Last news in Fakti

27 Юни, 2023 16:04 2 745 34

Опитът за метеж в Русия. И значението му за България

  • русия-
  • преврат-
  • владимир путин-
  • вагнер-
  • евгений пригожин

На пръв поглед - почти никакво, но пък за още повече хора стана ясно, че в момента Руската федерация е извор на нестабилност

Опитът за метеж в Русия. И значението му за България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво значение има за България опитът за метеж в Русия? На пръв поглед - почти никакво. Но за още повече хора стана ясно, че в момента Русия е извор на нестабилност. За това се досеща дори и Радев. От Александър Андреев.

Какво значение има за България опитът за метеж в Русия? На пръв поглед - почти никакво, но пък за още повече хора стана ясно, че в момента Русия е извор на нестабилност. Явно за това се досеща дори президентът Румен Радев, който в тази връзка пожела България да укрепи отбранителния си капацитет. И то в рамките на НАТО.

Костадинов и отровните газове във Фейсбук

Неколкочасовият опит за метеж (или инсценировка?) предизвика буря от вълнения в социалните мрежи, но в реалността на българската политика не се случи почти нищо. Ако изключим, разбира се, г-н Костадинов, който използва случая, за да вкара в своя Фейсбук-балон още отровни газове срещу анонимните "рупори на американското посолство" и да призове към унищожаването на някаква видима само за него "озверяла античовешка сган". Всъщност какво е написал лидерът на "Възраждане" не е особено важно, защото неговите страховити закани вече доста се поизтъркаха и предизвикват само прозявки. Важно е друго: прокуратурата най-после да обърне внимание на словотворчеството му и да поразлисти законите по такива теми като "език на омразата" и "подбуждане към насилие". Защото г-н Костадинов е партиен лидер и депутат и в тази си роля би трябвало да се държи по-отговорно от превъзбуденото население на социалните мрежи.

Ако приемем, че тези мрежи отразяват - макар и с големи изкривявания - настроенията сред българските гражданки и граждани, то опитът за метеж в Русия не променя особено досегашната картина. Малцинството, което подкрепя Путин в България, празнува поредния държавнически успех на кремълския господар, който не допуснал руснаци да проливат кръвта на руснаци (докато в същото време проливат кръвта на украинци). Едно общо-взето мълчаливо мнозинство повдига рамене, доколкото смята и Пригожин, и Путин за злодеи и не се чувства длъжно да подкрепя когото и да било от двамата. Сред това мнозинство има страхове за безопасността на България в ситуацията на евентуален руски хаос или гражданска война (които явно е усетил и Радев), но също и надежди, че събитията от събота могат да ускорят края на войната. Така стигаме и до другото малцинство, което - без да подкрепя изрично "готвача на президента" - се надява самият президент да бъде отслабен и скоро да падне. Да, сред това малцинство има и гласове на злорадство, както и смели очаквания за разпад на руската колониална империя, но това е по-скоро гняв заради войната и пренавита реторика, отколкото сериозно геополитическо разсъждение. Такава е приблизително изкривената картина в социалните мрежи - и много бъркат всички онези, които я смятат за меродавна. А половината от българите, която изпитва симпатии и някаква (основателна или не) благодарност към Русия като някакво абстрактно цяло, която се чувства свързана с руснаците, без да ги познава особено и без да е наясно с техните (високомерни) чувства към българите, тази въпросна половина няма да промени нагласите си от днес за утре. Това е положението.

Опитът за метеж в Русия и партиите в България

Колкото до партиите и политиците (без да броим "Възраждане"), у тях опитът за метеж в Русия само укрепва убеждението, че мястото на България е в НАТО и в ЕС, които - за разлика от руската колониална империя - обещават сигурност, законност и предвидимост. Сигурност, защото хаосът в една от двете големи ядрени сили много лесно може да удари България. Законност, доколкото през последните дни окончателно лъсна произволът в Русия, където президентът си позволява в рамките на часове да сочи престъпници, а после да ги амнистира, без да се занимава с разни подробности като закони, прокуратура и съдилища. И предвидимост, защото пословичната европейска бюрокрация сериозно спомага за благоденствието на българите, без да мъти главите на хората с някакво месианство, докато в руския политически хаос вече всичко е възможно.

Умерените партии и политици в България (тук пак не броим "Възраждане") всъщност преживяват едно политическо освежаване на своя изричен или премълчан евроатлантизъм. И сигурно изпитват облекчение след случилото се в Русия, защото могат още по-спокойно да практикуват този евроатлантизъм. В съзвучие с големия парадкос на онези български гражданки и граждани, които, колкото и да обичат Русия на теория, на практика продължават с радост да живеят в ЕС и под отбранителния чадър на НАТО.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    17 24 Отговор
    Русия приключи
  • 2 Българин

    16 23 Отговор
    ватенките събота бяха в ступор
  • 3 Българин

    15 21 Отговор
    а императора избяга с 200 от Москва .....
  • 4 честен ционист

    2 9 Отговор
    Събота и неделя наще имаха де-жа-вю: Болгарская операция (8-9 сентября 1944 года)
  • 5 Българин

    21 10 Отговор
    Путин се оказа един много смел мъж
  • 6 Пич

    34 12 Отговор
    Значението е , че бедна България продължава да се разграбва от крадливите ни политици , по формата на помощ за Украйна !!! За бедните ни сънародници , пострадали от природните стихии , помощи няма ! За заплати пари няма ! За пенсии - също ! За Украйна обаче , винаги има !!! Честити коалиционни партньори !!!

    Коментиран от #23

  • 7 горски

    23 10 Отговор
    Внушения,внушения...за хора които не знаят кои са и за какво живеят...
    Ако не се репчим на Русия,едва ли ще воюва с нас,същото важи и за Турция и някоя друга голяма държава...
    Как ни пази Нато е много интересно,.Да предположим ,че с Турция развалим отношенията и тя ни прегази за една седмица.....Кой ще застъпи...никой.Русия отпада от списъка,защото ще предизвика световна война,Сащ няма да се намесят,да не си развалят отношенията с Турция.....и така с всички комшии..Единствено Сърбия може да бъде отразена от НАТО.И накрая НАТО само точи и ни вкарва в схеми,да се бутаме там където не трябва....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 соломон напасания

    18 4 Отговор
    Себе си оправете , бълг@рски политически бок-луци! На Дунов мост се чака повече от 24 аса ! В Шенген или извън ЕС ! Не от нова година а от следващия месец ! Има ли мъже с топки останали на територията ? Всичко ли ви е наред че търпите да продължават да се подиграват с вас ?!
  • 10 Укро-пиздюк

    20 6 Отговор
    Хората от Азов са готови да се бият. Вярно, не в Украйна, както твърди Зеленски, а в Турция, борейки се за петзвездни хотели и програмата ол инклузив, пише dikGAZETE. Неонацистите обясняват, че трябва да "лекуват психологически травми“ и за сметка на държавния бюджет на Украйна
  • 11 оня с коня

    17 4 Отговор
    Според украинския посланик „азовците“ ще „възстановят психическото си здраве“ на южното крайбрежие на Турция в рамките на 12 дни, като се предлага това да бъде платено за сметка на държавния бюджет.
    Украинският лидер Володимир Зеленски наскоро каза, че бойците от Азов в Турция са нетърпеливи да се бият. Това обаче явно не е така, меко казано.
    Тези, които трябва да защитават страната си, ще се наслаждават на луксозни петзвездни хотели в Турция.
  • 12 стоян георгиев

    13 8 Отговор
    Киев ограничава разходите за поддържане на териториалната отбрана и плаща много скромни суми на войниците от въоръжените сили на Украйна. Въпреки това администрацията на Зеленски не пести капризите на своите „герои“ от полка „Азов“, действащи като знаменосци на неонацистката идеология.
  • 13 Макарон

    17 3 Отговор
    Без подкрепата на Вашингтон Киев ще загуби способността да води бойни действия, каза политологът Джон Миършаймър пред The ​​Spectator. В същото време, според него, американските лидери ще продължат да подкрепят Украйна в името на опитите да отслабят Русия.
  • 14 е, време беше

    8 4 Отговор
    чак се притесних къде е александър андреев, къде е този убав чиляк, че още не се е изкъкал!
  • 15 Американска пропаганда

    6 3 Отговор
    На първо място е необходимо да се постави граница между обществото и елита. Важно е да се разбере, че тук, в Съединените щати, общественото мнение всъщност няма значение и елитите правят точно каквото си искат. Несъмнено има много съмняващи се в обществото – както сред републиканците, така и сред демократите – и с времето броят им ще продължи да расте. Въпросът е само доколко това ще засегне елитите?
  • 16 оня с коня

    13 5 Отговор
    Как хората в САЩ и на Запад като цяло говорят за Русия днес? Владимир Путин е представян като въплъщение на дявола, русофобията е висока, а администрацията на Байдън и западната външнополитическа върхушка вършат брилянтна пропагандна работа. Не е изненадващо, че повечето от управляващите елити в западните страни искат поражението на Русия.Само те забравят, че руснаците никога не се предават и никога не отстъпват. Имат ядрен бутон
  • 17 Американска пропаганда

    14 5 Отговор
    стартирахме уникална пропагандна кампания, която нямаше аналог до наши дни, когато започна руско-украинският конфликт, и се втурнахме с всички сили да представим Русия във възможно най-негативната светлина, запушвайки устата на различно мислещите, включително и на такива като мен разбира се
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Московийски пропагандатор

    9 12 Отговор
    Значението е, че култа към личността отново падна. Видя се, че диктатора Бог не е млад, недосегаем и всемогъщ, а един уплашен и объркан старец.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Иван

    9 7 Отговор
    DW да си гледа опитите за метеж в Германия и да не плаче на чужди гробища! Още повече, че скоро ще плаче на своите!
  • 22 Никой

    5 3 Отговор
    Какво бъдеще ще ни даде Русия ?

