Last news in Fakti

25 Юли, 2023 13:50 1 811 14

"Лов на вещици": тормозът срещу жените в Полша не спира

  • полша-
  • аборт-
  • право и справедливост-
  • ярослав качински

Проучване на Европейския парламент заключва, че от 2020 година насам най-малко шест жени са починали в Полша, защото лекарите са извършили необходимия по медицински причини аборт твърде късно

Все повече жени стават жертва на рестриктивните закони срещу абортите в Полша. Последният случай е на Йоана, в чийто дом заедно с медицински екип пристига и полицията. И тормозът започна, разказва тя.

Председателят на полската управляваща партия Право и справедливост (ПиС) Ярослав Качински обича да се заобикаля с жени на предизборните си събития. С тях той се държи уважително, целува им ръка. Но всъщност партията му е в огромен конфликт с младите жени в Полша.

Все по-близкото сътрудничество между полското правителство и католическата църква доведе до радикално затягане на законите за аборта в последните години. През 2020 година конституционният съд в Полша, който също е контролиран от ПиС, премахна риска от сериозна малформация на плода като условие за аборт. Това накара много жени и лекари в Полша да живеят в страх и несигурност.

Когато с лекарите пристига и полиция

Последният инцидент, свързан със забраната на абортите, е от края на април, но беше разгласен едва тази седмица. Йоана, млада полякиня от Краков, е взела хапче за аборт, тъй като се е страхувала, че бременността ще застраши здравето ѝ. След няколко дни тя се консултирала с психоложката си, защото била обвзета от страх и тревожност. Лекарката се опасявала, че пациентката ѝ може да има самоубийствени мисли и сигнализиралa на спешната помощ. Малко след това пред апартамента на Йоана се озовал не само медицински екип, но и полицейски патрул, който бил информиран от спешните медици.

Проблемите на младата жена започнали, след като е приета във военна болница. Въпреки че Йоана уверявала лекарите, че няма самоубийствени мисли, полицията конфискува лаптопа ѝ и настоява да вземе и мобилния ѝ телефон. Барикадират стаята ѝ и я наблюдават, като не обръщат внимание на лекарите, които протестират.

След като е преместена в друга болница за още изследвания, тормозът продължил. Двамата полицаи поискали от жената да се съблече гола, да кляка и да кашля. "Все още кървях и отказвах да си сваля бикините", казва Йоана в интервю за полската TVN. "Беше толкова унизително", разказва тя, плачейки. "Чувствах се безсилна."

"Лов на вещици"

Прокуратурата започва разследване за склоняване на бременна жена към аборт - наказанието е до три години затвор. Йоана разказва, че неколкократно е уверила полицаите, че сама е купила хапчето. Според полското законодателство това не е престъпление. Такова е налице само ако някой е помогнал на жената или я е "склонил" към аборт. Въпреки това полицията не спира да ѝ втълпява, че е извършила престъпление, обяснява адвокатката на Йоана.

33-годишната Дорота Лалик почина от отравяне на кръвта в петия месец от бременността си.Снимка: WOJTEK RADWANSKI/AFP/Getty Images

Полският евродепутат Роберт Биедрон определи случая като "организиран лов на вещици", а законът, който действа в страната, като "варварски". Началникът на полската полиция ген. Ярослав Шимчик също беше принуден да коментира. Той каза, че "драматичната ситуация, в която Йоана е попаднала, не е по вина на полицията". Според него всички полицейски мерки били насочени към защита на жената и на други потенциални клиенти на хапчета за аборт. Конфискуването на лаптопа и мобилния телефон имало за цел да помогне за идентифицирането на човека, който ѝ е продал хапчето за аборт, за да се изключи възможността то да има вредни последици за здравето. Фактът, че Йоана е трябвало да се съблече пред полицаите, също било с цел - полицаите искали да се уверят, че тя не е скрила никакви предмети, с които би могла да посегне на живота си, твърди още началникът на полицията.

Крайнодесните настояват за още по-строги мерки срещу абортите

Проучване на Европейския парламент заключва, че от 2020 година насам най-малко шест жени са починали в Полша, защото лекарите са извършили необходимия по медицински причини аборт твърде късно или изобщо не са действали заради страх от последиците. Лидерът на опозицията Доналд Туск остро нападна лидерите на ПиС, че искат "да се намесват брутално в нашия и във вашия живот".

Страхът на полските жени от репресивните закони за абортите вероятно ще нарасне в идните месеци. Партия "Конфедерация”, която обединява националистически и неолиберални групи, регистрира все по-голямо одобрение - то вече е достигнало около 15%. През 2019 г. нейният лидер Славомир Менцен призова за пълна забрана на абортите и ефективни присъди до десет години за аборт, както за лекарите, така и за засегнатите жени. Политическите наблюдатели не изключват, че ПиС може да влезе в коалиция с "Конфедерация" след изборите, които са насрочени за октомври тази година.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    5 14 Отговор
    Изгонете Полша от ЕС и им спрете парите - ето това е наказание.А полякините трябва да бъдат обгрижвани,особено емоционално.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сорус

    10 14 Отговор
    Вече и да си защитаваш жените е забранено
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Местния Козар

    22 2 Отговор
    Значи инвитро може, а аборт не, като ще се месим в работата на Господ, нека монетата да има 2 страни.
  • 10 Хиената на Европа

    1 14 Отговор
    още ли ръфа и пълни стомаха си?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Какво правим?

    14 0 Отговор
    Това, което ни причиняват, не е грижа за човека. Това е нагла демонстрация на силата на властта, за която човешкият живот няма значение. Ето как е възможно всички зверства на шайка разбойници човекомразци да се стоварят безнаказано върху милиарди човеци...Парализата на мозъците парализира волята за отпор.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 дсгс

    0 15 Отговор
    Няма по-обгрижвани жени сигурно от полякините. В същото време не можели да абортират свободно, ами няма идеален живот.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания