Last news in Fakti

5 Юни, 2023 19:00 2 110 18

Религията - основен враг на режима в Северна Корея

  • северна корея-
  • религия-
  • пхенян-
  • ким чен ун-
  • религиозна свобода

Режимът в Пхенян преследва и жестоко наказва вярващите

Религията - основен враг на режима в Северна Корея - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ким Еуджин израства в провинция Хамгьонг в Северна Корея. Тя си спомня, че в родния ѝ град не било рядкост да се извършват арести за престъпления срещу държавата. Повечето от тях за дребни нарушения, разказва Ким. След шест месеца или година, прекарани в наказателни трудови колонии, арестуваните се завръщали - слаби и изтощени.

Но тези, които били залавяни с Библия, или за които се говорело, че са били задържани по време на акции в нелегални църкви, никога не си идвали обратно. Става дума за хората, които не се отказвали от вярата в Бог и не се прекланяли пред фамилията Ким, която управлява страната с железен юмрук вече три поколения.

Повечето от изчезналите били последователи на католицизма, продължава разказа си Ким Еуджин. "В Пхенян има няколко църкви. Но те са там само за да бъдат показвани и правителството да твърди, че има свобода на религията. В действителност от хората се очаква да почитат семейството Ким, а религията е забранена", казва жената, която е избягала от родината си заедно с майка си през 90-те години на миналия век.

Репресиите срещу вярващите се засилват

Религиозни и правозащитни групи от години изпращат през границата с Южна Корея храна, лекарства, малки суми пари и малки библии, закачени за балони. Други хора - от китайската страна на границата - в много по-опасни условия внасят библии и помагат на дезертьори, които са избягали от Северна Корея. Други дори успяват да влязат в комунистическата страна и да създадат нелегални църкви, за да разпространяват религията.

"Все повече хора започнаха да се присъединяват към църквите и тяхното опазване в тайна стана трудно. Правителството засилваше кампанията си срещу религията, налагаха се все по-строги наказания", казва още Ким. В момента тя живее в Сеул, където помага на бегълците от Северна Корея да научат английски.

"Когато хората от тайните църкви бяха залавяни, ги отделяха от останалите арестувани", спомня си тя. "Те бяха изпращани в различни лагери, за да бъдат наказани. Никога не съм срещала някой, който да е излязъл от лагер, след като е бил задържан заради своята религиозност. Те просто не оцеляваха."

Атаките срещу религиозните свободи не спират и до днес. На 23 май Радио Свободна Азия съобщи, че севернокорейските власти са заловили петима християни във ферма в покрайнините на град Сунчон. Те пристигнали там, за да организират молитва и да четат Библията.

Двугодишно дете с доживотна присъда

В последния доклад за религиозната свобода на американския Държавен департамент се посочва следния фрапантен пример: през 2009 г. 2-годишно дете получило доживотна присъда в лагер за политически затворници заедно с цялото му семейство. Причината - у един от тях била открита Библия.

Възможно е предимно в западните части на Северна Корея да живеят до 400 000 християни, които крият вярата си. Именно там в началото на 20-и век се установили мисионери.

По отношение на религиозните свободи Северна Корея е определена като "една от най-лошите в света" в доклада на Държавния департамент. Авторите му посочват, че доминиращата идеология в страната, известна като чучхе, възприема религията като заплаха за съществуването си. Контролирани от държавата организации като Корейската будистка фондация и Корейската католическа федерация "създават илюзия за свобода", пише още в документа.

Академикът и активист Сонг Йонг Че също коментира пред ДВ, че ръководството на комунистическата държава "желае да разруши всички религии, защото те представляват заплаха". Той обяснява следното: "Режимът вярва, че ако позволи на хората да се събират заедно, да се молят и да четат Библията, те ще говорят помежду си и властите бързо ще загубят контрола си върху обществото." Според него режимът не се страхува толкова от самата религия, колкото от свободата на мисълта и вярата, които хората могат да получат чрез нея.

"Получаваме все по-малко информация от Северна Корея. И се опасявам, че това означава, че положението за хората в нелегалните църкви е станало по-лошо", казва още Сонг Йонг Че.

Автор: Джулиан Райъл


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Религията

    16 14 Отговор
    е опиум за народите.Вижте Папата с извращенците..

    Коментиран от #11, #18

  • 2 пеедерал танасуф

    9 10 Отговор
    като дойдем "демократите" ще си искате после комунизма завинаги
  • 3 Роза

    15 12 Отговор
    Сталин е умрял отдавна,но има страни по света,в които сталинизмът е още жив и действащ.СК е една от тях.Човек не може да избира къде да се роди ,но може да избира къде да живее.На тези хора им е отнето това право.Те са длъжни да живеят по този начин,независимо дали им харесва,или не.Дори и да умре Ким,друг като него ще дойде и всичко ще си остане същото.Култът към личността приема безброй форми,но в страните от Далечния изток той е особено фанатичен.Поне засега няма начин да се помогне на севернокорейците и това е печална истина!

    Коментиран от #10, #12

  • 4 Майк Алън Патън

    8 14 Отговор
    Ами , ако корейците са прави ?

    Коментиран от #7

  • 5 кумчо ВЪЛЧО

    6 9 Отговор
    Нищо ново - просто са сменили едино божество с друго !
  • 6 свиреп ОХЛЮВ

    15 6 Отговор
    Основните и най-големи религии са избивали хиляди и милиони , ако не им се подчинят и не ги приемат ! Каква е разликата ?
  • 7 Майкъл Жек Сан

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Майк Алън Патън":

    За кое да са прави? Че кимчо е бог ли? Пхаха прави са, прави.
  • 8 Напреднал

    6 8 Отговор
    Религията е опиум за народа. Днес в демо(н)кратичните западни общества християнската религията е в немилост и се подтиска в името на великите идеи на Неоколониалния Глобализъм. Християнските празници вече не са официални, за да не се засегнат нехристиянските мигрантски общности. Религията, националност, семейство, история се ниглижират в името на новите глобални ценности. Така че, дойчетата да не хленчат лицемерно пред "чужди порти"
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    в КНДР Осъдиха две Годишно Дете до животен затвор а родителите му интернирани в лагери намерили Библия в Домът им
    Интернет
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ха ха ха

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Религията":

    Комунизмът също.....е нищо , че се кланяш на бащицата Путин......
  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Роза":

    Напълно Точно и Факт
  • 13 Адам Хилтън

    3 9 Отговор
    Дезинформация - Северна Корея има даже партия на будистите и организират международни срещи на азиатските будисти. А в Пхеян има и католическа и руска православна църква - айде стига сте представяли южно-корейска пропаганда като "новини" или "истини" за държавата за която лъжат всекидневно.

    Коментиран от #15

  • 14 СЕМЕЙСТВО КИМ НЕ СА УЧИЛИ В ХАРВАР

    2 6 Отговор
    ЗАТОВА СА ИЗГРАДИЛИ ЯДРЕНА ДЪРЖАВА , ПУТИН ПЪК ИМПЕРИЯ С БЕНЗИН И РАКЕТИ ! ......................БЕСНИ СА НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛИ И КРАДЦИ ЗАВЪРШИЛИ В БАНКЯ И ..... ХАРВАР ПОРАДИ КОЕТО НЕ МОГАТ ДА ЧЕТАТ НА БЪЛГАРСКИ ! РИИШ ЛИ ?
  • 15 Православен

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Адам Хилтън":

    Има ги бе но Контролирани от държавата организации като Корейската будистка фондация и Корейската католическа федерация "създават илюзия за свобода", пише още в документа. Открии разликата! Гундяев колко е православен? Ам Максим колко беше православен? Човек на партията. Наште попове ги назначаваха от партията да слухтят хората. па предишните ги туриха в белене. Ай стига сте преставяли кимландия като света вода ненапита.
  • 16 Миии

    2 2 Отговор
    Религията е основен враг и на евроатлантическите ценности..
  • 17 А питам

    3 2 Отговор
    Съветът на ЕС вече задължително въвежда Истанбулската перверзия в целия съюз.

    Каква е разликата между режима на С.корея и ЕС ???
  • 18 страхливци

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Религията":

    абе налиразмахвате православието бе лицемери неверни БЪЛГАРИНА Е АТЕИСТ КОЙТО РАЗМАХВАПРАВОСЛАВИЕТО ЗА КОРИСТНИ ЦЕЛИ!!!!!!!!!