Last news in Fakti

31 Май, 2023 21:00 3 326 47

Защо много турци не чувстват Германия като своя родина

  • турция-
  • германия-
  • избори-
  • реджеп ердоган-
  • кемал кълъчдароглу

И в други западноевропейски страни има голяма турска диаспора, но изборните резултати на Ердоган там не са така категорични, както в Германия

Защо много турци не чувстват Германия като своя родина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автоколони с турски граждани шумно отпразнуваха победата на Ердоган, преминавайки със знамена и музика из германски градове. Тази гледка породи доста въпроси. Какво сбърка Германия с интеграцията на тези хора?

Значително мнозинство от турските граждани в Германия и на тези избори гласува за Реджеп Тайип Ердоган. Близо половината от имащите право на глас турски избиратели в Германия, а те са 1,5 милиона души, са участвали във втория тур на президентските избори. От тях 67% са подкрепили Ердоган, а опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу е получил по-малко от 33 процента.

Има дори градове като Есен, където Ердоган е събрал 77% от гласовете, а Кълъчдароглу едва 20%. Единствено в Берлин Ердоган има под 50%, но дори и там Кълъчдароглу е втори с 48,6%. И в Европа картината е сходна. Но в Швейцария, Полша и Финландия кандидатът на опозицията събра мнозинство, също както и в редица страни от Южна и Източна Европа – в това число и в България.

Защо близо половин милион турци в Германия гласуваха за Ердоган

И в други западноевропейски страни има голяма турска диаспора, но изборните резултати на Ердоган там не са така категорични, както в Германия. Защо е така? „Не само че шансовете на един националистически автократ сред турците в Германия се оказаха особено високи, но и изглежда, че поддръжниците на Ердоган искаха истински да натрият носа на „своите“ германци с победа над техния плурализъм, либерализъм и светска откритост“, пише в коментар "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

"Турската имиграция показа, че интеграцията в идеалния ѝ чист вид представлява илюзия“, коментира още ФАЦ и отправя отчетлив упрек към германската държава, като твърди, че това няма да се промени, ако стимулите за адаптация към новата родина съзнателно се държат на възможно най-ниско ниво. ФАЦ критикува и това, че германската политика изобщо не е наясно докъде точно е стигнала с интеграцията на турците в Германия. „Фактът, че всяко четвърто дете завърша основното училище, без да може истински да чете и пише, вероятно има връзка с този въпрос, но той изобщо не се обсъжда с фокус над миграционната политика“, посочва германското издание.

Все пак трябва да се има предвид, че избирателите на Ердоган не представляват мнозинството от турската общност в Германия, припомня обществено-правната медия АРД в свой анализ. Според официалната статистика от общо около 2,9 млн. души с турски миграционен произход само 1,5 милиона са имали право да гласуват. Причината за това е, че много от тях имат германско, но не и турско гражданство. Същевременно националистите сред имащите право на глас са най-лесни за мобилизиране, коментира АРД.

Какво е обяснението за симпатиите към Ердоган?

Политологът Юнус Улусой от Центъра за турски изследвания и проучвания на интеграцията (ZfTI) към Университета Дуисбург-Есен обяснява пред ФАЦ, че изборните резултати в Германия се обясняват отчасти и със състава на турската миграция.

Революцията на Ататюрк през първата половина на 20 век, която е трябвало да превърне Турция в модерна и светска държава, не е достигнала напълно до провинциалните региони на Турция. В средата на миналия век голям брой турци, например миньори от Анадола и други откъснати части на Турция, имигрират в Рурската област като гастарбайтери.

В турската провинция традиционно преобладава консервативният религиозен начин на живот, който не се е променил много в епохата на Ататюрк, а и след нея, коментира Улусой. Той обяснява, че тези ценности се предават и на следващите поколения вътре в семействата. А турските медии, голяма част от които се контролират от правителството в Анкара, са почти единствените медии, които се следят от голяма част от турските семейства в Германия. И не на последно място – много турци в Германия се сблъскват с отчуждение и недоверие, с предразсъдъци спрямо ислямската религия. Всичко това засилва чувството за принадлежност на тези хора към бившата им родина и към Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еми така е

    42 1 Отговор
    Ама повечети си я чувстват като своя. То и германския език вече рядко се ползва
  • 2 Лицемери

    45 9 Отговор
    По същата причина как живеещите руснаци в Германия подкрепят Вл.Путин.Мразят Запада,но живеят там.

