Last news in Fakti

16 Юни, 2023 19:00 2 946 39

"Благоденствие за всички": Защо Германия е така богата

  • германия-
  • благоденствие-
  • германци-
  • европа-
  • богати-
  • лудвиг ерхард-
  • социална политика-
  • доходи

Стига ли до всички благосъстоянието в Германия?

"Благоденствие за всички": Защо Германия е така богата - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Социалната пазарна икономика беше въведена в Германия още през 1948 година като икономическа и парична реформа. Целта беше да се постигне възможно най-голямо благоденствие на хората, съчетано с възможно най-голяма социална сигурност. Казано по друг начин: социалната пазарна икономика съчетава предимствата на свободното пазарно стопанство с идеята за социалната държава. И наистина този принцип отличава Германия съществено от други държави с пазарна икономика - например от САЩ.

Германската обществено-правна медия ZDF цитира актуално изследване на института ifo, според което идеята за социална пазарна икономика продължава се радва на голям интерес и до днес. Но колкото по-високи са доходите и образователният ценз на хората, толкова по-силно спада и одобрението им за принципите на социалната пазарна икономика.

Стига ли до всички благосъстоянието в Германия?

Спорен е въпросът дали всички в германското общество могат да се възползват от нарастващото благосъстояние. „От около 2013 година насам може да се каже, че виждаме как хората в Германия вече до голяма степен извличат ползи от повишеното благосъстояние в страната“, казва Максимилиан Щокхаузен от Института за германската икономика в Кьолн.

По-критична по този въпрос е Доротее Шпанагел от близката до синдикатите в Германия фондация "Ханс Бьоклер": “Просперитет за всички? Най-вероятно това никога не е било в сила“, казва тя за ZDF. По думите ѝ дори през второто десетилетие на 21 век е имало групи в обществото, до които благосъстоянието в Германия изобщо не е достигало.

Социално разслоение

Един от най-важните фактори в случая са доходите на хората, тъй като те определят тяхното потребление. Ако погледнем към неравенството в доходите, Германия е близо до средните за ЕС стойности. Но особено богатството е твърде неравномерно разпределено. В това отношение страната изпъква пред редица други държави от Общността.

„В богата Германия има и бедност – и то за мнозина. Според официалната статистика повече от една пета от населението на страната е застрашено от бедност“, пише „Франкфуртер Рундшау“. Той цитира професорката по икономика в Бремен Мехтхилд Шротен, която твърди, че бедността в Германия в много случаи се предава по наследство. А да си беден означава също и по-малки възможности за образование, социално израстване, добре платена работа и т.н. Но за преодоляването на тези проблеми повече се говори, отколкото да се работи, коментира изданието.

Второ икономическо чудо няма да има

Обществено-правната медия АРД припомня на свой ред, че социалната пазарна икономика е сред факторите, които родиха германското икономическо чудо през 1950-те години. За него спомогнаха и други фактори - бързото възстановяване на страната след войната, субсидиите за индустрията и планът „Маршал“. Всичко това даде много силен импулс на икономиката, в резултат на което към края на 1950-те години в страната вече имаше дори недостиг на работна ръка, а през 1964 година страната вече беше приела 1 милион гастарбайтери.

През последните две десетилетия обаче икономическото развитие на страната е значително по-сдържано, отколкото в следвоенните години, продължава АРД. Между 2000-та и 2020 година икономиката е нараствала средно с 1,0 процент, докато между 1950 г. и 1970 г. ръстът е бил средно 6,4% на годишна база. До края на 60-те години на ХХ век промишлеността е създавала повече от половината от брутната добавена стойност, докато днес преобладават услугите с дял от над 70 процента в икономическото развитие на страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    33 10 Отговор
    За да просперира, Германия трябваше да излезе на боксовия ринг срещу Съединените щати през 1974 г. и да построи първия тръбопровод за природен газ от Русия.Русия с едно кликване на мишката спря икономическия растеж на Германия.
  • 2 Спецов

    29 4 Отговор
    Със спряни реактори и прекъснати газопроводи очаквам много много бърз растеж, даа.... америка иска още инвестиции от германски фирми и банки... даа...
  • 3 Бесен-_ Язовец

    33 9 Отговор
    Германия е ротшилдска подлога и е богата само западната част защото част от откраднатото от Вермахта през ВСВ се инвестира там след края на войната.
  • 4 Така така

    23 4 Отговор
    Някак си много е нескромно да се хвалите сами Поне да беше вярно ,а то жива трагедия.
  • 5 Реалист

    25 7 Отговор
    Плана,, Маршал "след ВСВ е спонсориран с плячката от война. Всичко плвчкосано минава в Швейцария от там на кораби за, ФАЩ и Англия после разни разправят краденото златото било в Антарктида!
  • 6 Германистан на три минарета

    23 5 Отговор
    Аве голям кеф да живееш в Германистан, учете арабски!

    Коментиран от #9

  • 7 бай Даньо

    16 4 Отговор
    Богата колко богата да е Германия, като Холандия и Белгия я смятат за по бедна от тях държава!?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Никола Гешев

    11 12 Отговор

    До коментар #6 от "Германистан на три минарета":

    В Москва живеят(официално) над 3 милиона мусюлмани, там е най-голямата джамия в Европа.
  • 10 бай Ставри

    21 5 Отговор
    Защото парите присвоени от избитите евреи и други националности през ВСВ отидоха в едни богати евреи зад океана, които ги инвестираха обратно в Германия и станаха още по-богати.
  • 11 Адам Хилтън

    21 8 Отговор
    Германия е на 137-мо място по разпределение на богатство - по-зле и от Русия която е на 121-во. Също така има 59% външен дълг, а повечето и производство е преместено в Китай - тъй че и богатството и благоденствието са фалшива реклама.
  • 12 Маз Ник

    19 6 Отговор
    Толкова е богата, че стачките не спират. И с тези новодошли цветни инженери, все по-богата ще става
  • 13 Убер алес

    11 2 Отговор
    Защото там печатат еврото?
  • 14 Тюркието

    12 3 Отговор
    Германистан ли?
  • 15 Ами само от България

    14 2 Отговор
    крадът по няколко милиарда евро за година,затова! Отделно от санкционирани европроекти,неусвоени средства и още какви ли не тактики,и парите вместо в България,остават в Германия! И за благодарност приеха македонският язик,и всичко друго в ущърб на България! Честот ви ес,смо тан яци!!!
  • 16 Калпазанин

    13 2 Отговор
    А таван на дълга имат ли си швабите като окупаторите им?!!!! Питам само
  • 17 шопендар

    8 10 Отговор
    ГЕРМАНЦИТЕ ПРИЛАГАТ ПРАВИЛОТО..-БОГАТ И ДОВОЛЕН НАРОД-БОГАТА И СИЛНА ДЪРЖАВА.СЛЕД ВСВ ГЕРМАНИЯ Е БИЛА РУИНА,СРИНАТИ ГРАДОВЕ,УНИЩОЖЕНА ИНДУСТРИЯ,ИЗБИТИ МЪЖЕ,ЖИВИТЕ В ПЛЕН,ОТ КОЙТО СА СЕ ВЪРНАЛИ МНОГО МАЛКО.,РАЗПИЛЯНА ВИСОКО КВАЛИФИЦИРАНА ИНТЕЛЕГЕНЦИЯ.,А СЕГА СА ЗА ЗАВИЖДАНЕ,.А ПРАВИЛОТО НА НАШИТЕ УПРАВНИЦИ Е,БЕДЕН НАРОД,БОГАТА ЧЕРВЕНА МАФИЯ,НА КОЯТО НЕ И ПУКА ЗА БЪЛГАРИЯ И ЗА БЪЛГАРИТЕ
  • 18 Перо

    13 1 Отговор
    Пълни глупости! Ако не беше плана Маршал, сега Германия да е на нивото на Албания! Вижте стандарта им през 70-те и сега, в рамките на ЕС и годините на пенсиониране, през 70-те и 80-те и сега, през времето на джендъризма!
  • 19 Турчин

    6 7 Отговор
    Германия е богата защото я управляват германци. Исках да кажа също "защото там живеят германци" но се промени демографията там но въпреки това който живее в Германия спазва тамошните правила. Умен и работлив народ. И много дисциплиниран. Вече не са народ а нация. Съвкупност от много народи но е така в повечето държави. Знаете ли колко са азерите в Азербайджан - 11 милиона. В Иран са 25 милиона. В Москва са над един милион. Русия също не е "чиста". А колко са дагестанци, чеченци и всякакви други в Москва? Много. В Германия повечето са турци и кюрди. Във Франция - араби, мароканци и други африкански народи.
  • 20 Анонимен

    12 2 Отговор
    Не знам дали Германия е богата, ама германците не са богати. Имам познати там, казват, че положението отдавна вече не е същото.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Турчин

    7 13 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    Много са зле германците. Мой познат не хареса заплатата си в България която беше 1300 лева и замина в Германия. Надникът му е 120 Евро - 240 лева на ден. Общ работник в предприятие. Не е ай-ти специЯлист :) Храната там е по евтина от българската. Услугите, квартири те са скъпи но човека казва че заделя по 1500 Евро на месец. 3000 лева спестява всеки месец. Докато беше в България плащаше заеми. Сега си изплати кредитите и си купи нов автомобил. Ремонтира и къщата си в България. Днес един общак не пада под 2 хиляди Евро в Германия. Това са 4 хиляди лева. Там се плаща на час. Колкото повече работиш толкова повече изкарваш. В БГ брутната ако е 2 хиляди лева половината заминава за държавата. Нали трябва да се плащат пенсии, депутатски заплати и помощи на едни..

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Виж ти.

    9 0 Отговор
    А в "Билд" пише, че Германия свършва парите за социални плащания заради голямата помощ за Украйна.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Жерар Дьожарден

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Турчин":

    Щото печатат пари и са бъкани с евраци най много евраци в обръщение са немските.Проблема е че много скоро всички в ЕС включая Франция Италия Испания и тн ще го дохат яко
  • 26 някой

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Турчин":

    Грешката ти е там , че вкарваш германското възнаграждение в българският начин на живот . Ако си един обикновен германец с 2000 Евро , ще си беден като църковна мишка. Квартира 1000-1200 евро минимално . Лизинг на автомобил 200-300 минимално . Парко-място 50-100 Евро минимално . Гориво за автомобила 200 Евро минимално . Храна и сметки - ми те не останаха Евраци.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Дойч

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "някой":

    Ето ти реална сметка: заплати нето -4300€ аз и жената(включвам коледни , премии , урлаубсгелд) , детски 500€, наем 680€ ( четиристаен) сметки 200€ , колата 200€ ( застраховки и гориво ) паркомясто 34 € годишно ( право да паркирам на пет улици , където намеря свободно място) храната като в Бг. Здравеопазване почти нищо ( в Бг тук ми отиваше половината от каквото успявах да спестя)

    Коментиран от #30

  • 29 Богата била?

    2 0 Отговор
    Ха-ха-ха... Богата е на африканските, афганистанските и арабските "бежанци"! Скоро ще видите, какво й е"богатството"!
  • 30 Абе ти живееш в някое село

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Дойч":

    В Германия в бившото ГДР ли?
    Къдев намери тази квартира за 4-стаен на такава цена? Про нас в западналата в големите градове това е за 1-стаен и то "студен" наем...
    И някакви си 30 евро на година за паркиране пред блока??? Тука за гараж отива на 80-100 евро месечно.
    Не знам, но тези цени, дето даваш да от някоя селска Германия... Иди в Хамбург, Франкфурт или Мюнхен и тогава ми говори за разходите си....

    Коментиран от #32

  • 31 Смях,

    1 0 Отговор
    беше богата и др. бешета имаше, но след меркел пропада
  • 32 Дойч

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Абе ти живееш в някое село":

    Живея в на центъра на средно голям град в Баден Вюртенберг. Жилището ми е от Общината и за него чаках 3 години. В началото плащах 450€ за стая 3х3 ,но всяко начало е трудно. 80-100€ тук струва наема за гараж или паркомясто в центъра. На живеещите в центъра като мен е разрешено да паркираме в определения ни Район срещу 34€ годишно. На тези места без този “пропуск” те глобяват 25€ моментално

    Коментиран от #35

  • 33 Иво

    1 0 Отговор
    Вече трябва да пишете " беше богата" Германия преди години.
  • 34 Еврото

    2 0 Отговор
    Поинтерсувал ли се е някой как реаграха германците на еврото: Двойно увелечение на цените за 12-18 месеца. Всеки има роднини в чужбина. Провентилирайте този въпрос в някоя от страните еврото. Питайте бе хора!
  • 35 Дод

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Дойч":

    Защо не пишеш колко хиляди струва шофьорската книжка и колко е застраховката на колата. А данък общ доход?
    Плащаш ли или си на черно?

    Коментиран от #36

  • 36 Дойч

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Дод":

    Мога до утре да ти обяснявам кое колко струва, но смисъл няма.

    Коментиран от #37

  • 37 Дод

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Дойч":

    Не ми обяснявай. Живея от десетилетия на запад.
    Плащал съм всичко. Българин,с приличен доход в западна страна, плаща на година наример наи-малко 30-50К евро/долари за данъци, здравна застраховка, наеми. Ако беше останал в БГ част от тези пари щяха частично да се влеят в нашата икономика. При допускане, че един милион от 2.5 - та милиона българи са такива, ние финансираме 30 милиарда евро/долари Запада годишно, а получаваме 0.7 млд евро. За 15 години в ЕС - приблизително половин трилион. И още.

    За отглеждахе на едно дете до 18 г. в Америка са нужни 200 000 долара. Пресметнете 2.5 млн българи поне по 20.0000 евро. А разходите за висше и средно образование? Бедна България е финансирала запада най-малко 0.75 трилиона евро, а е получила мижави 15 -20 млд.
    Това е равносметката.
  • 38 ... ама не им се получава

    3 0 Отговор
    След плана Маршъл втори път забогатяха от труда на турците и трети път от грабежа на трудовите ресурси на източноевропейците. Сега четвърти път искат да лапкат от мургавите мигранти,ама ... не им се получава.
  • 39 безпартиен

    3 0 Отговор
    Истинската Германия и истинските германци свършиха на 9 май 1945!