4 Юни, 2023 10:00 2 567 16

Тъмната енергия на Вселената: какво се знае за нея

  • вселена-
  • космос-
  • тъмна енергия-
  • черна дупка-
  • хенк хукстра-
  • евклид-
  • тъмна материя

85% от цялата маса във Вселената се състои от тъмна материя

Тъмната енергия на Вселената: какво се знае за нея - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Проф. Хукстра, Вие сте координатор на програмата "Евклид" на Европейската космическа агенция. През юли в Космоса ще бъде изстрелян и космическият телескоп "Евклид". Разкажете ни за него и за целта на програмата.

Проф. Хукстра: "Евклид" е телескоп, който ще събира висококачествени кадри и данни. Качеството е подобно на това, което имаме от телескопа "Хъбъл". "Евклид" е проектиран така, че да изследва големи части от Космоса и да събира данни много по-бързо - "Хъбъл" събира данни от 30 години, а на нас ще ни е необходима само около седмица, за да обхванем същата част. И ще продължим да го правим шест години. Целта ни е да картографираме разпределението на материята във Вселената. По-голямата част от масата във Вселената е невидима, но ние можем да я разпознаем, защото тя променя пространството около себе си и светлината се изкривява. Ние не виждаме тъмната материя, но виждаме ефектите от нея. Проектът включва много повече от самия сателит, но той е основната и най-скъпоструващата част.

ДВ: "Евклид" изследва така наречената тъмна част от Вселена. Защо е важно да знаем повече за нея и коя е най-голямата въпросителна, когато става въпрос за тъмната енергия и тъмната материя?

Проф. Хукстра: Вече знаем, че по-голямата част от Вселената е тъмна. Тъмната материя съставлява по-голямата част от материята във Вселената - 85% от цялата маса във Вселената е съставена от тъмна материя. Атомите, които познаваме и за които учим в училище, са само 15%. Но най-големият принос, който задвижва разширяването на Вселената, е това, което наричаме тъмна енергия. От 20 години насам знаем, че Вселената се разширява все по-бързо и по-бързо. Тъмната енергия е закачливо наименование, с което казваме, че нямаме представа какво причинява това разширяване. Което си остава и най-голямото неизвестно. Не разбираме и тъмната материя, но за нея имаме някои идеи, докато тъмната енергия е по-проблематична.

ДВ: Аматьорски въпрос: защо е важно да разбираме това, което наричаме тъмна енергия? Как ще повлияе тя на бъдещето на нашата планета?

Проф. Хукстра: Приемаме тъмната енергия като свойство на празното пространство. Когато се генерира повече пространство, започва да съществува повече тъмна енергия, което води до създаването на още повече пространство.

Гравитацията на нашата планета е много силна, така че това не променя много нещата тук, но това, което прави тъмната енергия, е, че всичко във Вселената се отдалечава от нас. С течение на времето виждаме все по-малка част от Вселената. Освен ако тъмната енергия не е още по-странна, което е възможно, и не може да преодолее гравитацията, което би разкъсало всичко във Вселената. Това е един от въпросите, на които искаме да намерим отговор.

ДВ: Напоследък наблюдаваме нарастващ интерес както към изследването на Космоса, така и към възможността за туристически пътувания отвъд земната орбита. Кои развития наблюдавате с най-голям интерес и има ли нещо в тази тенденция, което Ви притеснява?

Проф. Хукстра: Знаем, че слънцето ще изчерпи запасите си и в крайна сметка животът на Земята ще стане невъзможен. Дори и да се опитваме да поправим нещата, които сами разрушаваме, не можем да останем тук завинаги. Затова смятам, че изследването на Вселената е много важно. Въпросът е: какъв е най-добрият начин? Средата в Космоса е много враждебна. Има причина космическите изследвания да са скъпи, защото в тях няма място за грешки. Допуснеш ли грешка - нещата вече не функционират, не можеш да ги поправиш. В този смисъл пътуването в Космоса е много трудно.

Космическият туризъм е малко проблематичен, защото не е най-ефективното използване на ресурсите. И все пак той може да бъде ценен за хората - за да видят колко крехка е Земята. Така нареченият ефект на обзора. От една страна, частните компании наистина стимулират иновациите, което е добре, но от друга страна, трябва да внимаваме те да не са неконтролируеми, защото в Космоса могат да се случат инциденти. И ако там се изведат твърде много неща, това всъщност може да направи напускането на Земята невъзможно, тъй като ще има твърде много боклук, през който няма да можем да прелетим. Трябва да намерим правилния баланс.

ДВ: Вярвате ли, че в нашия живот ще успеем да видим осъществяването на идеята за многопланетно бъдеще на човечеството?

Проф. Хукстра: Ако имаме късмет. Разработват се много технологии. През последните 20 години открихме много планети. Виждаме и ограниченията на технологията. Има ново поколение по-големи телескопи - в Чили строят много голям телескоп. Това е голяма крачка напред. Може би ще отнеме известно време, но има добър напредък. Проектите стават все по-големи и по-сложни, екипите се увеличават. Движим се напред, но не мога да прогнозирам с точен срок.

ДВ: Всички знаем за "Бледата синя точка" на Карл Сейгън, която демонстрира колко малка е Земята. В този смисъл: колко незначителна е нашата планета?

Проф. Хукстра: Това е труден въпрос. Ако не гледаме човечеството и живота като цяло, Земята е много незначителна. Има много планети като нея. Но не разполагаме с никакви доказателства, че има други планети с живот, камо ли с интелигентен живот. Може да се окаже, че ние наистина сме уникални. В този смисъл: Земята като планета може да е незначителна, но това, което е на нея, може да е изключително значимо. Не знаем, опитваме се да разберем, но това ще отнеме време.

ДВ: Ще участвате във фестивала SHAPESHIFT в София. Какво ще обсъдите с гостите на събитието?

Проф. Хукстра: Да, очаквам го с нетърпение, защото това е хубава възможност да разкажа на хората какво се случва. Искам да направя две презентации на 3 юни. Трудно е да се говори с широката аудитория за абстрактни теми като тъмната енергия и тъмната материя, затова искам да наблегна на обяснението защо да вярват в тези концепции. Да им разкажа за странната Вселена, в която живеем. Ако се огледам около себе си - не виждам никакви доказателства за тъмна материя и тъмна енергия. Ето защо искам да го обясня.

Пандемията показа, че хората могат да бъдат много селективни по отношение на информацията, която приемат, докато науката не е мнение - тя е много добре дефиниран процес. Учените обикновено търсят частта, която не се вписва, докато повечето хора отхвърлят това, което не им пасва. Ето защо искам да обясня как работи науката. На втория ден пък ще има семинар, на който ще говоря за техническите подробности и за това как изучаваме тъмната енергия и тъмната материя в "Евклид".

Проф. Хенк Хукстра е космолог в Европейската космическа програма "Евклид" и преподавател в университета в Лайден, Нидерландия. На 3 и 4 юни той ще участва във фестивала SHAPESHIFT в София.

Автор: Александър Дете


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    10 1 Отговор
    За тъмната енергия на Вселената не знам ,но мнооого тъмна енергия има на Земята от хората .

    Коментиран от #4

  • 2 Пич

    12 1 Отговор
    Малко са в позицията на Сократ ! Знаят , че нищо не знаят ! Все пак разбраха , че там където предполагаха , че е нищото , има загадъчна и силна енергия ! Но нито знаят , откъде идва , нито - какво да я правят !!!
  • 3 Хихихи..

    6 2 Отговор
    Къде свършва Вселената,има ли табелка "the end" и какво следва след ния - първо това ни обяснете и после бройте процентите..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Факт

    2 4 Отговор
    Физиката е такъв тип наука че е достигнала предела си на откриване.
  • 6 Тъмната енергия...

    7 3 Отговор
    ...не е във Вселената! Тя е в тъмните глави на "светлите" учени ,които непрекъснато ни я проповядват! Многократно проверен и доказван научен факт!
  • 7 хаха

    6 1 Отговор
    Сверете си часовника !!! 4% e нормална (светла) материя, 23% е черна материя и 73% черна енергия.
  • 8 Аззаззз

    6 1 Отговор
    Така наречената сега тъмна материя е всъщност етер или ефир, за който говорят Тесла, Менделеев и още куп учени тогава. Даже в оригиналната таблица Менделеев е сложил ефира с номер1. Няма да влизам в подробности, но се оказало че ефира е неудобен и чак сега някой се сети да го прекръсти и да се бие в гърдите.

    Коментиран от #13, #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ами

    2 0 Отговор
    Той един известен учен си призна , че всичко е само хипотези. Прогрес в смисъл космически ще има , ако се конструира антигравитационен двигател. Първо обаче трябва да разберат какво е гравитацията и т.н..

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аззаззз":

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  • 15 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ами":

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  • 16 айдее

    0 0 Отговор
    Зелето излезна у космоса хахаха