    Коментиран от #7, #23

  • 3 Гориил

    27 12 Отговор
    Защото германците (когато слязоха от дърветата и загубиха опашките си преди десет хиляди години) смятаха османците за низша раса.Тъжно е, че германският расизъм не учи на нищо и тласка Германия към ръба на катастрофата на всеки сто години.

    Коментиран от #18

  • 4 А50

    40 6 Отговор
    Нормално. Германия става за работа, но не става за живеене.
  • 5 истина е

    9 11 Отговор
    ЕЗАЦИТЕ САМО НА МАРС МОЖЕ ДА ГИ ПРИЗНАЯТ ЗА НОРМАЛНИ ХОРА !!
  • 6 Гориил

    21 2 Отговор
    Само непоправими фройдисти биха могли да гласуват за зеления популизъм.
  • 7 А50

    33 8 Отговор

    До коментар #2 от "Лицемери":

    Не са верни като наш Кирчо с канадското гражданство загърбил родина и продължава да работи за небългарски интереси. Такива са и всички НПО организации платени от чужбина, за това трябва да бъдат забранени както е и в САЩ
  • 8 Леля Гошо

    35 7 Отговор
    Защото е мащеха а не родина. Турците го четат в погледа на немците, думи не са нужни

    Коментиран от #25

  • 9 Защото са турци

    33 2 Отговор
    а не българи
  • 10 турчин никога

    38 7 Отговор
    не иска и няма да стане германец.Той има инстинкт за самосъхранение и знае че на нацисти не може да се вярва.Те не са родоотстъпници,по цял свят са,но всичките са под знамето на Турция.А ние като отидем в САщ и на първата година вече сме по американци и от самите американци.
  • 11 Перо

    47 9 Отговор
    Само джендърията не може да разбере, че мюсюлманите никъде не се интегрират, те създават квартали и се разрастват в собствена среда, налагат правилата на собствената държава! Също и работната им среда е такава, само със сънародници и регионални мюслита се ограждат! В случая е една малка Турция и поради чуждата за тях система, където не могат да се реализират, изпитват омраза и стават податливи на фундаментализма! За Ердоган са гласували на база огромните успехи, които той постигна за икономиката, стандарта и достойнството на турския народ, които никой не може да отрече! Религията, ценностите, манталитета и традициите не допускат джендъризма в тази страна! Опитът от неуспешния преврат и правилната политика доказват, че Ердоган заслужено е уважаван от народа си, който му остана верен!

    Коментиран от #17

  • 12 АБВ

    6 26 Отговор
    Защото са пумяри
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Все тая

    16 18 Отговор
    Ми да си ходят в Анадола!?
  • 15 грешка във въпроса

    23 2 Отговор
    ами защото са турци нормално е но въпросът трябва да е защо все повече българи не чувстват българия като своя родина
  • 16 Азис Несин - турски писател :

    17 10 Отговор
    Фундaмeнтaлиcтитe, кoитo тoрмoзят хриcтиянcкa Eврoпa, нe ca пo-рaзлични oт cъбрaтятa cи, cъзнaтeлнo
    пoдпaлили прeди 32 гoдини хoтeл „Мaдъмaк“ в грaд Cивac. Тaм изгoряхa живи 35 души – чacт oт цвeтa
    нa турcкaтa интeлигeнция. Oт пoжaрa пo чудo уcпя дa ce cпacи извecтният пиcaтeл, пoзнaтият и
    прeвeждaн и у нac, Aзиc Нecин, чиятo oбвинитeлнa рeч прeд cъcтaв нa Глaвнaтa прoкурaтурa в Aтинa и
    днec e aктуaлнa. Eтo чacт oт нeя:
    „Oбвинявaм вcички нaши прaвитeлcтвa, кaзвa тoй, кoитo cи зaтвaряхa oчитe или пooщрявaхa фaнaтизмa
    дoри cъc зaкoнoви нoрми – уж в имeтo нa дeмoкрaциятa. Cрeднoвeкoвнoтo иcлямcкo вaрвaрcтвo в Cивac
    нe e нитo първoтo, нитo щe бъдe пocлeднoтo му прoявлeниe в cтрaнaтa. Иcтинcкитe винoвници зa тoвa
    ca oнeзи, кoитo зaeмaт ключoви пoзиции във влacттa и пoд мacкaтa нa „зaщитници нa дeмoкрaциятa“
    зaхрaнвaт тoвa гниeщo трecaвищe – тo прoизвeждa диви cъщecтвa c брaди и чaлми, тe крeщяхa в
    изcтъплeниe прeд гoрящия хoтeл: „Иcкaмe Шeриaт!“ и „Cъд зa нeвeрницитe!…
    Шeриaтът нaвcякъдe e eдин и cъщ, eднaкви ca нeгoвитe прaвилa и зaпoвeди зa рязaнe нa ръцe и eзици,
    убивaнe c кaмъни нa нeвярнaтa cъпругa. Тoвa ca дoгми, извлeчeни oт Кoрaнa, и вcякaкви oбeщaния
    зa „cмeкчaвaнe, хумaнизирaнe и дeмoкрaтизирaнe“ нa иcлямa ca глупocти, лъжливи и нeприлoжими бacни…
    Дoкaтo гoвoря тук прeд вac, виждaм кaк прoдължaвa нacтъплeниeтo нa Шeриaтa, кoйтo вce пo-cмeлo
    oгoлвa зъби и вaди нoкти, ръмжи и дeбнe нoвaтa cи плячкa. Жaлкo зa Турция и нeйния н
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Маймуне ,

