29 Май, 2023 10:24 1 780 8

Япония приведе в бойна готовност системите си за противовъздушна отбрана

  • северна корея-
  • пво-
  • ракети-
  • сателит-
  • япония-
  • токио-
  • азия-
  • бойна готовност

Северна Корея заяви, че е завършила първия си военен шпионски спътник

Япония приведе в бойна готовност системите си за противовъздушна отбрана - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Япония днес приведе в бойна готовност системите си за противовъздушна отбрана, способни да прихващат балистични ракети, и предупреди, че ще свали всеки снаряд, който застрашава територията ѝ, след като Северна Корея я уведоми, че между 31 май и 11 юни ще изстреля сателит, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Въоръжената с ядрено оръжие Северна Корея заяви, че е завършила първия си военен шпионски спътник, а лидерът Ким Чен-ун е одобрил последните приготовления около изстрелването. По-рано през този месец според съобщение на севернокорейската агенция КЦНА той е инспектирал военна инсталация за сателити. Според агенцията Ким одобрил следващите стъпки на временната комисия за подготовка за изстрелване на сателити в космоса.

"Правителството приема, че има вероятност сателитът да премине над територията на нашата държава", заяви главният секретар на японското правителство Хироказу Мацуно на редовен брифинг, след като Пхенян информира японската брегова охрана за планираното изстрелване. Заповедта на министерството на отбраната е първата в отговор на севернокорейско изстрелване в космоса от 2016 г. насам. През април Токио изпрати във водите на Източнокитайско море разрушител, оборудван с прехващащи зенитни ракети "Standart Missile-3" (SM-3), които могат да поразяват цели в космоса, и разположи на островите Окинава наземни ракетни комплекси "Пейтриът ПАК-3" (PAC-3), предназначени да поразяват бойни глави по-близо до земята.

Япония очаква КНДР да изстреля ракетата носител със сателита над югозападната островна верига, както направи през 2016 г., заяви говорител на министерството на отбраната. Държавните медии в Северна Корея разкритикуваха плановете на съперниците на страната - Южна Корея, Япония и САЩ - да обменят данни в реално време за изстрелването на ракети от страната на Пхенян, като обвиниха трите страни, че обсъждат "застрашаващи мерки" за затягане на военното сътрудничество.

Анализатори твърдят, че сателитът е част от технологична програма за наблюдение, включваща безпилотни летателни апарати, която има за цел да подобри способността на страната да нанася удари по мишени в случай на война. През последните месеци Северна Корея извърши редица изстрелвания на ракети и изпитания на оръжия, в това число и на нова междуконтинентална балистична ракета, задвижвана с твърдо гориво. За да изстреля сателит в космоса, Пхенян ще трябва да използва технология на ракети с голям обсег, която е забранена от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, отбелязва Асошиейтед прес. Предишните ѝ извеждания в орбита на сателити за наблюдение на Земята бяха разглеждани като прикрити ракетни тестове.

Японският министър-председател Фумио Кишида заяви пред журналисти, че всяко изстрелване на севернокорейски ракети ще бъде сериозно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, осъждащи ядрената и ракетната дейност на страната."Настоятелно призоваваме Северна Корея да се въздържа от изстрелване", написа кабинетът му в "Туитър" и добави, че ще си сътрудничи със съюзниците си САЩ и Южна Корея, както и с други държави, и ще направи всичко възможно, за да събере и анализира информация за всяко изстрелване.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 1 Отговор
    Япония е най големият кредитор на САЩ.Понеже янките нямат пари ще я набутат във война и ще им платят с бракувани оръжия от Студената война.
  • 2 Изолираната С. Корея

    19 0 Отговор
    Може да изстрелва спътници,
    но пък в колонията някъде на балканите
    има 🍌🍌🍌🍌 за радост на 🐑🐑🐑
  • 3 ЗАБРАВИХТЕ

    10 0 Отговор
    БЪРЗО ЗА 45та ГОДИНА. ЩЕ ВИ ГО НАПОМНЯТ,СВУКНАЛИ СТЕ.
  • 4 Механик

    10 0 Отговор
    Знаем им системите. Американски са. Видяхме ги в Украйна. Сега малко ги боядисват, че нещо не им понесъл климата.
  • 5 Реалист

    7 0 Отговор
    Японците нямат ракети които да стигат до космоса
  • 6 Бесен-_ Язовец

    8 0 Отговор
    ФАЩ създават фалишиво чувство за сигурност в колониите си като Япония и окупираната част от Корея и във всички останали колонии в Европа.
  • 7 ааа

    5 0 Отговор
    А кинжал за проба
  • 8 ганю

    2 0 Отговор
    Водородна или термоядрена бомбичка в киев и
    прощай Григорий капитулация като Япония след Хирошима
    ама може и Мир преди това
Новини по държави: