Last news in Fakti

27 Юни, 2023 22:00 2 732 63

Лукашенко и Путин: как молителят стана спасител

  • русия-
  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • вагнер-
  • владимир путин-
  • евгений пригожин

Да, Лукашенко вече играе по-важна роля, но независимо от това си остава зависим от Русия – особено на фона на санкциите, които му е наложил Западът

Лукашенко и Путин: как молителят стана спасител - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пригожин беше тръгнал към Москва, а накрая стигна само до Минск. Лукашенко помогна на Путин да спре метежа на частната армия "Вагнер" - най-тежкия удар срещу руския режим от десетилетия насам. Какво се променя сега?

Александър Лукашенко изведнъж се оказа човекът, който помогна на Путин да спре дестабилизацията на Русия посред войната ѝ срещу Украйна. „Благодарни сме на президента на Беларус за неговите усилия“, заяви говорителят на Кремъл Песков. А един коментатор по руската телевизия го каза още по-ясно: Лукашенко заслужавал паметник на най-доброто място в Москва. Но как се стигна до това, все пак? И каква роля ще играе Беларус занапред?

Страх от загуба на власт

Още в хода на краткотрайния метеж се видя, че Лукашенко ще подкрепи Путин. Двамата разговаряха по телефона поне два пъти. От Кремъл съобщиха, че Лукашенко предложил да посредничи, защото познавал Пригожин поне от 20 години. Успоредно с това Съветът за национална сигурност в Минск припомни, че Беларус е и си остава съюзник на Русия. И че всеки конфликт в Русия щял да бъде „подарък за колективния Запад“.„Лукашенко е заинтересован от предотвратяването на криза в Русия“, обяснява в интервю за ДВ беларуският политолог Евгений Прайхерман. Според него властта в Минск най-много се опасява от това да не би бойните действия в Украйна да навлязат и на беларуска земя.

Тези опасения не са безпочвени. Доказва го апелът на противниците на Лукашенко от Калиновския полк – това са беларуски доброволци, които се бият срещу Русия заедно с украинската армия. Когато започна метежът на Пригожин те публикуваха видео, в което заявиха, че са готови да използват възможността и с военна сила да освободят Беларус „от диктатурата и окупацията“. „За Лукашенко е много важно да предотврати такъв развой на събитията“, казва Прайхерман.

От 1999 година Русия и Беларус са свързани в политически съюз, но въпреки това Лукашенко се опитва да си извоюва някаква автономия спрямо Путин. „Техните отношения открай време са доста противоречиви и се колебаят ту нагоре, ту надолу“, обяснява Прайхерман.

Зависимост от Путин

Но през 2020 г. Лукашенко изпадна в сериозна зависимост от Путин. Тогава в Беларус се надигнаха масови протести срещу изборната фалшификация. Хиляди хора излязоха на улицата с искане за оставката на Лукашенко. Кремъл обаче го подкрепи: от една страна отпусна допълнителни кредити, а от друга предупреди, че може да се намеси. Лукашенко брутално смаза демократичните протести, чиито лидери бяха натикани в затвора или пратени в изгнание.

А ето че сега Путин и Лукашенко внезапно си размениха ролите, обобщава правозащитничката Олга Карач: „Преди Лукашенко беше молителят, защото не можеше да възстанови реда в страната си. Сега пък Путин изпадна в ситуация, в която имаше нужда от външна помощ, за да възстанови реда“, казва беларуската правозащитничка пред ДВ.

От помощта за Путин властелинът в Киев ще извлече и вътрешнополитически дивиденти. Както е известно, през последните месеци се въртяха какви ли не слухове за влошаване на здравословното му състояние. Сега обаче авторитетът на 68-годишния президент укрепна във важното за него звено - службите за сигурност, смята Олга Кара. А това пък може да отслаби допълнително опозицията в Беларус.

След като Русия нахлу в Украйна, Лукашенко последователно отстояваше позициите на Путин и дори разреши от беларуска земя да се изстрелват ракети срещу Украйна. А Русия оповести, че ще разположи в Беларус тактически ядрени оръжия, което според много експерти подчертава допълнително ролята на Лукашенко като кремълски васал.

Засилващо се влияние?

Днес обаче беларуският лидер сякаш укрепва и дори би могъл да упражнява влияние върху Путин, смята Евгений Прайхерман: „Неговата роля в руската външна и вътрешна политика ще придобива все по-голямо значение, а това едва ли ще се хареса на доста хора в Москва и Кремъл“, казва политологът.

За отношенията между Лукашенко и Пригожин не се знае много. Но беларуският лидер вече е имал конфликт с частната армия на Пригожин. През юли 2020, малко преди президентските избори в страната, близо до Минск бяха арестувани 33 предполагаеми наемници от „Вагнер“, които според следствието готвели „провокации“ срещу изборите. По-късно се разбра, че арестът им навярно е резултат от операция не на друг, а на украинските тайни служби. Две седмици по-късно те бяха пуснати на свобода и депортирани в Русия.

Досега не са известни почти никакви подробности за споразумението, постигнато между Лукашенко и Пригожин. Не се знае най-вече дали след пристигането си в Минск Пригожин възнамерява да остане в Беларус или ще замине за другаде. Да, Лукашенко вече играе по-важна роля, но независимо от това си остава зависим от Русия – особено на фона на санкциите, които му е наложил Западът.

Беларус ще остане зависима от Русия

Политологът Артьом Шрайбман смята, че Беларус и занапред ще си остане зависима от състоянието на руския режим. „А в момента този режим получи най-тежкия политически удар за последните десетилетия. На бял свят излязоха цялата му крехкост, вътрешните вражди и хаосът“, смята Шрайбман.

Лукашенко може да извлече полза от своето посредничество, като си възвърне статута на политически събеседник в целия регион. След като приключи метежът в Русия, секретарят на украинския Съвет по сигурността Олекси Данилов писа, че „не е изключено“ Лукашенко да участва в бъдещи преговори между Русия и Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най коравите

    12 3 Отговор
    нека ликвидират мръсните олигарси които изсмукват благата.

    Коментиран от #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СИНЬОТО

    15 7 Отговор
    Вирусът на либерализма ,има нужда от десен отпор ,СПРЕТЕ ОЖИВЕЛИТЕ САТАНИСТКИ ВИЗИЙ зелените нещастници ще си ПЛАТЯТ с лихвите за всички причинени зелени мизерий
  • 5 Реалист

    11 13 Отговор
    И двамата са пътници

    Коментиран от #14, #52

  • 6 Лукашенко е пич,

    6 13 Отговор
    докато дребният е по-страхлив и от заец!
  • 7 А50

    10 12 Отговор
    Копейките продажни да се стягат за сметището, ще падне говете.
  • 8 Хайде

    21 10 Отговор
    Сипете си една супа топчета от пресни карантии в това Дойче веле и не ги мислете Русия и Беларус, да не дойдат пак в Берлин!

    Коментиран от #25, #39

  • 9 Софийски

    11 12 Отговор
    Взели са се убавците, вече е ясно и кой е булката
  • 10 Това е безспорен

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Факт.
  • 11 РЕАЛИСТ

    16 6 Отговор
    Абе тия умници западни , нали имат думата negotiator. Това е този , който води преговорите, за да избегне най-лошото. Така Лукашенко спокойно е обяснил на Пригожин, че няма шанс. Прехвърлена е бригада за защита на Москва и неговите 5 хиляди нямат никакъв шанс. Припомнил му е 1941 , как Москва е била спасена от по големи юнаци с 2 милиона армия и Пригожин е отрезвял.

    Коментиран от #18, #28

  • 12 Бай

    16 11 Отговор
    Всичко беше спектакъл . Нали разбирате че Беларус може да влезне в Киев за три часа . Всичко е проиграно ..

    Коментиран от #32, #41

  • 13 Спасители на плажа

    13 6 Отговор
    Кой ще стана спасител, не става ясно от дописката. А пък зеленски ако почне да се дави, никой няма да хукне да го спасява.
  • 14 кнаус 485

    9 10 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Нали си на ясно,че всички сме пътници.....що се касае Путин и Лукашенко са държавници,без значение дали ти харесва....

    Коментиран от #17, #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ханко от село Осеня

    11 9 Отговор

    До коментар #14 от "кнаус 485":

    Нищо общо с държавници , некадърници , диктатори от най долен вид , мародери към народа си , по добре е без тях
  • 18 Лудия касапин

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Е ти,какво си мислиш,че Пригожката не знаеше,че ще изкарат някоя бригада да защитят Москва ли? Пълен лаик да си пак ще го предположиш,нещо друго има,другаде е ключа от палатката.

    Коментиран от #22

  • 19 Тредстоун

    12 14 Отговор

    До коментар #16 от "фен":

    По всичко личи че се случва точно обратното, дъртото джудже духа супата , НАТО расте , все повече НАТО п границите ма прусия , все по малко света смята за сериозно сатрапа като фигура от значение и като цяло прося отива на кон в ауспуха , некадърници
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гориил

    7 9 Отговор
    Пошли копейки ревете на кофите
  • 22 РЕАЛИСТ

    10 4 Отговор

    До коментар #18 от "Лудия касапин":

    Пригожин е мутра от 80-те. Оцелял е жив, само щото е влязъл на топло. Това , което ги мори най много са наркотиците. Това размътва разсъдъка им и вземат грешни решения. Така си отидоха повечето български мутри от прехода. Иначе е на възраст и странно да вземеш такова глупаво решение. Свалил е Ил-18 с 10 човека. Може би е очаквал там да са Шойгу и Герасимов. Иначе няма логично обяснение за тази простотия.

    Коментиран от #37

  • 23 Последния Софиянец

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "кнаус 485":

    Хахаа, страхливи диктаторчета избиващи народа си.
  • 24 европеец

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Най коравите":

    Точно тези двамата раздават благата на своите олигарси.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 европеец

    10 10 Отговор

    До коментар #16 от "фен":

    Ми то НАТО още не е участвало бе копейка.Как така е загубило?

    Коментиран от #35

  • 27 Пха ха ха ха

    10 6 Отговор
    ДВ трябва да бъде забранена и изгонена от България

    Коментиран от #36

  • 28 европеец

    9 6 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Пригожин нямал шанс ,?ама зашо тогава късия избяга в несвяст.И 41 е било преди 90 години сега някои имат Химарси и високоточна артилерия., а другите стягат танкове от 1950 година.

    Коментиран от #30

  • 29 Вижте Сега,

    10 6 Отговор
    Когато дойчетата пишат нещо е достатъчно да се схване набързо накъде "бият" немските атлантици. Съответно, истината и справедливостта са в противоположна посока Така че, в случая от статията става ясно, че в Беларус са добре, поне в сравнение с Украйна, и че дружбата и взаимо-помощта с Русия са на ниво.
  • 30 РЕАЛИСТ

    12 9 Отговор

    До коментар #28 от "европеец":

    Какъв Химарс бе селски. Руснаците му хванаха цаката и го свалят , като яребици. Кинжала обаче влиза е задните части на всеки европеец. Кво стана с Леопардите, бе. Старо желязо за 5, 6 милиона. Тръгнали с мечка дренки да ядат.

    Коментиран от #31

  • 31 европеец

    11 12 Отговор

    До коментар #30 от "РЕАЛИСТ":

    Какви леопарди те гонят унищожиха 1 щото попадна на мина и го показват всеки ден от две седмици ,ама сниман от различен ъгъл.А украимците вече унищожиха над 4 000 танка.а кинжалите падат от три Пейтриъта като круши и нищо не поразяват от доста време,А като толкова са добри тези кинжали защо арестуваха създателите им или в рашистките сайтове това го няма и затова не го знаеш?

    Коментиран от #34

  • 32 Aлфа Bълкът

    10 9 Отговор

    До коментар #12 от "Бай":

    Всички видяхме на Путин мензиса, театър било.
  • 33 фен

    11 4 Отговор
    Грандиозен провал за ДВ и ссооррссията! Всичко свърши, за вас! Светът вече е едно по - добро място!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 фен

    5 6 Отговор

    До коментар #26 от "европеец":

    Бе то, НАТО се пробва да участва, ма видя, че е нефелно, и бега с 200! Това е последната война, загубена от НАТО.
  • 36 Естествен Интелект

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "Пха ха ха ха":

    Тези направиха за русофилството повече от всеки друг. Путин трябва да ги награди с ордена Ленина....
    Велета, поляците струпаха всичко на Североизток. Давайте по навик от Запад....
  • 37 Естествен Интелект

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "РЕАЛИСТ":

    Такива неща се казват ДЕКОР. Някои летят и с дистанционно, какта самолетите в небостъргачите.
  • 38 някой

    5 3 Отговор
    Лукашенко друга история разказа.
    ДВ както обикновено са далеч от истината.
  • 39 Трол

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хайде":

    След като загубят войната и фалират,ще дойдат да просят и да молят за прошка,то е ясно!
  • 40 Ах!

    5 3 Отговор
    Толкова много "новинки". Не ви ли омръзна да преливате от пусто в празно???
  • 41 Трол

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "Бай":

    Той и путлер можеше за 3 дни според болните ви рашистки мозАци,ама реалността се оказа друга...
    Странното е,че вместо да се отрезвявате,ставате все по-ненормални!
    Сега тоя щял за 3 часа...
    Лекувайте се бе,хора!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 МИНСКИЯ ДИКТАТОР

    5 4 Отговор
    Отърва джуджака
  • 44 ЩОМ СА ОБИЧАТ

    3 5 Отговор
    Да съ вземат......
  • 45 Мнение

    6 4 Отговор
    Хайде моля, всеки да гледа в своята си чиния! Ако трябва да съм честен,ще кажа,че най- пагубната политика за света прокарват англосаксонските политици,на чело със САЩ!
  • 46 Човек

    3 6 Отговор
    Лукашенко беше най-смешният диктатор след Ким Чен Ун, но Путин рязко ги изпревари и двамата. Сега не е момента за смях, но когато всичко приключи, сърдитото джудже ще стане персонаж, който дава хляб на безброй комедианти по цял свят.
  • 47 реалист

    4 3 Отговор
    Ето ви луд на полската граница с ядрени бомби. Най-разумния ход на НАТО е да пожертва Украйна и прекрати войната. Путин ще каже аз не съм с него оправяйте както искате.
  • 48 реалист

    3 3 Отговор
    Между другото Лукашенко си бетонира престола.
  • 49 Тити

    5 3 Отговор
    Къде спасител какви пет лева това с Прогожин си беше чист цирк.
  • 50 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    Хахаха
  • 51 Редакционна грешка

    1 0 Отговор
    Прочетете си статията “ Властелина от Киев “ ?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Факт

    5 1 Отговор
    Путин отново изигра запада
    Шах и мат
  • 54 Вс дума

    6 1 Отговор
    на американските пропагандисти е лъжа!
  • 55 хе,хе

    3 0 Отговор
    оправихте ми сутринта, все по-комични ставате!
  • 56 Щерю

    1 6 Отговор
    Путята бегал с 200 на самолета и у бункера
  • 57 хахаха

    4 2 Отговор
    някои забравят, че Путин има за приятел Стивън егал, майстор на айкидото...а в айкидо основният принцип е да използваш силата на противника в своя полза....какво се случи с пригожката: частната му армия стана твърде силна и пригожката се взе много насериозно, почна да ги говори едни дето не са за казване. как да елиминираш такъв човек? Ако пратиш спецназ да го арестува, това може да повиши симпатиите към него и към вагнеровци и нещата да излязат извън контрол...по-лесно е да му пуснеш фитиля, че нещата със смяната на властта в Кремъл вече са узрели и пригожката може да дойде и да я прибере...пътьом се разбра, че никой не го чака в Москва с разтворени обятия, че ако не спре овреме, ще бъде унищожен...пригожката разбра с лек ужас, че е попаднал в капана...изиска лични гаранции за себе си и отпраши за Беларус, край с него. Вагнер лека -полека ще бъдат редуцирани....така се прави от човек, който има чер колан по джудо и приятел Стивън Сегал...:)))

    Коментиран от #61

  • 58 Пурин

    1 0 Отговор
    Само ако удари Зе с кутрето и чифутчето е нокаут
  • 59 Факт

    1 1 Отговор
    САЩ и запада реват че Вагнер са в Белорусия което било много опасно.

    Коментиран от #60

  • 60 Бае Въло

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Факт":

    Да реват! От най-южната точка на Белоруската граница до Киев са 150 км.
  • 61 Стивън Сегал

    0 2 Отговор

    До коментар #57 от "хахаха":

    Точно така - аз му викам на вовата - айде една крачка напред към Киев и после използвай силата на врага да отстъпиш до Сибир...обаче се оказа, че Сибир ще е китайски. Та не знам какво да правя. Май ще ставам приятел на др.Си. Ще си мерим айкидата и каратетата.
    Що за мозъчен център имат русофилите, та да изкарват всеки провал на путлер, като грандиозен успех?

    Коментиран от #63

  • 62 Руснака

    1 0 Отговор
    Извънредно съобщение: Революцията в Русия, поради липса на желаещи, и най-вече заради намерените от ФСБ 4 милиарда рубли - 47 милиона долара във щабквартирата на Вагнер в Санкт Петербург се ОТМЕНЯ! Молим организаторите, съучастниците и симпатизантите да не скачат от прозорците на високите згради! 🤣 Да изчакат колегите от ФСБ, които със сугурност са на път към тях! 😱 Край на съобщението... 😎
  • 63 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Стивън Сегал":

    и в какво е провалът на Путин, че не разбрах? :))))