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Интересно сравнение правиш ... 🤭😁 Германците били слезнали от дърветата ..🤭
  • 19 Калпазанин

    18 3 Отговор
    Да обясним на дойчето пак просто е, щото са патриоти, а не триполови.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да ви ибу в немскиот гас

    14 5 Отговор
    А защо трябвя да се чувствам германец от какъв зор да се чувствам шивън германец безсмъртен ли ставам така или вечна ирекция получавам
  • 22 ха ха хааа

    12 12 Отговор
    Абе , то и много от нашата русосня чувства русия като своя родина , ама нещат да живеят там ... И обичат доларе и евраци
  • 23 Гориил

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Лицемери":

    Хиляди германци все още живеят в Русия и се занимават с голям бизнес. Техният поток никога не свършва.Само лудите нарушават законите на природата.
  • 24 ТТТ

    4 10 Отговор
    Защото са аутсайдери.
  • 25 много точен

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Леля Гошо":

    коментар
  • 26 провинциалист

    14 0 Отговор
    Зелето рине дъното. Защо много пингвини не чувстват Сахара като своя родина?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Не мутлу тюркюм диене

    19 5 Отговор
    Защото всеки нормален човек ще предпочете да си остане турчин отколкото германец. Турците прекрасно виждат в Германия двуличието, псевдоплурализма, двойните стандарти и лъжлива та пропаганда в медиите.

    Коментиран от #30, #35

  • 29 Интересно за кого са гласували

    11 0 Отговор
    Създателите на ваксината на пфайзер...
  • 30 Турската лира пада

    14 12 Отговор

    До коментар #28 от "Не мутлу тюркюм диене":

    И какво правят там тогава, а не се върнат в турския рай, не е е ли това двуриечие?

    Коментиран от #32

  • 31 Откъде накъде ще я чувстват родина

    13 7 Отговор
    Те си имат родина и това е Турция, още малко и ще поискат турците да се бият за кочината им

    Коментиран от #33, #34

  • 32 Защото турците сме имперски народ

    16 9 Отговор

    До коментар #30 от "Турската лира пада":

    Кудето има и един турчин е Турция. СХващаш ли разликата с българите?
  • 33 Изключително тъп въпрос

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Откъде накъде ще я чувстват родина":

    Кому го задаваш?
  • 34 Издъних се

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Откъде накъде ще я чувстват родина":

    Пратих го на теб въпроса вместо на 30,поднасям извинения!
  • 35 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Не мутлу тюркюм диене":

    Защото всеки нормален човек ще предпочете да си остане турчин отколкото германец. Турците прекрасно виждат в Германия двуличието, псевдоплурализма, двойните стандарти и лъжлива та пропаганда в медиите.= ==========================================================================================Турците си обичат родината .Навярно около 30-40 % от гласувалите са родени в ГЕРМАНИЯ, но смятат ТУРЦИЯ за тяхна родина.Така са възпитани .Имам приятели турци в БЪЛГАРИЯ и трябва да ви кажа съм много горд и доволен .Това са хора които държат на думата си и всеки един момент са готови да помогнат. А иначе ГЕРМАНИЯ е може би най социалната държава в ЕС и света.ДВЕСТА ЕВРО Е МЕСЕЧНОТО ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ЕДНО ДЕТЕ ТАМ.

