Last news in Fakti

6 Юни, 2023 19:00 3 043 20

Мръсен развод: защо си развалиха отношенията Полша и Унгария

  • виктор орбан-
  • ярослав качински-
  • полша-
  • унгария-
  • право и справедливост

Ярослав Качински, председател на управляващата партия "Право и справедливост", заяви, че ако Виктор Орбан не вижда руските военни престъпления в Украйна, значи има нужда от очен лекар

Мръсен развод: защо си развалиха отношенията Полша и Унгария - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само до неотдавна смятахме тяхното приятелство за неразрушимо. Но Полша просто не може повече да си затваря очите за унгарския флирт с Путин. "Разводът" между Варшава и Будапеща изглежда окончателен.

В началото на 2022 година унгарското посолство в Полша е получило необичаен пакет. При отварянето му е станало ясно, че в него има не друго, а екскременти - дали животински или човешки, така и не се е разбрало.

Инцидентът доскоро не беше известен на обществеността. Но унгарския разследващ портал Direkt36 разказва за него в подробна статия за отношенията между Полша и Унгария. Пакетът далеч не е единственият подобен сигнал, получен от посолството на Унгария във Варшава в седмиците след началото на руската агресия в Украйна.

Орбан не вижда руските военни престъпления

Заради проруските позиции на унгарското правителство сградата на дипломатическото представителство бе нацапана с червена боя през март 2022 година. Седмици по-късно гневни демонстранти закачиха на оградата на посолството протестни плакати, на които се вижда как министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и руският президент Владимир Путин вдигат тостове с чаши, пълни с петрол.

Не само обществото, но и политиците в Полша изпратиха остри сигнали към Унгария. Миналата година Ярослав Качински, председател на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС), заяви, че ако Виктор Орбан не вижда руските военни престъпления в Украйна, значи има нужда от очен лекар.

Срив в отношенията

Историческите връзки между Полша и Унгария са дълбоки. Общата история се простира от монархическите връзки през Средновековието, през борбите за независимост през 19 век до антикомунистическите протести през 1956 година в Будапеща и Познан. Но полско-унгарското приятелство, което доскоро се смяташе за неразрушимо, сякаш върви към своя край. Този развод изглежда окончателен. Защото унгарският флирт с Путин вероятно ще остане трън в очите на Полша дълго време.

Капката, която преля чашата, бяха изказванията на началника на унгарския генерален щаб Габор Боронди в началото на май. В телевизионно интервю той определи нахлуването на Хитлер в Полша като "германско-полска война, започнала като локална война". Според Боронди "ескалацията" не е била "овладяна навреме чрез мирен процес", което впоследствие е довело до избухването на Втората световна война. Изявленията предизвикаха остри дипломатически реакции от страна на Варшава, а унгарското правителство беше принудено да се извини. Това беше само най-сериозният дипломатически скандал между двете страни досега, но не и единственият.

Будапеща и Варшава гледат в различни посоки

"Пътищата на Полша и Унгария се разделиха", обяви в края на юли 2022 г. полският премиер Матеуш Моравецки в отговор на изказване на Орбан, че "унгарците виждат войната като спор между два славянски народа, докато поляците виждат себе си като страна в конфликта". Оттогава насам повечето форми на сътрудничество бяха преустановени.

Унгария подписа нови договори за газови доставки с Москва, Полша пък напълно се отказа от вноса от Русия. Варшава негодува срещу предпазливото поведение на Будапеща по отношение на санкциите срещу Кремъл и забавянето на приемането на Швеция в НАТО. Заявките на унгарското правителство, че няма да изпълни заповедта за арест на Международния наказателен съд срещу Владимир Путин, ако той пристигне в Унгария, също бяха посрещнати с недоумение в Полша.

Качински беше готов на много отстъпки пред Орбан. Но вече не.

Години наред Виктор Орбан беше представян като пример за полската десница. След като загуби изборите срещу Доналд Туск през 2011 година, Качински заяви: "Дълбоко съм убеден, че един ден ще имаме Будапеща във Варшава", визирайки поредицата изборни победи на партията на Орбан "Фидес". След като ПиС дойде на власт през 2015-а, оста Будапеща-Варшава се превърна в устойчив съюз срещу наказателните санкции на Европейския съюз и в усилията за блокиране на общоевропейското решене за мигрантската криза.

ПиС копираха ходовете на Орбан, които му осигуриха политически контрол в страната - включително запълването на Конституционния съд със свои хора. Качински превърна обществените медии в рупор на партията си. Дясноконсервативните елити на двете държави се възприемат като пионери на една нелиберална контрареволюция, пледираща за християнска националистическа алтернатива на либералния и "гнил" Запад. Но лоялността на Орбан към този съюз винаги е имал своите граници. През 2017 година Полша искаше да предотврати преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет. Но всички други държавни лидери, включително Орбан, го подкрепиха.

Полша и Унгария ще станат отново приятели едва когато Орбан си отиде?

ПиС отдавна игнорират проруските симпатии на Орбан. През декември 2021 година, когато американските служби предупреждаваха за готвена руска атака, Качински организира среща на дясноконсервативни лидери във Варшава. Сред участниците бяха редица приятели на Путин - освен Орбан, французойката Марин льо Пен и испанецът Сантяго Абаскал.

Началото на руската война в Украйна два месеца по-късно постави основите на това, което от днешна гледна точка можем да наречем неизбежен разрив между Полша и Унгария. Остава да видим доколко двете държави ще продължат да се подкрепят взаимно в ЕС, когато става въпрос за процедурите за върховенство на закона, които Брюксел заведе срещу Варшава и Будапеща. Едно обаче е сигурно: отношенията между двете държави вероятно могат да станат отново наистина приятелски едва след като Виктор Орбан и неговият режим отидат в историята.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 17 Отговор
    По същата причина, поради която България ще си развали отношенията с Румъния.

    Коментиран от #19

  • 2 преди

    10 25 Отговор
    орбан ще си отиде пис
  • 3 ПОЛЯК

    36 13 Отговор
    ПРИЯТЕЛ НЕ СТАВА. ТЕ СА АЛЧНИ ЧАКАЛИ.
  • 4 Тото

    38 13 Отговор
    Не са си развалили нищо ,поради простата причина че Полша никога нее имала добри отношения със никой.
  • 5 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    15 36 Отговор
    Защото Унгария са гнусни подлоги на Путлер

    Коментиран от #7

  • 6 Ми щото

    21 3 Отговор
    с хиена приятелство не се прави - хиените са само стомах и зъби..
  • 7 Ку-ку..Ку-ку

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Кукуригууууу...
  • 8 Естествен Интелект

    2 1 Отговор
    Дебилщина на квадрат - до вчера ги плюехте еднакво....
  • 9 Начо

    8 14 Отговор
    Унгария както винаги е избрала губещата страна. Това е държавата лузър на Европа

    Коментиран от #11, #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 пламен

    9 16 Отговор

    До коментар #9 от "Начо":

    Когато на втория или третия ден от войната прочетох че Унгария е на руска страна, вече бях сигурен, че русия ще загуби. След още няколко дена Гърция оказа военна помощ на Украйна. Вече нямаше никакво съмнение, че Украйна ще победи. Гърция винаги безпогрешно избира печелившата страна.

    Коментиран от #15

  • 12 Знайш

    10 5 Отговор
    Имаше 500 хилядна демонстрация във Варшава срещу фашисткото проамериканско правителство... Гьобелс велле да замени пропагандните си измисли ци с реална инфо...
  • 13 Полша търси да гризне дървото

    14 8 Отговор
    Полша е марионетка . Полша е троянския кон на САЩ в ЕС . Шляхтата са пълни иди - оти
  • 14 Адрес 4000

    9 8 Отговор
    Заради русия разбира се и най-пропадналият поляк няма да се дупи пред путин,както орбан безгръбначното.
  • 15 измекяр соросоиден

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "пламен":

    Печелившата страна за последните 3 дни е изгубила повече от 3 000 души . Ако продължи с такива темпове нещата до края на годината ще са приключили . От дивана лесно се воюва , байно но ти си помисли какви загуби са това . Всъщност и една трета от това да е вярно нещата май отиват към разумното му развитие и нормалния му край .
  • 16 хххх

    4 0 Отговор
    Eдните са фашисти, а другите по-големи фашисти..
  • 17 Кийт Бенет

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Начо":

    Днес отново многонационалният народ на Русия е в челните редици на борбата за цивилизация и срещу варварството. Не се съмнявам, че както през 1945 г., те ще бъдат победители.
  • 18 Браво на Орбан:

    10 2 Отговор
    "Унгарците виждат войната като спор между два славянски народа, докато поляците виждат себе си като страна в конфликта."

    Право куме в очи!

    Полша ламти за четири области в постсъветската република Украйна и най-вече за Лвов.
  • 19 Сватба Дончо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Когато вашия Муцкоски отиде в историята, БГ и РСМ ще станат семейство!
  • 20 Ганьо

    0 0 Отговор
    Нищо не е случайно. Не е случайно че Унгария се намира в половината от територията си.