно е или по-битово, или по-конспиративно.

Мафиотски-звучащите прякори и тяхната доминация в българската политика са основната причина България да няма евроатлантическо (а към момента и никакво) редовно правителство. Не бива да се говори за цялата политическа класа обаче – проблемът е фокусиран във висшите ръководства на ГЕРБ и ДПС. Случващото се в съдебната власт е ярко доказателство: тази власт беше превърната в политически инструмент, който действа по подадена команда най-вече от тях. Когато командата беше в полза на Иван Гешев, ВСС, следствието и голяма част от съдиите действаха в угода на главния прокурор и матросовски го защитаваха. Когато политическата команда се обърна, почти всички моментално застанаха срещу него.

Политически подчинени фигури

Порокът не е само в Иван Гешев, заместникът му Сарафов и други зависими магистрати, а в самата политическа подчиненост на тези фигури, която явно се прекратява, само когато някоя от тях разбере, че ще бъде жертвана, за да се запази моделът.

А причината този модел да съществува са натрупаните скандали за политически лица - Борисов, Пеевски, Горанов и т.н. - разследването на които не е започнало, или е "на трупчета", или се саботира до изтичане на давностните срокове.

Крайно време е всички, които искат евроатлантическо управление в България, да осъзнаят, че докато стоим върху такива "бомби със закъснител", те ще бъдат активирани винаги в ключови моменти, за да бъде дестабилизирана България и отклонена в евразийска посока.

Затова трябва да се търсят решения, които дават време на ГЕРБ и ДПС да се справят по някакъв начин с лидерските си проблеми, но същевременно не хвърлят страната в хаос и не засилват позициите на про-евразийските играчи.

Има само едно решение

Какви могат да бъдат тези решения? Единственото е оттеглянето на хората с прякори от политиката, но така че про-европейските партии да не загубят голямото си към момента мнозинство. Като междинна стъпка, ГЕРБ и ДПС би трябвало да покажат добра воля за промяна – конституционна, законодателна и персонална – като подкрепят правителство, без да участват в изпълнителната власт. С тях може да бъде договорена програма, те да държат ключа към мнозинството в парламента, но със сегашната си репутация всяко тяхно участие в изпълнителната власт бързо би взривило управлението. Разгарянето на настоящия скандал е директна илюстрация на тази теза.

Когато има силна афективна поляризация в обществото, истината става нейна първа жертва. Разделението на агитки прави фактите почти безполезни – всеки факт може да бъде вкаран в някаква интерпретация, изгодна за дадена политическа сила.

Затова са много редки и ценни моментите, когато и двата поляризирани лагера успяват - по една или друга причина - да заемат сходни позиции. Тези редки моменти са шансът истината да се наложи и обществото да се върне към някаква споделена реалност. От 2013 г. насам българското общество е преживяло такива моменти поне по следните въпроси:

Цветан Василев за мнозина беше банкер на годината и стожер на българската политика. Но се превърна в беглец, преследван от закона заради проблематичното управление на фалирала банка. Детайлите тук са важни, но каквито и да са те, критиците на Василев от 2013 г. се оказаха прави и техните аргументи бяха възприети от голяма част от неговите съюзници и защитници. Дори тези бивши съюзници прекалиха с атаките и хвърлиха цялата вина за казуса КТБ върху Василев, което също бе злоупотреба с истината;

Делян Пеевски излезе сух от водата през 2013 г. и 2014 г. Беше изключен от прокурора Иван Гешев дори като свидетел по делото КТБ, на което Гешев дължи и шеметната си кариера. Но след попадането на Пеевски в списъка "Магнитски", защитниците му останаха основно около ръководството на ДПС и приятелските им медии;

Цветан Цветанов беше в един момент разтерзан от своите повече, отколкото от политическите му противници;

Владислав Горанов беше отстранен от правителство на ГЕРБ за връзки с ДПС, а след това попадна и в списъка "Магнитски" за вземане на подкупи в контекста на хазартната афера "Божков";

Самият Васил Божков, който за мнозина бе еволюирал до уважаван притежател на национална лотария, собственик и дарител на любим на народа отбор и спомоществувател на близка до властта телевизия се превърна за една нощ във враг на народа. Тук и критиците, и симпатизантите на ГЕРБ нямаха много време за реакция, защото всичко се разви скоростно и задкулисно. Самият Божков се самоинкриминира като човек, давал подкупи в големи размери на Борисов и Горанов, което вероятно е било и част от причините за попадането му в списъка "Магнитски".

Борисов е в началото и в края на веригата

На ред сега е Иван Гешев, който от "радост" за ГЕРБ-ДПС се е превърнал в очевидна тяхна горест. Сега ГЕРБ-ДПС вадят срещу него същите аргументи, с които критиците му протестираха срещу назначаването му на поста. Че и много по-лоши неща, стигащи до опити за убийство и т.н.

Въпросът е, че истината за подобни лица все пак в крайна сметка излиза наяве и в някакъв момент става широко обществено достояние. Всъщност краят и началото на тази верига – която може да бъде обобщена като "хората с прякорите" – е Бойко Борисов. Това е фигурата в центъра на огромната политическа поляризация в България. Какъв е шансът неговата съдба да е по-различна от тази на изброените по-горе индивиди? Би трябвало този шанс да е нищожен, тъй като те и техните проблеми всъщност са продукт на модела на управление "Борисов". Опитите за саниране и реабилитиране на патрона на всички (вече изгърмели) патрони обаче продължават.

Реалполитиката изисква "хората с прякорите" да се оттеглят така, че да не опразнят политическото пространство в полза на евразийците, част от които са вече радикални и на границата на здравия разум. А някои са и отвъд нея. Ако България не иска да осъмне от грешната страна на новата желязна завеса, това е политическата задача, която трябва да се реши – как да има евроатлантическо правителство, без участие на хората с прякори в него.

*** Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Родните ни журналя

    41 8 Отговор
    По скоро звучат комично прякорите ,,тиквата, каскета, прасето,, незнам какво мафиотско видяхте особенно в прякора ,,джендъра,,???
  • 2 Красимир Петров

    48 0 Отговор
    Сбирщайн от мафиоти-боклуци
  • 3 Че кво им е мафиотското?

    34 4 Отговор
    Тиква,Каскет,Прасе? Митьо Пищова е кадя-кадя повече!
  • 4 Пешо Параноята

    44 2 Отговор
    Много страшно звучат прякорите им, мен лично най ме плаши човека с прякор Джендъра....
  • 5 Путинофил

    19 30 Отговор
    Така е в путинофилските територии!

    Коментиран от #25, #39

  • 6 Евангелието на Цветан Цървула:

    0 11 Отговор
    ".... И. сейчас, и нине, и пристно, и во веки векоФ!
    Амин!....
  • 7 Колко

    28 0 Отговор
    са самодоволни тия четиримата от снимката !
  • 8 И още

    35 6 Отговор
    Бялата Златка , Черната Златка .
    Копейката .Дългуна .
    Все хубави прякори .
    Тях къде ги забравихте .
    Хаха

    Коментиран от #14

  • 9 РЕАЛИСТ

    18 36 Отговор
    Що за наглост бе е това от страна на Дойче веле. Не съм фен на никой от изброените, но да слагаш обидни прякори на бивш български премиер и настоящ депутат, на главен прокурор на Република България и на другите известни личности е обида към държавата ни.

    Коментиран от #18, #26, #49

  • 10 Ддд

    28 9 Отговор
    Смилов удобно забравя, че му плаща кръгът агнешки главички, начело с Прокопи?

    Коментиран от #20

  • 11 Минчо Чурката

    35 3 Отговор
    Деса Свирката, Дългия, Дебелия, Данчо Ментата, Сокола, Копейката, Дамаджаната също влизат в класацията 😋
  • 12 Артилерист

    41 7 Отговор
    Сега ли се сетихте? 15 години хвалите Борисов, сега вдянахте, че той е мутрата ...

    Коментиран от #16

  • 13 Ддд

    19 3 Отговор
    Е не всички могат да ги хванат, кога Мажо търси Ристето или се качва в колата на Бобока.
    Ама Смилов удобно забравя за тези моменти. 😂😂
  • 14 Дъното е най-горе

    18 4 Отговор

    До коментар #8 от "И още":

    Забрави за Манол Джендъра, мъжа на годината.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ддд

    15 10 Отговор

    До коментар #12 от "Артилерист":

    По добре мутра, отколкото слуга на мутри и олигарси.И започваш да се сещаш как Прокопиев си купува партии ПП/ДБ, и се крие зад тях!
  • 17 Алоуууу

    27 0 Отговор
    Що пишете Слави по име той е "Плешивия"!И що сте премълчали тия,с които делят баницата също с прякори като Таки-Маки,Валю Черния,Трактора,Вълка,Гела прочее,прочее...

    Коментиран от #19

  • 18 Обида към държавата ни

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    Разсъждаващите като теб.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сами сме си виновни

    20 10 Отговор

    До коментар #10 от "Ддд":

    И забравя Мравояда, Жабока, Кире простото, Асеня грухчото, Зеления чорап, Мунчо, Копринката и още много! Журналистиката вече копае дъното, щом няма никакво уважение към хора ръководили и все още начело на държавата ни.И как ще ни уважават навън, след като ние не се уважаваме, а Смилов?!🤣
  • 21 Бамбука

    16 0 Отговор
    Май, някои анализатори не са наясно, че се води война, не в Украйна, но и на наша територия. Герб и ДПС лидерите са се оттеглят ? Да си направят харакири ли ? Говорят за мафиоти, а искат видят самураи на политическата сцена. Няма такъв филм. Къде сте видели мафиоти да вложат пари в собствен унищожителен сценарий ? "Непонятната" война срещу всички замесени, води до липса на крайна победа. Атакува се един, после следващия и така до края. Няма мерило между инициатора на грабежа и изпълнителя на неговите заповеди.
  • 22 нннн

    17 7 Отговор
    Да продължим списъка с Пpo100-то, Кокорчо, Мравояда, Гнoмa и т.н.
  • 23 да питам

    7 1 Отговор
    А Х@йло ?!
  • 24 ха ха хааа

    6 3 Отговор
    А ти какво особено виждаш в прякора "ватник" ?!🤭
  • 25 Бинго

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Путинофил":

    Зле си, бъркаш посоките - изток запад. Банановата територията от 33-години е колония.
  • 26 Бай Митко

    20 5 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    "... обида към държавата ни."?!? Че то има ли държава би "РЕАЛИСТ"? Има само една прогресивно обезлюдяваща се териториална колония. Обида към държавата, ти се шегуваш май! А обидите на държавата към народа - безработица, псевдо образование и здравеопазване и да не изброявам минусовите приоритети на тази "държава" - държавата на каскетите, тиквите, парапетите ииииииииииииииии!
  • 27 БСП на Бунището

    10 3 Отговор
    А Кравата ,Копейкин,Шадравана и Пинокио що ги забравихте бе...
  • 28 ДОУТОЧНЯВАНЕ

    4 2 Отговор
    Съдията , прокурора , адвоката . . . има още !
  • 29 Ами...

    11 3 Отговор
    Има и друг интересен въпрос за публиката. Каква е ролята на паразитиращите около DW т.нар. журналисти (а всъщност дефекатомети), от чиито драсканици медията редовно се разграничава в края на всеки „материал”?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    Прякорът не Ви Прави Човек
    Зад Всяко Голямо Богатсво Се Крие Престъпление
    Балзак
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ПП?

