Last news in Fakti

11 Април, 2023 23:32 1 012 9

Космическата сонда "Джус" ще търси живот и вода край Юпитер

  • космос-
  • джус-
  • сонда-
  • вселена-
  • юпитер-
  • планета-
  • европейската космическа агенция-
  • ганимед

Европейската космическа сонда тръгва на осемгодишен полет към Юпитер

Космическата сонда "Джус" ще търси живот и вода край Юпитер - 1
Снимка: Shutterstock

Сондата на Европейската космическа агенция "Джус" (съкратено от Jupiter Icy Moon Explorer) ще се отправи към космоса, за да изследва Юпитер и неговите спътници Калисто, Европа и Ганимед. Това ще стане на 13 април 2023 година. Мисията ще се опита и да намери отговор на въпроса дали на космическия гигант и трите му луни съществуват или са съществували подходящи условия за живот, пише "Франкфуртер Рундшау".

"Джус" ще наблюдава в дълбочина сложната магнитна, радиационна и плазмена среда на Юпитер и нейното взаимодействие с луните, изучавайки системата на Юпитер като архетип за системите на газовите гиганти във Вселената", информира сайтът на Европейската космическа агенция. Сондата ще бъде изстреляна от европейския космодрум в град Куру, Френска Гвиана. Мисията се осъществява под ръководството на Европейската космическа агенция, а другите участници са американската НАСА, японската ДЖАКСА и Израелската космическа агенция. Това и е първата голяма мисия от програмата "Космическа визия".

Защо луната Ганимед е най-интересна?

Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система и все още крие много загадки. Луните са само един от аспектите, които го правят толкова вълнуващ. Предполага се, че три от тях имат океани под ледените си обвивки. Именно заради това "Джус" ще посети Калисто, Европа и Ганимед. Тази луна е най-голямата в Слънчевата система и е единствената със значимо магнитно поле. Сондата ще проучва както него, така и океана, и леда, както и взаимодействието на луната с Юпитер. В рамките на този процес сондата ще се приближи на най-малко 400 км от повърхността на Ганимед.

Предвидено е "Джус" да достигне първата си цел - Юпитер - през юли 2031-а година след няколко прелитания над други планети. Космическият апарат ще обикаля край газовия гигант до ноември 2034-а, като неколкократно ще прави прелитания и около трите му най-големи луни. През декември 2034-а година "Джус" ще напусне Юпитер, за да навлезе в орбитата около Ганимед.

Сблъсъкът с Ганимед

Изследването на най-голямата луна на Юпитер е планирано да продължи до септември 2035-а. След това е предвидено "Джус" да се разбие в Ганимед. Това обаче няма да се случи, ако се окаже, че там има живот. Космическият апарат няма да бъде стерилизиран преди полета и следователно може да "носи със себе си минимално количество спори от Земята", посочва европейската агенция. Сондата не трябва да се удря в небесно тяло, на което се смята, че може да има живот (като например луната на Юпитер Европа). Причината е, че опасността да бъде повлияно на този живот е прекалено голяма.

"Джус" ще бъде оборудван с десет специални инструмента, пише още "Франкфуртер Рундшау". Соларни панели ще снабдяват космическия кораб с енергия в район, в който слънчевата светлина е 25 пъти по-слаба, отколкото на Земята. Друго предизвикателство са високата радиация и големите температурни разлики при пътуването до Юпитер. В околностите на Венера "Джус" ще трябва да може да издържи 250 градуса по Целзий, а на Юпитер температурата е минус 230 градуса по Целзий. Нов тип изолация трябва да гарантира, че космическата сонда винаги ще поддържа стабилна температура.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Астроном

    7 3 Отговор
    Джус е натурален сок от портокал, а да търси вода на най-големата газова планета в Слънчевата система е голям виц.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Ееехх а Путин

    1 4 Отговор
    Търси окопи около Бахмут
  • 3 Име

    3 2 Отговор
    Ясно е че нашата слънчева система е безполезна какво още дирят тук не е ясно
  • 4 Жорето

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Астроном":

    По скоро ще търсят бело за Зеления и брат му Хънти Дън.

    Коментиран от #6

  • 5 космунафт

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Астроном":

    а натурален сок от краставичка как се казва..глеам ги разбираш та питам де
  • 6 а може

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Жорето":

    и жълто за Пу да търсят кой да знае
  • 7 Калпазанин

    3 1 Отговор
    На земята ни има достатъчно вода и храна за всички, не и за алчните евреи и англосаксии

    Коментиран от #8

  • 8 на другаря Небезня

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Калпазанин":

    Малко ли му е водата в Сибир?
  • 9 тая сонда

    0 3 Отговор
    Руска ли е ?