Last news in Fakti

25 Май, 2023 06:00 9 473 66

ПП-ДБ с безспорна победа. Борисов е до стената.

  • бойко борисов-
  • пп-дб-
  • герб-
  • кирил петков-
  • правителство-
  • мария габриел

ПП-ДБ наложиха дневния си ред и държавата има шанс да преживее поне гласуването на бюджета

ПП-ДБ с безспорна победа. Борисов е до стената. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Дичев:

Противно на медийното вайкане - за мен това, което се случи, е безспорен успех на ПП/ДБ. Ако се случи, разбира се - защото твърдите ядра още не са казали последната си дума, а и г-н Борисов често е под влияние на ретроградния Меркурий.

Кой успя да изработи спасителен компромис

Първо, ПП за втори път успяват да построят крайно трудна управленска конструкция. За разлика от ГЕРБ, които за втори път предават празна папка, без да броим провала на ИТН преди тях. Ами добре, сривът на прокуратурата ни показа, че държава няма, путинистите у нас започнаха улични акции, парите от Европа отчаяно са ни нужни, защото лихвените проценти вървят нагоре, Радев взе да мисли за рестартиране на „Белене“… И кой успя да изработи спасителен компромис? Младите, аджамиите, гастрольорите, шарлатаните. Е, как пък не чух една критика към старите кучета от ГЕРБ, БСП и ДПС, че не ги бива за политици!

Сред безвкусните метафори за приставането, прелъстяването и брачното ложе (където, разбира се, единият е отгоре, а другият отдолу), тече лайтмотивът за това, че Борисов надиграл „Промяната“ и ги хванал в капана. И как точно? Като върнал посрамен първия мандат и приел честно обявеното вече правителство на акад. Денков с едно допълнение – първите девет месеца вицепремиер и министър на външните работи ще е г-жа Габриел. След което то джентълменски ще се саморазпусне и ще се избере наново пак същото, този път с премиер Габриел. Аз дори не мога да си представя как редовите гербери няма да се разбунтуват пред такова поражение (дано не четат тези редове!).

Положението на Борисов наистина е трудно

Смятам за редно да поздравя и г-н Борисов за много тежкия компромис, на който се реши, или - да кажем - беше принуден да се реши. Защото едно полукоалиционно правителство за 18 месеца няма как да го оневини за нещата, в които го подозираме – тъкмо обратното, ако се случат реформите в прокуратурата, набелязани от двете формации, той ще бъде доста по-уязвим в края на мандата му. Може би предвиди сам единствения изход от кризата, може би му го внушиха отвън - все едно, нека сме обективни и да му отдадем заслуженото.

Положението му, впрочем, изглежда трудно. Изоставиха го рязко и необяснимо потенциалните му резервни колела БСП и ИТН. Откъм Гешев идват едни притеснителни сигнали, макар и засега твърде общи, но със сигурност знак за тежки задкулисни пазарлъци. Вероятно съжалява за смелия ход, който направи, издигайки г-жа Габриел за премиер: той неочаквано го постави между два огъня - от една страна ЕНП, които, доколкото разбирам, яростно лобират за своята булка, от друга стана – собствената му партия, където тя май не е особено популярна. Не го виждам като „изпран“ Макиавели на бял кон, който дърпа конците на всички, а като объркан, притиснат до стената уплашен човек, разбрал, че времето му е минало.

Защо ГЕРБ внезапно се загрижиха за съдбата на ПП-ДБ

Всъщност, най-интересна е реакцията на сутрешните бригади анализатори, които в един глас ревнаха срещу ротационния компромис. Най-голямата грижа на герберските кадри се оказа това, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" щели да бъдат задушени от смъртоносната прегръдка. Ами защо са се загрижили, нека да се радват, че врагът ще бъде победен? Чудя се дали ще обърнат резбата на анализите си след съставянето на правителството; според мен псуването в стил Делян Добрев ще придружава управлението през целите 18 месеца – ей така, за всеки случай.

Учудващото е, че и привържениците на ПП/ДБ не спират да кълнат. Разочаровани са, че техните хора си цапат ръцете, че разговарят, наместо да стоят гордо встрани като една вечна опозиция. Един политолог дори навлезе в теологията, като сравни ГЕРБ с дявола. Бедата е, че не по-малко дяволи в този парламент са БСП, ДПС и ИТН, да не говорим за „Възраждане“. Цяла преизподня! А в православието, пусто, чистилище няма, така че който попадне в парламента се оказва обречен завинаги.

Има ли по-добра алтернатива?

Не знам как си представят реформаторски настроените анализатори изхода от политическия ад, в който се озовахме. На едни нови избори ПП/ДБ ще имат същите, ако не и по-малко гласове; не забравяме и масираната пропаганда на ГЕРБ, внушаваща, че те са диалогични и търсят управленско решение, докато опонентите им правят на инат и съсипват държавата.

Не виждам с какво би била по-добра провалилата се коалиция на ГЕРБ/ДПС и БСП - тя щеше да ни хвърли в нови протести, да не говорим за международна изолация по повод еврото, Украйна и джендър-идиотизма.

Това, което се случи, е най-доброто, колкото и проблемно да изглежда засега: ПП/ДБ наложиха своя дневен ред и държавата сякаш има шанс да преживее поне гласуването на бюджета, местните избори, зимата. Тази формация не се появи само за да премахне ГЕРБ, както ни се повтаря: тя има за цел да върне България в Европа, което не е въпрос на заклинания.

Шансът на ПП-ДБ

Нека тръгнем от основното обвинение към ПП/ДБ: обещаваха промяна, а не направиха почти нищо. Заради войната, заради предателството на ИТН, все едно. Тогава какъв е единственият им печеливш ход днес? Ами да управляват, за да свършат колкото могат повече и колкото се може по-бързо. Законите на Зарков, балансирането на финансите, възстановяването на машинното гласуване, връщането на международното доверие към страната. А ако успеят да прокарат и конституционна реформа, която да постави под контрол прокуратурата, ще викаме ура. Ако не успеят, ще отидат в историята, а ние дълго ще се утешаваме с приказките за брачните ложета с дяволи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 105 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце бил до стената?

    67 33 Отговор
    Тези ще ги направи на суджуци и ще ги пусне в Билата с промоция една салата! Тези където отиват, Баце оттам мина преди 12 години!

    Коментиран от #9, #12, #16, #46

  • 2 Георги Илиев Митев

    47 10 Отговор
    Мисли(сатирично стихотворение): Герберите управляват. Протестите продължават. Изборите наближават. Българите намаляват. Партиите никнат като гъби. Лидерите точат зъби. Искат да ни управляват. Пак ли ще забогатяват?! Със подхвърлени трохички ще ли оцелеят всички? Управата пак добрува. Стадото мълчи, кротува. Социолозите -агенти ще надуват тез проценти. Вождът е непобедим. С подвизи недостижим !
  • 3 Цветанов

    47 10 Отговор
    Квото кажат от козяк с една дума...
  • 4 Последния Софиянец

    35 26 Отговор
    Тиквата ги мина с 200.
  • 5 Лабил

    38 18 Отговор
    Автор, с манталитет на махленска клюкарка!

    Коментиран от #27

  • 6 Калинка Лъжльова

    20 14 Отговор
    Мария Габриел заявява следното: “по образование съм доктор на политическите науки”. През 2011 г. на официалната си страница като евродепутат, Неделчева също твърди че има докторат на тема “Перспективите на европейската интеграция и тяхното влияние върху системите на политическите партии в България, Румъния и Чехия”.
  • 7 хихи®

    50 14 Отговор
    Това е пропаганда в стил Гьобелс....
    иначе ПП ППодмяната изтекоха в канала.....
    за ГЕРБ ще видим....
  • 8 Моарейн

    57 15 Отговор
    Дичев, както и да лъжеш, както и да мажеш, това няма да промени фактите. "Умните" и кресливите се бракуваха с тъпите и крадливите по нареждане от "Козяк". Обстоятелството, че ти трябваха два дни, за да измислиш как да "опаковаш" тая мизерия в приемлива опаковка, показва, че лицемерието на ситуацията е прекалено голямо и изключително отвратително даже и за ДВ, които обичайно не се гнусят да изкривяват истината.

