Last news in Fakti

20 Май, 2023 21:01 9 912 71

България: "Сблъсък на кръстниците в държавата на мафията"

  • иван гешев-
  • мафия-
  • герб-
  • дпс-
  • главен прокурор-
  • бойко борисов-
  • правителство-
  • сблъсък-
  • българия-
  • политика

Въпреки това не е сигурно дали ГЕРБ ще може да състави правителство

България: "Сблъсък на кръстниците в държавата на мафията" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Дългогодишният премиер Бойко Борисов води кална битка с бивш свой съюзник, която позволява да се хвърли поглед в дълбочина. България изцяло оправдава репутацията си на държавата от ЕС с най-големи корупционни проблеми", пише Фолкер Пабст.

Гешев и Борисов - вече като опоненти

НЦЦ прави обзор на важните политически събития от последните години в България – в това число на протестите от 2020 година, когато хиляди хора излязоха по улиците, за да искат оставките на тогавашния министър-председател Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Тогава се заговори и за „държава на мафията“, припомня още швейцарският ежедневник. Изданието посочва и това, че петте досегашни парламентарни вота в рамките на 2 години така и не доведоха до стабилно управление.

"Сега се задава нова кулминация в постоянната политическа драма", пише НЦЦ. Изданието уточнява, че Гешев и Борисов отново са в центъра на вниманието, този път обаче като опоненти. „Борисов е готов да жертва главния прокурор, за да се върне отново на власт, но последният не желае да се примири с това, пише авторът. В държавата на мафията се стигна до сблъсък на кръстниците", коментира швейцарското издание.

Бомбен атентат с много въпросителни

"Нойе Цюрхер Цайтунг" разказва и за предполагаемия бомбен атентат срещу Гешев от началото на месеца. Изданието обръща внимание на противоречията в официалната версия и на съмненията в нейната достоверност. Цитиран е авторът на ДВ Веселин Стойнев, който повдига пита: "Нима Гешев не е от добрите, щом лошите искат да го убият?".

НЦЦ се спира и на изключително широките правомощия на главния прокурор в България: "Той на практика е недосегаем по време на седемгодишния си мандат. Това го прави ключова фигура за преследването на политически престъпления - ако той пожелае." Същевременно прокуратурата отдавна е подозирана в пристрастие - много случаи остават неразкрити, а в същото време има политически мотивирани производства, продължава вестникът.

Според изданието има и друг политик, освен Бойко Борисов, за когото се твърди, че се е възползвал от избирателното преследване на прокуратурата - медийният магнат Делян Пеевски от ДПС. НЦЦ припомня, че той е бил санкциониран от Вашингтон по закона "Магнитски", но продължава да прави бизнес в България.

Имиджът на Борисов и Гешев

Швейцарският вестник отбелязва, че Борисов досега не е проявявал интерес към реформа в съдебната власт, защото – както се предполага – е извличал ползи от селективната работа на прокуратурата, оглавявана от Гешев. Чак сега бившият премиер за пръв път показва известна готовност за реформи, отбелязва изданието, но споменава и за намеците на главния прокурор, че разполага с разследвания, които биха могли да оповестят деликатни детайли за бившия му съюзник. Като примери за това се посочват аферите "Барселонагейт" и снимките от спалнята на Борисов.

За имиджа на ГЕРБ и Борисов става дума и в статия на авторитетния германски надрегионален вестник „Франкфуртер Рундшау“. Авторът Томас Розер пише, че по времето на своето управление ГЕРБ си е спечелил „съмнителната слава на близка до олигарсите партия с процъфтяваща корупция и политически направлявано правосъдие“. С номинацията на Мария Габриел, която се ползва с добра репутация в Брюксел, Борисов наистина е успял да покаже необременен кандидат за министър-председател, смята изданието.

Ще има ли правителство

Въпреки това не е сигурно дали ГЕРБ ще може да състави правителство. "Франкфуртер Рундшау" отбелязва по-нататък, че от Габриел се очаква да изведе страната от цикъла на повтарящите се избори, но че тя среща големи трудности с намирането на мнозинство за правителство. „От либералния антикорупционен алианс ПП-ДБ до проруската "Възраждане" и социалистическата БСП - три от петте най-големи парламентарни групи засега изключват подкрепа", припомня изданието.

Германската медия посочва, че заради войната в Украйна Брюксел и Вашингтон имат интерес от стабилен съюз между двете най-големи и прозападни сили - ГЕРБ и ПП-ДБ, "за да се изтласка руското влияние в балканската държава".

Как ще завърши всичко това? Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" отбелязва, че след като се оказа под засилен натиск, главният прокурор Гешев внезапно е излязъл в личен отпуск. Изданието пише: "Калната политическа битка продължава. Последният епизод от този трилър все още предстои."


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възраждане

    45 72 Отговор
    бойко ние сме с теб

    Коментиран от #4

  • 2 Гого

    90 10 Отговор
    Парадокс е, че овсете сами си избират национални предатели и криминални престъпници !!!!!!!!!!! НЕ СЕ ОПЛАКВАЙТЕ ОТ НИСКИ ПЕНСИИ И ЛОШИ ОБРАЗОВАНИЕ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ !!! ТАКА СТЕ БЕЗ БЪДЕЩЕ, плебеи

    Коментиран от #48

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Све

    18 48 Отговор

    До коментар #1 от "Възраждане":

    Провокатори без грам мозък... КОЛКОТО ИСКАШ !!!!! Сигурно си работник на ПП, бе ДъиБъ

    Коментиран от #8

  • 5 1253

    31 4 Отговор
    По принцип прокуратурата са опоненти на всички които работят срещу интересите на страната си и народа си,Само трябва да граждани и служби да направят искане за разследване. Колко от бързо забогателите ви съседи са кандидати за разследване?
  • 6 абе

    44 5 Отговор
    какъв сблъсак на кръстници оноя от мафията са умни и сами успяват тия тапъни ние ги поставяме
  • 7 Сатана Z

    50 7 Отговор
    Гешев ще закове толупа с 200
  • 8 още ли не си разбрал?

    34 12 Отговор

    До коментар #4 от "Све":

    възраждане в понеделник ще са по-малко за да спасят бойко пеевски , та и гршев ...
  • 9 Анонимен

    18 5 Отговор
    Да ама, коце, твоите тролове от Франкфурт на Майн не харесват бойкоборисов. Все тая ни е вече на много хора.
  • 10 ХАХАХА

    23 4 Отговор
    Всички бомбастични заглавия са чесане на езика и съответно заплащане за това. Как може да им се връзвате на писачите, на дрънкащите , нищо и от този храст няма да изкочи..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 РЕАЛИСТ

    59 10 Отговор
    Я виж ти. Авторитетни издания, чак сега прогледнаха, що за птица бил Бойко. Беше хубав, когато купуваше, като индулгенция стари F-16 на баснословна цена, беше хубав, когато спря Белене, Южен поток и Бургас -Александропулус, беше хубав, когато вземаше европари и с тях спонсорираше Народната партия в Европа. Нито дума не обелваха същите издания за Суджикгейт, за Чекмеджегейт, за Барселонагейт , за строежа на метрото от зет му, за конфликта на интереси, заради връзката му с Цветелина Бориславова и банката ѝ.

    Коментиран от #19, #50

  • 14 Хахаха

    18 13 Отговор
    Дойче зеле ни обяснява какъв е ТИКВАТА !!!?!! Докъде го докарахме... България четата да видят какво са Пп-ДБ и тогава може да изберем някоя БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ

    Коментиран от #53

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Малко знаещи и можещи останаха тук

    61 2 Отговор
    Откакто в Югоизточна Европа се развърлува демокрацията, в България дойде на власт хайдутлукът. А народът се изпари. Надявате се да дойдат тук индийци да ви работят. Няма да стане. Индийците, които имат поне малка квалификация, са от средните или от високите касти. В домовете им има слуги. Те няма да дойдат тук и да слугуват на слуги - нашата върхушка според техния мироглед се състои от представители на низшите касти. В България вече има остър недостиг на квалифицирана работна ръка, няма лекари, медицински сестри, не достигат компетентни кадри във всички сфери, нямаме подходящи хора, които да управляват държавата. По върховете е пълно с представители от социалното дъно, без морал, без знания, просто боклуци.

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хахаха

    18 9 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Къде видя АВТОРИТЕТНИ ИЗДАНИЯ ? Това е Дойче зеле

    Коментиран от #29

  • 20 Анонимен

    13 3 Отговор
    Младите с котките кучета да ви избират за народни представители.
  • 21 Све

    9 25 Отговор

    До коментар #16 от "Малко знаещи и можещи останаха тук":

    Имаш възможност да избереш Възраждане ! Що спиш ?

    Коментиран от #26, #37

  • 22 Анонимен

    17 2 Отговор
    Котки мишки вълци кучета станаха повече от народа
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гого

    18 5 Отговор

    До коментар #11 от "Веселяка":

    Заради такива иди оти България е в това състояние
  • 25 Факти

    17 2 Отговор
    Молете се за здраве, че ша ва уморят, пее се в песните
  • 26 никога

    14 12 Отговор

    До коментар #21 от "Све":

    няма да управляват копейки
  • 27 Лицемери !

    37 7 Отговор
    Мария габриел била с висока репутация ! Сигурно защото казва това което искат от нея в ЕП ! И как става така ,че да бъде предложена за Премиер от най-големия мафиот в България ББ !? ГЕРБ и ПП-ДБ гласени за коалиция от Брюксел ?!Докога народе български ще търпиш съдбата на децата ти да се решава от чужденци , които ни върнаха 100 години назад ?!

    Коментиран от #52, #56

  • 28 1234

    24 4 Отговор
    Отвличат внимание,Гешев е марионетка на тиквата,и го нарича шефе,договаря се управленска схема ,
  • 29 РЕАЛИСТ

    12 4 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    Цитират ти немското Франкфуртер Рундшау и швейцарския Нойе Цюрихер Цайтунг, ама кой да чете.
  • 30 Анонимен

    10 8 Отговор
    Защо трябва да сте с бойко и там другите. Много млади преди 15 г отидоха на запад и си оправиха голям процент живота навън, с деца, семейства. Имат дребни бизнеси и ви четат и казвали, добре, че навремето сме избягали, на нашите близки, събирали се отвън по къщите сенейни с деца и коментирали за Бг преди пандемията де. Бъдете здрави, а там горе да се оправят боклуците. Нали ги слушам млади някои си в Бг например от системата на мвр но те на запад не получават малки заплати. Всеки гледа в чинията в Бг на другите. На запад ставаш в 4 сутрин и се прибираш в 22:00, лак е. Живейте си със замъците в Бг с тухлите керемидите щом ви е гот. Разбрете се и си простете. Мързела убива. Пълна лудница.
  • 31 Петре бре учи ,

    13 1 Отговор

    До коментар #23 от "Петър":

    Петре брее чети ,още в началото пише кой е автора Фолкер Пабст

    Коментиран от #35

  • 32 Анонимен

    5 6 Отговор
    Свинаря е завърлил ветеринарната и гледа прасета, но е на 50 г болен и куца, търси работник, идвайте. Турците отиват в Германия и на тяхно място дойдоха и се научиха ромите, строят жилища. Ние се шегуваме, сами сме в деня и нощта и от скука се забавляваме. Защо трябва да падате на раменете на баце. Тръгнала неговата по улицата доги и всеки иска да се снима, смешна работа. На запад карат милиардерите стари коли и работят заедно с работниците, а в Бг всички чакат на бате Бойко, дъгласни са да си легнат на рамото му, за да им даде някой ден работа, палячовци. Дпс хората им работят от сутрин до късно са на полето и си изучиха децата за 34,а родителиъе им са на 50 г а те едното на градина внуче другото в корема. Не може да отрече човек
  • 33 Анонимен

    20 5 Отговор
    Българите ще изчезнат като нация в България. Лично мнение. Това И рр може да го потвърди. Провинциите са били, а днес е мизерия и старици.
  • 34 Размисъл

    4 19 Отговор
    Без бойко не виждам как бихте се справили в тия тежки боеве, пп. Обигран е тати ви Бою.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    20 9 Отговор

    До коментар #21 от "Све":

    Имаш възможност да избереш Възраждане ! Що спиш ?============================================ Вашият КОПЕЙКИН е по лош и от БОЙКО..КОПЕЙКИН И ПАРТИЯТА МУ СА ПЪЛНО КОПИЕ НА СИДЕРОВ И АТАКА..ЯВНО БЪЛГАРСКИ ИЗБИРАТЕЛИ ВСЕ ОЩЕ СЕ ПОДВЕЖДАТ И ВЯРВАТ НА ТАКИВА ШАРЛАТАНИ.
  • 38 Голям срам

    11 0 Отговор
    за държавата!
  • 39 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 7 Отговор
    ИМА ЕДНО ВЕЩЕСТВО , КОЕТО Е ........ КРЪСТНИК НА МАФИЯТА ........ ТОВА ВЕЩЕСТВО СЪЗДАДЕ ....... ШАРЛАТАНИТЕ .......... ФАКТ !
  • 40 Мнение

    5 22 Отговор
    Цитат:"Изданието пише: "Калната политическа битка продължава. Последният епизод от този трилър все още предстои."

    Филмари!Вкарвате се все повече във вашия собствен филм!Хайде един филм и от нас тогава хаха.
    Накратко:подготвяла се е война в региона.Решили са да махнат Бойко,за да си сложат марионетките Кирчо и Кокорчо.Бойко е подарявал кученца на разни особи не са му имали доверие.Спретнаха му фалшиви снимки и черен пиар.Как заеха позиции малко след това стана войната,защото укрите са пратили 1000 ракети към Домбас,за да предизвикат руснаците.
    Сега с Мара Гаргамел сготвиха Бойко и Гешо и им гледат сеира.Бойко си каза,че пред разни посолства поел ангажимент да има правителство.След това техните маронетки ще си приберат Гаргамела и ще се пробват за правителство.
    Не гласувайте за марионетки особено ако са на кристални пици!Заради такива сега говорят измислици за държавата ни.Не сме все още мафиотска държава,но може да станем.
  • 41 Тредстоун

    7 3 Отговор
    Поредната плява от платана балалайка , така наречените анализатори , демек разбирачи , да де ама на теория в практиката е малко по различно , пък и са платени , от нищо не разбират , грам полезно действие на са свършили през жалкия си живот ,,,,. но иначе са дашни на ум и разум ... , смешници неадекватни , паразити
  • 42 Гражданин

    1 10 Отговор
    Оставете Бойко и Доган да оправят нещата объркани именно от тях с бсп.

    Коментиран от #43, #55

  • 43 Екатерина Г Винокурова

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "Гражданин":

    Хитър Петър и Настрадин Ходжа 🤣цирк Български !
  • 44 Шабан

    18 0 Отговор
    Там където мафията управлява, живота угасва безвъзвратно и обикновеният човек умира тихомълком! Справка Италия, България и още няколко Латино-американски държави!
  • 45 Артилерист

    23 2 Отговор
    Чужденците пишат по-точно за безобразията в тикварника и каскетарника. Мутрата Борисов се прочу в цял свят с мутренските си номера и простащина, но се харесва на себеподобните и си го избират. Хубаво им е с него и страната правят като него. Ценности, кво да правим. И за каскета вярно е написано. Не казват директно, че е работил за мутрите, ами СЕЛЕКТИВНО! ОТЧАЙВАЩО Е...
  • 46 Ааайде

    11 19 Отговор
    Стига вече с тия глупости бе, стига сте плюли по лицето на собствената си държава и нация ! Ако има в света държава, функционираща на мафиотски принцип, то това е Русия !
  • 47 все едно

    4 13 Отговор
    От тук нататък следва разпад на ППДБ. След това Радев се явява по служба на Бай Ставри . . .
  • 48 Гочо Гочо

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гого":

    Как мафията се Бори срещу ГЕРБ И Борисов Всички платени подлоги на мафията се мобилизираха Сега подкрепата не е само от Дубаи и Белград ами и от Сьветска РУСИЯ СПОМНИ СИ ген Решетников и БСП КОИ ИЗБРАХАЗА БЪЛГАРИСКИ ПРЕЗИДЕНТ
  • 49 време Е ДА СЕ ОПРАСКА БОКО

    20 2 Отговор
    СТИГА НИ Е ДАРЯВАЛ С ОБИЧ И КАЛИНКИ ! АМАН ОТ ТОЯ БОКЛУК ЗА ЗАТВОРА ОТ 30 ГОДИНИ !