    3 3 Отговор
    А Дамаджаната трябва ли да се оттегли?
  • 35 Ами те

    4 3 Отговор
    Тия прякори не са си ги измислили сами, нито техните хора, а разни "големи умници" и отворковци, с каквито България е пълна !
  • 36 Бачо Киро

    11 2 Отговор
    Докога? Ми поне едно 100 години, даже е много занижено. Когато Европа е гилотинирала кралете си, ние сме били 500 години в шеста глуха... Тъкмо сме ги разкарали и са ни натресли издънките на Сакс, Кобург и Гота, които са българи колкото и английската кралица, дето я няма.... ПСВ, ВСВ ... Кога да навакса Ганьо? По времето на комунизма, въпреки лошите страни, поне се построиха немалко неща, които "свободният" Ганьо днес не може и да боядиса. Не бих минал по виадукт строен по времето на Борисов, за язовир да не говорим... Много време ще мине, докато наш Ганя проумее, че както той я кара на дребно, тея дето го управляват я карат по същата система на едро. Може и никога да не го проумее, чипът на днешните дава много дефекти...
  • 37 Никой

    9 1 Отговор
    Тихата война е между ГЕРБ и ДПС в момента. Явната война която ни показват за пред нас балабурнииците е между Борисов-Гешев. Тези двамата са пионките в сценария. Много правилно е отразено в статията , че Гешев обслужи Делян Пеевски и кохортата му при събарането и унищожението на банка КТБ. Там бяха глътнати едни милиони на нищо неподозиращи вложители в полза на ДПС. Милионите които бе теглил Д.П. като кредит от банката се загубиха в негова полза. После делото по съсипването на КТБ бе възложено на Иван Гешев,той обвини всички други, но не основните виновници. За благодарност ДПС го направиха глав. прокурор с благословията на членовете на ГЕРБ в ВВС. Другия момент от сагата е принасянето в жертва на Владислав Горанов, който беше също номинация на Д.П. в частност ДПС. Там едни 700 000 милиона данъци от хазарт изчезнаха.Там не знаем дали ДПС намазаха или само ГЕРБ се облажи и това да ги е разгневило. Другото нещо е обещаната подкрепа на ДПС с гласове за ГЕРБ в общините с мюсюлманско население. И тук не става въпрос за подкрепата на обикновенния мюсюлманин,няма да рискуват да го включат в заверата,пък и той от страх няма да гласува за друга партия.Там се включват лица с повисок статут в политиката и определено определени верни лица от бизнеса на ДПС. КОЙ може да даде гаранции ,че Мустафа Карадайъ пуска бюлетина за ДПС.Открай време двете партии имат сходен мафиотски почерк на действие.
  • 38 Всъщност

    2 2 Отговор
    Това са просто прякори, но някои, като тоя автор, ги наричат "мафиотски" !
  • 39 Бачо Киро

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "Путинофил":

    Държава в ЕС и НАТО, постоянно слугуваща на чистачката дори от посолството на САЩ, е русофилска в управлението си само в тиквите на елементарни индивиди. Театърът е прозрачен, но пък индивидите няма как да го видят... Русия въобще не може да стъпи на малкия пръст на САЩ относно дезинформацията и пропагандата.

    Коментиран от #42, #43, #44, #54

  • 40 Всъщност

    4 5 Отговор
    Това са просто прякори, но някои, като тоя автор, ги наричат "мафиотски" !