    Коментиран от #11

  • 9 хихи®

    27 10 Отговор

    До коментар #1 от "Баце бил до стената?":

    Първо те нито знаят къде отиват нито са наясно със себе си.... Ако олигарха не беше платил, щяха да гледат властта през крив макарон.
    Верно баце, ще ги пусне на промоция смлени...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хихи®

    17 6 Отговор

    До коментар #8 от "Моарейн":

    На козяк изобщо не му дреме....
    Тях ги обединяват само очакваните евромилиарди.....
  • 12 Абе

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Баце бил до стената?":

    Всяко начало си има край, особенно след толкова много зумлуци.
  • 13 Смешни писания...

    38 13 Отговор
    "младитИ и умнитИ" били пъ пъ, и дъ бъ с Бойкикев начело и канадския кристален парапетник. Кадри на бкп, дс над 40 годишни без ден трудов стаж.

    Коментиран от #20

  • 14 ХАХАХА

    33 8 Отговор
    Пак българофоба грантояд, пак прокиснало зеле ,какъв е смисълът да се коментира?

    Коментиран от #21

  • 15 ТИР

    33 8 Отговор
    А тоя Тагарев ако стане министър какви ще ги надроби само,,,,,
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Да бе

    14 8 Отговор
    Такива и подобни коментарии свалят маската и показват истинското лице на "Факти".
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пха ха ха ха

    26 13 Отговор
    Чегъртажиите пристанаха на герб и отекоха у канала

    Коментиран от #33, #49

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    20 4 Отговор
    Лошо е да ближеш там където си плюл!
  • 25 Нормално

    25 11 Отговор
    За джендърите надупването пред опонента се счита за победа:)
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 086

    28 12 Отговор
    ПП-ДБ на другите избори не ги виждам, щом се съюзяват с тези, с които трябваше да се борят. И на слепите стана ясно, че щом става така, тук играят наднационални интереси продиктувани отвън. Тези имат две основни задачи - вкарване на еврото без референдуми, както и замесване във войната по всякакъв начин . Всичко друго е второстепенно.

    Коментиран от #42

  • 29 Верно ли ?

    21 9 Отговор
    Каква стена бе ? Всички кметове са на Бойко.За Киро Тъпото,няма вече кой да гласува.Така,че Бойчето ги прати да пасат трева.
  • 30 Браво, професоре!

    13 25 Отговор
    Перфектен анализ. Това е така, защото всичките анализатори са с ретроградно мислене, и са комунисти. Те нямат демократично мислене, за тях е важна партията- майка, и да сучат от нея до края на дните си. Бог да ги пази ПП и ДБ, както и всички българи, това са млади и умни политици.
  • 31 Лошото

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Мухаа,хаа!":

    е, че там е земетръсна зона, и хората още по времето на Живков протестираха против.

    Коментиран от #44

  • 32 Тити

    13 6 Отговор
    Мястото на Баце р зад решетки.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Това е положението

    5 13 Отговор
    Много точно казано!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Правилно

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Прокопий":

    Добре му го каза !
  • 37 ЕДГАР КЕЙСИ

    17 6 Отговор
    ТАКА НАРЕЧЕНИЯ "ПРОФЕСОР" Е ......... НА ХРАНИЛКА НА ....... ШАРЛАТАНИТЕ ........ ФАКТ ! ........ ГОВОРИТЕЛ ЗАПЛАЩАНЕ ....... ФАКТ !
  • 38 хамрун Вадуцки

    13 9 Отговор
    Победата е за Козяк, губещи сме всички ние, предстои още по дълбоко да ни бръкнат в джоба.

    Коментиран от #41

  • 39 Браво

    12 3 Отговор
    Сами си ръкопляскате и се хвалите.
    Че то няма друг кой.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Вярно

    7 6 Отговор

    До коментар #38 от "хамрун Вадуцки":

    Рублите ви ще свършат;)
  • 42 Тези

    11 11 Отговор

    До коментар #28 от "086":

    Основната задача на тези е да върнат България в Европа и я направят просперираща държава. Да не е най-бедната в Европа!

    Коментиран от #62

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 факуса

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Лошото":

    и турската акую е в такава зона,и защо мае не го е споменала никога,козяк
  • 45 Пенчо

    10 1 Отговор
    Ивайло, Дичев, не подценявай ББ ... Че ако не подкрепи правителство в последния момент и се отиде на избори - кой ще е големия губещ ?
  • 46 Пешо

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Баце бил до стената?":

    Да излезем на площада... ПП ги издигна народа като анти герб вариант, а те се ожениха.
    Не на герб , не на ПП.