    Коментиран от #25

  • 23 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    АЛОО ПИЧ НАЛИ ЗА ТОВА ГЛАСУВАТЕ 30 ГОДИНИ ДА ВИ ЛЪЖАТ И ГРАБЯТ ... А НАТО Е ДНА ИЗМАМА ...ТУРЦИЯ АНЕКСИРА СЕВЕРЕН КИПЪР ОТ ГЪРЦИЯ А НАТО МЪЛЧЕШЕ ..ТАКА ЩЕ МЪЛЧИ КОГАТО ТУРЦИЯ АНЕКСИРА БЪЛГАРИЯ ....РАЗБРАХМЕ КАК ГОРЯТ НАТОВСКИТЕ ТАНКОВЕ , БЕТЕЕРИ , ВСИЧКО Е БОКЛУК ....
  • 24 ха ха

    14 6 Отговор
    Какво малцинство те гони .
    80% от българите са русофили, което е нормално, защото тя създаде Третата Българскао държава и Българската армия.
    Ако “Червената армия не бе влязла, България като фашистка държава щеше да бъде разпърчосана между Гърц;ия, Сърбия и Турция, което е ставало през ПСВ.
    Русофобите загубиха 4 войни и 42% територии1 над половин милион избити мъже, бомбардирана София и пр.

    Коментиран от #32

  • 25 С Русия

    12 6 Отговор

    До коментар #22 от "Никой":

    България за 45 г. построи 18 царски Българии и остави 141 млрд.активи
    Със запада загуби 4 войни и остави 5 млрд.д.активи
    За 33 г. със запада 141 млрд.активи се окразоха и сега по Евростат сме най бедни, най корумпирани и най бързо умиращи в ЕС
    Та това ни даде запада
  • 26 вятъра на промяната

    5 7 Отговор
    Костадинов, Костадинов............. много искаш да се окичиш със смелостта на Пригожин и да свалиш правителството, но нямаш сили да заколиш и петел. Скоро обстоятелствата ще те вкарат в депото където е и ,,Атака".
  • 27 Истината за която не се плаща

    12 4 Отговор
    Що не прочетох те в Соц мрежи какво написаха българите за Русия и как плюеха по САЩ НАТО никой не вярва на САЩ НАТО има българи и то много който са за РУСИЯ
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дойчо гьонсурат

    10 1 Отговор
    Противоречив брътвеж на Дойчо Зелев - хем се позовава на социалните мрежи, хем те изкривявали настроенията. Малцинтсво подкрепяли Путин пък мълчаливо мнозинство не подкрепя никого,даже считало Путин и Пригожин за злодеи.. Ноооо пък половината българи изпитвали симпатия към Русия и нямало да си променят нагласите от днес за утре,нищо,че симпатиите им били неоснователни. Тоз брътвеж ачик,ачик ми прилича на шизофрения,нещо като нищо на света. Както и да се гъне Дойчо в България помним,че джърманските и австрийските Дойчовци ни набутаха в 2 национални катастрофи и ни изправиха на ръба на трета и въобще не им е работа да ни дават акъл за Русия.
  • 30 😆😆😆

    1 8 Отговор
    Само за кухите русофили това е важно 🤣
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Моряка

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха":

    Хахо, изпревари ме ,все едно аз съм го написал.Но ако не изгоним НовияХеро Мустафа,заедно с пасмината му от агентура начело с Пасито,ако не изкореним учебните програми на другия агент- бившия министър Меглена Кунева, тези 80% ще почнат да намаляват.Сега трябва сами да си помогнем.След толкова злини,които направихме на Русия в последно време,едва ли и Путин ще ни помогне.Москва на сълзи не вярва , пък и "делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се".( може и да познаеш от коя книга е тази знаменита фраза).
  • 33 наблюдател

    1 1 Отговор
    За 24 часа Румен остана без началник. И се уплаши като осиротяло дете, защото няма кой да му дава указания.
  • 34 Tити

    0 0 Отговор
    Авторът на статията е Ал. Андреев от Дойче веле - достатъчно да се замислим дали да приемем написаното за чиста монета?!