    Коментиран от #38, #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Велко Дойчев

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Дойчин Велев":

    "Защо повечето етнически германци не чувстват вече Германия като своя родина? И в други ЕС се наблюдава същото, но не чак толкова ."

    Чакаме статия от DW и по този въпрос! Те ги разбират тия рабори за "плурализъм, либерализъм и светска откритост“
  • 38 В грешка си

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    250 евро са детските в момента.

    Коментиран от #43

  • 39 Българските турци

    7 2 Отговор

    До коментар #35 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    Турците били поканени в Германия преди 55 години ! Преди 55 години там в ГФР отидоха неграмотни , физически силни и здравословни турци подбрани от турските села в анадола...Щяха да се трудят в "комуналния сектор"на Германия като "гастаpбайтери" временно докато се съвземат германците...Отначало всички в Германия бяха доста учудени при вида на "живите турци" които виждаха за пръв път и доста се развеселиха от безропотното им покорство и трудолюбие !...Минаха години..."гастарбайтерите" станаха двойни граждани , а кадърните турчета вече предварително се разписваха кой национален отбор ще предпочетат , турския или германския !?!...По едно време всички заедно с Ердоган изведнъж бяха станали "канални плъхове"?!?...Няма спор... безтуй от там им започна кариерата в Германия... ама за 55 години струпана такава германска злоба ?!...Честно учудва...Сега се чудите : -"Турците в Германия: защо гласуват винаги за Ердоган" !?... Когато всеки съпостави годините до "диктатурата" на Ердоган с днешното състояние на страната , няма нищо чудно в това , тази "диктатура" да продължи още 20 години ! Разбира се, че все още има недостатъци , че благосъстоянието ни не е на нивото на Европейското богатство !... Но ние знаем че благосъстояние , което се постига с честен труд , а не с експлоатация на чужди ресурси , се постига трудно и бавно и с доста саможертва...но затова пък, че е по трайно и по стабилно !...Турците съзнават правилността на каузата на лидера си и му вярв
  • 40 Елементарно

    4 0 Отговор
    Защото са турци!
  • 41 Така така

    0 3 Отговор
    Защото германия е злокобно място
  • 42 Българските турци

    4 2 Отговор
    Турците съзнават правилността на каузата на лидера си и му вярват и няма да позволят на "мръсни ръце" да турят прът на този прогрес !!!
    Турците в Германия не са емигранти,тоест бежанци от Турция приютили се в Германия !... Манипулацията и дезинформацията е най силната страна на Западната пропаганда !...Статията е нагледен материал с доказателства за това !
    - Неблагодарните германци днес плюят внуците на ония простички и добронамерени неграмотни турски селяни подбрани преди 55 години от анадолските села и пратени по споразумение за да им подредят и почистят земята от мръсотията която разляха през ВСВ !
    - Европейската интеграция е безпомощна и неефективна срещу алтаичните гени на Великото преселение на народите !
    - Процентите показват къде има много бегълци и симпатизанти на ПКК и ФЕТО !
    - Европа и Сащ са най привлекателното място за вички световни лузъри , защото те са също като мухи... летят винаги на там където вони и има мърша !!!
  • 43 Така така

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "В грешка си":

    Големите пари нема що, а и не всичко е пари в този живот. Германистан за нищо не става
  • 44 ИНЖ

    1 3 Отговор
    А защо пак си избраха Ердоган - да продължи да ги граби??? И да продължат да емигрират??? За съжаление Бг е като умален вариант - избрахме си отново ББ!?
  • 45 щгшщт

    1 0 Отговор
    Интегриран мюсюлманин е дървено желязо. На запад би трябвало да са го разбрали преди десетилетия , но май още не са.
  • 46 жгхпж

    1 0 Отговор
    За мюсюлманина най-важната отличителна черта на човек е неговата религия. При такова разбиране интеграцията е или половинчата или никаква. То и християнин не съм чул да се е интегрирал в мюсюлманска държава , а обратното е още по-трудно.

    Коментиран от #47

  • 47 истина ти казвам

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "жгхпж":

    Ми то с ромлянити същито!