    Получи се 25% гласуват за гррб но получиха ПП, 25% гласуваха за ПП, получиха герб. 50% са гласували против герб и Пп но ги получиха и 2те. Т.е. 100% гласоподаватели са получили каквото не са избирали!!!!!!

    Да излезем на площадите.... стига вече българофоби във властта!!!!!

    Коментиран от #47

  • 47 Пешооо...

    5 6 Отговор

    До коментар #46 от "Пешо":

    ...обадиха се от Гаварит Мацква! Изоратули са ти подарък "сърп и чук" и виза за рушия + билет за влака. Стягай чемадана!
  • 48 Правителство

    1 3 Отговор
    За приемане на бюджета и край на ортаклъка на бойко и герб
  • 49 хихи®

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пха ха ха ха":

    Да НО! Олигарха инвестира много в тях и има да избива загуби.....
  • 50 Някой

    7 4 Отговор
    Въпросият индивид и Евгенчо явно яко захлебват от тази медия /DW/. Обаче ефектът от техните "анализи" е обратен. Скоро ще има нови избори и тези двамцата ще са крайно "изненадани " от резултата.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Лъжатаопашата

    8 4 Отговор
    И от 300 кладенеца вода да донесат, няма да измият позорното предателство на пепетата. В съюза с мафията, която изчегъртваха, няма нищо достойно и победно. Обединението на две порочни практики ще донесе само беди на народа и държавата...Изумителна е късата памет, която отказва да помни, че главният прокурор е избран след реформата на Христо Иванов, министър в правителство на ГЕРБ.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Иббаило Причев, без р

    8 2 Отговор
    Разбира се, че всички гранта-джии на Козяк ще казват на черното - бяло, за това им поръчват и плащат.
    Но истината е, че това Пирова победа. П-чев, ти си учен, ку-туролог, знаеш за какво става въпрос.
    Честито на губещите, а това младоженците Герб-СДС-ПП-ДБ. Затварят вратата от външната страна!
  • 56 Търновец

    3 0 Отговор
    Какво стана със "суджук факт"?
  • 57 Перо

    5 2 Отговор
    Джендърски боклук!
  • 58 НАП

    4 2 Отговор
    Бойко ще ги профърфори ПП/ДБ така че ще изчезнат от политиката завинаги. ГОЛЕМ!
  • 59 Бай Минас

    2 1 Отговор
    Няма никакво значение кой какво правителство и за какъв срок ще скалъпи.
    Цървулът си е цървул:
    вари го, печи го - все на цървул си мирише.
    Capisci?
  • 60 Ха ха ха

    6 4 Отговор
    Авторчето изхвърля газ и син камък , осъзнавайки ,че Баце Боко пак ги фитира с 200 .......
  • 61 Победители срещу кебапчета

    3 0 Отговор
    Какъв успех, бе, Дичев? 60% от българите не са гласували. Тези са победители срещу кебапчета и по 50 лева за всеки брат по разум.
  • 62 086

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Тези":

    Наистина ли го вярваш? Първото нещо, което взеха да нищят е домашното насилие, най-големият ни проблем, нали? Парашутисти като тези имат няколко задачки, които трябва да изпълнят, но този път незабелязано, защото народа започна да се усеща накъде го водят.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Монтьор на немски коли

    1 0 Отговор
    Автора е ......БЕЗУМЕЦ !!!! В КОЯ НОРМАЛНА ГЛАВА ЩЕ СЕ РОДЯТ ПОДОБНИ ИДИОТИИ ?!!!!
  • 65 Факт

    0 0 Отговор
    Много ясно, че джобовите празни. Колкото повече идват нови се краде. И последно взеха обраха на пенсионерите големите пенсии под претекст, че ще се санират блоковете и като ги питаха комунистката аз с теб не говоря, защо, защото си проста, длъжни са да обясняват и сега се пише, че саниране гълъб няма да има, а има хора стари с малки пенсии, същито при костов с боновите книжки, прах по куфарите събират и за бог да прости им взеха парите, а щяха дялове от предприятията да пилучават, и костов акъл дава, имал дал, и така те забогстяха, а народа умря млад и зелен.
  • 66 Анонимен

    0 0 Отговор
    Колкото повече се сменят правителства, толкова по зле за народа.