    Коментиран от #58

  • 50 Не реалист а Комунист

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Промъл Ви когата прави приватизацията забрави за /лукановата зима и виденовото правителство / Но мафията помни само ГЕРБ и Борисов Наи лошите години за крадците и мошенниците колкото и пари да се дават на «пишман политолози» народа знае кои да избере ПО РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ЩЕ ГИ РАЗБЕРЁШЬ
  • 51 ДОЙДЕ ЛИ ДЖЕНДЪРКАТА ГАВРАИЛ

    8 7 Отговор
    ЗАПОИЧВА ВЕДНАГА ШИСТОВИЯТ ГАЗ И ОТРАВЯНЕТО НА БЪЛГАРИЯ !
  • 52 Оптимист

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Лицемери !":

    Още от сега /хората за които гласуваш денёк партии те / слагат в спестовната книжка на децата НИ ПО НЯКОЛКО ХИЛЯДИ € евро задължение А кои Какъв е определя СЪДА Другото е наливане на помия «от завист» в празни глави
  • 53 Бреи бреи

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха":

    Путиновия каун е чист като сълза Като чета за Борисов «ами то в България /наи простия човек според умниците верши цялата работа от 50 години» Няма ли един грамотен човек да го смени Вината на Борисов че «вдигна юмрук « и сега не може да намери 240 нар депутата да ги назначи и се разберат
  • 54 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор
    Дръпнаха ли килимчето на дружката му Карада(я)й(б)ъ❗
  • 55 Гражданка

    5 4 Отговор

    До коментар #42 от "Гражданин":

    Ами ПП-ДБ с БСП оправиха цените на хр стоки и горивата Инфлацията също Посредниците доволни Радев също Сега се търси виновник Има пари от Дубаи се се плюе срещу хора които развали рахата на мафията
  • 56 Очевидец

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Лицемери !":

    За какво ни е еврокомисар за министър Ние си имаме президент по образец на путиновата демокрация Избра си го др Путин Виновен е хан Аспарух че спрял тук до Дунава а не отишал още някои км на север Затова нашия казан в ада е без дявол Ние сами си правим мрасотии теА после се сърдим на света
  • 57 Под феса има Ум

    15 0 Отговор
    Там където мафията вирее, народа в бедност си живее!!!
  • 58 Касапин

    3 7 Отговор

    До коментар #49 от "време Е ДА СЕ ОПРАСКА БОКО":

    АМИ ОПРАСКВАЧИТЕ СТАВАТЕ ВСЕ ПО МАЛКО И ВСЕ ПО ОПРАСКАНИ ДОБРЕ ЧЕ БОЙКО ВИ ЩАДИ ЩОТ СТЕ МУ УДОБНИ ДА ВИ ВОДИ ЗА НОСА ТОЛКОЗ СТЕ КУХИ И ПРЕДВИДИМИ
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 младен иванов

    13 1 Отговор
    Единия,наречен с прякора тиквата,управлява България години наред,другия,с прякора каскета,управлява прокуратурата.Какви са резултатите от тези управления? България държи първо място в ЕС по корупция и крадене и последно място по развитие и доходи.Прокуратурата ни е ялова,купена,зависима и гнила,лош пример за подражание.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 От едната

    0 1 Отговор
    страна на кълбето е Мексико,от
    другата-България.Все още,нямаме
    тунели към съседите,но това е бял
    кахър.Борисов,регистрира едно
    ниво на ранния феодалния строй, в милата ни татковина.Таркани,
    багатури и сие,са длъжни в метани
    и послушание.Какви институции,
    закони,правила,щом хана е на
    власт.Всички дами,са пригодни .
    Правният Таркан,само държи
    ♎- те и дотам.
    Ех Винету,Винету и ти не си виновен.
  • 64 Пийпинг ТОМ

    1 0 Отговор
    Металика имат албум от 1983 г с името "КИЛ ЕМ ОЛ" . Не знам защо , но то много отива за тези видни наши юнаци !
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Симона

    1 0 Отговор
    Предишното управление доведе държавата до дъното. Лошо образование, никаква култура, купени журналисти, които само хвалят, срината промишленост, необработвани земеделски площи...Но най-лошото е, че има общини, които се управляват безкрайно от ненаситни крадци!!!!
  • 69 !???!

    0 1 Отговор
    Хората знаят, а щом отвън, да е, ппдб и герб, но народа на Костадин Радев Нинова ИТН ако излязат със сопите, кво правите. Елизабет Втора на сина си, без народната любов подкрепа не би съществувала Монархията
  • 70 Лъжа ли е

    0 0 Отговор
    Бате Бойко е слуга на Мафиотите. Ако не са те и той ще е на като никой никога
  • 71 Гражданин

    0 0 Отговор
    Да, ама кръстника, младото през 70те години бе влязал в общежитието в дървеница и изби невинни млади хора, отишли да си получават дипломи от СУ, Право, а в Бг колко, 2,3 трима души