    Коментиран от #41

  • 41 Миро

    8 1 Отговор

    До коментар #40 от "Всъщност":

    Това са сто процентов мафиоти, на съвестта им тежат много престъпления! Много бизнеси са откраднали,много съдби са съсипали.Наркотрафик включително, контрабанда, пране на пари и други! Абе целия арсенал на мафията присъства.
  • 42 Бачо Киро не си чел достатъчно

    7 4 Отговор

    До коментар #39 от "Бачо Киро":

    Следи парите, монополите в България са всички на руската олигархия. Справка ядреното гориво, газовите доставки до скоро, петрола.Подлоги на руската олигархия са прокуратурата, ГЕРБ -ДПС и много от т.нар. патриотични партии.Справка защо прокуратурата не разследва взривовете в оръжейните предприятия,отравянето на Емилиян Гебрев е също дело на руснаците, както и много други саботажи. Нелегално влезли и пребиваващи руснаци и беларуси строиха руски поток. Още да изреждам ли? Русия точи еврофондове през България.Доган неслучайно живее на Руския анклав Росенец.Валентин Златев, или както го нарича Борисов Василиевич неслучайно е един от най-силните гора в България.И въпреки тези факти има достатъчно невежи хора,които се хващат на опорните, че САЩ видите ли влияе най-много в България.Докато не намалим Руското влияние в България все ще сме бедни! Русия ни продаваше газта с над 40 процента по скъпо от цената за Западна Европа!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 2 Отговор
    ПРИЯТЕЛЮ , ПРОПУСНАЛ СИ ....... МАФИОТИТЕ , ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП , КОКОРЧО , ГЕНЕРАЛА ГНОМ , ПИНОКИО , ПРОСТО КИРО , ЧАШКО ДАМАДЖАНОВ , БИБОКА .....
  • 46 Войводата

    10 0 Отговор
    Преди няколко години един австрийски евро депутат ни го каза в прав текст.. цитирам.
    - В България мафия няма, мафиотите бяха избити от политиците и сега те са мафията......
    ...
  • 47 Като глупаци...

    3 5 Отговор
    И каскета и Боко и президентът са на колене пред руската губернаторка д-р Митрофанова.
    Ние сме руска губерния от 1944г до ден днешен всички политически фигури в България както и прокур са назначени от СССР и централния комитет на КПСС, сега от руското министерство на олигархията и бивши КГБ служители в световен мащаб не само в България това е световен проблем и все още офцете на комунизма вярват в мъртвия СССР и соцялистическия свят....
  • 48 макс

    0 0 Отговор
    Докато някой не започне да ги чисти!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ГЮБРИЕЛ ЩЕ ЗАМЕСТИ БОКО В МРЪСОТИИТЕ

    6 0 Отговор
    "Тя не вярва на никого"

    Самата Мария Габриел поставя тъкмо думичката "авторитет" в центъра на своята политическа стратегия - редом с "амбиция" и "ангажимент". А това издава определени нейни нагласи, които добре запознати хора не смятат за особено плодотворни. В разговори с такива хора няма да чуете директно обвинението, че Мария Габриел има мания за контрол, но въпреки това се очертава образът на една ангажирана и амбициозна политичка, която с авторитет желае да държи всички нишки само в своите ръце. "Политико" цитира бивш член на екипа ѝ с думите: "Тя иска да знае всичко и не вярва на никого. Иска да я поставяме в копие на всеки един имейл."

    В личен контакт Мария Габриел прави точно такова впечатление: усмихва се любезно, но погледът ѝ остава хладен и фиксиран, а в главата ѝ очевидно цъка графикът за деня. Човек има усещането, че г-жа Габриел е европейски бюрократ като от учебник, а в същото време желае да свърши всичко сама и не умее да делегира. Може би тъкмо, защото няма доверие на никого. От друга страна тя изрично говори за доверието между партньорите, когато става дума за сформиране на правителство…ТЯ НЕ ВЯРВА И НА БОКО
  • 51 Коко

    6 3 Отговор
    България да няма евроатлантическо (а към момента и никакво) редовно правителство.
    Аз искам БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО, а не евроатлантическо или евразийско. Ясно?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Taka така

    2 0 Отговор
    Каквито политиците такива и дойче веле
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Абе ръб

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "ник":

    А гьола и тръбата кой ги построй ? А кой даде на Лукойл неограничена власт? Евроатлантиците , а
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.